Istanbul - den perfekta weekendstaden

Camjo
Medlem sedan 2012, besökt 25 länder

Foto: ssusanne, medlem sedan 2009
Foto: camjo, medlem sedan 2012
Foto: camjo, medlem sedan 2012
Foto: ssusanne, medlem sedan 2009
Foto: ssusanne, medlem sedan 2009
Istanbul är staden där öst möter väst, men också där världsarvskultur och charmiga basarer möter nya hippa gallerier, barer och restauranger. Under ett besök här är det även i stort sett obligatoriskt att bli ompysslad på ett av stadens hamam. Kort och gott, här finns allt för alla sinnen. Allt detta endast cirka tre och en halv timmes flyg från Sverige. Det perfekta valet för en långweekend!
Publicerad 18 maj 2013

Om Istanbul

Turkiet största stad Istanbul är belägen vid Bosporen, precis på gränsen mellan Europa och Asien. Bosporen är sundet som delar staden i två delar, en europeisk och en asiatisk. En majoritet av befolkningen, cirka 60 %, bor på den europeiska sidan av sundet medan resterande 40 % bor på den asiatiska. Det är på den europeiska sidan som de flesta historiska och kulturella platserna finns och också denna som de flesta turister besöker.

Historiska Istanbul

Istanbul har en lång och brokig historia, vilket stadens många historiska monument och områden vittnar om. Flera av dessa är förklarade som världsarv av Unesco. Staden grundades redan på 600-talet f.Kr. Senare, under namnet Konstantinopel, var den huvudstad i Romarriket och Bysantinska riket och 1453 blev staden det Osmanska rikets huvudstad. Namnet Istanbul har varit officiellt sedan år 1926.

Kultur & arkitektur

Ett besök i Istanbul innebär vissa självklara aktiviteter. Att åtminstone från utsidan beskåda stadens moskéer är en av dessa och i stort sett omöjligt att undvika. I Istanbul lär det nämligen finns flera tusen moskéer. Med sina mäktiga kupoler och ståtliga minaret-torn är de ett ständigt närvarande inslag i stadsbilden. En av de största och mest kända är den vackra Blå moskén, eller Sultan Ahmet Mosque som den egentligen heter. Dess smeknamn har den fått av dess cirka 20 000 blåfärgade keramikplattor. Den blå moskén ligger i stadsdelen Sultanhamet.

Mitt emot den Blå moskén ligger Hagia Sofia som är en annan av Istanbuls mest kända byggnader. En gång en ortodox kyrka och därefter omgjord till en moské, är den idag ett fantastiskt museum. Då den byggdes redan år 527, var ambitionen att skapa något som överträffade allt annat som dittintills byggts, och att idag kliva in i mäktiga Hagia Sofia är verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

Att ta med sig hem

Shopping i Istanbuls basarer är en annan aktivitet man inte bör missa. Den mest kända är Stora Basaren som är en till synes oändlig labyrint med över 70 gränder och gator under ett och samma tak. Det lär ska finnas över 4 000 butiker och här köper man smycken, mattor, väskor, glaslampor, keramik, te och mycket mycket mer. Prutandet är ett måste då priserna här ofta ligger högre än i butiker i mindre turistrika områden. Vill man inte pruta och handla, räcker det gott att flanera omkring och insupa alla intryck. Ett tips är att vänligt men bestämt tacka nej till försäljarnas allehanda knep för att få dig att stanna till vid just deras lilla butik.

Kryddor, teer och klassisk “Turkish delight” köps bäst i Kryddbasaren. Även här skadar det inte att pruta. Både den Stora basaren och Kryddbasaren, eller den Egyptiska basaren som den egentligen heter, ligger i Istanbuls gamla stad, i den europeiska delen.

Vill man istället shoppa i butiker eller bara flanera längs caféer och restauranger är paradgatan Istiklal Caddesi i den modernare stadsdelen Beyoglu ett bra val. Här finns också mindre och charmiga gränder att utforska.

Båttur på Bosporen

Om man vill byta prutandet och trängseln i basarerna eller shoppingen i Beyoglu mot något mindre turistigt kan man passa på att hoppa på en av de reguljära färjorna som kryssar över Bosporen mellan Europa och Asien. Här kan man njuta av Istanbuls vackra siluetter från vattnet. Har man riktigt tur kan man också få syn på delfiner som ibland visar sig i sundet. Biljett köps i form av en pollett i automater som står vid de olika färjelägren. Ett bra ställe att utgå ifrån på den europeiska sidan är Iskelesi nära Galatabron. En resa härifrån till Üsküdar på asiensidan tar cirka en kvart.

En stunds avkoppling

Efter alla intryck, all kultur, shopping och allt promenerande är det fantastiskt skönt att kliva in på ett av stadens ångbadhus, hamam, och beställa en av de behandlingar som erbjuds. Ett av stadens äldsta är Cagaloglu Hamami, som har används som badhus sedan 1700-talet. Här är allting byggt av ljus marmor. Taket i form av ett stort valv är magnifikt och längs med de runda väggarna står vackra pelare. Mitt i rummet finns den stora varma marmorplattan där man, om man beställt en behandling, kan få bli skrubbad, intvålad och masserad av en stark turkisk kvinna - eller man om man är en man. Det är varmt och ångande och från taket droppar fukten ned på marmoren med ett närmast meditativt ljud. Efter cirka en timma eller två här är det inte utan att man kliver ut som en ny (och hur som helst renare) människa.

Äta och dricka

Att bestämma var man ska äta och dricka i Istanbul kan vara svårt, eftersom det finns så mycket att välja på. Man behöver aldrig gå långt för att hitta någon slags mat; antingen från en av de små rullande stånden på gatan som säljer kastanjer, majskolvar eller kringlor, eller på billigare snabbmatsliknande ställen där man pekar och väljer från restaurangens monter, eller på dyrare hippa New York-liknande restauranger med både internationella och turkiska rätter för den riktigt kräsne - och allt där emellan!

Majoriteten av stadens bästa restauranger ligger i Beyoglu. Antalet restauranger kan dock vara större kring den Blå moskén och Agia Sofia i stadsdelen Sultanhamet. För den sockersugna finns också otaliga caféer och konditorier med fina uppläggningar av Turkish delight och olika former av baklava.

Om något ska nämnas vad det gäller att dricka i Istanbul är det naturligtvis det turkiska téet som alla dricker, hela tiden, i små vackra glas. Vad det gäller starkare drycker finns de flesta barer och klubbar i stadsdelarna Beyoglu och Besiktas i de norra delarna av Istanbul.

Bo

De flesta hotellen ligger centralt och nära sevärdheterna. Priserna varierar självklart beroende på säsong och standard, men generellt är det enkelt att hitta riktigt prisvärda hotell av medelstandard i Istanbul.

Åka hit

Istanbul är en populär världsstad och här finns alltid gott om turister. Under tidig vår och höst är det dock lite glesare i basarernas gränder och runt sevärdheterna. Då är också klimatet perfekt för att flanera runt omkring i staden. Under sommarmånaderna kan det bli riktigt varmt i Istanbul.

Från Göteborg och Stockholm kan man flyga direkt på cirka tre och en halv timmar till Istanbul med Turkish Airlines och SAS. Från övriga avreseorter blir det en eller två mellanlandningar. Det går att hitta biljetter under 3 000 kronor från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn.

Praktiska tips

- I Istanbul behöver man sällan leta länge efter en offentlig toalett. Ta dock med eget toapapper eftersom det ofta är slut.

- På vissa ställen, speciellt i vissa hamam som exempelvs Cagaloglu Hamami, går det endast att betala med kontanter.

- Om man planerar ett besök i en av de kända moskéerna, kontrollera när det är mässor då moskén kan vara stängd för turister. Tänk också på att kvinnor bör täcka axlar och bära byxor eller långkjol.

- Att bo nära en moské kan innebära att man blir väckt väldigt tidigt av böneutrop. Ta med öronproppar.

Sök efter flyg och hotell i Istanbul här >>


Flyg till IstanbulPopulära hotell i IstanbulSol & Bad i Turkiet

Om Istanbul Turkiet

Arkitektur
Historia
Kultur
Nattliv
Shopping
Storstad
Weekend

I Istanbul möts Europa och Asien. Bosporensundet är det enda som skiljer de två världsdelarna åt och sundet binder ihop Medelhavet med Svarta havet. Istanbul, forna Konstantinopel, har mycket historia, varma människor och fantastisk mat från världens alla hörn.

En båttur på Bosporensundet rekommenderas varmt, upplev staden från vattnet och se hur enorm staden faktiskt är. Stanna till vid någon restaurang vid vattnet och njut av färsk fisk eller varför inte lokal kebab? Avsluta med en klassisk turkisk dessert, de är fenomenala på att göra små bakverk med pistagenötter och annat gott. Även du som egentligen inte är förtjust i sötsaker kan njuta av dessa vackert skapta bakverk.

Hagia Sofia, denna enorma kyrka som är lika vacker på utsidan som insidan, är väl värt ett besök. Den stora kupolen syns på långt håll och gör ett mäktigt intryck. Vill du uppleva en lugnare del av Istanbul kan du besöka Prinsöarna som består av nio olika korallöar belägna i Marmasjön – här finner du bland annat stränder och häst och vagn istället för taxibilar.

Många besöker Istanbul för shoppingen. Ska du till exempel sy upp klänningar och kostymer inför ett bröllop eller annan fest kan du passa på att göra detta till bra priser i Istanbul.

Utsikt över Bosporen från en "rooftop bar"
1 / 34
22 miljonersstaden
2 / 34
Blå Moskén i solnedgång.
3 / 34
På promenad vid Marmarasjön
5 / 34
Miniaturk - Aspendos Amphitheatre, Antalya
7 / 34
Istanbul i solnedgång
10 / 34
kryddstarkt!
11 / 34
Miniaturk - Rock Houses of Mardin, Mardin
16 / 34
Te på Pierre Loti kafé
17 / 34
På Bosporenturen
19 / 34
Vackert visade varor
20 / 34
en annan vy på tvätten
22 / 34
På väg till Agia Yorgi kyrkan
26 / 34
Månljus över Bosporen
27 / 34
Vyn från Topkapi palatset
28 / 34
Båttur på Bosporen - nära Svarta Havet
32 / 34
En välkänd vy - vi anländer till Eminönühamnen
33 / 34