Litemerarosas blogg

Torsdag 9 September 2021 - Söderköping
Det är helt egenutnämnt att det skulle vara det gulligaste namnet men jag har läst listan med slussnamn uppifrån och ner och så om igen och kan inte hitta något gulligare. Det har stått på listan över önskebesök ett tag och så på Östgötadagarna lagom till tabberaset i caféet så blev det verklighet. Men visste ni att slussen faktiskt hade kunnat heta något helt annat?

1826 fyra år innan den stora invigningen byggdes Brådtom sluss som då inte alls hette Brådtom utan Stockholm. Och så hette den i 78 år fram till 1904.

https://litemerarosa.com/2021/09/09/bradtom-sluss-ett-besok-vid-slussen-med-gota...
Måndag 6 September 2021 - Borensberg
Det finns lite olika spa att välja mellan i Östergötland och jag gör så gott jag kan för att pricka av dem alla på min lista. Senast i raden av besökta spa är Högby spa dit vi åkte på min sambos födelsedag i maj. Vi hade bokat in oss, eller ska jag säga jag hade bokat in oss, på ett av deras erbjudanden – Kvällsro och tog med Andreas som en liten överraskning.

https://litemerarosa.com/2021/09/02/hogby-spa-i-ostergotland/
Måndag 6 September 2021 - Borensberg
Det finns lite olika spa att välja mellan i Östergötland och jag gör så gott jag kan för att pricka av dem alla på min lista. Senast i raden av besökta spa är Högby spa dit vi åkte på min sambos födelsedag i maj. Vi hade bokat in oss, eller ska jag säga jag hade bokat in oss, på ett av deras erbjudanden – Kvällsro och tog med Andreas som en liten överraskning.

https://litemerarosa.com/2021/09/02/hogby-spa-i-ostergotland/
Torsdag 2 September 2021
Sådär ja, då får även jag krypa till korset och medge att sommaren även kalendermässigt är över. Och vad gör man då? Jo då summerar man den. Det är faktiskt tredje året i rad jag gör det. Och skulle du vilja läsa de andra så finns det såklart att läsa här. Både 2019 och 2020. Men åter till nuet och till sommaren 2021 – så fort den gick och så härlig den var.

https://litemerarosa.com/2021/08/31/rese-sommaren-2021-i-backspegeln/
Onsdag 1 September 2021 - Söderköping
Söderköping i Östergötland förknippar vi oftast med glass, Göta kanal, Madicken och Söderköpings brunn. Många har besökt de pittoreska små gatorna i stan men inte lika många har hittat till en av de största historiska skatterna i stan. Drothemskvarteren.

https://litemerarosa.com/2021/08/29/drothemskvarteren-i-soderkoping/
Fredag 27 Augusti 2021 - Gryt
Det känns lite som att vi tog augustis sista sommarlördag och gjorde den till den allra allra bästa. Vi hade inte kunnat få en bättre inramning på vår första tur ut till den plats jag hört så mycket om – Harstena. En liten ö i den yttre delen av Gryts skärgård. Som den gamla Karlskronabo jag är så älskar jag vattnet och havet men har ändå inte nyttjat det faktum att Östergötland faktiskt också har en skärgård. Inte förrän nu när det blev dags att besöka Harstena.

https://litemerarosa.com/2021/08/27/att-besoka-harstena-en-idyll-i-gryts-skargard/
Söndag 22 Augusti 2021 - Stockholm
ag vet inte vad som fascinerar mig mest med att besöka Vasamuseet.
Att det står ett snart 400 år gammalt skepp rakt upp och ner framför ögonen på mig.
Eller att det bärgades 333 år efter att det förliste.
Att det bara hann flyta 1300 meter innan det sjönk.
Eller…
Att det faktiskt låg mitt i centrala Stockholm på endast 17 meters djup och hade glömts bort.

Det finns så mycket att prata om och berätta om när det gäller detta skeppet. Men fakta kvarstår. När skeppet bärgades 1961 var det en historisk skattkista som kom upp till ytan.

https://litemerarosa.com/2021/08/22/att-besoka-vasamuseet/
Torsdag 19 Augusti 2021 - Östergötland
Om jag säger Den Heliga Birgitta vad tänker du då? Visste du om att hon är en av våra mest kända svenskar utomlands?

Hennes "kändisskap" grundar sig förvisso på en religiös grund, men när man funderar vidare på det är det ändå lite coolt att en kvinna född runt 1303 är en av våra mest kända svenskar.

Och hennes historia är inte mindre fascinerande. Hon gjorde resor vi än idag ser som ganska utmanande - hur var det då inte runt 1340? Och inte bara det, hon är arkitekten bakom Vadstena Klosterkyrka - en av de mest magnifika kyrkobyggnader jag sett. Hade man frågat Birgitta var det inte hon som ritade den utan Gud, i en av hennes uppenbarelser. Jag låter var och en bedöma vad man vill tro om det.

Men vill du hänga med på virtuell roadtrip genom Birgittas liv i Östergötland berättat på vad jag hoppas ett ganska lättsamt sätt. Då är platsen nedan något för dig.

https://litemerarosa.com/2021/08/19/den-heliga-birgitta-och-ostergotland-en-span...
Måndag 16 Augusti 2021 - Borensberg
Det har stått på önskelistan i runt ett år och så den allra mest perfekta sommardagen när semesterkänslan var som störst och vädret så där alldeles alldeles underbart – då åkte vi. Inte speciellt långt. Men till en liten oas i hjärtat av Östergötland. Till Glasbruket Vandrarhem & Café i Borensberg.

Det går alldeles utmärkt att köra hela vägen dit men vi valde att promenera den sista biten. För bara det är i sig en upplevelse. Glasbruket Vandrarhem & Cafe ligger i den lilla orten Borensberg ungefär mitt emellan Linköping och Motala. Och där ligger det vackert placerat på en liten halvö mitt emellan Motala ström och Göta kanal. Precis förbi passerar både Östgötaleden och Birgittaleden.

https://litemerarosa.com/2021/08/14/glasbruket-vandrarhem-cafe/
Torsdag 12 Augusti 2021 - Abisko
Undrar du precis som jag gjorde var man kan se Lapporten? Då har du kommit rätt. I somras gjorde mitt första besök i Lappland och runt Kiruna och Abisko. Och Lapporten var en av de absolut första sakerna jag skrev upp på att-uppleva-listan. Jag hade på något sätt föreställt mig att man behövde ta sig an både flera mils vandring och kanske en och annan snösko för att se den.

Kan man se Lapporten från vägen? Det hade jag inte i min vildaste fantasi trott. Men så är faktiskt fallet även om det finns bra mycket vackrare platser att se den ifrån. Här kommer mina bästa tips på var du kan se Lapporten utan att gå ett enda steg på en vandringsled eller på ett fjäll.

https://litemerarosa.com/2021/08/12/kan-man-se-lapporten-fran-vagen/