Stöd Ukraina

Janispanis blogg

Torsdag 19 Mars 2015 - Akaba

Överraskande vänlighet och varmt välkomnande

Vi har precis anlänt från en härlig semester i Jordanien, Aqaba. Vi blev så glatt överraskade av välkomnandet vi fick överallt vi var och för vänligheten vi möttes med! Kan säga att vi har ändrat vår syn för den islamistiska kulturen tack vare vår semester i Jordanien! I Aqaba fick vi vara ifred dvs ingen krängde sig på utan var mer vänliga och de kunde ta ett ”nej”. I Petra var det annorlunda, vilket vi förstår också, då det är en turistattraktion hela staden.

När du vill åka runt och besöka de olika sevärdheterna, anlita en grön taxi med chaufför, som vi gjorde i två dagar. Vi fick en bra deal om man jämför med researrangörens priser för samma utflykt. Då slipper man andra turister (vara en i mängden) och får en privat tur/guidning. Vi åkte med en man som heter Mohammad Kotiash (bedwienstar@yahoo.com) som jobbade som sjukskötare vanligtvis. Vi var vi goda och trygga händer.

Besök Petra! Ta god tid på dig, vi hade 3 timmar och det var för lite tid (vi hade ju andra planer för dagen också…). Vi red en kort tur med hästarna (ingår i biljettpriset men då förväntar sig hästmännen att få dricks när du kliver av hästen). Ha på dig bra skor att vandra med och mycket vatten. Petra är större än du kan ana (eller vi visste inte det i alla fall).

Besök också Wadi Rum. Vi åkte runt med en jeep (vi satt på flaket, väldigt blåsigt men äventyrligt, man får sitta inne i bilen också). Det är inte öken i den bemärkelsen som vi tänkte på, men kargt och sandigt och bergigt. Vi stannade vid ett beduintält för te och njöt av tystnaden, underbara lugnet och fridfulla atmosfären. Jag ville bara sträcka mig på bänken och blunda (vilket jag gjorde).

Facit i hand så hade vi velat sova över där – får ta det nästa gång. Ha med dig återigen vatten och varm jacka för kvällen. Vi fick stanna tills solnedgången. Vår Mohammad bokade denna tur och han påpekade vikten av en äldre jeep-chaufför, som kör lugnare än de yngre. Vilket han också gjorde och det är vi tacksamma för, annars hade det varit guppigt värre.

Utflykten till Mount Nebo var inget märkvärdigt, mer än att det var vidunderliga vidder man såg därifrån! Men själva kyrkan och platsen (där man sägs att Moses dog) var inte så mycket att se, kyrkan var stängd. Den kan man hoppa över enligt oss. Ta istället dig till Karak (Kerak) där det finns en stor slott (vi hörde detta på vägen hem;-(

Vi besökte staden Mataba, som är en storstad och känsla av byggarbetsplats. Vi besökte St Georges kyrka för att se den berömda mosaik-kartan över området som finns kvar som golv i kyrkan och de fina tavlorna. Vi tycker dock inte att det är värt besöket. Stanna inte på någon stor hantverksbutik om du verkligen inte vill köpa något. Vi var enda turister inne just då och det blev konstigt när vi inte ville köpa något utan bara njuta av vackra föremål. Det är verkligen fina och vackra saker men kostar mycket. Det är förståeligt också då det är handgjorda.

Döda havet är ett ”måste” att uppleva. Känslan av att flyta runt i en vätska som vi vet beter sig annorlunda överallt annars, men inte där! Vi hade roligt med att försöka flyta i formationer;-) Dock var det lite ansträngt att försöka undvika att få saltvatten i ögonen och munnen. Inträde kostade 20 JOD och om du vill ha lera på hela kroppen ha med dig 3 JOD till stranden. Vi var där ca en timme och denna strand är förmodligen bättre än den allmänna, för det var rent och inte så många turister. Duschen var en besvikelse: bara kallt vatten,hrrr.
Vad vi missade var att besöka Jerusalem (den är ändå så nära, ca 45 min från Döda havet) samt Eilat. Ha alltid med dig din pass (de har täta kontroller längs vägarna, ca 6-8 ggr på en sträcka på 26 mil).

Maten har varit super god överallt, allt från gatukiosken, hotellet och restaurangerna. Hotellet var ju klart dyraste. Prisnivån i allmänhet är högt, mycket högre än i Sverige. Vi var där lite före säsongen (mars 2015), så räkna med kalla vindar (vissa dagar), även om det varit varmt på dagarna ca 25 grader (+/-). Vi var nog lite badkrukor, då vi inte badade i Röda havet (fast förmodligen var det 20 grader, men vindarna kylde ner en direkt). Bubbelpool och ett av poolen gick bra.
Vi köpte med oss allt möjligt: kryddor, lera, ambra (en slags tvålaktig bit man gnuggar i huden och som doftar gudomligt gott), ryggväskor, väska (i Chinatown), tallrikar, muggar, mosaik-kakel, örhängen, pannlampor (hahaa, vi hittade en lokal dinar-store), matlådor, sjal mm.

Just det, ta en tur till de lokala shopping-centra (Aqaba har 5 sådana). Den så kallade City mall är en märkesshoppingcenter (taxfree). Vi promenerade de 3-4 km dit (räkna med offroad promenad). Men den som vi köpte mest ifrån var den innan på samma sida (vet inte riktigt vad den heter, men den har stora bilder på kungen utanpå).

Skulle också kunna tänka mig att göra min nästa resa med en arkeolog/guide (som vi råkade på där) och som har resor dit på sin hemsida arcdoc.se. Han berättar om allt historiskt och om nutiden på ett intressant och inspirerande sätt.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet