Amorgos – en hemlig favorit

Famlofquist
Medlem sedan 2006, besökt 20 länder

Foto: iStock
Bada från klippor ner i ett azurblått hav, njut av grekisk frappé och spela backgammon på tavernan nere i hamnen. Reseguidens medlem Cecilia (Famlofquist), hittade Amorgos efter sin första ö-luff 2005. Här guidar hon till sin grekiska favoritö!
Publicerad 23 april 2018

Amorgos tillhör ögruppen Kykladerna. Ön är fortfarande lite otillgänglig förhållande till många andra öar i den grekiska övärlden, vilket gör den mer fridfull och attraktiv för många. Här finns mängder av fina klippbad, pittoreska byn Chora och så klart klostret Panagia Chosoviotissa, som är med i James Bond-filmen ” For Your Eyes Only” med . På Amorgos kan man göra mer än att sola och bada. Här finns fina vandringsleder, små byar och utsiktsplatser att utforska från en moped. Serpentinvägarna väcker en nyfikenhet då man inte vet vad som väntar runt hörnet. Magnifika vyer med utsikter som får hjärtat att stanna. Höjderna och utsikten får det att pirra i hela kroppen. Här kommer några tips på vägen som gör Amorgos till den underbart fina och unika ö som den är.

Hamnbyn Katapola

Den fantastiskta hamnbyn med dofter av hav och med en utsikt som häpnar. Här kan man få uppleva solnedgångar som inte finns på många ställen och båtarna kommer in några gånger om dagen med både nya besökare och mat till ön. Katapola är öns största hamnby med en liten strand vid sidan om hamnen. Desto finare badmöjligheter får man genom att ta badbåtarna över till Plaka eller Maltezi. Från klippbadet Maltezi är det kristallklart vatten och perfekt för snorkling. Kvällarna tillbringar man nere i hamnen. Man kan man enkelt köpa sig god Gyros, slå sig ner längs hamnkanten och njuta av hamnlivet eller slå sig ner vid en av taverna längs hamnen och avnjuta en grekisk sallad eller grillad bläckfisk och bara njuta av Grekland

Ö-värld när den är som bäst

Baren Le Grand Bleu är ett måste när man besöker Amorgos och där kan man se filmen ” det stora blå” varje kväll. En promenad runt i gränderna och ett besök i de små mysiga butikerna hjälper till att finna det härliga lugnet som Amorgos erbjuder.

Panagia Chosoviotissa

Ett kloster utöver det vanliga och det går inte att ha varit på Amorgos utan att ha besökt detta. Klostret klamrar sig fast på klipporna och precis som jag är det säkert många andra som ställer sig frågan, hur man lyckats bygga detta ca 300 m ovanför vattenytan? Det vita klostret hänger ut ifrån klippan och man nästan ”kippar” efter andan när man ser det. Den snirkliga stentrappan upp till klostret gör att en vattenflaska är bra att ha med sig. Bästa tiden att besöka klostret är på förmiddagen, innan solen når dig och tänk på att både armar och ben ska vara täckta när ni besöker klostret. När du väl nått längst upp i klostret så bjuder munkarna dig på lite likör serverat med lite vatten.

Amorgos badpärlor

Det som skiljer Amorgos från många av de andra grekiska öarna är att det finns inga solstolar, strandförsäljare och vattenaktiviteter. Här gäller snorkel, cyklop samt lugn och ro. Ön har många fina små pärlor att spendera de soliga och heta dagarna på. Tänk på att ta med solkräm och kanske ett eget parasoll. Det går bussar till de flesta ställen, men en egen moped är att föredra då bussarna oftast inte kör ända ner och du kan förflytta dig under dagen.

Agia Anna

En badvik med en enastående utsikt och fantastsikta bad. Här är delar av filmen ” Det stora blå” inspelat, och man kan förstå varför. Simma ut en bit, lägg dig på rygg och bara njut. Utsikten är fenomenal, klipporna som stegrar ur havet och klostret Panagia Chosoviotissa hängandes ut över klippan

Mouros

Nästan lika vacker utsikt som Agia Anna. Här finns en liten klapperstrand men även fina klippor och en del grottor att snorkla omkring i. Lite fler badgäster, men ändå långt ifrån fullt. Här finns en liten taverna som du kan avnjuta en grekisk sallad medan du beundrar det blå havet och klippformationerna.

Agios Pavlos

Några kilometer innan man når byn Egiali i norr dyker denna fina udde upp med sitt kristallklara vatten och kritvita strand. Fina bad, snorklingsmöjligheter och en liten taverna finns i anslutning till parkeringen.

Chora

Chora är Amorgos huvudby och ligger några kilometer från Katapola. Här kan man strosa omkring i timmar bland små gränder, mysiga caféer. Känns som en stor labyrint, men en mysig sådan. Stanna till och njut för mer Grekiskt än så här kan det nog inte bli. Stanna till en stund på torget, ta en fika och sug in atomsfären. Ta dig gärna upp till stora väderkvarnarna ovanför byn och beundra utsikten.

Psst! 5 bra tips!

1. Eleni Rooms
Amorgos absolut bästa boende när det gäller utsikt.
Bättre plats för en underbar solnedgång är svårslagen.
2. Captain Dimos i Katapola
”Bästa pizza i stada”
3. Chora
Ett grekiskt vykort. Den finaste och mysigaste by jag upplevt.
4. Hyr moped
Det är ett jättebra sätt att utforska ön på.
5. Olivolja
Köp med dig hem den nypressade olivoljan från ön.

Så tar du dig hit

Flyg till Aten eller Santorini och därifrån båt ut till Amorgos. Det finns både färjor och katamaraner som trafikerar. Även mindre båtar som är mysiga att åka när vädret är på topp och då får man se en del av de mysiga öarna.

- Hitta flyg till Aten
- Hitta flyg till Santorini
- Hitta hotell Amorgos


Erbjudanden - Grekland