5 anledningar att resa till San Sebastian

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glöm Barcelona! Välj San Sebastian för den perfekta kombinationen av strand och storstad.
Publicerad 24 april 2024

San Sebastian ligger i norra Spanien och har med sitt stora utbud blivit spanjorernas egna semesterfavorit. Behöver du övertygas ännu mer? Läs då våra 5 anledningar att sätta kursen mot “staden i norr” på din nästa semesterresa.

1. Gastronomiska råvaror i världsklass


San Sebastian är en känd gourmetstad, och älskar du nya smaker och äkta råvaror är San Sebastian en drömdestination. Staden kallas också för tapasens hemstad, så om du är svag för tapas är det ett måste att smaka sig igenom staden. San Sebastian är staden för dig som älskar att låta smaklökarna få uppleva nya saker.

Ta en tur till stadsdelen Parte Vieja (gamla staden) för en kulinarisk smakupplevelse. Här kan du beställa “pintxos”, eller tapas. Staden har en unik tapas-kultur som är helt unik. San Sebastian är också den stad med näst mest Michelin-restauranger i världen, så här kan du växla mellan de storslagna matupplevelserna och de lite mer lokala barerna som serverar utsökt tapas.

Prova gärna stadens mest experimentella tapasbarer; Bar Zeruko och A Fueho Negro. San Sebastian toppar ofta listorna över världens bästa städer att äta i, så här kommer du absolut inte behöva vara hungrig.

2. Världens vackraste stadsstrand


I och runt San Sebastian hittar du 4 stränder, och den 1,5 km långa stranden La Concha (som betyder “skal”) sägs vara en av världens vackraste stadsstränder på grund av sin flotta strandpromenad, sin vita finkorniga sand och sitt idylliska läge i en bred bukt. Den är också en av de mest berömda urbana stränderna i Europa, så att promenera längs strandpromenaden är en vardaglig syssla både för turister och locals.

Härifrån är det inte långt till närmaste restaurang eller bar om du behöver förfriskningar i värmen. Gamla stan med sina små butiker och tapasbarer ligger bara några minuter bort. Stranden är full av liv och har en härlig atmosfär under sommarmånaderna. Stranden ligger skyddad i en bukt där vattnet är lugnt och rent, och du kan bland annat hyra SUP-boards (Stand Up Paddle Board) på stranden.

3. Utforska tre väldigt olika stadsdelar

San Sebastian har 3 utpräglade stadsdelar som var och en har sin spänning och unika charm. Gamla stan, eller “Parte Vieja”, ligger vid Monte Urgull, som är den östliga udden i det som utgör San Sebastians bukt. Här gamla stan hittar du de mest populära pinxto (tapas) barerna och flera prisvärda boenden.

Om kvällarna bör du ta dig till baren och jazztemplet Bar Altxerri, som är som en murstensinramad grotta gömd under ett modernt konstgalleri i gamla stan. Ett besök till den vackra Basilica of Santa Maria del Coro i gamla stan bör du också hinna med.

Söder om gamla stan hittar du själva stadskärnan, “Centro”, som kännetecknas som det kommersiella shoppingdistriktet med allt från stora och kända märken till mindre lokala butiker. Här finns också mycket av stadens populära uteliv.

Den tredje stadsdelen kallas Gros och är präglat av en laidback surfkultur. Här hittar du också de bästa konstgalleriorna i staden, och delen Egia som ligger intill är en plats där det spelas mycket livemusik.

De här stadsdelarna utgör tillsammans en stad där du kan njuta av lata dagar på stranden ena dagen och utforska vackra kyrkor, shoppa och frossa i härlig tapas nästa dag.

4. Aktiv surfmiljö


Medan La Concha är en lugn strand utan några särskilda vågor att surfa på, kan surfbehovet stillas på stranden La Zurriola - eller om du bara gillar att titta på och insupa surfkulturen. Stranden ligger öster om stadskärnan, vid stadsdelen Gros. På den här stranden är det surfing som dominerar och hela miljön andas surf.

San Sebastian är också en arena för flera lokala, nationella och internationella surftävlingar i perioden mellan vår och höst. Under de här månaderna får stranden en “vibe” lik surfkulturen i kända och kära surfdestinationer i Australien och Kalifornien. I området vid Sagüés och Gros hittar du massvis med barer, restauranger och surfbutiker. Du kan också ta surflektioner på stranden om du inte är en erfaren surfare redan innan. Så hang loose och glid in i den tillbakalutade surfatmosfären på La Zurriola.

5. Vandring och utflykter

Under ditt besök i San Sebastian bör du inte missa en vandring upp till Monte Urgull, som inte bara ger en fantastisk utsikt över San Sebastian, utan också leder till borgen Castillo de La Mota som har en 12 meter hög Kristus-stay som ser ner på staden. Från toppen av Monte Igueldo, som ligger på helt motsatt sida av bukten, får du också en fantastisk utsikt. Ta linbanan upp till den här fjälltoppen som ligger 184 meter över havet och ta en sväng förbi nöjesparken “Parque de Atracciones de Monte Igueldo” för mycket fart och skratt.

Väl nere i San Sebastian kan du ta färjan ut till den lilla ön Santa Clara där du möts av en avslappnad atmosfär, natur, kafeér och picknickområden. Du kan också åka ut på dagsturer från San Sebastian. Det är till exempel inte alls långt att köra till Biarritz i Frankrike, som ligger omkring en halvtimme bort med bil eller tåg. Bara ett fåtal kilometer från San Sebastian hittar du också Biskaya-kusten med sina små och genuina fiskebyar. Smaka på färsk grillad fisk och vinet Txakoli och bara njut av den lugna stämningen.

Klimat i San Sebastian

De varmaste månaderna i San Sebastian är sommarmånaderna juni, juli, augusti och september, då temperaturerna ligger runt 20-24 grader. Med andra ord blir det inte lika hett här som i söder och öst i Spanien. Det här är alltså resmålet för dig som trivs med svenska (bra) sommartemperaturer. Kallast är det från december till februari - då ligger temperaturen på runt 10 grader.

Så tar du dig hit

Det enklaste är att flyga till Bilbao och därefter tar du direktbussen från flygplatsen till San Sebastian. Du kan flyga direkt till Bilbao från Köpenhamn, med Norwegian. Det går också att flyga till Biarritz i Frankrike. Därifrån tar det bara cirka 30 minuter med bil eller tåg till San Sebastian.

Hitta din resa till San Sebastian:
- Hitta flygbiljetter till Bilbao
- Hotell i San Sebastian

Weekend i Baskien

Flyg till Bilbao

Flyg till Biarritz