Anettes blogg

Torsdag 2 April 2009 - Mexiko

Vad kan hända med bagaget under ett charterdirektflyg??

Inget trodde vi, ingen mellanlandning så tanken att bli av med bagaget fanns inte!!
Men tydligen går det, för våra väskor kom fram 5 dagar efter oss, och vi som hade planerat att stanna i Cancun typ högst 2 nätter...När vi till sist vant oss vid tanken att väskorna var borta, (flygbolaget kunde inte säga var de var eller om det var på väg) och hade gjort lite utflykter från Cancun, letat runt efter linser, bikini, och vattenkamera, tog vi chansen att få en helt ny garderob på flygets bekostnad! När vi står i Zara med famnen fullt med klader, så ringer mobilen! Självklart var det Apollo som glatt berätade att väskorna var framme, Typiskt! Men då hade vi redan bestämt oss för at resa vidare till Tulum med buss, så väskorna fick skickas dit ist!

Vad hinner man då på två veckor i Mexicos turistkust Rivera Maya?
Från Cancun kan man ta en resa till Chichen Itza, vilket självklart är ett måste! Vi tänkte ev ta oss själva dit med bussar och sen vidare med Merida, men väskproblemet gjorde oss lite låsta vid kusten så vi hoppade det. Och lika bra var det nog, det är mycket varmare inåt landet, och vi hade fått stressa runt i staden en dag bara om vi hade åkt dit . Så vi tog en organiserad resa dit med en mindre turistbuss vilket var över förväntan. på väg till tempelområdet stannade vi vid en Cenote en av massor undervattensgrottor med färskvatten oxh svarta malar som simmar runt.

Väl på tempelområdet får man en visning som gör att området blir levande igen ocj man blir helt fascinerad av hur uträknade allt runt om tempeln är. Det stora templet är igentligen en almenacka och de hade koll på vårdagsjämningar, planeternas gång och ristningarna visar att de hade besök av både nordamerikanske inidianer och Egyptier! Observatoriumet och fotbollsplanen med sin stenmål 9 meter upp i luften är imponerande!
Utflykten tar från kl7-19 ca och kostar ca 300 kr (lunch ingår)

Vi var även på Isla Mujeres en dag och solade där, många mexicanska turister (vilket det var generellt alla dagar då vi var där över påsk. American Spring break hade precis tagit slut, det hade ju varit en upplevelse annars....)
I Cancun bodde vi i staden vilket var trevligt /billigt och hotellområdet var bara fullt med dyra barer och All inclusivehotell. Ett hostelrum med två sängar och badrum kostade ca 300 SEK. För att komma till stranden går man igenom hotellen, går lätt även om man inte bor där, man ser ju ut som turist ändå. det enda som fattas är ju allincusivaarmbandet, men ingen frågade iaf!

Vi tog bussen till Tulum som är känt för sitt tempelområde som ligger vid havet (sägs vara det enda). Tulum är mer backpackerstämningo och känns avspänt. Här bodde vi i byn istället för på stranden som är dyrare och det finns många mysiga restauranger i Tulum by! Bussen hit kostade ca 80kr AOD är den dyrare bussföretaget och det finns billigare typ Mayab om an vill resa billigt. Skillnad är AC som för den delen är svinkall, och de billiga har inte filmvisning under turen, men det var helt på spanska så det känns som den billliga är lika bra iaf på kortare rundor!

tempelområdet i Tulum kostade ca 60 kr att gå in i, väldigt fint, och man kan lätt tjuvlyssna på någon av alla guidade rundor om man är lagom intresserad, annars är det klart värt att betala guidad runda. Alla guider kör samma skämt och historier, men det är underhållande.

En dag åkte vi från Tulum till Xelha, en vattenpark som var det dyraste på hela resan 600kr i inträde, men då ingick alla drinkar och mat hela dagen, dvs var tidig så ni kan utnyttja allt! Främst för barn, snorkling, provapå dyk, simma bland delfiner (avgift) och gå runt i iordningsställd natur...
Hit går det småbussar kallade transporte collictivo och det kostar ca 12 kr för att åka några kilometer.
I Tulum bodde vi på The Weary Traveller som är mycket trevligare än dess namne i Cancun. Bägge är rena och helt ok, men i Tulum finns det en stor samlingsplats på gården där man träffas på kvällarna.
Totalt var vi bara 2 dagar här innan vi tog nattbussen mot gränsen mot Belize. På vägen ner sägs det inte finns så mycket utan vi var framme i Chetumal på natten och fick sitta där nån timme innan bussen gick vidare över gränsen som alltid tar tid + att de ska ha betalt för att man lämnar Mexico och ska tillbaka senare 10USD var fick man betala (går även att betala med peso).
Framme i Belizecity kl 09 slängde vi oss på en båttaxi och åkte med ut till Caye Caulker (40minuter) där vi spenderade totalt 3 dagar. Här är det dyrare, men vi fick tag på ett rum på China hotel för 350kr ca vilket var billigt för ön!
Här kostar en middag som hemma ca, rom är biligt men annars är drickan ganska dyr om man jämför.
PÅ caye C finns ingen direkt strand, utan här snorklar/dyker man. The blue hole ska visst vara känt i dykarkretsar, men vi snorklade vilket kostade ca 200 kr för tre timmars runda med tre stopp. Häftigast var Stingrock ally, där man matar stingrockorna så de kommer fram och sen går man i det midjehöga vattnet och trampar runt bland rockorna som är ca 50-70 cm i diameter.
Annars tycker jag snorklingen varit bättre både i Egypten och självklart i Australien!

Vill man bo på ett speciellt ställe här kan det vara bra att boka, sista natten bodde vi på ett sämre ställe som kostade ca 100 kr.
Dagen efter tog vi bussen tillbaka till Mexico (och nu var det nya avgifter som skulle betalas), så det blev en snabbvisit och hade vi haft mer tid skulle vi tagit en trip in i Belize till grottor mm. Organiserade resor fanns överallt! På fastlandet är det STOR risk att bli rånad tyvärr, hörde om en 60årigman soim varit i Belize flertalet gånger och som kvällen innan blivit rånad av en polis utanför sitt hotell!
På Caye Caulker känns det tryggt och är en skön stämning med mer rastafarikultur, walk slow skyltar står överallt och allt går lugnt till!

Vi hoppade av bussen efter en hel dags åkande på Playa de Carmen och leatde upp ett hotell som hette The Elephant vilket låg centralt (allt ligger centralt i Playa) och var helt ok med städning varje dag. Stranden är fin, solstolar och parasol kostar 30 per dag och nu skulle det solas i tre sista dagar innan bussen togs till flygplatsen. I Playa är det turistiskt, men lugnare än Cancun. Handlade lite, finns Walmart där Tequilan är billig och romen billigare, och bara solade o slappade. Mer finns inte att göra, utan alla utflykter är samma som i Cancun (som bara ligger en timme borta) men havet är fint!

Summa: vi skulle stannat lite längre i Belize inland med en organiserad resa, Tulum stranden var bäst!, inlandet är varmt och dåligt med engelsktalande, Cancun är DYRT för att vara i Mexico, mexmat är inte så god som man tror, men Guacamolen är fanastisk!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet