Stöd Ukraina

Lengans blogg

Onsdag 31 Januari 2018 - Rio de Janeiro

Min topp 5 - Rio de Janeiro


Rio de Janeiro, Brasilien, visst knottrar sig huden bara man hör namnet på staden. Samba, karneval, stränder, drinkar och palmer.
Här finns så mycket att se att jag skulle verkligen behöva en topp tiolista för att känna mig nöjd men nu bantar jag ner det till fem tips och då väljer jag att slopa den fantastiska fotbollsarenan Maracana....

1: Stränderna, såklart! Copacabana och Ipanema är mytomspunnastränder där man kan hitta alla sorters människor. Det är ett magiskt folkmyller och bland alla fotbollsspelande, solande och njutande människor finns det gott om försäljare som erbjuder mat och drinkar. Att sitta på Copacabanas strand och njuta av en nyblandad Caipirinha är något du aldrig kommer glömma.
Är du morgonpigg så tar du en minnesvärd joggingtur längs strandpromenaden eller så sitter du bara på en bänk och ser på de andra som svettas i det vackra morgonljuset.
På eftermiddagen är det dags att vandra mot Ipanema. Precis i slutet av Copacabana stannar du till vid fortet och gör ett studiebesök med en fantastisk utsikt över bukten. Sedan är det dags att promenera över till Ipanema och ta en bra plats bland klipporna för att bli förstummad över en av planetens vackraste solnedgångar. Rios stränder erbjuder allt! Även väsktjuvar, se till att alltid ha koll på grejerna.


2: Kristusstatyn
Rios stora symbol syns från stora delar av staden. Cristo Redentor som är 38 meter hög inklusive fundamenetet är plaserad på berget Corcovado.
Man kan ta sig upp till statyn på flera olika sätt, bl.a. med tåg, taxi eller buss.
Vid mina besök så har jag tagit buss från torget Largo do Machado. Bussen slingrar sig uppför berget på små smala vägar och det är en upplevelse i sig att titta på utsikten genom vegetationen. Väl uppe så kan det vara mycket folk men det är bara att ta det lugnt, man ska ju ändå vara där uppe för att suga in stämningen och utsikten. Man ser Copacabana, Ipanema, Sockertoppen och Maracana, välkända platser som nu ser pyttesmå ut.

Monumentet invigdes 1931 och vi svenskar kan naturligtvis vara lite stolta över att fundamentets betong kommer från Limhamn. Det finns en servering på toppen så det går att spendera ett par timmar här för att verkligen hinna insupa alla mäktiga intryck.


3: Sockertoppen
Denna fantastiska bergstopp är ett måste att besöka. Helst sent på eftermiddagen så att man får uppleva utsikten både i dagsljus och i mörker.
Man tar sig upp till sockertoppen genom att åka två stycken linbanor. Den första utgår från Praia Vermelha. Linbanan är ett äventyr i sig!

Väl uppe på toppen får du makalös utsikt över Rio de Janeiro. Copacabana, Ipanema, Botafogo och Flamengo ligger nedanför dina fötter. Från flygplatsen kommer de startande flygplanen rakt upp mot Sockertoppen för att sedan vika av och fortsätta förbi sidan av berget.
Det finns serveringar och barer så slå dig ner en stund och testa någon lokal drink. När mörkret faller får du en upplevelse utöver det vanliga. Strandpromenadernas lampor tänds och resten av staden börjar glittra av ljus. Borta i horisonten lyser Kristusstatyn magiskt uppe på bergstoppen.
En av stadens absolut bästa sevärdheter!


4: Lapa
Rios härliga nöjeskvarter. Här dansar du samba på klubbarna eller lyssnar på fantastiska liveband som fulla av energi enkelt lyckas med att få åhörarna svettiga av stämningen. Runt den berömda akvedukten finns det gott om små vagnar som erbjuder mat och dryck. På några minuter fixar de den godaste Caipirinhan du smakat samt grillar ett fint grillspett som du kan gå och gnaga på medan du hänförs av folklivet i gränderna. Det är en otrolig upplevelse att mingla runt i detta område, det är lika mycket fest på gatorna som inne på klubbarna. I Lapa finns även den berämda trappan Escadaria Selarón som är beklädd med tusentals kakelplattor i olika färger och med många olika motiv. Om man kikar runt ordentligt så kan man hitta en del kakelplattor med svenska motiv. Dagtid är det ganska lugnt i trappan men på natten är det ett härligt myller med festande människor. En del sjunger, en del spelar gitarr och andra testar drinkarna som erbjuds från de som bor längs trappan... Denna färgglada attraktion måste naturligtvis besökas.


5: Botaniska trädgården
På med myggmedel och promenera in i den sagolika parken. Titta noga bland träden så upptäcker du kanske tukaner, sengångare, ödlor och apor. Exotiska djur kommer in i trädgården från den intilliggande nationalparken Tijuca. Trädgården är 140 hektar stor och har flera olika avdelningar. Vid sköldpaddssjön finns olika sorters reptiler, se upp så... eller se ner kanske man ska säga...så du inte trampar på en ödla eller orm...
Min absoluta favoritplats är vägen som kantas av pampiga palmer!


Res till Rio och fyll upp själen med positiv energi. Sola, bada, ät gott och dansa så länge du orkar, vykortet till mig kommer fram om du skriver Lengan, Fjärdhundra, Sweden ;)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet