Thebrazilianways blogg

Måndag 3 November 2014 - Rio de Janeiro

Ja till Maracanã!

Man behöver inte vara fotbollsfantast för att uppskatta ett besök på den legendariska fotbollsarenan Maracanã. Om man råkar vara i Rio under det brasilianska ligaspelet- grattis! Ännu bättre! Att se en match live på Maracanã är något jag varmt rekommenderar alla. Själva arenan har hängt med i över 60 år. 1948 påbörjades bygget av Maracanã inför ett stundande fotbolls -VM, som gick av stapeln två år senare. Arenan hade då plats för 200.000 åskådare (enligt rykten sågs finalen mellan Brasilien och Uruguay av en mycket större publik än så - självklart på plats på arenan)Efter att Maracanã blivit helt färdigbyggd fick arenan åldras och vittra sönder i fred fram till1992, då en läktarsektion rasade och tre åskådare omkom. Efter detta har Maracanã genomgått åtskilliga förändringar och renoveringar mycket på grund av stora event som de Panamerikanska spelen 2007 och senare fotbolls - VM 2014.Idag känns Maracanã ultramodernt och bekvämt. Arenan är tipp topp med luftiga läktare där publiken sitter nära fotbollsplanen och andlöst kan följa sitt favoritlag på kort avstånd. Publikkapaciteten är minimerad till 78.838 sittplatser, ståläktarna är alltså ett minne blott. Säkerheten är även den så hög att till och med barnfamiljer numer vågar sig till matcherna. Man har satsat på att fördubbla polis, säkerhetsvakter och funktionärer. Inne på arenan tillika utanför råder ett strikt förbud av alkoholförsäljning. Man kan med andra ord inte köpa öl på någon närliggande bar eller mataffär vid Maracanã två timmar före och två timmar efter match.

Var köper man biljetter? På Maracanã, det är hälften så dyrt än om man till exempel går till Botafogos biljettkassa. Vid derby, se till att köpa biljetter någon dag innan annars är risken stor att matchen redan är slutsåld.

Vad kostar en biljett? Beror på vilka lag som möts, men vid derby räkna med 100 BRL. Vanligt ligaspel cirka 40-50 BRL

Hur man tar sig lättast till Maracanã? Tunnelbana är det absolut smidigaste sättet då arenan ligger precis precis vid t-stationen Maracanã. Man slipper då även allt trafikkaos. Det tar ca 30 minuter från Copacabana eller Ipanema med ett byte i Botafogo.

Annat att tänka på? Ta med cash, kortbetalning funkar nämligen inte på arenan.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet