Pqs blogg

Fredag 18 Oktober 2019 - Monterosso al Mare
Efter att ha besökt Manarola hoppade jag på tåget som skulle ta mig till den nordligaste av byarna i Cinque Terre, Monterosso al Mare. Här finns den finaste och längsta stranden. Det känns som att den här byn har mest turister då de har mycket mer affärer och också fler restauranger än de andra ställena.

Här fanns även mycket god glass kan jag meddela.
Torsdag 17 Oktober 2019 - Manarola
Från Riomaggiore ville jag gå till fots till Manarola men tyvärr var vägen avstängd för jobb så istället tog jag tåget som går väldigt ofta och det tog bara 3 minuter till det var det dags att kliva av och upptäcka nästa by.

Manarola är en vacker stad med otroliga färger på fasaderna. När man sen går längs med en väg som leder ut från byn så får ni det bästa stället att ta bilder ifrån över Manarola. Ett måste om ni besöker Cinque Terre.
Onsdag 16 Oktober 2019 - Riomaggiore
Efter att ha stannat i Sarzana över natten var det dags att ta sig med tåg till Cinque Terre. Det gick att köpa tågbiljetter från Sarzana till La Spezia och sen en separat dagsbiljett som gäller från La Spezia till alla byar i Cinque Terra.
Första stoppet blev Riomaggiore. En fiskebåt som växt sig uppåt med tiden längs dalgången och om man går uppåt så kommer man bort från turisterna och får en fin panorama över byn. Många foton som man kan ha sett från byn brukar vara tagna nerifrån. Men jag tyckte det blev fint från ovansidan av byn istället.
Måndag 14 Oktober 2019 - Sarzana
Att ta sig till Sarzana från Pisa som jag var dagen innan var ganska lätt. Det går regionala tåg och man hamnar i centrum av staden. Sarzana är inte längre Toscana utan man har förflyttat sig över gränsen till Ligurien vilket faktiskt också märks dialektmässigt samt att det typiska köket är lite annorlunda mot Toscana.

Sarzana var meningen att använda som bas för vidare transport till Cinque Terre som jag kommer att skriva om senare. Men Sarzana är faktiskt en fantastisk fin stad, livligt på kvällarna och har bra restauranger och verkligen värt ett besök och också bra som bas om du kommer med bil och vill besöka Carrara som ligger i närheten och som är känt för sina marmorbrott.

Sevärdheter är slottet, fortet och katedralen, men det är också fint att promenera på kvällarna på stadens gator.
Söndag 13 Oktober 2019 - Pisa
Ett resmål som är lätt att nå från Rom med tåg är Pisa. En vacker stad med god mat och fina byggnader. Tyvärr underskattad och inte lika besökt som sin storasyster Florens. På plussidan finns lutande tornet som är häftigt att besöka samt katedralen. Bara detta är värt ett besök.
Fredag 11 Oktober 2019 - Florens
Om du är i Rom ett tag och känner att du vill besöka en stad i närheten så är Florens ett bra resmål som man kan besöka på en dag om man startar tidigt på morgonen. Till skillnad från Rom så är staden mindre och det är lätt att promenera runt hela stad till fots. Här är renässansen väldigt framträdande. Katedralen och Il ponte vecchio är kända turistmål i staden. Mycket sevärda museum finns att besöka här också.
Måndag 7 Oktober 2019 - Rom
Rom är fantastisk stad på många sätt. En sak jag verkligen gillar med Rom är att staden gör sig så bra på bild. Det finns många kullar att göra panoramiska bilder från. Du kommer se stadens kupoler, tak, träd, ljuset och värmen. Det blir som vykort gång på gång.
Söndag 6 Oktober 2019 - Rom
I det spännande kvarteret Monti i Rom hittar du många intressanta barer och affärer. Det finns allt från egentillverkade smycken, klädaffärer, grönsaksmarknader, barer, caféer och restauranger med mera.

En trevlig restaurang som jag har varit på och som jag kan rekommendera är Fafiuché som ligger på via della Madonna dei Monti. Restaurangen är specialiserade på vin men har även aperitivo och litet kök om man vill äta där. Jättegott! Kan vara intressant för svenska turister som besöker Rom.
Lördag 5 Oktober 2019 - Rom
Imorgon är det första söndagen i oktober och då kommer Castel Sant'Angelo ha gratis inträde. Om du är i Rom skulle du passa på att besöka detta berömda monument.

Det byggdes från början för att vara Hadrianus Mausoleum. Namnet Sant'Angelo kom först i slutet av 500 talet då påven Gregorius den store såg att ärkeängeln Mikael tog sitt svärd och stack det tillbaka i skidan. Detta tolkade han att pesten som härjat i Rom var över.
Castel Sant'Angelo Angelo är numera ett museum. Men tidigare har det varit en borg men också ett fängelse.
Fredag 4 Oktober 2019 - Rom
Från Rom så kan man ta sig med ett pendeltåg till Ostia Antica. Från tågstation är det ca 5 minuters promenad och därifrån öppnar sig en okänd värld för de flesta.

De flesta svenska turister som tar sig till Rom fastnar inom stadens murar. Men om du har mer än bara en en weekend på att upptäcka Rom så är Ostia Antica något att inte missa. Detta bortglömda smultronställe är något utöver det vanliga. Som Pompeji, fast lite mindre och på behändigt avstånd från Rom.

Här finns lämningar från antiken såsom väggmålningar, mosaiker och kolonner.

Det finns även ett vackert museum på utgrävningsområdet där de samlat ihop funna statyer från området så man kan beundra dem. Rekommenderas starkt till alla som är intresserade av Romarriket.

Sida:12Nästa