Stöd Ukraina

Familjenos blogg

Lördag 31 Januari 2009 - Koh Lanta

Januari 2009 Koh Lanta

Tänk att få förmånen att fira nyår som vi gjorde igår. Det vill jag göra varje år!!!

Nyårsdag, händelsefattig och ganska slö. Ungefär som hemma, men 30 grader varmt, sol, varmt hav och thaimassage. Har tagit det lugnt idag. Lite strand och lite hemmamys.

Söndag 4 januari – Lördag 10 januari Koh Lanta

Hemma på Lanta har det varit stranden, bad i poolen och allmänt mysigt för resten av familjen. En fantastisk solnedgång häromdagen. Se fotot! Barnen har lekt med sina nyfunna vänner, Alice och Adam från Göteborg. Tydligen helt rätt personkemi. tyvärr åkte dem hem på onsdagen. Hannah, Emma och Jacob har köpt varsin "surfingbräda" (den typen man ligger på). Nu väntar de bara på vågorna. Vissa dagar är det lite, men oftast inga alls. Eftersom Mamma kommer hem på lördag städade Pappa och barnen halva fredagen. Huset riktigt glänste!

Dags för Carina att åka till Bangkok för att gör årsbokslut för företaget hemma i Sverige. Jag skall sitta på vårt Bangkok kontor denna vecka. Hotellet var bra. Nu när jag har varit i Bangkok en gång tidigare känns det lite mer ok att komma tillbaka. Man har sett allting en gång tidigare. Trafiken är lika intensiv, människorna myllrar lika mycket men jag är mer van.

Denna gång har jag haft turen att få umgås lite med thailändare. Härligt folk, men de kan gärna lära sig prata något högre. Oftast viskar de fram frågorna så till slut nickar jag och ler precis som de gör. Man kan be dem upprepa frågorna så många gånger!

Underbart för Mamma att komma hem och jag fick många härliga kramar av barnen och maken. Det är alltid skönast att vara hemma med familjen. Poolade resten av dagen.

Vecka 3 2009 12 januari – 18 januari

I måndags hade barnen inskrivningssamtal i Skolan. Äntligen är det dags, tyckte varken barnen eller vi, men visst skulle det bli kul att träffa nya kompisar! Vi har haft 4 veckors härligt avkopplande semester, men nu är det dags för vardagen även här i Thailand. Barnen skall gå på Lanta Sanuk School som finns på Southern Residence vid Klong Dao Beach. De behöver åka skolbuss dit, vilken är en lastbil med sittbänkar på flaket. Som tur är finns det solskydd. I måndags var Claes och jag med eftersom det var inskrivningssamtal. Det verkar vara en väldigt avslappnad miljö på skolan. Emma skall ha en lärare som heter Kerstin och är av ”den gamla stammen”. Ordning och reda i klassrummet, inget trams och kräver en del av sina elever. De är 9 barn i klassen, en 4-6 blandad klass. Två pojkar i 6:an, Emma ensam i 5:an, och 6 barn i 4:an. Det finns bara en flicka till i klassen, hon heter Fredrikke och går i fyran. De är redan bästa kompisar. Hannah går i en 2-3 blandad klass. De är också 9 barn i klassen. Hannahs lärare heter Lottis och verkar hur gullig som helst. Det är 5 flickor och 4 pojkar i klassen. Redan 2:a dagen säger Hannah att det är ”faktiskt tyst i klassen även om Lottis lämnar rummet”. Gott betyg till barnen, skolan och lärarna, tycker vi. Jacob går i en 1:a. De är 10 barn, 7 pojkar och 3 flickor. Jacobs lärare heter Mattias och verkar jättesnäll. Jacob verkar inte ha hittat någon kompis än, men vi ger det några dagar till innan vi försöker hjälpa till. De har även thai-lektioner med hjälp av en thailändsk-svensk kvinna vid namn Plah (det betyder fisk). Vi hoppas naturligtvis på att barnens språkkunskaper även kan spilla över lite på oss! Kort sagt, skolan verkar bra. Nu skall bara två stackar föräldrar försöka klara sig utan sina barn under förmiddagarna och försöka komma på något som de kan sysselsätta sig med. Hmm, kan säkert bli svårt, men vi har några funderingar på vad vi kan göra. En av dem är att komma i bättre form under vår vistelse på Koh Lanta.

Vi har bokat lite utflykter för kommande helger. Återkommer om dessa!

I lördags hyrde vi egen tuk-tuk för första gången. Claes fick en snabblektion i körteknik (hur man startar och hur man öppnar tanklocket), sedan bar det iväg. Vi hade bestämt oss för att ta oss söderut på Lanta och utforska stränderna längre söderut. Dock lyckades vi ta fel sväng någonstans så att vi hamnade i Old Town på andra sidan av ön. Vi körde över bergsryggen som delar ön på mitten. Det var därför det var så väldigt backigt, upptäckte vi så småningom. Claes var excellent som tuk-tukförare, speciellt som vår tuk-tuk inte hade någon fotbroms alls! Old Town består av en huvudgata med diverse restauranger och små souvenirbutiker. Det speciella med Old Town är att här bor fortfarande Sea Gypsies (ursprungsbefolkningen på Lanta) och försörjer sig som fiskare.

Fem fruktshaker senare bär det iväg tillbaka till västkusten och stränderna. Vi stannade på Khlong Nin Beach först. Mycket maneter både uppsköljda på stranden och i vattnet. Vi vågade inte badade! Åt lite lunch, sedan körde vi vidare norrut till Khlong Khong Beach. Här var vattnet kristallklart så det var underbart att bada efter en svettig och varm dag!

Vecka 4, 19 – 25 januari 2009

Under veckorna händer egentligen inte så mycket. Barnen går i skolan. Claes och jag är på stranden och bara har det bra. I torsdags var det dock aktivitetsdag på skolan. Det var en engelsk dam som startade välgörenhetsarbete för en samling barn i Burma, oftast föräldralösa.
Denna organisation heter The Children of the forest. Skolan har detta året bestämt sig för att samla in pengar genom en aktivitetsdag som barnen har engagerats i. Varje klass ansvarade för en aktivitet. Hannah hade skrivit tipsfrågor om Thailand för barn mellan 8-14 år. Jacob hade ritat apan till tävlingen ”sätt svansen på apan”. Emma sålde lotter, både hemma i vårt område och under aktivitetsdagen. Inte bara det, hon vann 2:a pris också, vilket var en valfri dagsutflykt till Koh Rok, Phi-phi islands, Koh Hai (five island) eller 4-island tour. Priset gäller för 2 personer. Hannah vann också. Hon vann 5:e pris, ett snorkel set med mask och snorkel.

Under helgen har vi varit på utflykt till Trang-provinsen. Målet har varit Sumanov Caves, ett buddhist-tempel beläget i ett stort grottsystem. Vi åkte mini-vans tillsammans med bland annat en mycket trevlig småländsk familj, som vi bor granne med på Posiedon Villas. Lunch intogs på en underbart vacker strand, Hat Pak Meng. Denna strand ligger på fastlandet, med utsikt över Andamansjön och Koh Lanta. Färden fortsatte till Sumanov Caves, söder om Trang. Templet grundades av en munk som fick en vision för ca 35 års sedan. Han skulle åka till södra Thailand och leta upp ett grottsystem och där grunda ett tempel. Han letade i 15 år innan han hittade dessa grottor. Det tog sedan 15 år att gräva ut systemet där det idag bor 16-18 munkar. Antalet varierar något eftersom vissa munkar ibland beger sig in i djungeln för meditation i ensamhet. Det händer att de stannar borta så länge som 10 år innan de återvänder till templet. Här bor också nunnor och noviser, pojkar från (oftast) fattiga familjer som i templet får en utbildning och en chans till ett drägligt liv.

Efter templet åkte vi till hotellet i Trang. Inte speciellt imponerande trots påstådda 4 stjärnor. Middag intogs på Riverside restaurang. En något märklig meny, med tanke på att vi hade många barn med i sällskapet. Tillbaka på hotellet var det många som gick till glassbaren och fyllde på reserverna något.

På söndagen bar det av till ett annat grottsystem, Khao Kob Caves. Detta är ett grottsystem som har fantastiska stalaktiter och stalagmiter. Halvvägs in i grottan blev det så lågt i tak att vi var tvungna att lägga oss ner i båtarna. Hannah och Jacob var tom tvungna att ta av sig sina Det hände ett par gånger att Claes och jag krockade med näsorna när vi var tvungna att vända huvudena samtidigt för att inte skrapar våra små luktorgan. En lättnad när vi såg den blå himlen igen!

Vecka 5 27 januari – 1 februari 2009

Eftersom barnen hade studiedag på måndagen bestämde vi oss för att åka till Krabi för att förlänga visumen med 30 dagar. Vi hyrde en Toyota Hilux (pick-up med flak) och chaufför en heldag. För att ta sig till fastlandet måste man åka två bilfärjor. Säkerheten är inte precis som hemma. Knappt något räcke och man angör inte piren överhuvudtaget. Utan trycker liksom bara den lilla färjan mot piren genom att använda motorerna. Men det gick såklart bra.

Vi passade på att klämma in lite shopping när vi ändå skulle iväg. Först immigrations office. Det gick väldigt smidigt. Thailändska myndigheten arbetar bra och ganska fort mot bra betalning. Vi hade förberett oss med foto och kopior på passen så det gick ganska fort. När stämpeln var klar åkte vi till ett shoppingmall, Big Cee, för att kolla lite. Flickorna handlade magväskor. Vidare till ett outlet, jodå det finns här också. Tittade lite, sedan körde vi hem till Lanta igen.

Igår (lördag 31 januari) gjorde vi en super häftig utflykt. Med en större båt åkte vi till Koh Rok som är två fridlysta öar. Med vår båt tog det cirka 2 timmar att komma dit. Väl framme ankrade vi upp en bit från stranden och alla kastade sig i. Hade det funnits haj så hade lunchen varit serverad. Välgödda skandinaver stod på menyn. Men, det fanns ju ingen haj, (tack och lov). I varje fall, vilken fantastisk snorkling …. Klar sikt i minst 20-25 meter. Otroliga fiskar, otroliga koraller. Det kändes som om det blir inte bättre än så här, men …. Upp i båten alla och vidare för att ankra vid stranden. Kritvit sandstrand, det kändes som att gå i, tja kanske, potatismjöl. På stranden serverades lunch och sedan mer bad, solning och snorkling från stranden. Man snorklade ut kanske 20 meter för att sedan se clownfisk, papegojfisk, sjögurkor (de mest ligger på strandbotten) och 100-tals andra vackra fiskar. Det var som att dyka i ett akvarium. Detta måste ha varit den absolut bästa utflykten … hittills. Väl hemma igen vid 18-tiden, en snabb dusch och sedan upp till Spicy för att intaga en god kvällsmat.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Koh Lanta Maj 2009
14 år sedan
April Koh Lanta
15 år sedan
Mars Visa-run Malaysia
15 år sedan
Vecka 11, 9 mars – 15 mars 2009
15 år sedan
Mars Koh Lanta
15 år sedan