Litemerarosas blogg

Måndag 26 Oktober 2020 - Norrköping
Ett stycke nutidshistoria i 2000-talstappning. Varsamt har man rustat upp de gamla fabrikslokalerna och integrerat Industrilandskapet i dagens Norrköping. Strömmens dån påminner om krafterna som automatiserade spinnrockarna och industrialiserade textilframställningen i Sverige.

Industrilandskapet i Norrköping är en annan typ av historia men inte mindre fascinerande. Min favorit då? Det lilla Schweizeriet. Lusthuset som är ditflyttat och nästintill balanserar på obefintliga stöd. Charmigt och robust på samma gång. Följ med på besök i Industrilandskapet i Norrköping.

https://litemerarosa.com/2020/10/26/industrilandskapet-i-norrkoping-ett-stycke-n...
Onsdag 21 Oktober 2020 - Vadstena
Minns ni att vi testade appen Questropolis här i Linköping i våras? Lite som en skattjakt där man letar nycklar i de historiska kvarteren och jag var såklart lyrisk. Hittade till och med nya delar av Linköping jag inte sett förr. Gissa om jag då blev än mer lyrisk när jag i slutet av sommaren fick veta att det skulle komma en ny version av appen – för Vadstena! Vadstena som jag vid något tillfälle helt självsvådligt utsett till Östergötlands historiska centrum och då är Östergötland fullt av historia. Questropolis Vadstena var som gjort för att blir riktigt lyckat.

Den första lördagen i oktober åkte vi de dryga fem milen från vår hemstad Linköping till Vadstena och parkerade vid slottet för att gå den lilla biten mot Rådhuset och Rådhustorget där Questropolis Vadstena startar.

https://litemerarosa.com/2020/10/18/questropolis-vadstena/
Tisdag 13 Oktober 2020 - Stockholm
Jag måste erkänna att det smärtar för mig som kungafantast att erkänna att jag fram till för ett par månader sedan inte ens visste vad Livrustkammaren var. Men till mitt försvar måste jag säga att Livrustkammaren inte är så värst självförklarande. Inte för mig i alla fall. Jag har inget bättre namnförslag på det, det ska jag inte säga. Men Livrustkammaren, näe det låter vare sig speciellt sexigt eller spännande i mina öron.

https://litemerarosa.com/2020/10/13/livrustkammaren-fran-gustav-vasa-till-victor...
Söndag 11 Oktober 2020 - Nyköping
Jag ska ge Sunlight hotell att de gjorde en enastående bra kampanj på sociala medier i våras. Jag hade aldrig tidigare hört talas om dem och plötsligt var deras erbjudande i mitt flöde så pass ofta och det var så pass bra att jag inte kunde motstå att boka. Familjehelg med spa och relax. Fyra personer, två nätter för 2390 kronor. Taget. Och så kom det sig att vi spenderade en helg i slutet av juli på Sunlight i Nyköping.

https://litemerarosa.com/2020/09/17/sunlight-hotell-i-nykoping-ett-upplevelsehot...
Lördag 10 Oktober 2020 - Väderstad
Året är 1914 och i Europa startar det första världskriget. Sverige är ett annat än det vi känner idag. I lilla Väderstad på Östgötaslätten står ett hus färdigt och i det öppnas ett konditori. Och tänk, drygt 100 år senare står huset kvar och i huset serveras det fortfarande bakverk. Det är inte så konstigt att både White Guide och många andra vallfärdat många mil till Väderstad Centralkonditori.

https://litemerarosa.com/2020/10/10/vaderstad-centralkonditori-med-drygt-hundra-...
Söndag 23 Augusti 2020 - Sverige
Jag tänker att jag återvinner ett vinnande (?) koncept. Även förra året summerades sommaren under rubriken ovan men med ett annat årtal då. Och även då handlade det främst om upplevelser här på hemmaplan. Det är ju så vi brukar spendera somrarna. Så där blev det ingen större skillnad. Men vi kommer inte avsluta sommaren 2020 med en utlandsresa. Något vi gjort de senaste åren då vi åkt till Gran Canaria och Turkiet. Och kanske är det även därför jag känner att sommaren avslutas lite nu. Och inte när vi formellt gått in i hösten och september.

https://litemerarosa.com/2020/08/23/rese-sommaren-2020-i-backspegeln/
Lördag 22 Augusti 2020 - Stockholm
Han hade egentligen tänkt att det skulle bli en överraskning. Jag pratar om min sambo och bokningen han gjort av hotell vår andra natt i Stockholm helgen som gick. Men så kunde han inte hålla sig och jag förstår varför. Att bo på hotell som serverar gräddtårta och alkoholfria bubblor till frukost vill man berätta om och det borde väl ändå hamna överst på listan över total vardagslyx. Och det blir verklighet på Hotel Frantz i Stockholm.

https://litemerarosa.com/2020/08/20/hotel-frantz-i-stockholm-med-bubbel-och-grad...
Fredag 21 Augusti 2020 - Omberg
I detta inlägget får du inte de där hardcore-vandringstipsen. Du får inte veta allt om de grymmaste kängorna eller tältet som tål regn bäst. Här får du tipsen om hur du som nybörjare kan lära känna det underbara berget vid Vätterns östra strand. Så är du nyfiken på att vandra på Omberg men aldrig varit där. Eller om du gjort något enstaka besök men vill ha mer. Då tycker jag att du ska fortsätta läsa.

https://litemerarosa.com/2020/08/13/att-vandra-pa-omberg-allt-du-behover-veta-in...
Tisdag 11 Augusti 2020 - Öland
Öland må vara Sveriges minsta landskap men att tro att det därmed går snabbt att se hela är en villfarelse. För här ligger utflyktsmålen och sevärdheterna tätt. Lika bra att istället ge gott om tid till allt man vill se och göra. Och vi börjar norrut med tre härliga utflyktsmål på norra Öland.

https://litemerarosa.com/2020/08/11/utflyktsmal-pa-norra-oland-mina-tre-basta-ti...
Tisdag 4 Augusti 2020 - Visingsö
Från att bara ha sett Visingsö som en tuva ute i Vättern har vi så besökt ön hela två gånger i år. Då första besöket blev något kallare än vad vi hade hoppats bestämde vi oss helt sonika för att åka tillbaka när det stod sommarmånad i kalendern. Och efter dessa besök skulle jag gärna åka tillbaka till ön på egen hand för det finns mycket historia att upptäcka. Denna gången blev det dock lite annat fokus när vi besökte Visingsö med barn.

https://litemerarosa.com/2020/08/04/ett-sommarbesok-pa-visingso-med-barn/