Istanbul – där öst möter väst

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Källa: iStock
Storstaden Istanbul är hetare än någonsin som weekendresmål, här bjuds det på en härlig mix av Asien och Europa. Upplev fantastiska smaker, kittlande färgstarka basarer och ångande turkiska bad.
Publicerad 27 februari 2019

Istanbul är inte bara den största staden i Turkiet, med sina 14,7 miljoner invånare är den också Europa största stad. Här finns sevärdheter i världsklass och priserna på både boende och mat otroligt prisvärda. Staden delas i mitten av vattenleden Bosporen, västra delen av Istanbul ligger i Europa och östra delen i Asien. De flesta sevärdheterna ligger på västra sidan.

En av världens mest kända byggnader

Den mest kända byggnaden i Istanbul är Hagia Sofia vars minareter och 56 meter höga kupol är synlig från flera kilometers avstånd. År 537 var den en av världens största byggnader. I dag är den ett museum. Bredvid den rosa Hagia Sofia ligger Blå Moskén från 1600-talet med sex minareter. En av Istanbuls största historiska byggnader är Topkapipalatset. Härifrån styrde sultanerna över det forna osmanska riket. Palatset är ett jättelikt komplex där mer än 4 000 personer personer bodde. En av de mest sevärda delarna av palatset är Haremet.

Testa ångbad och vandra genom historien

I Istanbul finns några av världens äldsta ångbad. Det kostar från cirka 80 kronor att ta ett turkiskt bad, hamam. När du ändå är på plats i ett hamam så kan du också beställa en skrubbning där en badmästare tvålar in dig och sedan skrubbar kroppen.

Den gamla stadskärnan i Istanbul är omgärdad av en försvarsmur som är mer än 1 500 år gammal. Muren kallas Theodosius-muren efter den bysantiske kejsaren som lät bygga den. På en sju kilometer lång sträcka kan man vandra längs de bäst bevarade delarna av muren.

Gå på skattjakt i stadsmyllret

Den trevligaste shoppingen gör du i Istanbuls många historiska basarer som alla ligger innanför stadsmurarna i gamla stan. Här hittar du massor av butiker som säljer kryddor, äkta mattor, och halvädelstenarna agat, onyx och karneol. Medan du köpslår och prutar kan du prova (och köpa) turkiskt te och turkisk konfekt, ”lokum”. Vill du shoppa i ett modern köpcenter måste du ta dig till någon av Istanbuls förorter. Bra alternativ är då något av de tre köpcentrena Istinye Park, Kanyon och Cevahir.

Superbillig snabbmat

Istanbul har så många olika typer av snabbmat att du aldrig behöver gå in på en restaurang. Det är också så billigt att det bara kostar några tior att äta sig mätt. När du är i Istanbul måste du prova dönerkebab, det var här maträtten skapades. På Istiklal-gatan finns det dussintals kebabställen som har öppet större delen av dygnet.

Fiskmackorna ”balik-ekmek” (friterad fisk med lök och tomater) serveras året runt i Eminonu medan ansjovis-mackan ”hamsi” bara finns under höst/vinter.

Kolla på några av Europas fotbollslag

Istanbul har tre av Europas bästa fotbollslag, Besiktas, Fenerbache och Galatasaray. Det är en helt unik upplevelse att se turkisk fotboll eftersom publiken älskar sitt lag och visar det under matcherna. Var noga med att du inte har ”fel” lags färger på dig om du ska se en match, rivaliteten mellan de tre klubbarna är mycket stor. Det finns flera svenska reseföretag som arrangerar fotbollsresor till Istanbul.

Hotellen ligger i centrum

I stort sett alla hotell ligger i områdena Harbiniye, Taksim och Sultanahmet på den europeiska sidan. Det är mycket ]billigt att bo på hotell i Istanbul. På vissa hotell i centrum kostar rummen bara cirka 150 kronor per natt under lågsäsong. Hotellrum med hög standard kostar cirka 500 kronor per natt.

Se alla hotell i Istanbul

Så tar du dig runt i staden

Stadsdelen Sultanahmet är bäst att se till fots men för att se mer av Istanbul behöver du åka taxi eller kollektivtrafik. Det är billigt att åka taxi och kollektivtrafiken är ännu billigare. Men nätet av bussar, spårvagnar och tunnelbana är ganska svårt att överblicka eftersom det ofta saknas kartor på hållplatserna. Det behövs alltså lite insats för att sätta sig in i hur du tar dig runt på egen hand. Taxi är ett bra alternativ, de är lätta att få tag på och det är ett billigt sätt att ta sig runt.

Så tar du dig hit

Det tar cirka 3,5 timme att flyga till Istanbul från Stockholm. Stadens stora flygplats är Ataturk Airport som ligger 15 km väster om centrum. Det billigaste sättet att ta sig till centrum är med tunnelbanan Metro, men det är inte heller särskilt dyrt att åka taxi.

Planera din resa

Se alla weekendresor till Istanbul
Se alla hotell i Istanbul
Se alla flyg till Istanbul


Istanbul – där öst möter väst

Flyg till Istanbul