Stöd Ukraina

Familjenos blogg

Lördag 28 Februari 2009 - Koh Lanta

Februari Koh Lanta

Vecka 6, 2 februari – 8 februari 2009

Ja, tro det eller ej, men veckorna flyter in i varandra väldigt mycket just nu. Vardagen är på plats, det enda sätt vi vet om det är tisdag eller lördag är att barnen går i skolan måndag – fredag. På helgerna försöker vi göra utflykter tillsammans, hela familjen. Denna vecka har det inte hänt något annorlunda. Hannah hade mycket läxor, det tog ett antal timmar att göra dessa. Vi undrade lite vad de gör i skolan hela dagarna, men fick till svar att då gör de ”Expedition Thailand”. Det är ett temaprojekt under vårterminen för att lära barnen (och föräldrar) mer om Thailands kultur, natur och människor. Det är intressant även för oss naturligtvis, som bor i vår lilla bubbla och rör oss mellan stranden, huset och restaurangen…

Jacob har lärt oss om frukten/grönsaken Papaya. Det är faktiskt både en frukt och en grönsak. Hannah kan allt om kokosnötspalmen. Den viktigaste kunskapen är att ALDRIG gå under en kokosnötspalm, för om en kokosnöt ramlar ner just då kan man dö om man får den i huvudet! Jacob har även hållt en liten föreläsning om papapyan för kompisarna under morgonsamlingen på skolan.

Varje dag i skolan börjas med morgonsamling då alla elever i helårskolan sitter tillsammans i 15 minuter och pratar om olika ämnen. Varje lärare har en morgon i veckan, så det är olika vinklingar varje morgon. Alla elever sa jag, alltså alla 35 stycken som går i helårsskolan år 1 – 9!

I fredags körde vi ner till södra Lanta och åt lunch direkt efter skolan. Några vänner har en pick-up och vi packade in oss alla 9. Vuxna och Jacob inne i bilen, de fyra äldre barnen på flaket. De hade hittat en restaurang som låg uppe på en klippa längst ute på en udde. Vilken fantastisk utsikt! Detta var där stranden Kantiang Bay börjar. Här ligger också Lantas enda fem-stjärniga hotell, Pimalai Resort. Efter lunchen körde vi vidare söderut till Klong Jaark och badade hela eftermiddagen. En underbar dag, god mat, härlig förströelse och mycket trevligt sällskap.

Helgen har förflutit väldigt lugnt. Åkte in och shoppade på lördagen, Hannah hittade en ny bikini, Jacob vattenpistoler.

Vecka 7, 9 februari – 15 februari 2009

Jaha, då har ännu en lat, underbar och varm vecka förflutit. Vad har vi gjort denna vecka? Claes har åkt på en duktig stelhet i nacken som gör att han behöver värktabletter och massage. Det har tagit en vecka men nu är det äntligen ok igen.
I onsdags var Carina med i skolan hos barnen och fick se hur de har det under dagarna. Först var det morgonsamling som vanligt och denna gång avhandlades hur man kan göra för att framföra en muntlig redovisning på ett bra och lyckat sätt. Mattias, Jacobs lärare i ettan har ett system för att klara detta;

Kroppen
Ögonkontakt
Rösten

Det är en bra kunskap att ta med sig vidare i livet, tycker jag. Emma redogjorde om jättebläckfisken. Efter morgonsamlingen var jag med Emmas klass och förhörde Emma och Emil på engelsk-läxan. De var naturligtvis väldigt duktiga. Efter 10-rasten var jag med Hannahs klass. De hade först Eget Arbete EA. Då arbetade Hannah med att renskriva sin redogörelse från en utflyktsdag. Efter EA var det thai. De har en thailändsk tjej på skolan som även kan svenska. Hon lär barnen varje vecka några thailändska uttryck som är bra att kunna. Hittills har det lärt sig att räkna till tio, veckodagarna, dagarnas färger och allmänna uttryck, som Hur mår du? Jag mår bra. Veckodagarnas färger är intressant, eftersom vi inte har något liknande alls i Sverige.
Måndag - wan dschan -Gul
Tisdag - wan angkhaan - Rosa
Onsdag – wan phud – Grön
Torsdag – wan paruhad – Orange
Fredag – wan sukk – Blå
Lördag – wan sau – Lila
Söndag – wan aathid – Röd

Många thailändare har speciella tröjor i de olika färgerna som de får från det företag som de arbetar på. Sedan används dessa tröjor som en form av arbetsuniform enligt ovanstående dags-schema.

På fredagen skulle Hannah berätta om Maneter på morgonsamlingen så då körde Claes och jag in och lyssnade. Det går att äta maneter, men man måste koka dem först! Som alltid är det intressant att få ny kunskap!

I går, söndag, åkte vi ut till Koh Rok igen. Denna underbara paradisö, där snorklingen är helt fantastisk. Denna gång hyrde vi en egen speedboat tillsammans med några nyfunna vänner här på Poseidon Villas. Totalt var vi 8 vuxna och 9 barn. Förra gången vi seglade till Koh Rok tog det ungefär 2 timmar ner, nu gick det lite fortare, ca 35 knop, 45 minuter. Denna kaptenen tog oss till södra sidan av öarna. Snorklingen var ännu häftigare här. Betydligt mer fisk, större fiskar och färggladare koraller. Vi tog lite undervattensfoto denna gång, se bilderna. Efter någon timmes snorkling var alla hungriga, så vi tog oss in till stranden för vår medhavda lunch. Ja, vi hade i alla fall beställt den! Snorkling från stranden, fick simma en bit ut. Lika grönt, varmt vatten denna gång som förra. Man blir lite bortskämd, liksom… Emma hade otur, hon kom åt propellerbladen med lillfingret, så hon skar sig lite. Men, skam den som ger sig. Två plåster, Mamma- tröst och ut i vattnet igen! Jacob älskade att hoppa från båtens för så det fick han göra tillsammans med de andra två buspojkarna som var med. Ja och så Hannah förståss!

Efter en stund körde vi ut en bit till havs igen. Här märktes att det var med strömt, på några sekunder hade 17 snorklande svenskar drivit iväg från båten ca 150 meter. Då blev vår thailändska besättning lite nervös, så de hoppade i till oss och vinkade in oss närmare båten. Lite lustigt var att ingen av oss hade nog direkt märkt att vi drev så fort. Här var det djupare och därför också lite läskigare. Thailändaren som kunde engelska berättade att han förra veckan hade sett svartfenad revhaj precis där vi var. Instruktionen var sedan att om en haj kom så skulle vi inte fortsätta simma vågrätt i ytan utan ställa oss lodrätt i vattnet, gärna upp med benen så gjorde hajarna inget! Nehej, det lät ju betryggande. Emma och jag bestämde oss för att vi var ganska nöjda nu och tog oss upp i båten istället. Thailändaren dök då ner och hämtade upp en sjöstjärna och två sjögurkor till oss att titta på, se bildbevis. Visste ni att sjögurkor spyr upp sina inälvor när de känner sig hotade? Vi har sett det! Inte så trevligt!

Till slut seglade vi hem till Lanta igen. De släppte av oss precis vid vår strand, Moonwalk Beach Bar. Vattnet var nästa otäckt varmt när vi hoppade av båten. Vadade iland och hem. Trötta och nöjda efter en hel dags snorklande i Andaman Sea.

Vecka 8, 16 februari – 22 februari 2009

Denna vecka har vi varit väldigt aktiva… Carina har promenerat längs hela Long Beach flera gånger.Claes har äntligen blivit av med sin nackspärr och har börjat på Lanta Muay Thai Gym. Dock än så länge inte med Thaiboxning utan endast vanligt viktträning. Vi har varit på morgonsamlingen 2 gånger och även hunnit med att ”storhandla” i Saladan. Busy, busy!

Alla barnen gör framsteg i skolan. Jacob lär sig maträtter på engelska, Hannah vardagsord på engelska och Emma tränar pronomen på svenskan.

Vi har även varit på 7-års kalas, poolparty! Det var barn från 7 års ålder till 13 år. Underbart att så olika åldrar kan umgås så enkelt här på Lanta. Barnen hoppade i poolen och vi vuxna tog en drink och pratade bort ett par timmar. På kvällen åkte vi till en restaurang, Gong Grit, som ligger på Klong Dao. En oansenligt skylt vid vägen, men en beachrestaurang av rang. Nu har vi testat Red Snapper (fisk) med smörsås och kokt potatis, och barnen åt Chicken in Basket. Friterad kyckling med pommes frites. Alla var nöjda, mätta och belåtna.

Lördagen var utflyktsdag igen. Denna gång hyrde vi ytterligare en motorcykel för att hela familjen köra ner till Kantiang Bay, som anses vara den finaste stranden på hela Lanta. Vi är böjda att hålla med. Vi har tidigare sett stranden från ovan, när vi lunchade på Viewpoint restaurangen tillsammans med familjen Alesten från Småland, men idag körde vi även ner till stranden. Vid denna strand ligger också det finaste hotellet på hela ön, Pimalai. Stranden var fantastisk även här, vattnet var lika varmt som vanligt och vi hade en väldigt trevlig familjedag. Emma tränar handstående till perfektum, Jacob och Hannah lekte utforskare och djuphavsdykare. Lunch intogs på en restaurang som heter Same Same but Different. Härlig mysfaktor. Som dekoration hade de bland annat hängt upp ett antal blåvalsryggkotor. De är väldigt stora!

Söndagen har verkligen nyttjats med måtta. Slöat, badat och sett film. Det behövs även sådana dagar i vårt hektiska liv här på Lanta! (Hmm)

Vecka 9, 23 februari – 1 mars 2009

Ännu en underbar vecka är till ända. Skolan tuffar på för barnen. En glad nyhet hemifrån fick vi när Chrille och Petra mailade att de hälsar på i slutet av mars. Det skall verkligen blir roligt. Under veckan fick vi veta att det fanns större och trevligare hus tomma här på området. Vi hörde oss för med Lanta Hideaways och fick veta att vi kunde byta hus till mer strandnära och betydligt större. Viktigare än storleken var dock miljön runt om huset. Uppe vid vårt ”gamla” hus bodde vi precis vid byggarbetsplatsen och grusupptaget. Nu har vi betydligt trevligare utemiljö och mycket vackert hus. Vi behöver dock flytta en gång till i slutet av mars, men då till ett ännu bättre hus! Sista dagen i februari gick således åt till packning och flyttning av alla våra pinaler. Det är arbetsamt även att flytta ett semesterboende! På lördag kväll gick vi ut och åt tillsammans med en familj från Stockholm som bor på Klong Dao. Vi gick till Gong Grit. Gott som vanligt, men inte lika bra som sist. Sedan gick vi till Slow Down och drack drinkar och åt glass. Tuk-tuk hem kändes mer som ett kamikaze-uppdrag än en hemfärd i sakta mak. Inte speciellt behagligt att åka tuk-tuk på kvällen på Lanta.

Barnen var på utfärd med skolan i fredags. De åkte till östra sidan av ön för att utforska Mangroveträden. De kan nu väldigt mycket om detta träd också, i sin strävan att fullfölja Expedition Thailand.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Koh Lanta Maj 2009
14 år sedan
April Koh Lanta
15 år sedan
Mars Visa-run Malaysia
15 år sedan
Vecka 11, 9 mars – 15 mars 2009
15 år sedan
Mars Koh Lanta
15 år sedan