Pqs blogg

Torsdag 2 Januari 2020
Bästa pizzan i Rom
Var hittar du den bästa pizzan i Rom? Det finns många pizzerior och det är svårt att ibland kunna gradera vilken som är bättre än någon annan.

Varje år finns det en slags pizzeriornas ”Oscarsgala” där de bästa pizzeriorna i Italien utses. Oftast går de bästa platserna till pizzeriorna runt Neapel. Men i år har faktiskt Rom två stycken pizzerior på topp tio.

Seu Pizza Illuminati, i Trastevere, kom på plats nummer 6 medan La Gatta Mangiona, i Monteverede, kom på åttonde plats i hela Italien. När du kommer till Rom kan du prova att äta på båda platserna och se om de håller klassen.
Lördag 14 December 2019 - Rom
Har du turistat klart för idag? Hungrig? Vilken restaurang är trevlig att besöka? Var kan man äta lokal mat och till rimliga priser? Ibland är det svårt som turist att veta var man ska gå och äta.

Dagens tips till er hungriga turister och romare är Da Tonino som ligger på Via del Governo Vecchio 18-19.

Liten, trevlig och trång restaurang där du får bra service och mycket god mat. Jag skulle rekommendera att ni hoppar över antipasti och går direkt in på deras primo eller secondo piatto.

Deras Primo piatti består mestadels av olika spaghettirätter och gnocchi och tar ni den med en sidorätt som till exempel kronärtskocka kommer ni vara mer än nöjda. En Secondo piatto som jag rekomenderar är Coniglio, dvs kanin.

På menyn finns så klart många andra klassiska romerska rätter att prova. Och om du vill prova fler rätter så får du komma tillbaka en gång till och njuta av maten.
Onsdag 20 November 2019 - Rom
För alla svenska turister kommer här ett tips på något att inte missa. Det pågår en utställning om Canova och hans konstverk i Rom. Perfekt att besöka under hösten och vintern när vädret växlar snabbt och man vill njuta av konst inomhus. Canova är en fantastisk skulptör och utställningen är helt klart värd att se.
Lördag 16 November 2019 - Lecce
Resealbum: Puglia
Idag blev det att resa söderut istället. Lecce stod på listan för dagen. Staden ligger en bit från Castellana Grotte, så efter frukosten på b&b Casa Mastronardi så hoppade vi in i bilen och var på väg. När man kommit halvvägs så såg man den fruktansvärda svampen som dödar olivträden. Olivfält som såg ut som spökskogar, döda, utan några löv och som sprider sig utan kontroll.
När vi sen kom till Lecce parkerade vi och spenderade en fantastisk dag i denna pärla, med barock konst och utsmyckningar överallt. Kolla in de vackra fasaderna och under balkongerna.
Fredag 15 November 2019 - Monopoli
Resealbum: Puglia
Från berg till hav. Bytte Castellana Grotte mot Monopoli för en dag. Fantastiskt fin stad precis vid havet. Gamla stan kändes genuin med stor katedral och hus stående tätt ihop med vitmålade fasader. Bra restauranger och små affärer här och där. Kändes pittoreskt och välkomnande
Fredag 15 November 2019 - Castellana
Resealbum: Puglia
Efter att ha upplevt en av de värsta översvämningarna i Materas historia så styrde vi bilen ner mot Castellana Grotte. Här stannade vi på Casa Mastronardi som är ett underbart och familiärt Bed and Breakfast. Ägarna var vänliga och tog mycket väl hand om oss. Rekommenderar varmt detta ställe. Att bo i Castellana Grotte är också ett bra sätt att lära känna det riktiga Puglia. Här har du närheten till det mesta och du kan utforska regionen i lugn och ro med bil.
Torsdag 14 November 2019 - Alberobello
Resealbum: Puglia
Från Castellana Grotte kan man göra trevliga dagsutflykter och lämna sitt bagage på sitt bed & breakfast Casa Mastronardi. Den här dagen blev det häftiga Alberobello som är unikt med sina runda hus som vi besökte. Under lågsäsong är det otroligt lugnt och stilla. Perfekt för den som gillar att fotografera utan turister som står ivägen.
Tisdag 12 November 2019 - Matera
Resealbum: Puglia
Efter Gravina in Puglia stannade vi i Matera 2 nätter. Fantastisk stad, allt byggt i sten, påminner lite om Gravina in Puglia men mycket mer av allt. Här kan man spendera många dagar i de gamla delarna av staden men kontakta ett företag som anordnar turer annars får ni svårt att förstå stadens unika historia. Staden finns med på UNESCOS världsarvslista och är värt ett besök.
Tisdag 12 November 2019 - Gravina in Puglia
Resealbum: Puglia
Efter att ha besökt Castel del Monte så var det dags att fortsätta färden och ett stopp i Gravina in Puglia var bestämt. Gamla delen av staden är byggd längs med en liten canyon. Man kan se hur grottor grävts ut från klipporna där folk en gång i tiden har bott. Staden är fin och går att besöka på en halvdag om man vill.
Måndag 11 November 2019 - Apulien
Resealbum: Puglia
Idag har jag fått uppleva ännu en plats på UNESCOS världsarvslista - Castel del Monte. Slottet som ligger i Puglia med 8 sidor. Mycket annorlunda byggnad, vacker att se från utsidan, men kan inte rekommendera att gå in inuti. Där finns inget speciellt att se. Sen fortsatte resan mot Gravina di Puglia

Sida:123Nästa