Stöd Ukraina

Bibbys blogg

Torsdag 29 Oktober 2009

Liten Asienrundtur

Nyss hemma från en resa, en helt fantastisk resa!!

Åkte med en kompis som jag inte ens känt i ett år men vi passade så grymt bra ihop, sällan man hittar en sån soulmate tror jag, rest med en del olika kompisar men aldrig att det funkat så bra, dessutom på en såpass krävande resa. Han är ganska resvan, liksom jag, och så har vi likadana intressen.

Vi åkte från Göteborg till Hong Kong via Istanbul (alltså med turkarna, som får godkänt, fina plan, hyfsad service och mat men organisationen på flygplatsen var inte så imponerande) där vi var i fyra dagar, sen till Shenzhen i två dagar, tre dagar i Macau, två dagar i Ho Chi Minh City, två dagar i Phnom Penh, två dagar i Sihanhoukville, en dryg vecka i Pattis, två dagar i Angeles city, fem dagar i Subic Bay, en dag i Angeles igen och sen hem via HK där en dag fick spenderas också. Detta tog oss knappa fem veckor.

Alla bokningar funkade klockrent, likaså visum till Kambodja, fixades på 5 minuter.
För att belysa hur stora problem vi hade, så det största problemet vi hade var att de beslagtog mitt ihopfällbara paraply på Clarks (Angeles) flygplats när vi åkte tillbaka till HK, och då hade jag släpat på det i nästan en månad genom flera säkerhetskontroller, men i Clark ansågs det vara ett mycket farligt vapen.

Jag fyller på här när lusten faller på....

Nu föll lusten på för HK, SZ och Macau:

Vi började planera denna resan efter att vi kommit fram till att vi båda ville besöka Vietnam och Kambodja, även Macau stod på önskelistan. Pattis var liksom givet sen så var ju Angeles på min lista också, så för att få en vettig resplan så kändes Hong Kong som en naturlig plats att åka till och då kom Shenzhen med av bara farten. Vi satt en kväll med ett flak öl och fick ihop resplanen.
Vi letade och fann att turkarna hade bästa priset till HK från Göteborg så dem fick det bli, dock så vart det ett 6 timmar långt stopp i Istanbul men det är ju därför det finns lounger.

Nå, vi möttes på Landvetter, checkade in, installerade oss i loungen för lite öl. I Istanbul installerade vi också i loungen och njöt av lite Efe och diverse mat. De bytte gate och vi fick åka buss till planet, första gången vi åker buss till en såpass stor kärra (B777). Planet var nytt och underhållningssystemet samt mat och dryck var bra.

Framme i HK så köpte vi var sitt Octopus-kort, en nödvändighet i HK, eller nja, men en mycket stor hjälp i det dagliga livet. Man fyller på kortet med en valfri summa pengar och sedan så kan man använda det på ALLA kommunikationer inom HK samt på McDonalds, 7-11, K Circle (som 7-11) och en del andra ställen, mycket praktiskt.
Vi tog Airport Express (tåg) in till Central där vi bytte till MTR (tunnelbana) som gick mot vårt hotell i Wan Chai. Checkade in och fräshade upp oss och gick sen ut för att se ”Symphony of Lights” som är en ljusshow de har varje kväll kl 20.00 med ljus- och laser från ett antal hus på både HK-sidan samt Kowloonsidan. Vi såg showen från HK-sidan, nedanför Conventioncentret.
Efter detta så var det dags för lite nattliv så vi knallade till Jaffe road och började lite lätt på Junk bar där vi fick en del tips av en expat.

Vi gick upp tämligen tidigt och tog färjan mot TST (Tsim Sha Tsui), Kowloon från Convention Centre och gick till Kambodjas konsulat för att söka visum (för att slippa det vid gränsen) och väl framme så hade K glömt fotona som han tog enbart för just detta syftet. Vi frågade om det möjligen kunde ordnas ändå, och det var ”No problems”. Vi började fylla i ansökan men visste inte när och var vi skulle äntra Kambodja men detta var ”No problems” utan bara ”Pay 200 HKD” så fick vi våra visum 5 minuter senare.
Vi går ner mot vattnet och ser ”Avenue of Stars” men hittar inte ens Jackie Chan. Ser en helikopter som landar på taket till Peninsula, där ska vi bo om vi vinner stort på Lotto nån gång. Vi tar Star Ferry till Central och går ”inomhus” bra länge, via massa byggnader och köpcentrum. Vi tar spårvagnen upp till ”The Peak” och får en fantastisk utsikt över HK då vädret är på sitt bästa humör. Vi tar dagens första öl på en bar där och är lite kreativa och hittar en vanlig buss (minibuss blev det) ner mot stan istället för att stå i en milslång kö för att ta spårvagnen ner igen som alla andra dumma turister, för det är ju inte vi, vi är erfarna resenärer.
Väl nere i central så åker vi upp i ifc 2, våning 56. Personalen där nere är väldigt hjälpsamma och trevliga och det kostar inget att åka upp (men de ville se våra pass...) men däruppe är de inte helt överens med oss om var vi ska få ta bilder men då vi har mestadels motljus och vi måste fota genom glas så är det mest en akademisk fråga. Hemåt så åkte vi spårvagn, dock utan nån som helst hemlängtan.
Kvällen började med ett besök på deras berömda barområde Lan Kwai Fong som i princip är ett kvarter med bara barer. Det var om inte helt fullt ,så nästan. Barerna och framförallt deras uteserveringar var knökade men det var också fullt med folk på gatan (inga bilar) som köpte sin dryck på 7-11 och knallade runt med den för att dricka, se och synas. Vi såg mycket AW-folk, fredag som det är. Efter dessa PK-barer så drog vi oss mot våra hemtrakter och de lite mer sunkiga barerna, vi börjar med några gogo-barer på Lockhart Road, sen beger vi oss mot frilansbarerna och på vägen ser vi en gogo-bar som får besök av ett dussintals poliser, men inga som tycks behöva följa med därifrån. En sen och blöt kväll.

Nattens övningar och sannolikt jetlagen kom ikapp oss och vi sover till 18.30. Målet var att se Symphony of Lights från TST vid klocktornet. Då det börjar vid 20.00 så har vi gott om tid men våra hjärnor hade nån kortslutning så vi tar spårvagn åt fel håll och sen för långt men till slut så kommer vi på plats ett par minuter försent men får ändå uppleva en fantastisk ljusshow. Nu var det knökat med folk. Efter detta spektakel så åkte vi till Temple street som är en marknad då K behövde lite kläder. Vi åt en mycket god middag (OK, frukost då....) med en öl till på en uteservering. Nån snubbe bränner upp papper i en en liten tunna på trottoaren, vi frågar varför men får inget begripligt svar. Tar en öl på en parallelllgata där det jobbar en San Miguel-flicka på en restaurang med max 6 bord. Vi letar efter ett internetcafé och frågar några tjejer som följer oss en bit på vägen men det visar sig vara stängt, då inser vi att klockan är mycket och då känns Lan Kwai Fong som ett bra mål. Det är mer folk nu och fler berusade, speciellt flera tjejer som behöver hjälp att gå och stå. Det är mycket brant där så det är fascinerande att tjejer kan gå i högklackat där även i nyktert tillstånd, och de som gör det i berusat måste vara bra duktiga på att hålla balansen. Nu anpassade vi oss till en stor mängd människor och köpte våra öl på 7-11 och drev omkring där. Vi såg en och annan möhippa med, en där de var utklädda till poliser, mycket fräcka dräkter. Blev taxi hem.
Nu gick vi upp tidigt, MTR till Central och frukost på Café Coral, sen buss till Aberdeen som ligger på andra sidan HK-ön, en gammal fiskeby. Vi avspisar en efterhängsen kärringen som försöker lura på oss nån sightseeing på en sampan för 120:- när vi kan åka gratis till den flytande restaurangen Jumbo, vilket vi gör. Sen tar vi en en annan båt till andra sidan, och där går vi lite vilse men får hjälp att hitta en buss till Repulse Bay. Där går vi på stranden och ser huset med ett stort hål då Feng Shui har sagt att drakarna från berget behöver nånstans att ta sig mot havet, alltså gjordes detta hål, man vill ju inte få andarna upprörda.... En öl intogs på en bänk där, sen bussen vidare mot Stanley. En öl på en pub där, kollade runt lite och åt en god lunch (crispy noodles with beef) där, gick runt på marknaden och K köpte vykort. Buss hemåt och när vi gått av den och sen gick hemåt på Hennessy Road så kom det en lång karneval, för firandet av Kinas 60-åriga nationaldag (1 okt egentligen). Jag var mycket trött och vilade lite men K åkte upp till Peaken för att ta lite kvällsbilder samtidigt som jag såg Singapores F1-GP i hotellets sportbar. Några öl på rummet innan läggdags.

Upp tidigt igen. Regn för första (men inte sista....) gången på resan. Färja till andra sidan, dock ej TST, och sen taxi till tågstationen (Hung Hom) där biljett till Shenzhen inköpes och tåget går mycket frekvent så ingen väntetid direkt. Gränskontrollen går smidigt, lite pga av att nästan alla var kineser och vi utlänningar har en egen kö som var kort. Så inhandlades några öl från hotellets ”Mini-mart” (som det stod i deras beskrivning), men det tog ett tag att hitta den, då den var transformerad till en ”vending machine”.... Lunch blev på McDonalds i närheten. Vi köpte var sitt paraply för 20 Yuan (ungefär samma i SEK) styck. Gick runt i ett varuhus med fler expediter än kunder och då var det ändå en del kunder. Vidare i vår lilla utflykt så såg vi ett par stora skyltar där det gjordes reklam för biljard, bastu och massage så vi går in dit och ser bara en affär på våning ett så vi traskar vidare till våning två där vi ser en reception. Vi vill dock inte omedelbart förklara vårt intresse i detalj utan önskar en snabb överblick av detta etablissemang så vi traskar förbi receptionisten som vinkar åt oss och vi vinkar tillbaka. Samtidigt är det många kineser som hejar både glatt och (förstår vi efteråt) förvånat på oss. När vi inte kommer längre så befinner vi oss mitt i ett kontorslandskap med kineser som både jobbar och äter sin medhavda lunch och tittar storögt på dessa två västerlänningar som just insett att vi inte alls hamnat där vi tänkt utan får ett fnitteranfall och tvärvänder och går ut igen medans de fortfarande hejar glatt på oss. T.o.m. två säkerhetsvakter som sannolikt tillkallats p.g.a. oss vinkar glatt till oss då vi går nerför trapporna asgarvande. Vi skrattar i flera kvarter innan vi lugnar ner oss. Vi hittar en liten gågata där vi går in, finner småaffärer och några restauranger. Tillbaka på hotellet så frågar vi receptionen var man kan hitta lite action, får en adress som vi åker till med taxi, tar en fasligt lång tid att hitta taxi, sen att ta sig dit, regnets fel antagligen. Är ett barområde, City Plaza, men vi är de enda gästerna på dessa 8-10 barer, fel dag och för mycket regn. Jag får min första LIIT denna resan.
Vi är trötta och bakis från gårdagen men uppe. Vi åker till ett shoppingområde och vi köper några USB-minnen, 32 och 64 GB för nån hundring styck. De visar sig innehålla virus men även några GB kinesmusik på ett av K’s minnen. K köper ett polaroidfilter till sin Nikon. Vi letar SD-kort för våra nya kameror men det står inget om hastigheten (som behövs om vi ska kunna filma med dem) så det blir inget köp. Vi tar en öl innan vidare förflyttning där vi får ett par små kinaflaggor (klistermärken) eftersom de håller på och dekorerar inför sin nationaldag. Det är kul personal som skojar friskt med oss, en ung tjej tittar illmariskt på K och säger ”booola” eller nåt sånt och ler, vi fattar inget men det var säkert nåt lite småtyket. Vi åker till Dongmen och köper lite kläder, skjortor och tofflor samt strumpor. Hem och tvättar i en tvättmaskin som finns på hotellet, 40:- per person. Middag köps på gatan, pannkaka och vårrullar, 10:- per person, sen öl på en restaurang.

Upp tidigt, frukost på hotellet, taxi till Shekou och sen snabbfärja till Macau , inte mycket folk med färjan. Vi hittade en gratis shuttlebus som gick till Ponte 16 (Sofitel) som ligger 300 meter från vårt hotell så vi tog den och gick sen till vårt hotell. Checkade in, fick sea-view, dock ej så imponerande. Vi promenerade ner mot centrum på Avenida de Almeida Ribeiro, tog en del kort, regnade till och från. Var inne på MGM Grand, spelade lite, försökte få oss en öl i baren men den var inte öppen upptäckte vi efter ett tag. Gick därifrån och tittade in på Sauna e Massage m Familia Nobre, där det gjordes en liten line-up för oss. Vi tackade för intresset men avböjde erbjudandet. Åt lunch på en ställe en gata bakom saunan nånstans, Carbonara för båda. Vi hittade efter ett tags letande en buss som gick hem till våra trakter däremot visade det sig att vi inte hade pengar för denna färd, busschauffören tog bara jämna pengar och vi hade inga mynt alls men en snäll tant noterade vårt dilemma och gav oss 6.40 MOP (samma i SEK) i mynt, tack för det damen! Vi vilade ett tag och gav oss sen ut på stan igen. Vi hade nu gått en bra bit och var både trötta och törstiga, mest törstiga kanske, så går in i en lite restaurang och beställer var sin öl, som sen blir en till, och en till... sen händer nåt som känns igen från andra restauranger vi besökt, när vi kommer in så försvinner gästerna.... I detta fallet kan det bero på att vi får ett fnissanfall igen. Fortsatt fnittrande beger vi oss vidare ut i natten mot Sands där vi genast hittar en stor bar, vi beställer omgående lämplig alkoholdryck Det var även nån typ av underhållning på en scen där. Vi drar vidare ut på stan, nu mot en bar som heter MP3 som var med i ett TV-program om just Macau, där har de mest ryska brudar. På vägen dit så visar K sin vighet och bestiger en bambuställning. MP3 hade goa drinkar och bra musik så vi blev en stund där, några viga ryskor såg vi också runt stången. Ja, vi blev där tills de slängde ut oss, stängningsdags påstod de. Tidigt tyckte vi som hört att stan aldrig stänger men de var inte påverkade av vårt påstående utan sade att nu går ni härifrån. Då gjorde vi det.

Vi sover länge 18-19 nånting, tar en taxi till Macau tower där vi tar en sandwich som frukost och åker sen upp och ser en som hoppar bungy därifrån, köper några öl och ser ett fyrverkeri därifrån, föga imponerande men en del kineser wowar och tycker det är fantastiskt. Åker ner för nästa fyrverkeri som ses från marken, är bättre, inte så långa avbrott. Nedanför har de en fyrverkerifestival, stängt av en gata så man kan gå där och köpa öl och mat och lite annat krafs, mest yngre folk så mycket ögongodis. Träffar ett par finnar som är där mest för att spela poker. Vi går till en damm och sätter oss på en brygga och njuter av utsikten. Går utefter dammen och tar en öl på ett litet ställe där, där de även serverar ”Japanese balls”. Tittar in på några barer men blir utkörda då det är privata karaoketillställningar. Hittar en bar, Emperor, men de kan inte ens göra en Cuba Libre, K får t.o.m. gå bakom baren och hämta fram de flaskor som behövs och sen ger de oss Colan i ett separat glas (inte flaska alltså). Några vakter kommer när vi klagar, då går vi. Vi ser ett vattenspel utanför Wynn. Sen middag på ett thaihak i närheten av där vi bor.
Vi kommer upp i någorlunda tid med tanke på att K kom hem vid 7-tiden. Vi ser en shuttlebus till Venetian så vi hoppar på den, K är mer som en zzzzombie tills vi kommer till hotellet, där spelar vi lite och kollar runt. Hotellet är gigantiskt, vi äter frukost där, en Fatburger, men aldrig mer. Vi går utanför och tittar på hotellet samt ett par till i närheten, allt är megastort. Vi tar en gratis shuttlebus till Sands där vi beger oss till baren och beställer några öl, det är några shower där. Satte oss vid stranden och drack några öl, kollade in en stor religiös staty, såg att Sir Anders Ljungstedt har en egen Avenida där. Gick därifrån hemåt via Wynn där vi spelade lite mer och såg mer vattenspel. Vid ett tillfälle så hade den en ”grej” inne på Wynn, de sänker ner en typ av kristallkrona och upp ett träd, som sen alla kineser slänger in mynt till, sannolikt för att få lycka i spelet men verkar korkat att bara slänga bort sina pengar, de gjorde samma sak på Venetian där de slängde i massor av mynt i kanalen. Vi promenerar hemåt, äter på ett ställe vid ett litet torg, sen sitter vi utanför och dricker några öl, det är mycket folk (mest Flappisar) inklusive dojan från gårdagen på Sands, hon erbjuder olika typer av service, jag avböjer dock. K ser en kille som ger en väska till en tjej som inte känner varandra så han blir lite orolig, så vi går vidare och hamnar plötsligt på en av de stora turistattraktionerna, S:t Paul’s ruiner, så har vi sett det med. Vi traskar hemåt och K bestämmer sig för att klippa sig, sen ett besök på Ponte 16 i närheten av där vi bor, men en besvikelse när man sett de stora casinona, Wynn, MGM Grand, Lisboa, Grand Lisboa, Starworld, Venitian och allt vad de nu heter. Middag på thairestaurangen i närheten av där vi bor igen. Packar och tidigt i säng. Några öl på rummet.

Fortsättning följer nån gång.....
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibby säger till Sandrasz:
Vi flög från Macau till HCMC via BKK med Air Asia.
Postat 2015-11-04 13:10  Anmäl
Sandrasz säger:
Hej! Hur tog ni er från Hong Kong till Saigon?
Postat 2015-11-04 11:50  Anmäl
Bibby säger:
Kanske var skrivet med en gnutta ironi? ;-)

Förvisso diskuterade vi att även åka till Japan och Taiwan men prioriterade R&R på slutet av resan....
Postat 2009-10-31 08:36  Anmäl
Ingka säger:
hehe, om du kallar detta för en "liten Asientur" så skulle det vara intresant att veta hur en "stor Asientur" skulle kunna te sig.

http://www.fokusthailand.com
Postat 2009-10-31 04:34  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Liten Asienrundtur
14 år sedan
Kina 2006
16 år sedan