Bilbao – en ny stjärna

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bilbao är en stad som gått från nedgången hamnstad till ett glimrande weekendresmål. I centrum för glansen står Guggenheimmuseet och gastronomiska höjdare.
Publicerad 4 april 2012

Baskien huvustad Bilbao var länge en sliten stad som lockade få turister, men sedan Guggenheimmuseet öppnade 1997 har staden på relativt kort tid blivit ett resmål för de kultiverade weekendresenärerna. Bilbao är förutom sin konst, känt för att ha några av Spanien absolut bästa kockar, och även under perioden då turisterna svek, så lockade staden med sina kulinariska höjdare. Här guidar vi till upplevelserna du inte vill missa i norra Spaniens nya stjärnskott – Bilbao.

Guggenheimmuseet

Museet är en magnifik byggnad i titan, som likt ett smycke får hela staden att glänsa. Byggnaden har liknats vid allt från en “stor, lekande fisk” (av skådespelaren Dennis Hopper), en “virtuell realitet i verkligheten” (av historiskern Charles Jencks) och “en blomkål” (av en grupp lokala konstnärer). Arkitekten Frank O. Gehry är i alla fall en världskändis nu, och museets böljande former har synts i allt från bilannonser till musikvideos på MTV. Förutom sin utsida rymmer museet givetvis fantastisk konst. Här finns bland annat Solomon R. Guggenheims konstsamlingar.

Maten – pinxtos och “det nya basiska köket”

Bilbaos restauranger har alltid lockat matintresserade. Den baskiska varianten av tapas heter pinxtos. Om du vill göra som lokalbefolkningen så tar du en barrunda vid solnedgången. Varje bar har egna specialiteter, lagas à la minute och äts varma. Ett bra tips är Irrintzi som ligger på Santa Maria 8. Ett annat bra tips på restaurang är El perro chico (Den lilla hunden) som är lokalbornas egna favorit. Den koboltblå fägen på kaklet i restaurangen sägs ha inspirerat arkitekten Gehry vid skapandet av Guggenheimmuseet.

Ett annat tips är Kikara, där du kan njuta av en sjurättersmeny och sedan köpa tallriken du ätit på. Här är nämligen allt till salu. Du hittar restaurangen på Iparraguirre 23. I Baskien finns också Frankrikes motsvarighet på “la nouvelle cuisine” – gastronomiska sällskap avsedda endast för män, där traditionella baskiska rätter återskapas med nya smaker. Flera restauranger har börjat tillämpa det nya baskiska köket. Ett exempel är till exempel att tillaga bacalao – saltad torsk, och kokotxas – fiskkind. Sällskapen kom till på 1970-talet och finns än idag. De är slutna, men om du vet vart du ska gå så går det att smyga in som objuden gäst.

Fotbollsklubben

Athletic de Bilbao är en fotbollsklubb med bara baskiska spelare. Det är en skara riktiga stjärnor och klubben är känd för att aldrig ha åkt ur Division 1, tillsammans med giganterna Real Madrid och FC Barcelona, och räknas som den tredje största spanska klubben. Deras hemarena är Estadio San Mamés och just nu pågår en stor ombyggnation som ska lyfta staden och klubben ytterligare. Stadion beräknas stå klar 2013.

Shopping i Gamla stan

Gamla stan i Bilbao lockar med över 800 butiker. Här ligger Plaza Nueva, ett neoklassiskt torg i den gamla stadskärnan. Det kallas något motsägelsefullt för “det nya torget”, men stod klart redan 1849. Här finns flera bra restauranger och pinxtosbarer. Du hittar även Spaniens största matmarknad här – Mercado de la Ribera som lockar med delikatesser och utmanande smaker. De flesta affärer öppnar runt 9-10 på förmiddagen, stänger för lunch vid 13-14 och öppnar sedan igen vid 16-17. Sedan har de öppet till runt 20-21 på kvällen. Små familjedrivna butiker har oftast öppet färre timmar per dag, medan stora varuhus har öppet även under eftermiddagen. I stort sett alla affärer har stängt på söndagar.

Sol och bad nära centrum

En skön aktivitet är att ta strandpromenaden längs Nervión och se staden. Det finns också sol och salta bad nära centrum. Från tunnelbanestationen Sopelana, som ligger cirka 30 minuter från centrum, är det promenadavstånd till havet och stranden. Här kan du bland annat lära dig att surfa. Om du fortsätter en station till så kommer du till Plentzia som passar bättre för barnfamiljen.

Här bor du

Det finns många fantastiska hotell i Bilbao. Miró Hotel är inte namne med konstnären Miró, utan modedesignern Antonio Miró. Hotellet ligger på Alameda Mazarredo 77 och är en stilren upplevelse, med grafiska inslag i svart och vitt. På samma gata ligger Gran Hotel Domine Bilbao som kan bjuda på stadens bästa utsikt – över Guggenheim. Om du vill bo budget så finns det flera vandrarhem och pensionat i Gamla stan, Casco Viejo.

Bästa tiden i Bilbao

Bästa månaderna att besöka Bilbao är maj och juni alternativt på höstkanten i september när havet fortfarande är varmt samtidigt som du undviker trängseln i augusti. Då slipper du troligen också Bilbaos ofta förekommande duggregn på våren och hösten, som av lokalbefolkningen kallas ”sirimiri”. På sommaren är det ofta temperaturer runt 20–25 grader, vintern är mild, med en medeltemperatur på runt 8 grader.

Så tar du dig hit

Du flyger hit via Madrid eller Barcelona. Bilbaos flygplats ligger 12 kilometer norr om Bilbao. Härifrån tar du dig enkelt med buss in till centrum.


Weekend i Bilbao

Flyg till Bilbao
Prisvärda och populära hotell i Bilbao