Sportacus blogg

Måndag 29 Januari 2018 - Rio de Janeiro

Min Topp 5 - Rio de Janeiro

1. KRISTUSSTATYN - CRISTO REDENTOR
Längst upp på det 710 m höga berget Corcovado står den 38 m höga och välkända statyn och blickar ut över Rio och de båda stränderna Copacabana och Ipanema.

Det är verkligen en mäktig upplevelse att komma upp på Corcovado och uppleva den fantastiska utsikten.

Jag tror man men fördel kan åka upp på sena eftermiddagen. Dels så är trängseln mindre runt statyn då men det är också svalare och solnedgången är magisk där uppe.

Mitt tips är att åka upp tåg upp. Men det går även minibussar. Bussarna går tätt till ett rimligt pris från bl a Copacabana. Biljett bör köpas i förväg. Undvik definitivt att ta vandringslederna upp till statyn. När vi var där i mars 2017 var det extremt vanligt med personrån längst de smala stigarna upp.

Se bild 1a och 1b från mitt resealbum "Rio de Janeiro mars 2017".
2. SOCKERTOPPEN - MORRO DA URCA
Nej, inte heller den berömda Sockertoppen är en turistfälla. Att ta de två kabinerna upp till toppen är verkligen värt sitt pris. Även här är utsikten magnifik över Copacabana och bukten vid stadsdelen Botafogo (även om det nu "bara" handlar om 67 m ö h).

Men det som kanske charmade och överraskade oss mest var att det finns en liten regnskog med tät och vacker växtlighet på toppen. Har du tur kan du också få syn på någon av de små söta silkesaporna.

Se bild 2a och 2b från mitt resealbum "Rio de Janeiro mars 2017".
3. TIJUCA NATIONALPARK
Världens största urbana regnskog ligger i Rio. Den 40 kvadratkilometer stora nationalparken Tijuca ligger drygt 500 meter över havet och bjuder på en förtrollande grönska och några trevliga vattenfall.

Jag rekommenderar att boka en guidad tur i öppen jeep.

I utkanten av parken finns vackra Vista Chinesa – den kinesiska paviljongen. Härifrån är utsikten över staden magisk. Du som följde linjeloppen (cykel) från OS i Rio 2016 kommer säkert känna igen den karaktäristiska byggnaden.

Se bild 3a och 3b från mitt resealbum "Rio de Janeiro mars 2017".

4. LAPA
För den som vill upptäcka samban och ett pulserande lokalt nattliv rekommenderar jag Lapa, c a 15 minuters tunnelbaneresa från Copacabana.

Här finner du mängder med barer/restauranger med levande inhemsk musik. Det är även trevligt att bara sitta på en uteservering, njuta av god mat och titta på alla människor som rör sig i området.

Men Lapa bjuder på mer än Samba och fest. Arkitekturen i området är berömd, inte minst Carioca Aqueduct - Arcos da Lapa. Akvedukten som är 18 m hög och 270 m lång byggdes 1723 och binder ihop Santa Teresa med Morro de Santo Antônio.

Se bild 4 från mitt resealbum "Rio de Janeiro mars 2017".
5. SANTA TERESA
Nära Lapa hittar du stadsdelen Santa Teresa, en av de äldsta i Rio. Santa Teresa har gjort sig känt som konstnärskvarter med street art och slingrande, trånga gator.

Här finner du t ex den berömda Selaróns trappa - Escadaria Selarón. Det var den lokala konstnären Jorge Selarón som i slutet av 90-talet förvandlade denna långa trappa till en färgglad mosaikupplevelse.

Att ta den historiska och gula spårvagnen (Bondinho de Santa Teresa) upp till stadsdelen är ett måste!

Se bild 5a och 5b från mitt resealbum "Rio de Janeiro mars 2017".

EPILOG
Befolkningen i Rio är bland de trevligaste och varmaste jag träffat. De är mycket hjälpsamma och tillmötesgående.

Men Rio har ju även en baksida. Det uppskattas att ca 1,5 miljoner människor bor i kåkstäder, s k favelor. Givetvis är därför fattigdomen stor vilket ger kriminalitet. Därför bör man som turist vara mycket försiktig och planera sin utflykter väl. Gärna i större grupper. Bär alltid kontanter väl skyddade och bara vad som behövs för stunden.

Men som sagt, Rio är en helt underbar stad och trots ovanstående uppmaning är det allt de postiva upplevelserna som jag tog med mig hem och som får mig att längta tillbaka!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet