Stöd Ukraina

Dpahmps blogg

Söndag 4 December 2011 - Havanna

Underbara Havanna – att bo, äta i och uppleva Karibiens pärla (del 2)

Efter att ha spenderat de första dagarna med att bara insupa atmosfären, njuta av att titta på alla vackra byggnader, gator, bilar och människor, så finns det mycket att fylla på bägaren med.

Havanna bjuder på många skådespel. I gamla Havanna, där du hittar flest turister, hittar du också huvudgatan Calle Obispo (där Calle betyder gata). Där finns en marknad med allsköns handgjorda smycken, färgglada bilar gjorda av papier-mâché och mycket annat som är perfekta memorabilia att ta med hem. Varje eftermiddag går det en parad längs gatan med musikanter och akrobater.

På kvällarna finns det längs samma gata många restauranger som bjuder på livemusik och möjlighet att släppa loss på dansgolvet för den som salsa-sugne.

Bo
Havanna har flera vackra hotell, inte minst det koloniala Hotel Nacional de Cuba. Hela hotellet andas samma tidsepok som resten av staden – det känns som att du skulle springa på Al Capone vilken sekund som helst.

Men om du vill komma närmre det genuina Havanna och samtidigt bo mer ekonomiskt, då är det Casa Particular som gäller. Överallt finns det hem som erbjuder Bed & Breakfast. För en väldigt billig peng bor du lite enklare, men med mer hjärta och värme. Samtidigt får du chansen att komma närmre människorna, kulturen, staden.

Du klarar dig ganska bra i de flesta sammanhangen utan att kunna spanska – men samtidigt missar du förstås en hel dimension av upplevelsen.

Pengar och kö-system
Kuba har två valutor, båda vilka du bara kan växla till dig när du kommit fram. CUC – turistvalutan, växlar du till dig på flygplatsen. CUP är den inhemska valutan som kubanerna själv handlar med. I bodar utanför exempelvis grönsaksmarknader lite utanför turiststråken kan du växla till dig CUP, men om du inte ser ut som en kuban, så kan du glömma att använda den på ställen där turister rör sig. Inte minst för att den är värd så mycket mindre.

Men lämnar du absoluta centrum, så kan du använda CUP utan större problem. Många ställen är dock helt anonyma och osynliga utan hjälp. Vet man var man ska gå, så kan man plötsligt stå i någons uteplats och köpa en lunch bestående av en bit kött, yuca/kassava (potatisliknande med en söt smak) och grönsaker för 10 kr.

Om du besöker banken eller ska ta ut pengar i en uttagsautomat, så kan man lätt bli förvirrad över avsaknaden av den ordinärt strikta kön som vi är vana vid hemifrån. Här handlar det om att fråga vem som står sist på tur. Sen håller du bara koll på den personen och samtidigt ser till att ge dig till känna för nästa person som dyker upp för samma ärende. Det går faktiskt utan att kunna ett ord spanska – lite pekande och bekräftande ögonkontakt räckte oftast fint.

Äta
Förutom uthyrda rum i hemmen, så finns även något som kallas Paladar – restauranger lokaliserade i hemmen. Den mest kända är utan tvekan Paladar La Guarida, som serverat många kändisar och till och med kungligheter genom åren. Att det skulle vara hemma hos någon får man dock inte känslan av där, men väl värt att besöka med en mysig atmosfär och god mat.

Annars är maten på Kuba inte den mest minnesvärda, men man kan ändå hitta kulinariska upplevelser både här och där.

Konst
Havanna är verkligen full av konstnärer. Man kan hitta ateljéer och gallerier överallt. Den konstälskande kan hitta inspiration och verk att beskåda. Det finns till och med ett kvarter som är som en enda stor konstinstallation – Callejón de Hamel.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Ingemar_e
Ingemar_e säger om Dpahmps bild "Anonymt lunchställe":
Dessa bilder från Havanna väcker känslor, jag var där för måånga år sedan. Har på senare år planerat, men inte kommit di...
4 december 2011 23:23