Hurghada, Egypten december 2008

Resealbumet skapat av: Fellman
20 dec. 2008
Visningar: 2071
Hurghada, Egypten 5 – 12 december 2008

För att inte dö av ljusbrist beslöt vi att försöka hitta en resa till sol och värme. Vi sökte resmål på den utmärkta www.reseguiden.se som idag har den bästa översikten av sista minuten resor. På reseguidens nya sista minuten sida kan man på en karta se resmålen med pris så det ger en mycket bra översikt. Vi föll för en resa till Hurghada vid Röda Havets strand. Det var Solresor som hade platser kvar på Hotellet Grand Seas Resort som ligger ca 12 km söder om Hurghada. Flygplatsen ligger några kilometer norr om hotellet och inflygningen sker rakt över hotellet (och närliggande hotell), dock inget man störs av. Priset för en vecka blev bara 3900 kr inklusive flygmat, visum, transfer och halvpension. Just halvpensionen visade sig vara ett klipp då det innebar att man förutom frukost även fick middag på hotellet till ungefär halva priset jämfört att betala på plats. I priset ingick också medlemskap i Eden Life Style vilket innebar att man fick fri tillgång till Internet, 25 Euro att äta för på en Italiensk restaurant, Yoga samt en gratis utflykt till en oljefabrik samt att man sponsrade ett träd som planterades någonstans.

Hotellet var mycket fint i två våningar och utspritt över ett stort område runt en jättestor pool och med en fin strand som avslutades i var ände med en pir ut i havet. Alla hotell i Egypten med strandläge har privat strand där det sitter en vakt i varje ände och det är inte meningen att man ska gå in på nästa strand. Det finns några publika stränder men där får man betala inträde för att komma in. Det fanns ingen större orsak att lämna hotellområdet då allt fanns där och omgivningarna mest bestod av öken och pågående byggnationer. När man åkte in mot Hurghada fick man uppfattningen att 90 % av all hus var under byggnation och insprängt här och där en hotell anläggning liknande vår. Hotellet hade svensk TV (SVT Europa) så vi kunde kolla vädret och se att det fortfarande var grått och trist hemma när vi gick ut solade oss i 28 graders värme. En liten kuriosa händelse på hotellet var när vi inte längre kunde stänga dörren till kylskåpet på grund av all is, då kom det en man som resolut tog ut kylskåpet och bar in det i badkaret och spolade det med hett vatten tills isen var borta. Det droppade om kylskåpet ett bra tag efter den behandlingen.

Både frukostbuffé och middagsbuffé var utmärkta och middagsbuffén var på olika tema varje kväll. I Egypten har man smak för sötsaker varför efterrättsdelen av buffén var ett berg av läckerheter som ledde till ett kontinuerligt brott mot den femte av dödssynderna, frosseri. Brott och straff hänger ju ihop så nu sitter vi här hemma och fastar igen. Lite försökte vi förstås kompensera genom att gå våra 10 000 steg om dagen, gick man 2 varv runt hela hotellområdet inklusive ut på pirarna så tog det ungefär 50 minuter och var 6 000 steg. Om man är vegetarian så behöver man inte gå hungrig då buffén dignar av vegetariska rätter.

Vi åkte in till Hurghada en gång i samband med en snorklingsutflykt och fick på så sätt se lite av staden. Den såg ut som de flesta turiststäder med massor av affärer som säljer krimskrams, ganska skräpigt. Ett bestående intryck var dock en pågående slakt mitt på gatan direkt utanför köttaffären. För att inte bloda ner för mycket på gatan hade man dock lagt ut presenningar. Där kan man snacka om korta transporter.

Snorklingsutflykten var annars trevlig och något man ska göra medan det finns några korallrev kvar. Det var en heldagsutflykt där vi åkte båt ca en timme ut till ett rev där vi snorklade knappt en timme för att sedan förflytta oss till nästa rev för ytterligare en stunds snorkling. Vi hade införskaffat en ny digitalkamera inför resan som förutom ganska omild behandling även tål att tas ned på 10 meters djup så därför kan ni i bildarkivet se en del av det vi såg där under vattnet. Det var som att simma i ett akvarium och vi hade också turen att få simma en stund med en Muräna. Efter lunch på båten blev vi ilandsatta på Giftun Island, en av de få sandöar som finns längs kusten. Just denna ö hade som enda växtlighet en stor palm som dock för hållbarhetens skull var tillverkad i betong. Även utanför denna ö var det bra snorkling. Om det bara är färggranna fiskar man vill se så behöver man inte ens åka på någon snorklingstur, det är bara att hyra fenor, snorkel och cyklop för 30 kr på hotellet och ge sig ut och snorkla under den drygt 200 meter långa piren vid hotellstranden. Såg faktiskt fler fiskarter där än under utflykten till korallrevet.

Klicka här för lite bilder från resan, http://www.flyul.se/egypt

Anita & Sten-Anders Fellman
Kategori: Sol & Bad
Besökta länder: Egypten
Reslängd: 7 dagar
Datum: 5 - 12 december 2008
Blogg: 1 inlägg

Bilder

Karta