Stöd Ukraina

Snofsans blogg

Tisdag 15 Augusti 2023 - Thailand
Mycket har hänt sedan jag skrev här för 16-17 år sedan. En del är preskriberat och inte av värde att ta upp här.

Idag är mina barn vuxna och jag har berikats med ett antal barnbarn.

Januari 2020 åkte jag på min första ensamresa utanför Europa och min andra resa till Asien. Jag hade under senvintern 2019 börjat fundera på att resa iväg själv. Jag bollade med min sambo som jag träffat 2 år tidigare. Jag bad honom följa med mig till Thailand men han är inte särskilt förtjust i den sortens värme. Han tycker mycket om att resa men inte till tropisk fuktig värme. Jag visste att jag kunde åka med en väninna om jag hade velat. Men i det här läget kände jag att jag behövde något annat. Jag frågade sambon om det var okay för honom att jag åkte själv. Han sa lugnt att det är klart att det är okay, bara jag var försiktig och använde sunt förnuft.

Sagt och gjort. Jag började planera för att resa. Googlade, gick med i resegrupper på FB, lyssnade på andras råd och tips och bokade boende via Booking. Flyg bokade jag via flygresor.se och transer med Mun Lanta på rekommendationer. Flyg Stockholm-Bangkok, Bangkok-Krabi tur och retur.

Jag lämnade Sverige den 31 januari och återkom hem igen den 16 februari.

Jag bodde på Lanta Island Resort på Koh Lanta, helt fantastiskt. Fantastisk personal, en ukrainsk kvinna hade stället ihop med sin partner (tror jag). Jag var dränerad på energi av många anledningar så denna resa blev en viktig påfyllning.

Jag badade, solade, sov när jag ville, åt vad och när jag ville, drack om jag ville och lät bli om jag ville (vilket var vanligast). Jag åkte på 2 utflykter, hade bestämt mig redan innan att första veckan ta det bara lugnt och den andra veckan göra 2 utflykter. Dels åkte jag med en long tail båt och dels med speed boat till Koh Haa, Koh Ngai, Koh Rok, Emerald Cave på Koh Mook och någon mer ö. Emerald Cave kan varmt rekommenderas. Alla andra öar också förstås....Krabis övärld är fantastisk.

Maten....ja, helt gudomlig. Ni som tvekar angående gatustånden....gör inte det. Det är god omsättning på maten som är fantastiskt god.

Stränderna, värmen, vattnet (havet, det blå klara vattnet) och ALLA människor, maten, SOLNEDGÅNGARNA....ALLT Koh Lanta hade att erbjuda gjorde att jag valde att återvända. Det var dock inte säkert först, det är trots allt inte gratis men jag gjorde om resan i 22 januari till 14 februari 2023 efter att ha "slitit hund" en sommar och höst. Det var värt varje krona. Denna gång var jag på ön i 22 dygn, bodde på Lanta Smile Beach Resort precis intill Lanta Island Resort. Båda dessa ligger på Klong Dao Beach.

Den här gången var jag mer van, gjorde inte samma misstag som första gången, njöt och insöp så mycket jag bara kunde. Jag gjorde 2 utflykter även denna gång: Dels med Following Giants och dels en tur i soluppgången med gondolbåt. Koh Lantas solnedgångar går inte av för hackor men dess soluppgång i mangroveskogen är också något exceptionellt. Kan varmt rekommenderas.

Following Giants tar hand om 5 st elefanter i deras naturliga miljö. Ingen elefantridning, inga kedjor, inget badande med djuren för turister, ingen matning, ingen beröring "what so ever". Enbart djurskötarna får vidröra djuren OM det behövs, det var inte som skedde när vi deltog i turen. "When the elephants walk - we walk. When the elephants stop - we stop." Mycket tydligt och mycket viktig information. Helt otroligt att få se dessa djur på 10 meters avstånd. Om ni ska se elefanter och vill värna om djuren...åk INTE på turer där man får "hänga med den i vattnet, mata och klappa dem". Det är INTE på djurens villkor. Följ med på en tur med Following Giants. Jag tog en heldag och det var värt varje baht. En del av betalningen går till skötsel och ett bra omhändertagande av djuren. Gondolturen var också något utöver vad jag varit med om tidigare. Helt fantastiskt. Soluppgången på den andra sidan ön, den östra, är helt magisk. Tyst, rofyllt, det enda som hörs är vattnet när åran når ytan. Vi såg max 5 st krabbmakaker och på kvällsturerna ska man tydligen se fler. Det kändes bra att vara på avstånd från dem. Det finns möjlighet att bidra till vård av dessa djur också.

Jag maxade denna resa i tid och inre läkning. Jag HOPPAS kunna återvända men vet inte när. Oavsett vad så blir även nästa resa dit en ensamresa.

Sambon och jag har andra resmål att besöka tillsammans
Tisdag 10 April 2007
Det var varmt. 38 grader. Skönt. Fina stränder. Härligt vatten. Stora vågor. Mysiga utflykter. Solnedgången i Juan Griego kan rekommenderas.
Söndag 3 September 2006 - Sverige
Idag är det 132 dgr kvar tills vi åker....
Söndag 13 Augusti 2006 - Sverige
Igår var det 5 månader kvar......tills vi åker till Isla de Margarita!!!