Kostnad trådlöst internet på hotellen och hur göra

Av Anjou
29 maj 2011 11:52
Visningar: 2142
Hejsan
Har bokat resa, där man på hotellet har tillgång till trådlöst internet. Det kostar pengar,det förstår jag. Men trodde att det gick till såhär, man söker ett trådlöst internet på sin bärbara, och behöver sedan en kod som man betalar i receptionen för att kunna använda nätet. Trodde att det kostar ca 200-300 svkr. per vecka Men har nu fått veta att det kostar per minut att använda, precis som de stationära datorerna som brukar finnas i receptionerna. Stämmer verkligen detta???
Av Babbo
29 maj 2011 12:02
Det är nog olika från hotell till hotell.

Nu senast när vi var på Mallorca så var trådlöst internet gratis. Vi gick ner i receptionen och fick en kod, som du skrev. Jag var lite orolig när vi checkade ut att dom skulle debiterat något - men nej - där var det gratis.
Så det kan nog vara gratis, fast kostnad eller minutavgift/trafikavgift beroende på vad hotellet självt bestämmer.
Av Hkn
29 maj 2011 12:09
Hej Anjou,
det finns inte ett svar på den frågan – det finns ungefär lika många svar som det finns hotell.

- Vissa hotell tar inte betalt alls – och använder inte heller någon kod (detta blir Gudskelov allt vanligare).
- Vissa tar inte betalt – men använder kod för att inte andra än hotellgästerna ska få tillgång till nätet.
- Vissa tar förstås betalt. På lite olika sätt.

Och VAD man tar betalt är en allt annat än exakt vetenskap. Det hänger ofta ihop med hur väl infrastrukturen för data är utbyggd i landet. Eller så är det något slags 'tradition' som avgör. Nobody knows.
Men lika ofta är det ett sätt för hotellen att klämma några kronor extra ur gästerna (att ta betalt för WiFi är ohyggligt lönsamt).

I Berlin, där hotellen generellt sett är riktigt billiga i jämförelse med andra storstäder, drar notan för WiFi ofta iväg upp emot 20 EUR per dygn. Ibland mer.

I London är det verkligen tombola-verksamhet. Mina senaste vistelser har haft gratis WiFi, men på siten Hotelchatter.com kunde man nyligen läsa om ett hyggligt dyrt London-hotel (£ 350/natt) som debiterade gästerna 30 pence per minut (alltså runt 3 kronor – 180 spänn timmen blir ganska blodigt i längden). http://bit.ly/jjIquE
Den som läser artikeln kan också konstatera att hotellet har ett systerhotell i New York där WiFi inte kostar någonting alls. På systerhotellet, alltså. På hotellet intill i NYC tar man betalt.

Så räkna med att det är ett lotteri. Inget stämmer. Och allt stämmer. Tyvärr.

:: hkn ::
Av Anjou
29 maj 2011 12:55
Tack ska Ni ha för informationen.
Önskar er alla en bra vecka!