Stöd Ukraina

Bps blogg

Lördag 13 November 2010 - Västmanland

Dagsatt lämna landet.......

2010-11-10 Vi hade tänkt oss avfärd idag men snön vräker ner och packningen står kvar inne i hallen. Vi har inga vinterdäck till husbilen utan tänker invänta bättre väder. Just i mellansverige brukar vintern inte få grepp i november men man vet aldrig......

20010-11-12 Nu har det regnat i två dagar och vägen är farbar igen. Vi packar husbilen och fyller på vatten.

2010-11-13 Äntligen avfärd. Klockan 11.00 åker vi mot Portugal! Vi vet att snön kommer i morgon igen så nu drar vi söderut. Övernattning vid Brahehus vid Vättern. Kvällstemperatur +2 grader.
Dagsetapp 310 km. Natten hade varit kall och på morgonen var det bara 10 grader inne i bilen

2010-11-15 Övernattar hos Bosses bror Olle och svägerskan Inger i Stora Sandby utanför Lund. Vi hade glömt laddaren till datorn. In till Elgiganten i Lund och köper en adapter som kan användas till flera olika apparater. Trots ganska kallt så blommar cyklamen i rabatterna vid ån i Lund.

2010-11-16 Vi åker till färjan i Malmö hamn (hade varit dit tidigare och lagt in koordinaten) klockan 07.30 men kassan öppnar inte förrän 10.00 och vi väntar otåligt i bilen. Mängder av långtradarchaufförer blockerar alla kassorna. Vi och en tysk familj är de enda turisterna. Långtradare efter långtradare rullar ombord och vi väntar tålmodigt vid kassan. Tillslut kommer det en expedit och jag får checka in. Vilket pris har du fått tidigare, frågar han. 750:- säger jag ärligt. Då kan jag glädja dig med att det bara kostar 400:-. Då ingår också el. Ombord blir vi bjudna på kaffe och upplysta om att bubbelpoolen också är gratis.
9 timmar tog resan och i mörkret letade vi oss fram via GPS:en till en ställplats nära hamnen i Travemünde där ytterligare ett 5-6 bilar står.

2010-11-17 Lätt regn på natten. Platsen kostar 12 € men vi kan inte vänta längre än till 09.30 och då ingen har dykt upp som vill ta betalt så vi tvingas avvika. Vi sökte gasol att fylla våra två flaskor med. En spansk och en svensk. Hittade ingen och slog läger på en fri ställplats, utanför en stor husbilsfirma, med vatten och toatömning i Mannheim. Dagsetapp 710 km.

2010-11-08 På morgonen sökte vi upp verkmästaren och beställde ljusinställning då motorn till halvljusinställningen hakat upp sig och ljuset pekade rakt ner i backen 3 meter framför bilen. Kostnad 29 €. Vi passerade Rhen klockan 10.00 och då fick ”Stina” spel. Stina heter vår GPS. I stället för att ta oss närmaste vägen mot Frankrike visade hon vägen upp mot Luxemburg och en bra lång omväg.

2010-11-19 Vi skulle åkt via Holland och Belgien men vi såg på väderleksrapporten att det var kraftiga översvämningar i området så vi valde rakaste vägen ner mot Portugal. Nu hade vi 11 grader varmt och sol/moln. Vi åkte på både små och stora gratisvägar och sov utanför turistbyrån i Montlien-la-garde ca 40 km norr om Bordeaux. Dagsetapp 580 km.

2010-11-20 Vi hade två problem på vägen när vi åkte. Ett var att det skramlade och lät illa bakom instrumentbrädan. Tidigare har det låtit från en högtalare men nu var det ett ljus som om en skruv låg och skramlade. Det andra var backkameran som slutade fungera efter att vi inte tagit bort den när vi drog ner sängen fram. Vi lade en handduk mellan kameran och sängen i fall den skulle ta i. Nu blev det mer än så och den blev lite lätt hoptryckt och vill inte vara tyst men bild hade vi.
Vi åkte ner genom ett skapligt varmt Frankrike med 13 grader på dagen. Vi passerar Bayonne och Biarittz där vi ser surfare och de första palmerna. Känns ganska sydligt! Vi hittar en camping i Burgos i norra Spanien och betalar 17 € inkl. el. Dagsetapp 510 km.

2010-11-21 Vi åker på mycket fina vägar ( EU-bidrag?) på ömsom platt landskap ömsom berg upp till 1200 m.ö.h. Det är söndag och vi ser många jägare på jakt efter småfågel och kaniner. Vi hittar till Marida camping och betalar för det 17 €.

2010-11-22 Vi stannade efter vägen och fikade i solen och temperaturen visade 16 grader och det var skönt ute. På himlen dök det upp 2-3 stora fåglar som påminde om örnar. Efter en stund kom det flera och vi räknade till ett 70-tal. Senare fick vi veta att de heter gåsgamar och håller ihop i flockar och på samma ställe år från år. Vi kan köra i timmar utan att röra varken gas, koppling eller bromsen. Riktigt fina gratisvägar. Vi hamnar i Silves efter koordinathjälp av kompisar som är på plats.

2010-11-27 Vi har varit vid en baragen (vattendamm) strax ovanför Silves och bara vilat upp oss. ”Den erfarne” hade inbrott i sin bil vid ett besök i en stad och låset blev förstört. Tjuven fick även med sig datorer och kamera. Med andra händiga lyckas han få dit låset från toaletten i ytterdörren och kan låsa om sig igen.
Vi har haft regn i 5 dagar och söker upp badhuset i Silves för att bada och tvätta oss ordentligt. Vid en rundvandring i staden ser vi mängder av storkar som bygger bon i flera höga hus. Vi hittar gasol och byter vår flaska som inte alls var en spansk som vi trodde oss köpt utan en portugisisk. Vi står vi på en ställplats som är en stor parkering. Utanför badhuset kan man gratis nyttja Wi-Fi. Här ser vi också den första marknaden. En liten men med stort utbud av framförallt frukt och grönt. Vi är tillsammans med två tidigare övervintrare där ”den erfarne” varit nere i Spanien/Portugal 11 gånger. "Den mindre erfarne" har varit nere 3 gånger tidigare. Vi följer dom en månad för att lära oss hur det går till med ställplatser, vattenhål och toatömningar.

2010-11-28 Vaknar i regn och endast 8 grader inne i bilen. Kör dieselvärmaren som snabbt värmer upp bilen. Vi kör till en ställplats i Alvor 30 km bort. N 37 07` 36,2” W 008 35` 43,6”
Här har staden inte helt somnat in efter sommarens turister utan visar upp en enastående vacker ljusbelysning inför julen både på stranden och inne i staden.

2010-11-29 Regnig morgon men uppehåll så vi kan göra en stadspromenad. Blir bortkörda av polisen klockan 12.00. Söker upp en parkering 300 meter bort mellan ett par höghus. Inget superläge men bra för natten. Innan det hinner vi med en strandpromenad i blåsten.

2010-12-01 Regn och åska på natten. Vi åker till Loulé och bor på fotbollsarenans grusparkering.
Ser en liten hantverksmarknad på huvudgatan innan regn och åska kommer igen.

2010-12-02 Första dagen utan regn men vi köper gummistövlar ändå. 14 grader varmt och vi kör ner till Castro Marims tömmeställe. Handlar mat i Olhao och fyller gasol i den svenska flaskan för 19,50 € ( koordinaterna N 37 03` 50,0” W 007 48` 44,5”) innan vi åker till Vila real de santo Antonio som gränsar till Spanien. Här står 30 husbilar trots skylt om campingförbud.

Vi har ännu ett bekymmer då alla vägar och städer försvunnit från både den spanska och portugisiska kartan på GPS:en. Senare visade det sig att flera fått samma problem efter det att man köpt livslång abonnemang till just Garmin. Efter samtal till köpstället i Västerås ska de skicka ner ett nytt minneskort där dessa länders information ska finnas med. Våra kompisar som vill fira nyår med oss ska flyga ner till Torrevieja i Spanien och tar med sig kortet.

Trots att vi har semester så är det mer ett sätt att överleva vintern på. Har man varit aktiv och alltid haft mycket att göra känns det svårt och konstigt och inte helt bekvämt att sitta och titta ut på samma parkering i flera dygn. Datorn fungerar sällan och utflykterna blir få pga fysiska besvär och av vädret. Vi sover, äter, läser om och om igen. Hoppsan – nu klockan 15.00 onsdag 8 december – bröt solen fram.

2010-12-04-09 Vi ligger fortfarande kvar i Vila Real de Santo Antonio på gränsen till Spanien. Solstunderna är få men regn får vi tillräckligt av. En paella i turistfällan Ayamonte i Spanien är det mesta som hänt. 10 € för en vattnig, ej färdigkokt och med för få skaldjur. Dessutom alltför dyr när vi ända var 4 som delade på en stor panna. Kaffet är som brukligt i sydeuropa ca 4 cl. Vinet är billigt. Det går att köpa vin för 7 SEK på enliterslåda eller lite finare för 20 SEK.
I dag – torsdag – cyklade jag och ”den erfarne” till beachen där vi med våra elcyklar lätt körde flera kilometer på den nästan folktomma sanden. Vi kunde med lätthet hoppa i det 17-18 gradiga vattnet utan en tråd på kroppen.

Detta hände tidigare i veckan:
Vi går en sväng till badhuset men min ömmande höft och krångliga knä gör att simning är omöjlig. Får hålla tillgodo med bastu och bubbelpool. Det är inte helt enkelt att få bada heller. Incheckning med legitimation och inskrivning dock utan att behöva uppge vad mormor hette som barn. Därefter får man kvittera ut en nyckel till badskåp men innan man når skåpet ska man passera en grind där man blir insläppt tack och lov. Då följer nästa procedur där man ska byta om i ett bås med stängda dörrar och på med badbyxor för att ta med sig alla kläder, väskor och skor till det skåp man fått sig tilldelat. Senast fick jag en nyckel med ett nummer som trots ihärdigt letande inte fanns. Dock fanns ett stort rum utan skåp och tillsynens inga stölder för där hängde mångas kläder. Ut i det stora duschrummet där en del står och försöker tvätta sig rena med badkläderna på sig? In i hallen där den nitiske badvakten kollar att du har duschat, har rätt sorts badmössa och badskor som alltid ska vara på. I bastun måste man ha badbyxorna på sig och dessutom sitta på en handduk, annars du.....

2010-12-10 Vi blev tidigt på morgonen bortkörda från den gamla fiskehamnen i Vila Real de Santo Antonio . Vi blev uppskrivna av marinpolisen om vi inte som vi gjorde snabbt drog i väg. Återkommer vi så blir hjulen blockade och vi får hämta ut bilen mot en troligtvis hög avgift. Vi åker och tömmer toan och fyller på vatten i Castro Marim där det då blev kö av andra som skulle skaffa nytt härbärge. Koordinaterna dit är N 37 13` 10,5” W 7 26` 39,8”.
Som tur var hade jag cyklat längs stranden en dag tidigare och sett en parkeringsplats där ett 10-tal bilar stod. Vi åkte dit och där fann vi en fin plats bakom sanddynerna vid Montegordo mitt emot campingen.

2010-12-11 En promenad på den vackra stranden ca 4 km i tidig morgonsol tillsammans med en del andra hurtiga. Senare en stadsvandring med julkort för hemsändning i god tid. Vi slog oss ner på en uteservering vid havet och njöt av en fruktdrink och av solen. Tre partier boule avslutade uteaktiviteterna innan middag och en promenad i mörkret som infaller redan kl. 18.00. Natthärbärge på en P-plats. Portuga lhar ju som England en timmes förskjutning.

2010-12-13 Luciamorgon, promenad 4 timmar på en vacker strand och med ett dopp i det svala Atlantenvattnet. Grillkväll på stranden tillsammans med ett par andra svenskar, 19 grader ute.

2010-12-14 Flytta till Vila Real de Santo Antonio för tandläkaren, sedan till Castro Marim för vatten och toatömning, 13 grader, P-plats igen på natten.

2010-12-15 Från Castro Marim till Vila Real de Santo Antonio för nytt besök hos tandläkaren då Berits tand lossnade.
Även detta besök var kostnadsfritt. Besökte ett internetställe – kommunalt – som hade gratis surf i 1½ timme. Satt på torget och solade på em. Rejält skönt i solen men kallt i skuggan med nordliga vindar. Efter att även resesällskapet varit till tandläkaren åkte vi till Isla Christina i Spanien.
Vi tankade och sökte upp en som vi trodde lugn gata utanför fotbollsarenan. Dock visade det sig lite senare att det var rena ”plattan” för narkotikahandeln. Vi såg minst 4 narkotikaförsäljningar inom 1 timme och då spanade vi inte på allt som hände. Det var inga oro för oss för det verkade vara lyxprissar som handlade och de hade bilar av senaste modell.

2010-12-16 ”De fems gäng” hittade tre supermarkers som skulle genomsökas minutiöst. Den sjätte personen – som inte ens gillar gubbdagis dvs Claes Ohlssons - vaktade bilarna. Har aldrig upptäckt ”tjusningen” i att kolla på en massa varor man inte ens ska köpa eller är i behov av. Den dagen gick till ända med avsmakning av det som inhandlats och så var det dags att krypa in igen i ”bostaden”. Natten blev den kallaste hittills med endast 3,5 grader varmt och mycket blåst. Här kom dock gasolen på kl.07.00 på morgonen då vi hade 8,5 grader inne!

2010-12-17 Det fanns tydligen mer som inte hanns med på supermarket för damerna gjorde ännu en rundvandring på förmiddagen. Eter lunch kör vi sakta norrut efter gränsfloden Guadiana och befinner oss plötsligt på en ovanligt liten och smal ”bondväg” som löper genom småskaligt jordbruk – ganska typiskt för landskapet – och vi hamnar till slut vid en betongbro – givetvis utan viktinformation. Som tur är åker jag sist i kolonnen – de två övriga väger 7-8 ton och är 8 meter långa – och vår bil endast 3,5 ton och 6 meter. Med diverse skrapmärken på överhänget lyckas ”den erfarne” komma över. Den andra bilen har luftdämpare och höjer upp bakdelen och jag kan också åka över trots att jag har den väldigt låga framdelen. Vi kör vidare efter ”den gröna vägen” och visst är landskapet vackert. Vi slår läger vid en platå med utsikt vida iväg in över Spanien.

2010-12-18 Vi utforskar området till fots och vi – jag och Berit – går längs floden och hittar apelsinlundar, granatäpplen och olivlundar. Tydligen hinner inte befolkningen, eller att det är olönsamt, att plocka alla dessa frukter. Dessutom är detta olivens ursprungsplats och visst finns det mängder av gröna och svarta oliver.
”Den erfarne” har efter sina 11 vintrar i Portugal en näsa för ställplatser, rastplaster osv. Nu har han fått punktering på ett av sina 4 bakdäck. Dock är det en pyspunka för spiken sitter kvar.

2010-12-19 Ännu en runda ner mot floden och några gamla övergivna tomter där husen för länge sedan är borta för att fylla platskassarna med frukter. En från Biltema inköpt kompressor kopplas in via cigarettändaren och pumpar upp däcket till 4 kg – mer orkar inte pumpen. Vi kör norrut till Alcoutim, som gränsar till spanska staden Sanlúcar, och är liten avsomnad by med ett par små caféer och några restauranger. På rädden ligger ett 20-tal segelbåtar vars ägare befinner sig i England och även svenska flaggor ser vi på några båtar. I slutet av 1600-talet var detta en populär gränsövergång för de som smugglade tobak och snus från Spanien till Portugal!

Trafiken i Portugal
Vän av ordning väntar säkert på att få läsa om hur trafiken är här nere. Vi har åkt på N 123 – vilken är Europas mest olycksdrabbade väg - den sträcker sig längs hela Algarvekusten. Glädjande nog så är det mindre trafik nu än på sommaren. Den Portugisiska bilföraren är tvärtemot expediten, kassörskan eller andra yrkesgrupper mycket otåliga och vårdslösa i trafiken. Då växer hornen och att ligga 2-3 meter bakom framförvarande tycks vara ett vanligt fritidsintresse. Parkerar gör man där det finns plats. I rondeller, precis framför övergångsställen, på förbudsmarkeringar osv. Omkörningarna är ibland riktigt hårresande och till synes onödiga då bilen strax därpå svänger av och in på annan gata eller mack. Rondellkörning och blinkers fanns nog inte alls med i körkortsutbildningen. Filkörning är som på ett F1-lopp – kör om där det finns plats och gärna utan att blinka. En sak som de är bättre på än oss svenskar är respekten för gående på övergångsställen. Ingen kör då fotgängare vill ut eller befinner sig på väg ut på övergångsstället.
Hastighetsbegränsningarna liksom stoppskyltarna respekteras aldrig. Att hitta en bil som inte är bucklig är som att leta efter snö i Sahara. Nu har det dock börjats med annonsskyltar efter vägarna om att det inte är bra att köra bil med alkohol i kroppen. Det tar sig!

2010-12-20 Vi lämnar bergen och åker genom månliknanade landskap med kratrar, låga växter, lösa stenväggar som ramlar ner på vägen ibland. Den smutsiga bruna floden ringlar sig fram under och bredvid oss. Efter 30 km är vi nere vid kusten och ska storhandla på Lidl. Vi hittar även en däcksfirma och ”den erfarne” får sitt däck lagat till det humana priset av 0,85 €! Själva behöver vi 2 nya framdäck men vår dimension finns inte hemma utan det skulle ta 1 månad att få hem.

Vi åker till Alagoa där det är en Wi-fi zon och läser mail, väder och lägger in text på bloggen.
Det regnar men vi har 16 grader varmt.

2010-12-21 Efter en natt full av regn och hård blåst åker vi ensamma till Tavira där vi efter ”den erfarnes” beskrivning lätt hittar till en Repsolmack som säljer gasol. Vi byter vår nästan tomma flaska – som dock var fylld med butan – mot en full propanflaska och ger 23,30 €. Det kostade 36 SEK mer än vad vi fick ge från ett tankställe när Alagoa. Inte värt att åka runt och leta tankställen. Vi tvättar 2 kassar kläder och får det torktumlat för 7,5 €. Enligt obekräftade uppgifter får vi höra att en Holländare säger att Tavira fått en ny borgmästare eller liknande som inte vill ha husbilar stående inom stadsgränsen utan de ska köras bort. Kanske därav poliscampingen nu är öppnad för alla campare dock ej juni-aug. Priset är moderata 8,5 € och då ingår el och internet. Campingen är ännu inte inte skyltad men ligger till höger i den andra rondellen sett från öster. För er som söker denna plats är koordinaten följande: N 37 08` 10,54” W 07 38` 23,75”

2010-12-22 Efter nattens regn och blåst vankas ännu en dag med hyfsat väder. Vi städar ur bilen och sorterar kläder efter gårdagens tvätt. Vi får höra varför apelsinerna sitter kvar på träden i tusen och åter tusental – de kan inte konkurrera med de spanska apelsinerna!

2010-12-23 Upp tidigt för att besöka supermarket innan rusningen. Priserna på mat ligger ofta ca 25-30 % under våra. Speciellt kött är billigt men t.ex. lax är dyrare. Det visar sig att det inte alls är samma hysteri här som hemma vad gäller köp av mat och julklappar. Medelinkomsttagaren tjänar ofta inte mer än 5-7 000 SEK/mån. Vi köper bara det viktigaste för julen då vi ska åka senare i veckan till Spanien. Vi hittar julskinka i skivor som smakar exakt som vår egen. F.ö. så finns all mat här, dock inte kaviar (utom på IKEA men är då väldigt dyr) och bra hårt bröd.
Vi lagar köttbullar och städar inne i husbilen innan det mörknar igen.

2010-12-24 Efter grötfrukost tar vi en långpromenad till centrum i Tavira och besöker klosterträdgården. 3 meter höga julrosor, fågelsång och många andra blommor välkomnar oss där.
Julafton är en vanlig vardag i Portugal men det är ingen julhysteri som hemma. I saluhallen finns det gott om allehanda grönsaker, kött och fisk. På trottoarserveringarna slappar folk i den svala sommarsolen. Termometern orkar upp till 14 grader och vi dukar upp utomhus med det lilla vi har med som julmat: Jansson, köttbullar, skinka, ägg och räkor och lite Vikabröd som dock mjuknat i fukten. Ett par snapsar rinner ner och vi berättar lite minnen från förr, ringer/sms:ar våra barn men drar oss in igen när temperaturen faller ner mot 10 grader.

2010-12-25 Regn fram till 13.00 och sedan mulet resten av dagen. Vilodag.

2010-12-26 Vi avreser klockan 09.00 mot Spanien och ser ett fantastiskt landskap passera. Berg, kullar, dalar och slätter. Mil efter mil med olivlundar som bryts av med mandelträd efter det mäktiga och snötäckta Sierra Nevada. Hästkärror i stilla mak, zigenarläger, avsomnande byar och nyetablerade sommarbostäder för plånboksstinna nordeuropeér sveper förbi i många varianter.
Vi kommer ända ner till Mar Menor ovanför Cartagena vid lilla semesterorten Los Alcázares och övernattar på en öde gata. Dagsetapp 730 km.

2010-12-27 Vi kör de 40 kilometerna till Torrevieja där våra kamrater Kjell & Birgitta och Helmar & Mia ska bo i 8 dagar.
Vi hittar lätt till det lägenhetstäta området och installeras oss i närheten.
De anländer i morgon tisdag och vi ska utforska området, promenera och umgås tillsammans. De kommer hit för att fira nyårsafton med oss då det är vår tur att vara värdar och vi sa vid ett svagt ögonblick ”vill ni äta och fira med oss så får ni åka ner till Spanien” och vips hade de bokat en resa via Ryan Air.

2010-12-30 Tillsammans med våra vänner besöker vi marknader (onsdag i La Mata och fredag i Torrevieja) och vandrar i området och i centrum. Har bokat bord på trevlig restaurang till nyårsafton. 3-rätters inkl. ½ fl. Vin + ½ fl. Skumpa och fyrverkeri för 29.50 € p.p.

GOTT NYTT ÅR

2010-12-31 - 2011-01-06 Vi tillbringar nyårsafton på en närbelägen restaurang med ovan nämnda 3-rättersmiddag osv. Verkligen en annorlunda nyårsafton mot den sedvanliga.
Nyårsdagen ägnas åt promenad och ett dopp i Medelhavet. Helmar och jag doppade oss två gånger trots den blygsamma vattentemperaturen av 14,5 grader. På söndagen var det väldigt skönt ute med 16 grader och en brännande sol. Vi spelade ett par partier boule och killarna vann.
De kommande dagarna flöt på med matinköp, mellanmål, boule och middag. Vi åt ute ett par gånger och kan rekommendera Indiska på ”fyllehyllan” där vi år gott för 7,50 € med öl. Extra gott betyg får China vid Mercadona – ett stenkast från Supremo – där vi fick sangria, chipsbröd, vårrulle/soppa, anka, revbensspjäll, biff, kyckling, nudlar, ½ fl. vin och glass för 8 € p.p. Så inte är det dyrt i Spanien inte!
Vi gick än en gång till marknaden i La Mata – en promenad på ca 45 minuter – och denna gång höll Helmar extra ordning på sin plånbok som han höll på att bli av med förra gången.
Allt har sitt slut även denna 9-dagars vistelse hos oss och Ryan Air väntar i Alicante för hemresan.
Resan hem tog lång tid för dom då de lämnade oss kl. 09.00 och var hemma först 12 timmar senare i Västerås. Flyget blev försenat pga snöyra på Skavsta.

Vi förflyttar oss endast någon km till platån vid Torre Del More där vi står bra vid havet och solen skiner hela dagen med 18 grader i skuggan. Vi får sällskap av 3 husbilar från Frankrike. Med det nya minneskortet till GPS:en ser jag nu hela Spanien igen och kan hitta ur staden och förflytta mig säkrare. Vid min sorti från företaget jag tjänat i 42 år fick jag kartor över Portugal/Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien, Costa Del Sol och Algarve samt 3 parlörer vilka har varit utomordentligt värdefulla. Det var en nyttig avskedspresent!

2011-01-07 Vi vaknar innan solen går upp och ordnar en snabbfrukost innan vi beger oss till industriområdet där jag beställt tid hos Corren – en från Sverige utflyttad Iranier – för däcks- och oljebyte. Vi är där vid 8-tiden men Corren kommer inte förrän vid 11-tiden. Däcken – 2 stycken - finns hemma men inte olja och filter men vid 2-tiden är vi klara och 570 € fattigare men ändå billigare än hemma. Vi inhandlar lite mat på Lidl och köper ett erkänt gott lådvin på 3 liter på Maxi-Dia för 2.65 €! Färden går upp mot bergen då vi ska försöka hitta de varma källorna i Fortuna. Vi kollar med GPS:en och ser att den ”snabbaste vägen” är det drygt 70 km dit men kopplar om till den ”närmaste vägen” vilken bara är 35 km. Dock hamnar vi snart i trånga och smala gränder i pyttesmå byar och Berit är nära sammanbrott. Vi lovar att aldrig mer använda oss av ”den närmaste vägen”-knappen.
Campingen visar sig vara förstklassig med generösa platser, fina toaletter, fria duschar och ett kort avstånd till thermalbaden. Jag kopplar upp min dator och skriver rent reserapporten så kan jag bara klistra in den när jag utnyttjar min gratiskvart för att senare lägga in bilder m.m. när jag går in på min betaltimme á 1 €. Koordinaterna N 38 12` 18,0” W 001 06` 38,0”.

2011-01-08 Vi vaknar till ljudet av fågelsång och solen värmer redan vid 9-tiden. En riktigt skön utefrukost och vi ser fram mot en härlig dag. Vi lastar ner våra medhavda elcyklar som kommer väl till pass i det bergiga landskapet. Vi cyklar in till byn Fortuna där vi söker oss fram till en jättemarknad där grönsaker och kläder dominerar liksom damerna gör. Minnen från morfars tid dyker upp då jag ser en äldre bonde i knähöga gummistövlar med en skottkärra innehållande en bur med levande kaniner i. Vi har inget större behov av inköp men kan inte hoppa över de goda och välfyllda munkarna. En baguette slinker också ner i packväskan. Väl hemma igen så blir det att sola överkroppen och de vita benen. På eftermiddagen är det dags för snaggning igen. Aftonen avslutas med välgjord kycklinggryta. Just kyckling är billigt här nere och senast gav vi 1,80 € kg för pullan. Tomaterna ligger på ca 1 € kg liksom äpplen medan apelsinerna kostar ca 0,50 € kg. Den här fina campingen som ligger strax öster om en som man först kommer till heter Las Palmeras och har koordinaterna N 38. 12´ 18,0” och W 1´ 6,38,6”.
Båda campingarna har dock thermalbad varav ”vår” kostar 10 € utan fria solstolar medan den som ligger 500 meter bort kostar 6.50 € har fria solstolar. Själva campingen kostar 11 € och ligger man minst 3 dagar får man 10 % rabatt. El tillkommer dock.

2011-01-09 Solig morgon gör att grötfrukost med ägg och kaffe kan ätas utomhus. Det tänkta badet får vänta någon dag då det dyker upp molnslöjor på himlen och genast sjunker temperaturen till 15 grader. Vi byltar på oss fliesjackorna och avnjuter ett par spår i ljudboken i stället. Vi har totalt med oss 20 ljudböcker. Alla tidningar vi hade är redan genomlästa. Dock fick vi ett 10-tal av Evy innan vi skiljdes men de är på norska. SMS:ar sonen Mikael som i dag fyller 27 år. Han svarar med att han är lite avundsjuk då det var 23 minus i går i Älvdalen. Ska nu hoppa in på ”nätet” för att se bandyresultaten från Västanfors och VSK. Sonen Jimmys Västanfors ligger långt ner i tabellen och behöver ta viktiga poäng i allsvenskan för att inte åka ner till div. 1.

2011-01-10 - 01-15 Under veckan som gått har vi haft otroligt fint väder. Rena svenska sommarvädret med 20-23 grader och sol hela dagarna. Thermalbadet var så skönt man kan begära. Flera pooler med temperaturer från 34-36 grader, flera bubbelpooler och sköna solstolar. Vi ser berget där vattnet kommer ifrån och då håller det 53 grader. Vattnet innehåller sodium, klor, sulfater, flor m.m. och anses vara nyttigt mot reumatism och andra kroniska sjukdomar. Vi trivs på campingen och kommer nog att vara kvar totalt 14 dagar. Vi träffar 2 andra svenska par och utbyter bra campingar, tips om vattenhål och lite ställplatser. Dock är de eniga om att tjuveri är så utbrett i Spanien att man ska inte fricampa här. Ena paret fick ett däck sönderstucket på en bensinmack och sedan ville 2 bilar ”hjälpa till” men stack snabbt när polisen lyckligtvis dök upp. Det känns tryggt att stå på campingarna. Priset på ca 10 € är inget att klaga på med utmärkt service och trevlig personal. Rabatt vid längre vistelse.
Ännu en dag på marknaden där det var full kommers – främst vid grönt och frukt – då varorna är superfärska och goda. Vi har sett första mandelblommorna då vi tog en cykeltur i bergen.
Våren är på väg!

2011-01-16 I dag firar vi årsdagen av vår återförening. Ja, inte så att vi varit skilda och återkommit till varandra utan vi bodde grannar 1950 för att två år senare flytta bort med respektive föräldrar och 1956 kom vi åter att bli grannar i samma hus och kom att gå i samma klass. 1961 flyttar vi åter åt olika håll men 43 år senare träffas vi igen och tycke uppstod.

- Jag befinner mig 1000 år tillbaka i tiden. Det känns så när jag vandrar upp på berget intill campingen. Den gamla vattenfåran syns tydligt i berget. Gamla brunnar, husgrunder och stenmurar vittnar om att folk bott här för länge sedan. En fjäril flyger upp och humlor surrar. En och annan blomma syns men mest är det kaktusar av olika slag. Jag ser en jägare på håll men han ser inte mig. Snabbt hukar jag mig ner och backar så han inte tar mig för en flintskallig kanin eller en brunbränd kärrhök. Jag har tagit mig upp så pass att jag ser ca 40-50 kilometer och det är disigt runt campingen långt därnere. Efter 2 timmar sitter jag åter på campingen och firar ”vår dag” med kyckling, sallad, vin och kaffe med likör. Det var bara 15 grader i dag men i solen gällde bara shorts.

2011-01-17-21 Det har blivit svalare igen. På nätterna är det bar 6-8 grader och på dagen 12-15. Men solen skiner hela tiden och det är ändå shorts som gäller. I dag såg vi flera mandelträd som börjar blomma. Sädesärlan hoppar omkring och jag tror varje gång att det är den som brukar hälsa på oss i Västerås. Det andra svenskparet på campingen – Inger och Bertil från Hälsingland – har blivit förkylda och vi ska ”handla ut” åt dom på apoteket i morgon i samband med att vi besöker marknaden. Vi träffar en danska som åker Hymer vilken vi också är intresserade av. Hon visar oss runt i bilen och pratar bara gott om den. Ett engelskt par dyker upp med liten husvagn – en Eriba – och han har tidigare arbetat i Skultuna strax utanför Västerås och arbetade där ihop med en klasskompis till mig! Världen är bra liten.

2011-01-22 Kallaste natten sedan vi for från Sverige 13 november! Vår termometer visade -0,3 grader i morse. För första gången på resan hade vi elvärmen på. Det blev dock för varmt, 20 grader, och vi fick ont i huvudet. Ganska snabbt var det duglig temperatur för att sitta ute och äta.
Vi tog vår sedvanliga cykeltur in till Fortuna och marknaden. Vi köpte 2 fina blomkålshuvuden för 1€! ”Vårt” bageri hade chiabatta – lite grövre bröd – och vi kunde inte motstå 2 stycken.
Hem igen för kaffe och macka. Köpte 2 timmar Internet för att följa liverapporten från allsvenska bandyn där sonen spelar i Västanfors. Seger med 9-3 och två mål från sonens klubba!

2011-01-27 Sambon upptäcker att luften gått ur ena framdäcket. Jag kollar däcket men ser ingen spik eller skada på däcket. Vi hade bara kört det nya däcket 100 km så jag förmodade att det var felmonterat och kontaktade Corre i Torrevieja som skulle lägga om däcket igen. Adressen dit för den som behöver en svensktalande bilmekaniker är Autoprestanda, Calle Acacio Rebagliato Pamie, 03183 Torrevieja. Telefon 606 012 688.
Veckan var annars ganska sval och förde med sin kalla vindar från Norden. Vi kollar vädret på någon av våra 20 spanska kanaler och det ser inte hoppfullt ut. F.ö. så verkar det vara väldigt svårt att göra prognoser då vindarna ställer till det för meteorologerna. Dessvärre är det just nu mängder av bilder på TV om snö, kyla och frusna fontäner långt ner i Spanien. Verkar vara den kallaste vinter i mannaminne.

2011-01-25 Jag fick till sist bada i fattigmansbadet – tvättrännan – utanför campingen där vattnet höll 27 grader. Det var f.ö. många som nyttjade det ”badet”. Vi betalade campingen och fick till vår förvåning se att elen hade bara kostat 1,35 €/dygn. Utslaget på hela tiden blev campingpriset 9,85 €/dag. Campingen Las Palmeras har koordinaterna N 38 12´ 18,0” W 1 06`38,0”.
Vi har pumpat upp däcket med den utmärkta pumpen som medföljde husbilen men skruvat bort tuben med skum som kan användas vid småhål. Vi räknade med att komma de 70 km till Torrevieja utan att tappa luft.
Väl där fick vi omedelbart hjälp men däcket skulle per bil köras 1 km till vulken då all utrustning inte fanns på plats ännu i Corres nya verkstad. Bilen kom tillbaka och mekanikern – som pratar flytande engelska också – sa att vi skulle komma med till vulken ock kolla däcket. Väl framme visades vi på ett litet stickhål i däcket som förorsakat punkan. Vi kan inte tro att någon kommit in på campingen enbart för att sticka hål på däcket. Detta händer ibland på bensinmackar att ”en trevlig person” följer efter och påpekar skadan och du blir rånad efter vägen. Här visste dock inte en eventuell rånare när vi skulle åka från campingen. Däcket kan också ha varit skadat innan eller vid monteringen, men skit samma, vi fick det lagat för 15 € och kunde fara vidare. Heder åt Corren som var mer än hjälpsam. Han hade ju också bjudit oss en flaska eget vin förra gången vi var där.

2011-01-26 Vi passerade La Manga del Mar Menor och den stora campingen Playa Honda. Dock är den så ofantligt stor och med jättebilar tätt inpå varandra så vi drar vidare. Vi åker på små mysiga bondvägar ner till Isla Plana där den första campingen också är i största laget och i kuperad terräng.
Strax därpå – innan Mazzaron – finns den lilla campingen Les Delfines (koordinaterna N 37 34` 43,2” W 1 13` 6,7”) som passar oss betydligt bättre. Ovanligt lugnt och med stora tomter, bra toaletter och duschar. Internet för 2 €/dygn. Vid badväder är det bara 2 minuter till stranden.
Vi cyklar ner till Bolnuevo camping som har 700 platser och kräver en cykel för att ta sig runt på. Träffar flera svenskar där men marken blir skitig vid regnväder.

2011-01-27 Går en promenad in till Isla Plana som dock inte har något centrum utan är en semesterby totalt avbefolkad denna period. Får bra motion i backarna och promenaden tar 2 timmar.
Nu kom också första regnet sedan juldagen frånsett ett par droppar i början på januari. Solen kom dock snabbt tillbaka. Vi har en hel del SMS och telefonkontakter med nära och kära där hemma och Bosse konsultar lite med jobbet.

Lite om våra elcyklar
Våra elcyklar som inköptes för denna semesterresa är tillverkade i Kina med med svensk design av företaget GoodWheel, Lassagård i Ugglarp utanför Falkenberg. Motorn är på 250 W borstlös och batteri har en räckvidd av 6-8 mil. Laddningen sker på 4-6 timmar. Motorn har tre hastigheter: 12, 18 eller 25 km/tim och cykeln med Shimanoväxelsystem har 7 växlar. Det bästa är dock fotbroms och handbroms på ”det gamla sättet”. Vi köpte två damcyklar – man blir ju inte vigare med åren – och de väger 23 kg/styck med batteri i. Låsbara batterier, lås, lampa fram- och bak, reflexer och pakethållare. Bosses cykel har gått ca 100 mil utan problem men Berits har fått nytt framhjul då motorn tjöt något så fruktansvärt. Även nu finns ett viss tjut vid hårdare belastning men på det stora hela fungerar de bra. Pris vid hämtning 13.500:-/styck.

2011-01-29 Köpte ett dygns internet för 2 € och kollade mail, uppdaterade bloggen och följe liverapporten från bandyn. Tyvärr reste sonen de dryga 100 milen till Kalix från Västerås för att bli slagna med hela 10-2. Enda trösten var att han gjorde Västanfors båda mål. Var nog inte så trevlig hemresa i buss, tåg, buss igen och så sista 7 milen i bil.
Berit passade på att bada i campingens varma thermalpool (27 grader).

2011-01-30 Efter en kall morgon blev det snabbt varmt i solen och vi kunde avnjuta en frukost utomhus. Med färsk nyinköpt baguette, ägg, kaffe och yoghurt blir det ganska angenämt i solen.
I dag passade även jag på att bada och så var det dags för snaggning igen.

2011-02-01 Vi lämnar januari bakom oss och ser fram mot att vintern lämnar Spanien för denna gång. Vi lämnar Los Delfines efter en vecka och betalade 16,5 € + el och moms/dag. Bra pris med tanke på klass, service, tomtstorlek och övrigt. Bra att man betalar 0,25 €/W vilket är mest rättvist och det blir för vår del 1,07 € så våra campingar tjänar för mycket de svenska priser med 30-40:-/dygn!
Vi kör genom ett väldigt kuperat landskap med delvis ”grön väg” mellan Aquilas och Parque natural
men efter Almaria blev det inte vackert med 25 mil av växthus bestående av plast och presseningar
där miljoner och åter miljoner tomater odlas fram. Varje liten plan plätt som det inte var hus på hade en odling. Vi trivdes så bra att vara på resande fot igen och milen bara försvann med den vackra naturen efter Motril där vi åkte den lilla vägen längs kusten. Vi skulle söka upp torget i Nerja efter tips från ett par vi träffade i Fortuna. Dock blev det inte som vi räknat med utan vi hamnade på den minsta lilla gatan i Nerja där vi fick backa lägga om, köra fram, backa osv genom de små smala gathörnen. Hade vår bil varit ½ meter längre hade vi tvingats tillkalla polis för att backa tillbaka.
Vi lämnade Nerja men hittade en bra ställplats 7 km västerut. Koordinater N 36 43` 53,3”
W 003 56` 41,8”. Nära havet, färskvatten och toatömning. Här står nu 18 bilar. Dagsetapp 370 km.

Här får vi kontakt igen med Bertil & Inger från Hälsingland samt Gunnar & Gunborg och Jörgen & Gunilla, de sistnämnda paren från Göteborg/Kungsbacka. Till dessa tillkom senare Eva & Leif från Halmstad.
Alla väldigt trevliga och reseminnen haglade på dagarna. Här får man också nya koordinater och tips om vattenhål, tömmeställen, ställplatser och sevärdheter. Vi avslutade dagen med en god middag på en närbelägen restaurang som kämpar mot vintern och lever på oss övervintrare. På restaurangen närmast oss – Ancla Del Cirilo – hade engelsmän som bor i området en minimarknad där de sålde egna tillverkade arbeten gjorda i terapisyfte under långa vinterkvällar.

2011-02-03 Årets skönaste dag hittills, efter den andra veckan i januari som var extremt varm med 23 grader, nu med 16 grader och en stark varm sol. Ett problem har dock uppstått med grannskapets tupp. Han har tappat klockan och börjar gala redan kl. 01.00 på natten, sover en stund och börjar sedan om igen klockan 05.00. Helt galet!

2011-02-04 En ännu skönare dag med toppnoteringen 17,2 grader och nästan vindstilla. På aftonen middag med baby spare ribs, lite gott vin och en glad musikant som spelade och sjöng för oss på ”vår” restaurang. Polisen har inte varit otrevliga här och så länge man inte tar fram solstolar i anslutning till husbilen och inte stökar till med tvätt osv är det ingen direkt fara. Går man dessutom på den närmaste restaurangen går man fri den kvällen.

2011-02-06 Går en lång promenad efter stranden och upp på höjderna där vi hittar en camping. Den kostar 16,8 € vilket är dyrt för en plats flera km från havet. Efter den promenaden och med 18 grader i skuggan blev det ett dopp i Medelhavet som dock fortfarande bara håller 15 grader. Bosse skickar SMS till syrran som fyller år.

2011-02-07 Åter går solen upp och vi går till marknaden i Torex ca 2 km bort. Inhandlar en väst för 10 €, fem avokado för 1 € och 7 kg apelsiner för 3 €! Gick in på biblioteket och fick använda min egen dator + ström helt gratis. Nu börjar gryningen klockan 07.30, solen går upp klockan 08.00, den går ner klockan 18.00 och klockan 19.15 är det mörkt igen.

2011-02-09 Åker till Nerja och hämtar det beryktade ”Nerjavattnet” i en bäck som rinner från berget. Koordinatorer N 36 45` 38,7” W 003 50` 38,7 ”
Det brukar vara kö hit men nu var det bara 5-6 bilar där. Åker ner till torget för att parkera och övernatta där. N 36 44` 51,2” W 003 52` 25,3”
Går ett 100-tal meter till restaurang Pinochio som har erkänt god mat. Äter Osso Bocco, vitlöksbröd, 2 glas rött Tempramillo från 2008 samt Irisch Coffie för 20 €/p.p. Sover dåligt pga av all mat som tumlar runt i magen.

2011-02-11 Vi tar farväl av Görgen och Gunilla från Kungsbacka som ska vara kvar i Spanien då de väntar dit barn och barnbarn i mars. Det är endast 50 km mellan Malaga och Marbella men det är tät trafik och en mängd byar mellan de välkända turistorterna. Vi hade göra länge genom Malaga pga vägbygge och dålig hänvisning av både skyltar och GPS. Vi söker efter en parkering där vi kan stanna och fika men susar förbi Terremolinos och Fuengirola innan vi kan stanna för välbehövlig paus. Det går inte att komma ner till havet med husbil då hänvisning saknas och gatorna är smala och bilarna många. Vi har sett ut Playa Bella strax utanför Puerto Banus som lämplig camping. När vi närmar oss knappar vi in den på GPS:en och vi får en hänvisning. Väl framme finns inte campingen på angiven plats ( vi fick senare veta att den ligger jämte motorvägen och inte vid playan) men väl en fin ställplats med vatten och 75 meter till havet. Polisen åker in på området varje timme liksom en privat bevakningsbil.

2011-01-12 En skön vilodag med sol, bad och god mat. Som väntat hade inte Västanfors bandy mycket att sätta mot Ljusdal som vann den allsvenska matchen med 9-6. Sonen Jimmy fick visst några poäng till i mål- och poängligan. Matchen spelades i 9 minus – vi har i dag haft 18 grader och sol.

2011-02-13 Vi lämnar Playa Bella för osäkrare områden då vi närmar oss Gibraltar. Här har vi blivit varnade för långa tullköer och genomgång av bilen etc. Även parkeringen vid Gibraltar har rykte om sig att vara ett tillhåll för tjuvar. Vi åker förbi Gibraltarklippan som vi kan se lite av genom diset och slår läger strax utanför Tarifa på campingen Rio Jara. Dyrt – 25 € men eftersom det är ont om folk ute så prutar vi ner till 20 €. Internet ingår. Men el kostade hela 4 €. Eftersom vi nu är på Atlantsidan börjar det blåsa ordentligt och mot kvällen började det regna. Vi har bara 14 grader, till skillnad från tidigare år då det kan vara 25 grader den här tiden, men vi har ju vant oss med lägre temperaturer. Efter vägen vid havet såg vi många torn (torres) som har bevakat kustremsan mot Afrika.

2011-02-14 När det dagas igen skiner solen åter från en klarblå himmel och vinden har helt avtagit.
Vi samlas i solen efter frukost med våra grannar Bertil och Inger och samtalar om resvägar – både här och hemmakring – våra minnen från andra resor, om jakt och fiske. På eftermiddagen går Berit och jag en promenad på stranden för att se hur vindsurfarna beter sig. Det är bara en som har vanligt segel – de övriga 50 har en liten glidskärm eller vad det nu kan kallas som de håller som en drake och följer dess färd på en mindre surfingbräda. (Kitesurfing) Vi ser över till Marocko och staden Tanger finns därborta i diset. Det blåser hårt och mörka moln tonar upp sig igen. Lätt regn kommer på kvällen och det blåser hårt.

2011-02-15 Ett under att inte husbilen välte eller spolades bort så som det regnade och blåste. Vi fick 93 mm på 6-7 timmar! Dagen tillät bara inneaktiviteter då det blåste enormt. På kvällen besökte vi campingens lilla restaurang. Vi beställde in en varsin pizza och 2 öl till det humana priset av 11,6 €. Trots det i år införda rökförbudet på restauranger så röktes det dock på denna. Nyligen fick en restaurang i Spanien böta 150 000 € för att de inte följde rökförbudet. På campingen kom vi i samspråk med medelåldersparet Kent och Sanne från mellansverige som lämnat landet för ett liv i Spanien. Ett oerhört inspirerande par som lämnat ett bra arbete och sålt motorcyklar och bil samt hyrt ut huset. De har siktet helt inställt på att vara kvar för evigt i Spanien för att slippa snö, kyla, stress, hårt arbete, det inoljade monotona livet som det är att vara boende och arbeta i Sverige. De hade tänkt bo i sin husbil men råkade ha turen att få låna ett hus i södra Spanien. Vi önskade dom lycka till och vinkade farväl.

2011-02-16 Efter den sedvanliga frukosten med baguette och kaffe så var det dags att fylla vatten och tömma toaletten. Vi stod båda på en välvattnad gräsmatta men med hjälp av mina klossar som jag kört upp på så fick jag fart och kunde med möda köra av gräsmattan. Värre var det för Bertil som grävde ner sig direkt i leran. Trots skjuthjälp var han fast. Jag plockade fram mina aluminiumplattor som placerades under hans framdäck. Efter lite gung så kom också han loss men lämnade stora gropar efter sig. Ute på vägen upptäckte jag – efter bara 1 km – att vårat tanklock till vattnet inte var påskruvat. Snabbt tillbaka och visst – det låg kvar vid vattenpåfyllningen.
Vi åker bara 100 km den här dagen och passerar ett ordentligt åskväder med hagel stora som spelkulor.

Vi letar oss fram till den erkänt fina campingen Rosaleda i Conil och går för att se om vi hittar lämpliga platser. Vi hinner inte ner till reception igen då ovädret åter drar in med ett våldsamt skyfall och på 10 sekunder är vi genomblöta. Vi hittar 2 bra platser men när jag ska köra in så sjunker vi snabbt ner i leran och blir stående. Fram med plattorna igen jag kompletterar med två mattor som ska ge bättre fäste. Och visst hjälpte det och sedan letade vi bättre platser och fann 2 med plattsättning på. Här är sanitetslokalerna i absolut toppskick med automatiska dörröppnare, varmvatten överallt, fina duschar och personalen susar fram med sina eldrivna bilar.
Poolen har dock inte uppvärmt vatten men här finns både bastu och stor restaurang. Det är gångavstånd till centrum men buss går flera gånger/dag.
Vi avslutar dagen med en middag på jätteräkor – 40 st/kg – för endast 6,50 €, en god sallad, lite pickles med oliver, gurka, vitlök m.m. lite vitt vin och chiabatta.
Det våldsamma ovädret ställde till det för oss och vi blev av med elen 12 timmar framåt.

2011-02-17 Vi får strömmen tillbaka igen vid 9-tiden på morgonen. Det var inget akut för oss då vi inte använder värme i bilen utan bara kylskåpet och batteriladdning. Vi tog en promenad in till byn och köpte ett par lådor vin av vårt favoritmärke Tabora till det överkomliga priset av 2,65 € vilket omräknat är endast 5,80 SEK per flaska. Här ser vi mest engelsmän på campingen men en och annan svensk finns det också. Campingen är fylld till ca 80 % trots lågsäsong. De flesta vi pratar med har varit på medelhavssidan av Spanien och åker sakta tillbaka mot Portugal. Dock vill få åka över före 1 mars.

2011-02-18 En helt lugn dag med en hel del sol. + 17. Vi cyklar in till marknaden som håller till nere vid havet och tur att det inte var i förrgår när det var storm och hagel. Dock var denna marknad överlag bara kläder och skor inga grönsaker och frukt överhuvud taget. Berit hittade en blus, 6 par strumpor
och en BH för 23 €. Lunchen var sommarlik med melon, skinka, baguette och kaffe. Därefter cyklade vi 10 km mot havet till en annan camping som var delad textil/naturist men där var det lite folk, sunkigt och ganska mörkt. Middag på blomkål och korv. Följer den spännande avslutningen i elitserien i bandy där mesta mästarna Västerås måste ta minst en poäng mot Boltic.

2011-02-19 I dag har vi 2 uppgifter. Det ena är att tvätta kläder och det andra är att tala med jobbarkompis till Berit via Skype. Camping Rosaleda har flera platser med tvättmaskiner men vi föredrar det gamla sättet att tvätta då varmvattnet håller bra temperatur.
Berit pratar på Skype i 42 minuter och får veta lite av varje men framförallt att det fortfarande är en kall och snöig vinter hemma. Jag SMS:ar bror Olle i Stora Sandby som fyller 59 år.

2011-02-20 Vi åker mot Parque Nacional De Donana som är Europas största nationalpark och även finns med på UNESCO`s världsarvslista med sina 1000 kvadratkilometer stora yta. Vägen går via Bonanza och La Algaida som ser ut att vara en stad utanför det traditionella snittet med sina tvärgator från en enda lång genomfart. Vid vägens ende börjar parken och vi tar oss mödosamt fram på urdåliga vägar med en fart av 10 km/tim. Dock ser vi inte mycket mer än pinjeskogen och lite ödlor. Vi ser vi den giftiga masken som fäster sig ihop med de andra och bildar en lång orm. Får en hund slem på nosen kan de dö.
Området har 28 ormarter, lodjur, hjortar, skorpioner och fåglar. Eftersom våren är så sen i år så är även fåglarna det så om 2-3 veckor är det mer fart i skogen. Vi kommer fram till en större väg och söker oss till en restaurang där vi även övernattar. Middagen på krogen som ligger i en vägkorsning 9 km öster om Lebrija har koordinaterna N36 54` 10,82 W005 59` 12,0”. Vi åt en underbar kalvfilémedaljong med potatis efter det sedvanliga brödet och oliverna och rött vin till det. En nougatglass avslutade middagen som betingade ett pris av 30 € för oss båda. Här låg vi över på den stora parkeringen och Guardia Civil tittade till oss då och då.

2011-02-21 Vi kommer fram till ”staden i sand” El Rocio som vi ska vandra i. Här finns en stor camping – La Aldea – men vi åker mot stadens centrum och hittar en ställplats som ligger precis vid vattnet och är gratis. Koordinaterna N 37 07` 52,3” W 006 29` 22,3”. Enligt uppgift bor endast 1000 personer i staden och de övriga husen ägs av olika brödrarskap. Varje söndag är det gudstjänst där det spelas och sjöngs hela dagen. Trumslagare, sångare och hästar paraderar genom staden som lever upp varje söndag.
En gång om året – vid pingst – vallfärdar människor hit och staden fylls av 1 miljon besökare! Då, till Romerian, ska man hedra Nuestra Senora El Ricio” och de flesta besökarna är klädda i färggranna flamencokläder och kommer till häst. Staden har en viss karaktär då det bara är gator av sand inne bland husen. Mängder av småbutiker och restauranger finns i centrum. Det påminner lite om High Chaparall i Småland.
Här i västra delen av naturparken finns hundratals flamingos, skedstorkar, storkar och andra vadarfåglar. Björken har fått musöron, vårfåglarna kvittrar, fjärilarna flyger omkring och hästarna betar i marsklandet.

2011-02-22 Vi får en underbar dag med sol och 19 grader. Vi vandrar runt lite i staden men vilar mest. Andra husbilar kommer och åker. Vi ligger ca 3 veckor sent med våren i år. För egen del är det mer vår/sommar än vinter/vår. Men nu är det utlovat mer värme och soliga dagar. Vi har sett när vi kommit över på Atlantsidan att det varit mycket regn och åkrar och gärden ligger dränkta av vatten.

2011-02-23 Just när vi ska lämna El Ricio och tänker fylla vatten från vattenposten som är på ställplatsen dyker den lokala polisen upp.
Här får ni inte fylla vatten och inte campa, säger en vänlig men bestämd kvinnlig polis.
Hon påstår att platsen inte var till för campare utan hänvisade till campingen 1 km längre bort. Vi påtalade att kvinnan på turistbyrån sagt att det var tillåtet men hon tog ingen notis av detta.
Vi åker vidare till sanddyynerna i Matalascanas och går en promenad på de långa spångarna. Vi åker vidare mot Mazagon och en ställplats vi läst om i tidigare reseberättelse. Dock höll hela hamnen på att byggas om så vi fick åka vidare. Nästa mål var Isla Christina och dess camping. Hutlöst dyrt med 23€ och skuggplatser på en sunkig och trång camping gjorde att vi tog in på ställplatsen 500 meter före campingen. 50 meter till stranden och gratis. Vatten och toa fanns intill vid restaurangen.
Dagens toppnotering blev 22 grader och sol hela dagen. Nu är våren verkligen på väg!

2011-02-24 En ren vilodag med sol, bad och middag i solskenet.

2011-02-25 Jag gick upp redan 07.45 för att se solen glida över horisonten 08.05. Ett par fiskebåtar
och ett hundägare var allt som störde morgontystnaden. Intill oss sov 5 muslimer i två personbilar. Antagligen jordgubbsplockare utan fast bostad. Vi åkte in till Isla Christina och handlade whiskey á 5 € flaskan på Lidl. I Ayamonte tankade vi och kunde konstatera att diselpriset ökat 1 € sedan vi kom till Spanien för 2 månader sedan. Mitt på gränsen till Spanien hade Guardia Civil en stor fordonskontroll där det saknades varken k-pistar eller spikmattor. Vi tömde toaletten och fyllde vatten i Catro Marim och åkte därefter för att kolla läget vid ställplatsen vid Monte Gordo. Redan från vägen befarade vi att det var fullt då vi såg bilar stå långt utanför inhägnaden.
Vi skulle köpa gasol också och hittade till Blå elefanten med lite hjälp. Propan var tillfälligt slut men skulle komma in om en timme. Vi åkte och åt lite lunch för att sedan återvända och inhandla gasolen. Nu kostade en flaska 24,20 €. Dock var min adapter så sliten att det gick inte att ansluta flaskan. Jag tog fram min svenska tillsvidare för att försöka hitta på en ny i en järnaffär.
Vi styrde mot Vila Real de Santonio och där var det redan ca 100 bilar på hamnområdet. Polisen har inte sagt något om detta under flera veckor. Att det var så många berodde dels på att de som övervintrat i Spanien var tillbaka men också att de som varit i Marocko föredrog att åka hit pga oroligheterna i landet. En stad var tom jämnad med marken i kraftiga sympatidemonstrationer med Libyen, Tunis m. fl. Dagens toppnotering 24,8 grader!

2011-02-28 Efter 2 dygn i Vila Real de Santo Antonio kör vi åter till Castro Marim för att tömma toan och fylla vatten. De syns tydligt att vi svenskar är vana att köa. Till tömmestället är det en väg in som är ca 60 meter och en väg ut som är 10 meter. Vi svenskar åker in på den långa vägen fför att inte bilarna ska behöva stå ute på vägen men de allra flesta utlänningarna försöker tjyva och åka in på utfarten för att ev. hinna lite före men ställer bara till det. Phu!
Låset på husbilsdörren har gått sönder men som tur är så monterade vi in ett lås till innan vi for och kan fortsätta vår tripp.
Vi åker bara någon mil till Playa Alagoa där ett 40-tal bilar är uppställda. 50 meter till havet. 10 restauranger i närheten som ska få besök i kväll då jag arbetar min sista dag för att hädanefter avnjuta pension.

2011-03-01 Nu är jag pensionär! Trodde att det skulle kännas annorlunda nu. Men det var lika segt på morgonen som vanligt. Frukosten smakade likadant och vattnet var lika kallt på toaletten.
Vi samlar ihop oss för att resa vidare till Tavira. Kopplar ur och låter bilen sakta rulla bakåt.
Brak! Bakom mig har en annan man parkerat sin rullande toalett. ( En vagn med kassetten på) Vagnen kilar sig fast under min bakdel av bilen och en lång spricka i plasten uppenbarar sig.
Efter vägen har nu nya blommor slagit ut och det blir bara vackrare och vackrare nu. Vi återkommer nu till poliscampingen efter 2 månader och nu fanns här ett 40-tal bilar. Vägvisning finns utefter vägen och mina koordinater i bloggen kanske också har bidragit till att folk hittar hit. Billigt är det också. 8,5 € inkl. el. Här hittar vi åter på de första bekanta vi åkte med i november.

2011-03-02 Går in till Tavira och letar efter en adapter till den portugisiska gasolflaskan vi har. Vi hittar bara adapter med koppling där slangen skjuts på och fästes med slangklämma men det får man inte ha i husbilar. Vandrar i den gamla delen av staden och hittar en indisk restaurang som har 3-rätters för 17.5 € för 2 personer. En tunn brödbit med tre olika såser kommer först in. På varma tallrikar lägger vi sedan upp maten bestående av kyckling i cocossås, fläsk i stark röd sås, spenat i kryddig sås med potatis och grönsaksblandning samt ris. Till det var det nannbröd. En stor stark behövdes för att kyla ner hettan.
En kall dag med endast 14 grader i skuggan. Tur att solen sken hela dagen. ”Den erfarne” som vi tidigare sällskapade med SMS:ar att han hittat adapter i Spanien. Vi ska åka dit igen och köpa. Det inte han vet är inte värt att veta om Spanien/Portrugal.

2011-03-04 Match! Sverige möter ärkefienden Danmark i fotboll i Algarve Cup i Olhao. Visserligen ”bara” damlandslaget men ändå.....
En annorlunda inramning än vanligt. Storkarna svävar ljudlöst 30 meter ovan planen och koltrasten sjunger sin underbara vårsymfoni. Zigenarnas häst med vagn klapprar mot gatstenarna.
Den stora stadion Estadio José Arcanjo rymmer 10 000 åskådare så nu var vi 500 en liten samling och av dessa var ca 20 stycken svenskar. Matchen startar och tempot är ovanligt lamt och när domaren blåser till paus står det 1-1. Som självutnämnd hejarklacksledare (efter en öl i paus) drar jag igång klacken och målen trillar in. De svenska ledarna och närmaste verkar väl sömniga och ser ut att ta denna match som en vanlig träningsmatch. ”Vi” vinner till slut med 3-1 men Sverige fick stryk 2 dagar tidigare mot Island med 2-1 så segern och målen var ytterst viktig.
Under tiden handlar tjejerna på Lidl och köper supergod grillad kyckling för 3,98 €/kg. Bertil hittar vin billigt på tillbud: 18 flaskor för 11 €!

2011-03-05 Åska och ösregn på natten och dagsregn. Västanfors kvalspelar i norr mot Karlsborg i bandyn och får 4-4 trots ledning i halvlek.

2011-03-06 Regn på förmiddagen men till lunch sken solen igen. Vi grillade och åt tillsammans med Bertil och Inger. Vi gick sedan till centrum för att se karnevalen. Ett 10-tal ekipage med olika teman åkte runt i parken vid floden och det var relativt mycket folk ute. Vi kunde se Vasaloppet på spansk TV (24 H) men de visade bara starten men vi fick höra av ”den erfarne” att Jörgen Brink vann på jättebra tid.

2011-03-07 Vi körde den beryktade N 125 till Vila Real de Santo Antonio för att byta överkast som antogs vara för litet. Det hade varit karneval även där och det var otroligt skräpigt i stadens centrum. Vi åkte vidare över till Spanien och Ayamonte där vi parkerade strax efter bensinmacken vid infarten – på marknadsplatsen – och gick in till parken i centrum, ner till Marcado (saluhallen) och till vänster om den låg gasolfirman Cepsa där vi kunde köpa ny adapter till vår portugisiska flaska. Det är samma som till den spanska flaskan. 15 € fattigare och montering direkt på flaskan för att se att det fungerade som tänkt.
Berit hittar den utsökta picklesen på glasburk i Mercadona och köper 6 stycken á 2,1 €. Vi hittar så upp i bergen till Santa Catarina da Fonte do Bispo där ursprunget till den berömda Medronon tillverkas. I ett grått kollektivhus märkt Cooperativa Agricola säljs förutom spik, foder, verktyg, hemkört tillverkat av traktens berömda bär, som det var kö till. En algarvisk dryckesspecialitet är brännvinet Medronho som får sin smak av smultronträdens bär. Detta dyrbara eldvatten kan avsmakas på olika ställen i området.
Vi fick vänta på en tysk som köpte 8 stycken 5-litersdunkar á 12 €.
En holländare tömde hyllan på de övriga 3 dunkarna.
- Är det gott det där, frågade jag tysken.
- Gott, utbrast han och skrattade. Efter första snapsen försvinner stortån, sa han gapskrattande.
Fan trot, för vi fick provsmaka när det var dags för oss. Vi köpte dock bara en flaska med etikett vilket inte dunkarna hade. Det går som vatten sa en holländare som skulle till Norge i sommar.
Vår flaska på 75 cl kostade 14 €. Vi har sett flaskan i en del turistaffärer längs kusten och där tar de upp till 29 € för 75 cl. Den handlaren kan tjäna över 200:- SEK per flaska om han köper på dunk och sedan häller upp i flaska! Koordinaten N 37 09` 11,9” W 007 47` 05,4”.
Vi åkte vidare till Benafim och hittade en kyrkogård med 2-3 platser. Koordinaten N 37 14´ 07,4”
W 008 07` 06,7”. Ett våldsamt oväder med åska och regn gjorde oss sömnlösa.

2011-03-08 Nu ser vi tydligt att våren är på gång. Här blommar kalla, lupiner, vallmo, ginst, mimosa, verbena, rosmarin och nu i dag såg vi de första apelsinträden blomma. Stora inhägnader av korkekens bark ligger i den bergiga skog vi korsar i dag. Vi kör endast 33 km till Silves, en gång Portugals huvudstad, och finner ytterligare 60-70 bilar runt badhuset. Vi ser till vår förvåning att nästan alla butiker är stängda och det beror på karnevalen i närliggande byarna Loulé, Portimao och Alte. Dock är korkaffären öppen som säljer allt i kork. Inger köper den efterlängtade korkhatten.

2011-03-09 Vi åker en liten oansenlig väg norrut från Silves till Alferce och vidare mot Monchique.
Tyvärr var thermalbadet med 32-gradigt svavelhaltiga vatten stängt för säsongen och öppnar igen omkring mitten av april. I stället tar vi turen till Portugals högsta bergstopp i Foia och den mäter drygt 900 m ö h.
Vi kör vidare rakt ner till Lagos och ut till praian (beachen) där vi intar en lunch i solen. Här söker vi upp den gamla ställplatsen nere vid hamnen där bilar stått genom åren men nu var det stopp på det. Vi åker de 3 milen till Sagres och till Ponta de Sagres där vi hittar platsen som finns avbildad som ställplats i alla husbilsmedia. Koordinaterna är N 37 00` 22,2” W 008 56` 23,2”. De lodräta klipporna störtar rakt ner 20 meter i Atlantens skummande vågor. Vi går till den gamla borgen som vaktade mot sydväst. På håll kan vi också se Cabo de Sao Vicente vilket är Europas fastlands västligaste udde. I dag ser vi ännu ett vårtecken men det handlar om jul. Den vita azalean som vi köper till jul blommar. Här blommar också stora träd av mimosa vilket är ca 1 månad senare än de vi såg i Spanien.

2011-03-10 Solig morgon och tidig avfärd till udden. Där finner vi snälblåst och tre försäljare av tröjor och andra souvenirer. Vi blir så begeistrade av dessa tjocka mysiga tröjor att vi köper en var och Berit köper även en poncho. Pris 75 €. Fyren är numera öppen och där finns museum och shop samt ett litet café. Nöjda med det så kör vi norrut på en liten oansenlig (gen)väg som inte finns med på varken karta eller GPS. Vi hamnade vid surfstranden Praia de Bordeia och fann en fin ställplats.
N 37 11` 34,5” W 008 54` 8,5”.

2011-03-11 Åker efter kusten och besöker den gamla fyren Cabo Sardao och ser ett snyggt storkbo uppe på en klippa. På småvägarna söker vi oss till Ponto Covo ställplats. En liten by men gågator och turistanpassat. N 37 52`20,8” W 008 47` 37,0”.

2011-03-12 Ska nu köra 220 km till Lissabon och en camping före bron vi fått tips om. Dieselpriset har ju höjts drygt 1 € sedan vi kom hit i höstas och kostar nu 12.49 €/l. Vi hittar en mack som har kö och det visar sig ha extrapris på 12.99 €. Dock missar vi avfarten och hamnar på bron och måste lösa broavgift på 3,45 € och sedan åka tillbaka igen. Där rök vinsten på dieseln! Vi skulle ha varit framme kl.14.00 men pga missen kom vi fram först 15.40 och jag skulle ha kollat liverapporten på bandykvalet där sonen spelar avgörande match. När jag väl fick på datorn visade det sig att matchen var uppskjuten och flyttat och skulle spelas först 19.30. Efter en tallrik goda jätteräkor gick jag bort till samlingslokalen och jackade i för Wi-Fi och fick 2 spännande timmar.
Efter 0-3 i halvlek vände Västanfors och vann med 4-3 och sonen gjorde 1 mål. Lyckan var fullständig. Campingens koordinater är N 38 39` 4,8” W 009 14` 18,9” och ligger i Costa Da Caparica

2011-03-13 Min födelsedag och definitivt slut på arbetslivet börjar illa. Under natten regnade det till och från och vi stod under ett träd och det droppade så infernaliskt att vi beslutade att byta plats omedelbart på morgonen. När jag backade ut så tog hjulen emot och jag trodde att det var klamparna som man kör upp på men det var en lyktstolpe som någon placerat rakt bakom bilen. Ett tillbucklat cykelställ blev minnet av den påkörningen. Synd att backkameran är ur funktion!
Efter frukost kom solen fram och vi fick en ”städahusbildag” och en tvättdag – inget firande här inte! Berit och jag cyklade sedan ner till praian där ca 50 surfare höll till. Mycket folk i rörelse och ett 15-tal restauranger hade fullt med gäster. Inne i det lilla centrum som finns i Caparica var kommersen i full gång. Indianerna sålde schalar och annat onödigt, bonden hade med sig grönsaker in och en annan sålde blommor etc.

2011-03-14 Regn större delen av natten. Vi kör de 16 kilometerna in till Lissabon och Belems hamn där vi fått tips om en ställplats. För er som ska åka husbil ner till Portugal och Lissabon så är koordinaterna N 38 41` 46,7” W 009 11` 53,7”. Vi tar en taxi in till centrum och betalar en mycket snabb chaufför 5 €. En sak är dom duktiga på och det är att stanna för fotgängare. Klart bättre än hemma - ingen kör förbi ett övergångsställe där en fotgängare står. Men går dom över på fel ställe är dom i stort sett lovliga att köra över! Vi rekognoserar lite och kollar med turistbyrån om allt är öppet när vi kommer för heldag i morgon tisdag. Vid starten för turistspårvagnen – den röda från 1906 – ligger även turistinformation. Det finns 7 organiserade rundtursarrangörer och vi ska välja spårvagnen som kostar 18 €/p.p. Det är kallt och blåsigt och vi åker hem igen med taxi som dock kör en omväg och det kostar nu 7 €. Vi glömde tala om för chauffören att vi varit där för 2 år sedan och han körde lite extra långt.

2011-03-15 Kallaste natten på 1 månad med endast 6 grader. Vi åker tidigt till centrum och nu kostar det 7 €. Om ni ska åka taxi in till centrum så försök ta en bil söder om järnvägen då det blir närmare, billigare och enklare. Nu var det strejk på metron så det var långa köer in mot centrum. Vi åkte den 1 timme och 40 minuter långa turen med spårvagn som går genom flera stadsdelar och gör stopp efter vägen. Man kan också göra som vi gjorde hoppa av och ta nästa vagn efter 40 minuter. Vi promenerade genom trånga gränder och hittade ett café i solen som värmde bra mycket nu igen.

Det finns mängder av gamla hus, kyrkor, monument och statyer och jag kan inget om detta och intresset för dessa är ljumt. Endast en stadsdel blev kvar efter jordbävningen 1755. Staden är som Rom - byggd på 7 kullar. Vi tog oss ner till centrum igen och efter bara ett par steg in på gågatan fick jag erbjudande av en äldre man att köpa marijuana och vi såg många som rökte hasch. Många var inte mer än 13-14 år gamla! I ett hörn av centrum samlades hundratals invandrare från Afrika och polisen gjorde razzia där flera gånger om dagen.

Vi åkte den 110 år gamla hissen upp och det ingår i spårvagnsbiljetten. Vid ingången till hissen på markplan ligger en asiatiskt wokrestaurang som har mycket prisvärd mat där du äter så mycket du vill för 7,85 €. Jag tog för mig rejält och där finns även rått kött och räkor som kocken flamberar i olika såser du själv väljer.
Jag valde en sås som hette caril och trodde att det var vitlök men det var curry vilken är den värsta krydda jag vet. När jag torkade mig om munnen blev servetten alldeles grön och jag tyckte inte det var så gott så det fick ligga kvar. När vi trötta kom hem igen började det regna!
Inte förrän hemma igen märkte jag vad jag luktade och hela jag stank av den där curryn som satt i flera dagar.

2011-03-16-22 Under de närmaste dagarna dammsuger vi kusten efter ställplatser och hittar både öde platser och ställen där det står flera bilar. Dock ser vi inga svenskar och ytterst få bilar över huvud taget.

Var det vår tidigare så har det formligen exploderat senaste dagarna och det är blommor och blad överallt. Vi åker precis samtidigt med den första delen av våren mot norr.
Vi besöker den drygt 100-åriga kyrkan i Santa Lucia och hamnar så småningom vid praia Do Ancora och sov på gatan men det var inte helt säkert med helt stängda och övergivna sommarbostäder och en stängd restaurang och vågorna dunkade in på stranden hela natten.

Närmare staden Vila Do Conde fanns dock en helt perfekt ställplats nära fiskehamn och centrum med koordinaterna N 41 20` 36.0” W 008 44` 43,5”.
Vi lämnar Portugal och näst varmaste dagen på hela vintern med 22,5 grader och kör till Louro i Spanien och San Francisco och campingen A´uvouge med koordinaterna N 42 45` 39,0” W 009 03` 44,0” och den ingår i ACSI-kortet och kostar 11 € inkl. el. Få restauranger håller öppet på vinterhalvåret och servicen är minimal för oss övervintrare.

Avdelning hundar
I stort sett har alla husbilsägare minst en hund med sig. När inte barnbarnen finns till hands skaffar det en ny ”baby” att skämma bort. På varje tomt finns minst en vakthund. Till synes får den aldrig motion mer än att springa efter staketet och skälla. Vissa hundar skäller hela natten lång. Många är hesa. Vi ser många hundar som haltar fram och många är mycket magra. De är helt övergivna och utlämnade till generösa människor. Var man än stannar så dyker det upp en eller flera hundar. För mig som är hundrädd är det inte bara att byta sida när det kommer en hund för då finns det en till på andra sidan! De har en stor dragningskraft till mina framdäck. De luktar numera mera piss än gummi. Det finns hundlort överallt och det är svårare att missa än att träffa på dessa. Hundägarna behöver inte och gör det inte heller – plockar upp skiten efter det att hunden gärna mitt på trottoaren – gjort sitt. Vi ser också flera överkörda hundar och det är mycket djurplågeri att ha dem bundna och skällande för jämnan. Vi ser även dragspelande ung man sitta med en hund mitt i Lissabon där hunden har tiggarskålen i munnen sittande framför husse!

2011-03-23-25 Vi tar det lugnt på campingen med sol, promenader och ett svalkande bad. Vattnet håller fortfarande bara 15 grader.

2011-03-26 Vi åker längs kusten på lite större vägar för att ta oss till Ortigueira och en ställplats i hamnen i Espasanta. Koordinaterna N 43 43´ 211,4” W 007 48` 41,7”. En ödslig hamn vid en liten avsomnad by. Många promenerade dock förbi oss och många bilar hade ”ärenden” dit ner.

2011-03-27 Efter en regnig och mycket blåsig natt körde vi på diverse krok- och omvägar till Ribadesella och sov över på en parkering vid praian. Där träffade vi också ett gäng glada husbilsägare från Spanien som var på helgutflykt. En nästan öde stad med mängder av semesterhus och hotell där det förmodligen var tusentals engelsmän på sommaren. Trots förbud mot husbilar på parkeringen sa polisen ingenting och de stannade bara intill och tog en rökpaus. Natten var dock lugn och skön.

2011-03-28 Nu är det sommartid och vi har ”vunnit” två timmar inom loppet av en vecka. För mig är det att kvällarna blir ljusare på bekostnad av morgonen. Nu är det ljust klockan 08.00 och mörkt klockan 21.00. Vi åkte på pyttesmå vägar med tusentals kurvor då Bertil och Inger inte precis ”älskar” motorvägar. Detta blev då en lång dags körning men vi kom bara 12 mil. Jag passade på att ta ett dopp vid en kaffepaus och det var skönt men vi kontroll visade det sig bara var 13,5 grader i vattnet.
Vi landade utanför Santander vid byn Dueso och Punta de Aquila. Där hittade vi en stängd camping men intill fanns en parkering vid kyrkogården ett stenkast från ett stort fängelse. På natten var det folk från antingen fängelset eller kyrkogården som besökte vår bil. Det dunkade till och skakade ett tag och vi låg på helspänn inne i slafen. Det var nog (hoppas jag) en hund, katt eller fågel som var förtjust i husbilen. Koordinaterna N 43 27` 46,3” W 003 27` 28,1”. Vatten och toa fanns.
2011-03-29 Bertil tog oss inte snabbaste vägen till nästa anhalt utan en ”turistväg” som var både kurvig och backig. Denna väg var dock 2-3 timmar längre än den raka vägen och det kändes i både armar och ben. Då hann vi också med att snurra inne bland vägbyggen och trånga gator i Bilbao som vi dock lämnade innan vi hann få något uträttat. Vi kommer till gränsstaden till Frankrike som heter Hondarribia och hamnens stora parkering. 43 22` 43.1” W 001 47´ 49,2”. Vatten finns.

2011-03-30 Ösregn på natten igen. Väderprognosen hade utlovat regn i tre dagar men vi har haft sol två av dagarna men regn på nätterna. Berit SMS:ar mågen Kent som fyller 47 år. Vi knallar in till byn och ser vad vi tror är ”gamla stan”. Senare går jag ensam in mot kyrkan och hittar den verkligt ”gamla stan” som härrör från år 1203. Där innanför murarna återfinns gamla väl bevarade och även nyrenoverade hus i olika skiftningar. Gamla slitna dörrar med stora tunga lås, små restauranger i samma lokaler som krogen en gång låg i och inte ett fönster är likt det andra. Regn avslutar dagen.
Nu är det ofta 10 grader på morgonen och ca 17-18 grader på dagarna.

2011-03-31 Sista dagen i mars lämnar vi Iberiska halvön och åker ganska nöjda in i Frankrike. Nöjda för att det trots alla olyckor och elände vi hört talas om inte drabbat oss. Vi hamnar i lilla byn Capbreton och en stor godkänd gratis ställplats med service för husbilen. Vi cyklar in till själva centrum och finner en livaktig by med m¨nfa restauranger och mycket folk. Mängder av surfare hopas på "stora vågen".

Väder, ställplatser, campingar och många bäckar små......
Kan bara konstatera att varmaste dagen i vinter var vid Vila Real de Santo Antonio den 25 februari med 24,8 grader och därefter följde faktiskt dagarna i Fortuna i början på januari med 23 grader! Det har dock varit en ovanligt kall vinter även här nere på Iberiska halvön. Det har ibland varit 8-10 grader under normalt och senaste veckorna 4-6 grader under. Mycket regn har också fallit. Två morgnar hade vi under noll, båda dagarna var det 0,3 minus. 39 dagar hade vi regn på Atlantsidan inberäknad både Spanien och Portugal, varav 24 var i Portugal. Vi hade endast 4 dagar regn i Spanien på Medelhavssidan. Väderprognoser stämmer väldigt sällan och vädret skiftar ganska snabbt. Vi klarade oss på 2½ flaska gasol då vi inte använt värmen mer än 4-5 gånger och då endast på morgonen och när vi skulle ha duschvatten. Priset var 24, 20 € styck.

Vi har legat på ställplats 105 nätter vilket inte betyder att det är organiserade platser utan mest p-platser till Praior och i hamnar. Vi har campat 44 nätter. Detta gäller Tyskland/Frankrike /Spanien/ Portugal, varav 34 i Spanien och 17 i Portugal. Campingpriset i Spanien har legat på 15-17 € och i Portugal 7-10 €. Efter vi var i Lissabon har vi sett få husbilar och knappast någon svensk.

Polisen har generellt sett varit ovanligt vänlig i år gällande fricamping i Spanien. De har enligt obekräftade rykten sett till landets dåliga ekonomi och välkomnat turisterna. Vi har inte blivit bortkörda någonstans mer än i El Rochio men då skulle vi åka ändå. I Portugal har vi blivit bortkörda i Alvor och Vila real De Santo Antonio. När vi kom upp till norra Spanien hörde vi att polisen skulle köra bort alla som fricampade på allmänna parkeringar i Algarveområdet.
Det finns mycket poliser ute på gator och vägar i Spanien. De åker sina rundor flera gånger per dygn och vi har inte sett någon brottslighet alls. I Portugal vill myndigheterna mer än i Spanien mota in oss på campingar.

Svenskarna är uppdelade i ”för” och ”mot” Spanien respektive Portugal. Sällan både och. Själv skulle jag kunna lägga 8 – 12 000:- SEK på campingar om det krävdes i stället för som många gör lägga samma summa på alkohol. Det finns naturligtvis de som gör både och. Själv sover jag betydligt bättre på en camping än på en gata där bilarna susar förbi 4 dm från huvudet. Skulle någon säga åt oss att dricka upp 100-120 flaskor whiskey på våra 6 månader i Spanien/Portugal skulle jag tycka denne vara en idiot. Men det just vad många campare gör! Tror du mig inte?
Att ta både 1½ - 3 flaskor vin eller mer, ett par whiskey och ett par öl varje dag är inte alls ovanligt bland camparna. Det blir faktiskt motsvarande 30-50 cl sprit/dag och person och då blir inte bara kroppen lidande utan det blir svårt att köra bil dagen efter och dagen efter den osv. Många ligger därför länge på samma plats. Vi själva är inte absolutister men firar när det så påkallar. Vi har köpt 3 stycken lådvin på resan och då har vi ändå bjudit bort en del. Skulle inte tro att de som dricker mycket skulle dricka lika mycket juice eller fruktsaft om det inte vore jäst, lagrat osv.
Men viktigt är att var och en gör som den vill för att övervintra men till vilket pris.......?

2011-04-01 Dagen börjar med strålande sol och efter hand kommer också värmen. Dagens toppnotering blir hela 29 grader i solen och 42 i skuggan. Bosse går en långpromenad efter stranden in till byn och beachen för att kola när restaurangerna öppnar för middag. Ingen mat före 19.00.
Det blir bad och solning på eftermiddagen. Vi flyttar bilarna in till en stor parkering nästan vid beachen. Berits 65-årsdag firas med champagne (fusk) och så går vi till en restaurang och äter moule marine (marinerade musslor) pommes frites, bröd och en öl för 10 € och en dessert på det för 5€. En underbart vacker solnedgång och fortfarande 21,5 grader fortfarande när vi tog ett glas vin vid husbilen klockan 21.00 på kvällen.

2011-04-02 Vi lämnar Capbreton i arla morgonstund för att köra in i lilla men ”varma” staden Pontenx-les-Forges där vi handlar bröd i ett fint bageri som har både nyttigt och onyttigt bröd. En tjusig kyrka omgärdad av vattenfontän och ett torg där grönsaker, kött och frukt såldes. Vi körde förbi en gammal ställplats som Bertil och Inger har använt sig av tidigare nämligen i Biscarrosse. Efter en lunch där så kör vi ytterligare 30 km till Pyla de Dune och finner parkeringen rejält utbyggd sedan jag besökte den senast 1975. Nu var det mängder av souvenirstånd, restauranger och krimskrams innan den stora backen möter oss. Då var det bara att klättra upp på Europas högsta sanddyn men senare – när Berit var hit 1988 - fanns en trappa som nu var nedmonterad så hon, Bertil och Inger ville inte gå upp då det skulle bli för jobbigt.
Det var tungt och högt – högre än jag minns det – och jag gick ca 45 minuter för att nå riktiga toppen. Men det var det värt, en gudomlig utsikt, massor av sand och många besökare.
Glidflygarna hade ett eldorado då uppvindarna var starka vid översta sandkanten. Om jag inte har fel så är dynerna ca 60 meter höga.
Vi kör sedan ut motorvägen för att komma fram till kvällens ställplats, en vingård där husets dam tar emot oss och sonen visar oss runt. Vi får sedan provsmaka 4-5 sorter och årgångar och det var ett
gott vin med två årgångar vi tyckte det var prisvärt och köpte 3 stycken flaskor av vardera 2002 och 2007 års tillverkning. Vi bor ju gratis och har toa, vatten osv och betalar 36 € för 6 flaskor bra bjudvin.

2011-04-04 Uppe med tuppen. Vi hörde göken gol, vitsipporna och gullvivorna blommade för fullt i dikesrenen och björken hade slagit ut men det avtog längre in i landet.
Efter en mellanlandning i den lilla sovande byn Lire vars koordinater inte alls stämde med ställplatskatalogens så körde vi vidare till Mont-Sant-Michel. Den lilla staden på ön är om inte det mest besökta turistmål i Frankrike så i alla fall det näst mesta besökta. Vi hittar en ställplats som kostar 8.70 € och då får vi plats, el, toatömning och vatten. Koordinaten hit är N 48 46` 47,7”
W 1 30´ 26,1”. Vi cyklar ut till ön för att rekognosera lite inför heldagen i morgon. Parkeringen kostar 12 € för husbilen om man inte vill gå de 1,6 km ut till ön. Nu är det ebb när vi kommer och vattnet rusar ut med en himla fart. Floden infaller kl. 07.30 och 19.30 varje dag. Vi kollar bara in lite nyfiket i entrén – som dock är gratis – för att se om vi känner igen oss. Vi var där för 24 respektive 9 år sedan senast. Mycket har dock förändrats på fastlandet med mängder av nya restauranger och hotell m.m.
Efter middagen cyklar vi ut igen för att se när floden kommer in runt klostret. Strax efter 19.35 kommer vågorna och vattnet strömmar in i en rasande fart. Först öster om ön och 20 minuter senare även väster om densamma. Ett imponerande skådespel. Vi går en sväng i staden och finner många restauranger och mycket folk som äter trots en prisklass som är mer över än under 30 € per rätt.

2011-04-05 Bertil kör sin husbil ut till ön 1,6 km från fastlandet via den smala vägen ut till Mont-Sant-Michel och vi betalar 12 € för att parkera där. Vi beger oss omedelbart in bland alla turistaffärer, restauranger och prång. Många skolklasser är där på besök. Jag är den enda som är intresserad av att gå ända upp och se bl.a. kyrkan och klosterträdgården. Den turen kostar 9 € men var väl värd detta. Där fanns guider som berättade på 5 olika språk och klostrets historia.
År 708 började man att bygga klostret högst uppe och har efter hand byggt neråt med kyrka, mötesrum i olika terrasser och det mesta är byggt i granit. Staden är mycket väl bibehållen och välskött. Vi köper med oss lite smörgåsar och fikabröd och intar detta i husbilen innan hemfärden.

2011-04-06 Vi kör efter ”Astrid” som är Bertil och Ingers GPS och då blir det blandat åsnestigar och betalvägar. Vägarna var så smala och krokiga att de inte var tillåtet att köra bilar över 3,5 ton och inte heller bil med husvagn. Det var ibland så smalt att man fick köra ner i dikesrenen.
Vi kom dock till hamnstaden Fecamp och intog en av tre gratis ställplatser men ingen är värd att notera vidare. En omväg inte värd att nämnas.

2011-04-07 Då vår navigator inte innehåller Frankrike mer än hjälpligt så följer vi åter ”Astrid” och blandar åter åsnestigar med motortrafikleder. Vi hinner med 390 km innan vi hittar en gratis Sp i Sharlewille-Mezjeres. Koordinator N 49 46` 44,0” E 4 43` 13,0”.

2011-04-08 En skön natt fram till klockan 04.30 då närmaste grannen – en fransman – börjar banka och böka inne i husbilen så vi blir klarvakna. Hon tycktes bygga någonting i plast och han tittade på TV? Vansinne på en offentlig SP. Men platsen var f.ö. bra med toaletter intill.
Vi tänker om och kör via Belgien och Holland då vädret hyfsat till sig norrut. Vi kör ifrån den riktiga våren då vi förflyttar oss 300 km norrut och björken har nyss slagit ut. Vi hittar till Keukenhof då vår GPS fungerar normalt igen i länderna utanför Frankrike. Stora ängar med tulpaner i alla möjliga färger möter oss utanför Keukenhof. Vi går på en promenad från ställplatsen (SP) och kollar in lite av omgivningarna och köper blomsterlökar för 12 €. Dock endast 12 grader i luften.

2011-04-09 Kallaste natten på länge med bara 7 grader. Vi går de två kilometerna till blomsterparken klockan 09.00. Den färgprakten som möter oss är enorm. Trodde inte att det fanns så många färger – och inte så många olika tulpaner heller. Trots att parken bara varit öppen i två veckor var de flesta blommorna utslagna och blomsterprakten var det bästa på hela den här resan vi gjort i fem månader. Holland producerar 15 miljarder lökar och svarar för 70 % av marknaden i världen. Orkidéhuset som är ca 5 000 m³ stort rymmer en ansenlig mängd orkidéer. Tröttnar man på blommor finns också en mängd skulpturer att beskåda. Här kan man också lyssna till ett gigantiskt
positiv och vill man ha levande musik så spelade Lisses musikkår vid den stora kvarnen.
Den 16 april är den stora blomsterparaden här och i andra städer i Holland. Nu fanns där ca 50 busslaster med ovanligt många japaner och vad kan det inte då komma?
Klart värt de 14,50 € samt en katalog för 4 €. Dock hittade vi en talong i en tidning -som var gratis – och sparade 3 € på inträdet! Vi avslutar dagen genom att åka ut till Afsluitdijk och se den 30 km spikraka vallen mellan Atlanten och det låglänta Holland. Vi bor intill kanalen på en fri ställplats med koordinaterna N 53 13` 41,0” E 006 10` 18” och den heter Augustinusga.

2011-04-10 Återigen en kall natt och fliesfiltarna kom fram igen. Vi vaknade med 2,4 ute och 10,6 grader inne. Vi åkte på underbara småvägar mellan kanalerna och tog senare motorvägen till en liten by strax söder om Lubäck. Bad Oldesloe har även dom en fri ställplats för 8 bilar. El fanns att köpa för 2 €. Kommer man till Trawemunde så kan man åka dit i stället för att betala 12 € i Trawemunde. Sista björkbladen och sista sädesärlan såg vi strax väster om Hamburg. Vi hittar en trevlig restaurang som erbjuder wienerschnitzel, pommes och grönsaker med öl för 15 € för två!

2011-04-11 Vi vaknar av ljudet från massor av kajor som byggt bon 20 meter ovanför oss. 5 grader
ute men när vi handlar klart på CITTI Park i Lubäck är det 21 grader ute. Strax utanför Lubäck ligger Bad Schwartau där vi övernattar på en gratis ställplats. Vi hittar den i den tyska ställplatskatalogen som finns att köpa via M eller Caravan.

2011-04-12 Vaknar tidigt med resfeber och åker till färjeterminalen redan 07.30. Efter gårdagens vackra och varma väder så har vi åter sett björklöv så snart är det dags i Sverige också. Incheckningen fungerar snabbt och bra. Resan som tar 9 timmar kostar 750 SEK och har fritt kaffe, bubbelpool och bastu. Vi äter en stor buffé á 150 SEK då vi saknat det svenska smörgåsbordet.
Åker till Söda Sandby utanför Lund till Bosses bror Olle och sover där.

2011-04-14 Vi lämnar ett kallt och ruggigt Lund och kör vidare norrut mot Ugglarp där vi köpt våra elcyklar. Vi vill ha en översyn på dom då vi inte är helt nöjda med elmotorn som väsnas en del när man ”gasar på”. Vi åker därpå till Örkelljunga och Bengts husvagnar. Vi träffade två husbilsägare nere i Spanien som tyckte att vi skulle kika in när vi åkte hemåt. Sagt och gjort. Vi hittar Görgen och Gunilla nere vid havet utanför Kungsbacka. Lätt överraskade men glada tog dom emot oss så vi kunde umgås 5-6 timmar innan vi sov över på gården. Tur var väl det för vi behövde el då det bara var 2 grader på natten.

2011-04-15 Våren ”slutar” 10 km söder om Klippan. Efter det ser vi inget grönt gräs eller vitsippor längre. Halvmulet och 11 grader vid lunchtiden. Vi hoppar över Kristinehamn och koncentrerar oss på Hymer husbilar i Örebro. Fattar tycke för en bil på 6.99 m som passar oss utmärkt och vi börjar med genomgång av bil och tillbehör. Vi får en offert hemskickad inom kort och ska se om prislappen passar oss. Glada i hågen åker vi hemåt och ser då vitsippor igen utanför Arboga där vi intar en middag på ett gatukök. Väl nära hemmet ser vi att isen ligger kvar på vår badsjö men all snö är i princip borta. Och vi ser åter vit- och blåsippor.

2011-04-11 Jag skrev i vintras om en sädesärla vi såg och jag bad den flyga norrut mot Sverige.
Tro det eller ej men på morgonen satt den och kvittrade på takåsen och vi kunde t.o.m. ana små, mycket små, musöron på björken.
13 000 km hade vi nu kört och gjort av med 11 209 liter bensin till en kostnad av 15 700 SEK.
Bilen drog 0,95 l/mil på vägen ner då det var hård blåst i Spanien men på hemväg var det medvind och vi höll oss på 0,925 L/mil.
Vi låg på camping 44 dygn och på avgiftsfri ställplats eller vildcamping i 108 dygn. Vi betalade bara för en ställplats.
Humöret har gått i vågor under resan och det var ibland mycket långtråkigt med långa kvällar och långa nätter. Längtade hem flera gånger. Läste ut alla tidningar på 3 veckor, läste bara 1 bok och lyssnade på 4 stycken. Dock hade vi med oss ca 20 ljudböcker.
Vi hade med oss för mycket kläder, medicinförråd, extra mat men knäckebrödet - 8 kg - räckte.
Bilen var dock i minsta laget att bo i. Helt perfekt att köra med men lite trång och inte bra att bjuda in folk i då den inte var anpassad för fyra personer.
Vi kommer inte att göra om resan i höst. Fem månader var alldeles för lång till för att slippa snö och kyla. Så roligt är det inte att jaga gratis ställplatser, billig diesel och sol.
Men kanske – med en större bil – ett annat år men bara i tre månader. Ni har varit 1540 olika personer som följt resan via min blogg på Reseguiden och 122 på MHCS (Motor Home Club Sweden) och jag hoppas ni fått se liten av glädjen, problemen , koordinaterna och upplevt våren så som vi har gjort.

Händelser vi minns.........
Spaniens superhärliga vägar – mycket EU-pengar dit – som var av högsta kvalité.
Belgiens vägar höll svensk kvalité. D.v.s. heldåliga med hål och ojämn asfalt.
Vi är glada att ingen olycka drabbade oss för hastigheten och körsättet är helt oacceptabelt och trafikrytmen har en tendens att öka med åren.
Trots EU så är det långt ifrån gemensamma trafikregler – ingen respekterar reglera utom vid övergångsställen i Spanien.

Stora zigenarläger trots Frankrikes försök med utrensning.
Många tiggare i Spanien och Portugal.
Oerhört många tomma semesterbyar i dito länder. Synd om de som måste bo i fallfärdiga hus.
Bränslepriset har ökat 2 € under vintern.
Många och fina lyxbilar i samma länder som ovan.
Få – endast yngre i storstäderna – kan prata engelska i Frankrike.
Det var kallare än normalt i november-december och en av de varmaste dagarna var i januari!

Bosse har druckit vanligt vatten under hela resan och inte blivit sjuk en enda gång!
Poliserna har blivit vänligare med fricampingen med få undantag.
Positivt att matpriserna fortfarande är 20-25% billigare i Spanien och Portugal.
Trevligt att det gick att bada ett tiotal gånger trots endast 15-16 grader i havet.
Vi såg 23 stycken Volvobilar från Trawemunde och runt upp till Holland. I Holland såg vi 23 styclken på 15 minuter!.Vi såg endast 3 SAAB:ar på hela resan! Varav 1 på bärgningsbil.
Vi spelade 350 partier poker och en av oss vann med 15 segrar mer än den andre.

Tråkigt att Portugal har 1 timmes förskjutning som ger mörkare kvällar.
Bra med många poliser i Spanien på vägarna, i städerna och runt ställplatserna.
Vi har klarat oss med vanligt telefonkort från Sverige och endast WiFi och gjort av med bara 3½ flaska gasol. Använt gasolvärme endast 6 gånger och dieselvärmaren 8 gånger på morgonen.
Konstaterar att det går inte att köra utan GPS men inte heller utan kartor. De ena måste kompletteras med det andra.
Till det tråkiga hör Spaniens milslånga plasttält med tomatodlingar och de plastiga jordgubbarna.
Även att det satt miljoner apelsiner kvar på träden i Portugal.

Tack för mig!
Dela med andra:    

Kommentarer
Trummis säger:
Tack för en helt fantastisk reseberättelse och för kordinater, Tackar och bockar

Stig Bernhardsson
Postat 2013-07-16 15:56  Anmäl
Slle säger:
Tack för en fantastisk fin reseskildring, den värmde verkligen! Ligger hemma i influensan vilket iofs möjliggjorde den här läsningen, annars hade jag inte haft tid till det. Om två år knackar pensionen även på min dörr och då är det dags att fylla på dieseln och ge sig iväg på en liknande resa. Tack för alla goda tips och även om det har gått en viss tid sen detta skrevs, man får sig en tankeställare kring en hel del praktiska detaljer ändå.
Nu får jag säga som Stig, min nya husbil-kompis, brukar göra: Borta bra - men husbil bäst!
/s@lle
Postat 2013-02-05 01:25  Anmäl
Dansewed säger:
Ja har följt er resa och är imponerad Mycket läsvärt och många bra tips.. Har nu bestämt mig för att åka söderöver i höst , vet ni möjligen några att sälskapa med neröver .
Birgitta och Sewed
Postat 2011-02-21 10:57  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet