Göteborgs norra skärgård

Resanne
Medlem sedan 2012, besökt 29 länder

Foto: Ann Wallin
Foto: Ann Wallin
Foto: Ann Wallin
Några av mina favoritplatser är på hemmaplan. Det är så lätt att vara hemmablind. Men i sin nära omgivning har alla säkerligen många små pärlor. Att det, i det här fallet, även passar en liten plånbok gör inte det hela sämre. Reseguidens medlem Ann Wallin, alias "Resanne", guidar oss i Göteborgs norra skärgård.
Publicerad 20 juni 2012

Vad är det då som utövar sådan lockelse på mig. Jo, det är Göteborg norra skärgård. För att vara helt korrekt ingår öarna i Öckerö kommun. Tio öar med bofast befolkning varav åtta går att nå med bil. För mig är det en enorm frihetskänsla att vandra ut på de kala klipporna med västerhavet praktiskt taget helt öppet. Oavsett årstid är det en tjusning. Vackra sommardagar med ett glittrande blått hav eller kulna höst- och vinterdagar med vattenkaskader sprutande över klipphällarna när stormarna viner.

Min favoritö

En klar favoritö är Rörö. Med en ryggsäck packad med badkläder, skaffning, kamera och kikare är man redo för en fantastisk vandring ut i naturreservatet på öns norra del. Titta på uppsatta kartor för att få ett hum om vart du skall börja gå. Märkta leder finns mitt över ön och på västra sidan. De är utmärkta på klipporna med målade kryss. Eller så är det tydliga stigar i vegetationen. När du lämnat samhället bakom dig och kommit en bit upp på berget har du en strålande utsikt åt alla håll. Öster- och söderut syns fastland och andra öar. Norrut syns Carlstens fästning i Marstrand mycket tydligt. Västerut är det hav så långt ögat når. En solig dag spelar solstrålarna i ett vackert mönster i det aldrig stillastående vattnet. Vågorna slår mot klipporna och drar sig tillbaka med ett härligt frasande. Så vackert att det är svårt att inte bli helt betagen. På sommarhalvåret finns det kafé och restaurang. Alla öarna har sin tjusning. Störst utbud av service, boende, kafé och matställen finns på Hönö och Öckerö.

Aktiviteter

Bad, fiske, promenader och vandringar är trevligt på alla öarna. Att ta med cykel är ett sätt att transportera sig. Floran är riklig och har en och annan sällsynthet. Fågelskådare tar sig gärna till Hönö och Ersdalen, då där kan siktas olika fågelarter och däribland arter som inte är så vanliga på våra breddgrader. Klätterentusiaster beger sig också dit med madrass på ryggen för klättring.

Ta sig hit

Bilfärjor utgår från Lilla Varholmen. Dit tar du dig med buss eller egen bil. Den ena färjan går till Hönö. Förutom Hönö når du Fotö, Öckerö och Hälsö. På dessa öar går det att transportera sig med Västtrafik. Med ytterligare en bilfärja går det att ta sig till Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö. Den andra färjan från Lilla Varholmen går till Björkö. Därifrån kan du med passagerarbåt nå Kalvsund och Grötö. Dessa öar är bilfria. Om du väljer att åka kommunalt kostar det den gängse taxan över zongränserna som behöver passeras. Bilfärjor ingår i vägnätet och kostar inget extra. Egen båt är ett annat sätt att ta sig dit med. Med Västtrafik kan man med passagerarbåt ta sig mellan Öckerö, Björkö, Kalvsund och Grötö. Under sommarhalvåret finns möjlighet att från Hönö åka ut till Vinga. På Hönö finns också ett fiskemuseum som visar och berättar om yrkesfiskarnas hårda villkor. Gör också ett besök i örtagården på Öckerö. En väldoftande oas. Kom och låt dig tjusas, du också, av en fantastisk natur.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige