Stöd Ukraina

Alexander72s blogg

Torsdag 14 Februari 2008 - Uppsala

Fuerteventura, Kanarieöarna. Min tredje kanarieö, efter Gran Canaria och Teneriffa.

Hej, hej!

På måndag bär det av till Kanarieöarna igen och för min personliga del blir det tredje gången. När jag var runt 12 år gammal åkte jag med min familj, första och enda gången hittills, på charter i jan-feb till Gran Canaria. Jag minns att vi bodde nära de stora sanddynerna och tror att det var Playa Del Ingles vi bodde på. För en liten grabb var det förstås en häftig upplevelse att mitt i den svenska vintern nästan flyga ända till Afrika och uppleva svensk sommarvärme. Och det var faktiskt kul att det blev av att vi åkte, hela min stora familj, en gång alla tillsammans.

Ett antal år senare åkte jag till Teneriffa med min fru, i samband med hennes 30-årsdag. Mycket vatten hade runnit under broarna mellan dessa resor, om man säger så, men det var inte desto mindre en härlig resa. Vad man framför allt vill ha när man åker till t ex Kanarieöarna är förstås avkoppling, sol och värme. Och det är precis vad man får! Oavsett vad man tycker om denna typ av charterresor, turistorter och hotellkomplex så måste jag säga att det är enormt imponerande hur tillrättalagda och bekväma dessa resmål är. Jag har egentligen en ganska äventyrlig ådra i mig, där jag gärna upplever ganska mycket natur och spännande aktiviteter på de resmål jag besöker. Men jag har lärt mig uppskatta den fulländade charterupplevelsen också. Och den kan man t ex få på Teneriffa!

Men vi gjorde faktiskt en del utflykter på Teneriffa. Här återfinns ju bl a vulkanen Teide, tillika Spaniens högsta berg och det kan jag varmt rekommendera för en utflykt. Dessutom kan det vara kul att besöka öns största stad, Santa Cruz i norr. På vägen upp kan man dessutom beundra den häftiga barrskog och den betydligt grönare delen av ön, som finns norr om det troligen vanligaste resmålet Playa del Las Americas, där vi bodde. Att komma ut på vattnet är något som jag helst vill göra, om möjligheten ges. Här kan man beundra de häftiga lavaklipporna samt studera pilotvalarna som lever i vattnen utanför Teneriffa.

Jag och min fru tog, för bekvämlighetens skull, linbanan upp och hade picknick där uppe. Landskapet är kargt, men häftigt och det finns snö och is högst uppe. Den absoluta toppen kräver tillstånd som måste fås i öns huvudort Santa Cruz, men det var lite för opraktiskt i vårt fall eftersom vi bodde på den södra delen av ön, vilket är en bra bit från Santa Cruz. Vad vi gjorde var att vi hyrde bil, för en billig penning, en dag. Vi tog vägen norrut, uppför berget ända fram till Teides fot. Där kan man antingen gå till fots eller åka linbana. Det senare går förstås betydligt snabbare och kräver varken kondition eller strapatser. Men jag skulle gissa att det inte är alltför blodigt, om man har tiden på sig. Hur som helst, vi tog linbanan upp. Väl uppe så beundrade vi utsikten och åt en medhavd picknick ute på klipporna, med många avundsjuka blickar som följd.... Detta kan varmt rekommenderas! På toppen får man bara stanna en begränsad tid på den biljett vi köpte, men ärligt talat var det lagom att äta och dricka lite och sedan åka ner igen. Väl nere åkte vi vidare norrut, genom den häftiga barrskogen som finns här på de norra sluttningarna av höglandet. Norra delen av ön var mycket grönare, kanske fick den naturligt mer regn? Vi fortsatte genom diverse mindre orter, vissa andra chartermål, till huvudorten Santa Cruz. Vi gick runt och tittade lite, bl a längs hamnen där en hel del stora kryssningsfartyg låg för ankar. Men framför allt blev det så att vi handlade massor av vin i ett av de stora varuhusen i Santa Cruz. På hemvägen åkte vi den stora motorvägen längs med sydkusten, vilket gjorde att resan hem gick mycket snabbare.

Den andra utfärden var en heldagsutflykt, med en segelbåt, inkusive mat och dryck. Det var riktigt mysigt att åka runt i en fin segelbåt och beundra de fantastiska lavaklipporna och se pilotvalar och delfiner. Vid ett av stoppen kunde de som ville bada från båten. Denna dagsutflykt ska man göra, om man ska välja något, tycker jag! Och det var inte särskilt dyrt med tanke på hur bra det var, enligt min mening.


Denna gång ska jag alltså till Fuerteventura och nu är situationen återigen en ny. Jag och min fru har fått en son och han ska nu för första gången få flyga till utlandet. Bara hur den upplevelsen, i flygplanet, blir för honom är jag både nyfiken och lite nervös inför. Min son är drygt 1,5 år gammal och ganska livlig. Att roa honom i fem timmar blir en utmaning, men vi får hjälpas åt. Vi reser tillsammans med mina föräldrar och min bonusdotter som är 6.

Jag får återkomma på denna site och berätta hur det var!

/Alex
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet