Stöd Ukraina

Familjenos blogg

Måndag 15 December 2008 - Thailand

Resdagar och Bangkok december 2008

Vi lämnade ett kallt, blåsigt och mörkt Höllviken på måndagen den 15 december. Vi flög från Köpenhamn till Wien och sedan vidare till Bangkok. När vi äntligen landade i Bangkok var det tisdag eftermiddag lokal tid. Det var väldigt skönt att ha bokat transfer från flygplatsen till Omni Tower, där vi skulle bo. Hotellet låg relativt centralt i Bangkok, men på en sidogata. Barnen tyckte att det var obehagligt att gå där på kvällen. Tiggare satt på några ställen och där var allmänt trångt. Men å andra sidan, med tanke på att det bor 10 miljoner människor i Bangkok, myllrar det och är trångt överallt.

Bangkok är en fantastisk storstad. Det myllrar av bilar, tuk-tuks och människor. Många människor har sitt levebröd på att laga mat från vagnar som är uppställda på trottoaren. Det doftar underbart och ibland luktar det lite mer annorlunda för våra västerländska doftsinne. Framförallt barnen tror jag förundras över dessa lukter. Det är inget som direkt finns i vår vardag hemma i Höllviken. Jag tror inte att det kunde bli mer annorlunda än detta för dem. Idag har vi åkt till Siam Ocean World. Det är ett helt fantastiskt akvarium mitt i centrala Bangkok. Det är beläget under (!) ett köpcentrum. Där fanns alla möjliga sorters småfiskar, muränor, hajar och övriga havslevande varelser. Dessutom fanns det några uttrar och vattenråttor som utfordras inför publik. En av uttrarna visste precis vad som vankades och hade en egen show för att få sin beskärda del.

Efter Siam Ocean World åkte vi tuk-tuk till ett tempel, Wat Thewarat. Detta wat låg strax intill floden som delar Bangkok, Chao Phraya. Templet var en oas mitt i en bullrig miljö. Helt plötsligt kunde vi höra fåglar kvittra och det erbjöds en stillhet som vi inte hade funnit tidigare i denna stad. Inne i templet fanns en enorm liggande Buddha i guld. Efter templet gick vi ner till floden för att mata fiskarna som håller till där. Tydligen är detta något speciellt men vi förstod inte riktigt innebörden. Det kan även ha varit en ”vanlig” turistgrej.

Under tiden väntade vår tuk-tuk på oss. Nu bad vi honom att ta oss till ett köpcentrum. Dels ville vi köpa lite kläder, dels var det dags att komma undan solen för oss alla. Vi är fortfarande väldigt vinterbleka… Vi var också tvungna att ersätta vår stora resväska med två sportbagar. Resväskan hade blivit utsatt för något omild behandling under flighterna till Thailand. Detta kan bero på att den var ganska tung (28 kg). Vi hittade sportbagarna och begav oss hem till hotellet. En lång dag var till ända

Vi har beställt en utflykt till ”Den flytande marknaden” i Don Meuang utanför Bangkok idag. Dessutom ingår krokodilfarm och Rose Garden, en plats där den thailändska kulturen uppvisas. Vi behöver lite finkultur också, inte bara krokodilbrottning. Ganska lång bilfärd till marknaden. Den var lite av en besvikelse. Enormt mycket tingeltangel och väldigt lite autentisk marknad. Dock tog vi en sampan (liten båt som framförs med hjälp av en åra i aktern) runt för att ha gjort det. Väl iland igen, köpte Carina, Emman och Hannah varsitt par sandaler. Barnen köpte varsin solfjäder också. Dags att fara vidare till krokodilfarmen (eller så trodde vi). Nu tog dock guiden oss till en Elefantby/Apskola. Troligtvis fick han provision på hur många turister han kunde ta dit. En besvikelse. Alldeles för dyrt och vi kände oss lite lurade. Vi gick dock bort till apshowen. Både vi och barnen fick obehagskänslor när vi såg hur aporna behandlades. Det verkade vara show hela dagarna, utan avbrott och det enda aporna fick att äta/dricka var mjölk, om turisterna köpte en paket till dem.

När någon av våra turistkollegor ville åka vidare till en Cobrashow hängde vi villigt med. Detta var verkligen en häftig show. King kobra var med. Det är en av världens giftigaste ormar som naturligtvis finns i Thailand och på Koh Lanta. Det var mycket spännande. Barnen fick ha kobran runt halsen, medan en ormtämjare så klart höll om huvudet. Barnen tyckte det var spännande, Mamma tyckte det var läskigt och Pappa var någonstans mittemellan. Det roliga var att Mamma hade sagt precis innan att det absolut inte skulle bli tal om att ha en kobra runt halsen, men det var precis vad som hände. Där ser man hur mycket man har att säja till om i denna familjen! Det var nu dags att ta oss vidare till Krokodilfarmen. Där skulle vi dels äta lunch och dels se på en krokodilbrottningsshow. Något försenade fick vi hasta i oss lunchen för att överhuvudtaget hinna se showerna. Det fanns även en Elefantshow. Elefanterna spelade fotboll för oss. Dessutom visades hur ett slag kunde gå till förr i tiden i Thailand. Det visades hur härskare använde elefanterna till hjälp vid krig. Spännande. Efteråt fick barnen mata elefanterna med bambu (tror vi att det var). Lite speciellt när en stor elefantsnabel sträcks fram och vill ha maten. De är fantastiskt skickliga med sin snabel.

Dags att gå till krokodilbrottningen. Det var tyvärr några gamla och slöa krokodiler som skulle medverka idag. Brottarna var tvungna att slå dem på tassarna (heter det tassar på krokodiler?) för att de skulle öppna gapen. Inte så imponerande som det verkar på affischerna.

På vägen ut låg det två tigrar. Ja, levande! men fastkedjade turligt nog. Emma, Hannah och Jacob fick ställa sig bakom dem för att bli fotograferade. När emma och Hannah tog varsin tigersvans för att hålla upp dem (de blev visade detta av skötarna) vände sig plötsligt tigrarna om och röt respektingivande åt våra små barn. Jag tror att jag blev räddare än barnen, men de skyndade sig i alla fall ut därifrån. Tigrar är stora och även trötta tigrar kan bli irriterade på turister som pillar på deras svansar.

Dags att åka vidare till Rose Garden. Vi kom naturligtvis för sent för att se starten på kulturuppvisningen, men till Jacobs stora glädje hann vi till Thaiboxningsuppvisningen. Det var inte en riktigt kamp, men tillräckligt spännande för att få en uppfattning om hur det kan vara på en match. Sedan visades traditionell thailändsk dans från olika provinser och ett traditionellt bröllop. Väldigt vackra kläder!

Nu var det slut på en dag full av upplevelser och intryck. Vi sov gott allihopa!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Koh Lanta Maj 2009
14 år sedan
April Koh Lanta
15 år sedan
Mars Visa-run Malaysia
15 år sedan
Vecka 11, 9 mars – 15 mars 2009
15 år sedan
Mars Koh Lanta
15 år sedan