Stöd Ukraina

Kachals blogg

Augusti 2007 - Armenien

Min Resa

Det talas mycket om asiatiska länder som Thailand, Vietnam och Kambodja – ett land som verkar gått många förbi är den västasiatiska pärlan Armenien. Här finns mycket att upptäcka och, baserat på min senaste resa dit 2007, vill jag ge er alla mina bästa tips.

LITE FAKTA OM LANDET

Mellan Turkiet och Iran ligger Armenien, ett litet land med ungefär samma area som Småland. Landet gränsar även till Georgien och Azerbadjan och består till stor del av berg och dalar. De 3 miljoner invånarna består till 95 % av armenier, 2 % kurder, 2 % ryssar och 1 % övriga folk. I Armenien är majoriteten kristna och landet var det första i världen att 301 e. Kr., införa kristendom som officiell religion. Valutan i Armenien heter dram (AMD) och en dollar är ungefär 300 dram. Det lättaste är att ta med sig dollar till Armenien och växla till dram på plats.

SEVÄRDHETER

Sevan - En av de största sevärdheterna i Armenien är den storslagna miljön och omgivningen med bergslandskap och dalar och sjön Sevan strax utanför huvudstaden Jerevan. Den är belägen på 2000 meters höjd över havet och är en mycket populär badort under sommarmånaderna både för turister och den egna befolkningen. Där finns även hotell och picknickplatser för både stora och små sällskap som du kan hyra under dagen för en liten kostnad. Vill du bara lata dig i solen så kan du dessutom beställa mat på plats som ordnas under dagen och dukas upp på de matplatser som finns längs stranden. Det brukar oftast vara grillat kött eller fisk med bröd, sallad, drycker och olika tillbehör. Fisken köps in av fiskare som fiskat direkt ur sjön och köttet brukar slaktas på beställning, så det kan inte bli färskare. Kostnaden för hela kalaset brukar inte bli mer än en middag i Sverige.

Jermuk – Om du köper mycket vatten i Armenien så stöter du på namnet Jermuk ganska ofta. Det är namnet på bergsbyn där man får mineralvattnet som sägs ha helande krafter. Vattnet kommer från berget och är väldigt rik på mineraler. Staden har blivit mycket populär bland folk som bara vill komma bort från stressen och koppla av på någon av de många spaanläggningarna där det bl.a. erbjuds bad i heta källor. Du kan även stanna till under bron som leder in i staden och ta en promenad längs ån vars iskalla källvattnet rinner ner från berget. Även här finns det heta källor där du kan doppa fötterna och bara njuta av naturen. Följer du vägen in till staden så kommer du till en av de fridfullaste och romantiska platserna i Jermuk, en stor park med med en konstgjord dam dit folk går oftast på kvällarna då hela parken lyses upp av små färglada lampor. Du kan även åka runt i damen på de stora trampsvanarna.

Jerevan – I huvudstaden finner du det mesta som Armenien har att erbjuda sina turister. Det är en storstad med arkitektur från det gamla Sovjet till dagens moderna byggnader, men också en samlingspunkt för många historiska och religiösa monument som alla har en slående berättelse bakom sig. Du hittar allt från Armeniens största krigshjälte från 400-talet,Vartan Mamikonian, till grundaren av det armeniska alfabetet, Mesrop Masjtots, år 405.

Längtar du efter bad? Ja, då har du kommit till rätt ställe! Åker du under högsäsongen brukar det bli väldigt varmt och temperaturen stiger ganska ofta över 30-35 grader. För de badsugna finns det flera alternativ. Antingen tar du en heldags tur till Sevan eller så kan du, mot en liten avgift, använda de stora hotellens poolområden. Det finns också en vattenpark för både vuxna och barn där du kan spendera dagen med att antingen sola eller använda dig av de faciliteter som parken har att erbjuda. Mat och dryck finns att köpa och det finns också en finare restaurang i parkområdet.

Vad det gäller nöjen och uteliv så finns det mängder med caféer och barer i centrala Jerevan, särskilt runt den del som kallas Opera. Den har fått sitt namn efter det konserthuset som kännetecknar området. Här brukar folk samlas på sommarkvällarna och umgås till sent efter midnatt. Det finns också ett flertal diskotek runt området om du känner för att festa. Allt är samlat på ett och samma ställe så det är inte så svårt hitta runt om du är ny i stan.

Historiska platser

Tsitsernakabert – Ett monument tillägnat de cirka 1,5 miljoner armenier som miste livet under folkmordet 1915–1918. Monumentet stod klart under slutet av 60-talet och varje år på minnesdagen den 24:e april så vallfärdar armenier hit från hela världen för att hedra de döda. Detta är en viktig minnesplats och dess betydelse symboliseras av en låga som alltid brinner. Monumentet är högt beläget och inom staden så det är lätt att ta sig dit med antingen buss eller taxi. Därifrån får du också en vy över centrala Jerevan.

Khor Virap – Fortet Khor Virap och dess kloster hör till de populäraste turistmålen i Armenien och är det närmaste du kan komma gränsen till Turkiet. Härifrån får du en fantastisk vy över berget Ararat med sin snötäckta topp. Enligt sägnen så satt Grigor Lousavoritch (Grigor Upplysaren) i fängelsehålan här i 13 år innan han botade kung Tirdat III och genom detta beredde vägen för etableringen av kristendom som Armeniens statsreligion år 301. Det finns även möjlighet att klättra ner i fängelsehålan för den som vågar.

Religiösa byggnader

Etchmiadzin – Denna katedral ses som den viktigaste bland religiösa byggnader och är det äldsta kristna templet i Armenien. Det byggdes år 301-303 av Grigor Lousavoritch, grundaren av den Armeniska Apostoliska kyrkan. Klosterkomplexet som tog form runt omkring katedralen är residens för Katolikosen, ledare för det armeniska prästerskapet. Katedralen finns med på UNESCO:s världsarvlista.

Geghard – Det som är lite speciellt för detta kloster är att det finns mer av det än vad ögat ser. Det är nämligen så att man har grävt sig in i berget och utvidgat inåt så att om fiender skulle vilja förstöra klostret skulle man kunna skydda värdefulla religiösa föremål genom att gömma det inne i grottorna. Den grundades under 300-talet och har sedan byggts till på 1200-talet. Klostret är upptaget i UNESCO:s världsarvlista.

Förutom de nämnda så finns det många fler katedraler och kyrkor att se. Det är bara tiden som avgör hur många man hinner med men alla är de värda minst ett besök.

Vartan Mamikonian. Även Vartan Zoravar (Vartan Den Store). Armeniens största och mäktigaste krigare (levde på 400-talet).

Andranik Ozanian. Även Kadj Andranik (Modige Andranik). Även han en armenisk krigshälte (levde runt 1900-talet). I bakgrunden den nya kyrkan S:t Grigor Lousavoritch.

S:t Grigor Lousavoritch kyrkan.

Noravank klostret.

Haghartsin klostret.

Haghartsin klostret.

Garni – tempel från romartiden.

Kort taget på berget Ararat från staden Artashat från vägkanten.

Kort taget på berget Ararat från staden Artashat tidigt på morgonen från lägenheten (ingen dålig syn att vakna upp till).

Vattenparken

Vattenparken

Vattenparken

Vattenparken. Obs! Det är inga riktiga elefanter.

Jerevan

Jerevan

"Hovmästaren"

Jerevan

Jerevan

Biografen i Jerevan

Jag hoppas att min text om Armenien har fått dig sugen på att planera in en semester där.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bojan säger:
Jätteintressant. Du kanske kunde ge lite tips om boende och hur man tar sig dit enklast. Du verkar verkligen veta vad du talar om annars. Tack för tipset.
Postat 2008-02-04 13:24  Anmäl
Gullsing säger:
Hej Kachal

Du har skrivit en mycket intressant blogg om Armenien och verkar var väldigt insatt. Kommer du kanske därifrån? Hur kom du annars på idén att åka dit. Du har också mängder av fina bilder däriftrån.

Din blogg är mycket upplysande och kanske skulle du skriva en bok om landet.

Hälsningar Gilla
Postat 2008-02-03 10:10  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Bediba
Bediba säger om Kachals bild "Armenien":
Spännande och nytt land, alla fina bilder ger inspiration för att resa hit
22 februari 2008 22:10
Lora
Lora säger om Kachals bild "Armenien":
shashlyk?
3 februari 2008 01:42