Publicerad 30 april 2009

Det är någon slags blandning mellan vår och sommar när vi svänger in på utkiksplatsen Ørnesvingen och blickar ut över det som kanske är världens mest berömda fjord – Geirangerfjorden. Flera hundra meter under våra fötter ligger den blågröna fjorden, runt omkring stupar kilometerhöga berg rakt ner i vattnet. Längst in i fjorden ligger den lilla byn Geiranger. Den har bara några hundra invånare, men tar under högsäsong emot 10000 turister varje dag. Många kommer med buss och bil, men Geiranger är framförallt ett måste för många av de stora kryssningsfartyg som varje sommar trafikerar den norska kusten.

Höga berg och djupa hav

– Ni svenskar behöver inga instruktioner, ni kan alltid mer än guiden, säger Jonathan Benediksen och slänger ner en kajak i fjorden. Han är ägare till på företaget Coastal Odessey i Geiranger, som varje år guidar tusentals turister i kajak på fjorden.
Tillsammans med en av de andra guiderna på Costal Odessey, Brian, ska vi i havskajaker göra en tur på Geirangerfjorden. Målet är det världsberömda vattenfallet Sju systrarna, några kilometer ut i fjorden.
Två timmar senare kliver vi iland under vattenfallen. Det är svårt att förstå att det är 250 meter upp till bergskanten där vattnet kastar sig ut i luften. Det är mäktigt, men det känns ändå som att vattenfall är vackrare på lite avstånd.

Upp och ner för berg

En annan populär aktivitet i dalen är vandring. De flesta vandringarna är dagsturer och under de följande dagarna besöker vi kända vattenfall, fjällgårdar och utkikspunkter kring Geiranger. Turistkontoret i byn har gjort en liten karta med lämpliga dagsturer, med vattenfall och vackra utsikter utritade.
Mot slutet av veckan tar vi bilen upp genom dalen, med mål att åka skidor ner för det nästan 1500 meter höga berget Dalsnibba. På toppen ligger en utkiksplats och detta är en topp som faktiskt går att bestiga med bil. Har man dessutom tillgång till två bilar kan man ställa en halvvägs och efter åkningen ta den tillbaka upp till toppen. På så sätt slipper man gå tillbaka upp efter avslutad åkning.
Det bästa sättet att uppleva Norge är med några vänner från toppen av ett berg. Bara stå där och spana ut över tusentals vassa toppar, fjordar, djupa dalar och vattenfall.
Trots att det redan är grönt nere i dalen ligger det pudersnö på toppen och vi får ett fint åk tillbaka ner mot dalen och det som håller på att bli sommar.

Fakta Geiranger:

Geiranger ligger längst in i Geirangerfjorden, sydost om Ålesund i mellersta Norge. Hit kan man både åka båt, bil och buss. Geiranger är en liten by, men har under säsong ett okej utbud på hotell och restauranger. Kommer du med bil ska du inte missa den spektakulära vägen Trollstigen, som tar dig över fjäll och fjordar till Åndalsnes i den mäktiga Romsdalen.
Ett tips om du kommer med egen bil är att inte ta vägen ut ur byn, utan fortsätta resan med den färja som under sommaren trafikerar Geiranger-Hellesylt. Resan på Geirangerfjorden tar någon timme och kostar en del, men du plockar några av norra Europa mäktigaste vyer och en av världens mest kända kryssningssträckor.