Stöd Ukraina

Busylizzys blogg

Fredag 2 Januari 2009 - Santiago del Teide

Teide Nationalpark

Är man i charterdjävulens klor en hel vecka bör man snällt spela med. Obligatorisk Rundpromenad med avslutande Drink - sangria naturligtvis, avslutas på Svenskägd Restaurang (= safe). Vi traskar snällt med - O gud så originellt, men man vill väl känna sig hemma? Vår unga guide rabblar sig igenom det hon skall säga och jag misstänker starkt att hon inte har en aning, förlåt en clue, om innehållet. Men vad gör det? (Ett fyrfaldigt leve! för Prozac) Ett antal utflykter finns att köpa för hutlösa priser, men har fördelen att man kan skeppas runt utan att egentligen lyfta ett finger. Praktiskt med dyrt, men när tid är en bristvara är det lättare att köpa en halvdagstur för 40 € än att skumpa runt i en lokalbuss. Men man får som sagt betala med sitt tålamod.

Teide nationalpark är vår första utflykt på Teneriffa. Man viftar med möjligheten att åka linbana till toppen av Teide men berättar inte att linbanan endast går vid exeptionellt bra väder - läs vindstilla. Teide är alltså vulkanen på Teneriffa och tillika världens tredje högsta vulkan belägen på en ö samt världens 13:e farligaste vulkan. Inte illa. Faran lockar och vi hugger tacksamt på betet.

Inklämda mellan metalmouth och en norsk familj som glömt att de sitter bland andra - de är ju ändå så många - sitter humöret löst emellanåt. Lokalbussen (http://www.titsa.com) känns med ens som ett trevligare alternativ (linje 348 - avgång 9:15! )

Bussen stannar vid linbanestationen, vi tar en kaffe och inväntar att kassan skall öppna. Köer på ett hundratal människor ringlar gatan ned, och lätt huvudräkning ger vid handen att det kommer att krävas ett par timmars köande (minst) för att ta sig till nästantoppen (ett specialtillstånd fordras för att ta sig den sista sträckan) FÖRUTSATT att linbanan är igång och skyfflar folk hela tiden. Vi vänder tack och lov och åker vidare genom parken istället. Vi vallas snällt förbi de olika viktiga utsiktspunkterna - en sten som ser ut som en sko SNABBT titta vänster - var det den? Aha. En sko! Va? En ko till vänster! Hysteriska slängar med kameror. Vi duckar i vårt säte. En svart lavaström till höger ... NU!

Trots detta är det ett bitvis spännande landskap vi åker igenom. Så åk gärna hit om ni kommer till Teneriffa - men hyr egen bil. All nödvändig info finns på nätet (till exempel http://www.webtenerife.com)
men annars räcker det att besöka Teide visitor centre för att plocka upp de eventuella broschyer man kan tänkas behöva. Mest för att inte missa något - men annars tror jag på att åka dit näsan pekar. Alltid hittar man något intressant!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet