Stöd Ukraina

Kjmas blogg

Onsdag 4 Mars 2009 - Sandakan
Resealbum: Malaysia

Borneo

Då var vi tillbaka igen.
På kvallen at vi den basta maltiden hittils pa en indisk restaurang. Tyvarr blev Kjell dalig pa natten, val tajmat till vi skulle resa vidare. Men vi kom ivag till Sandakan pa Borneo via en mellanlandning pa Kota Kinabalu. Val framme i Sandakan mottes vi av Patrik som skulle vara var guide pa utflykterna. Jattetrevlig kille som pratade bra engelska. Vi checkade in pa hotell Sandakan, riktigt bra rum. Pa morgonen hamtade Patrik oss. Visade sig att vi var de enda fran deras resebyra som skulle pa utfarden sa det blev VIP, bara vi och guiden. Vi startade med bilfard till Gomantong Cave. En jatestor grotta med fullt av fladdermoss och en fagelsort som heter Swiftlet. De infodda plockar faglarnas bo 2-3 ggr per ar. Ett kg fagelbo inbringar ca 25.000 sek pa kinesiska markanden. De som plockar har ett farligt men valbetalt jobb. Massor av kackerlackor fanns dar ocksa. Darefter akte vi bil igen till floden Kinabatangan. Sista kilometerna var tveksamma om de kan kallas vag. Sen var det batfard ca 5 min till Bilit Rainforest Lodge. Var bara vi som bodde dar den natten, VIP igen. Efter en god lunch som intogs ackompanjerad av ett riktigt regnskogs-regn sa tog vi lite vila. I stugan mottes vi av en giant-gekko. Mia var inte helt fortjust. Vid 4-tiden akte vi ut med baten for att leta efter nashornsaporna. Guiden var lite tveksam om de skulle komma eftersom det fortfarande regnade. Aporna kommer namligen ner till floden pa kvallen for att ata innan nattsomnen. Om det regnar ar de radda for att trilla i vatnet. Men vi hade tur. Redan efter en liten stund hittade vi de forsta maki, en sorts lemur. Vi sag aven en stor orn. Vi fortsatte vidare in pa en forgrening av floden och nastan direkt hittade vi nashornsaporna. Precis dar de var kunde vi ga iland. Tyvarr forsvann de snabbt in i skogen. Vi fortsatte vidare och hittade annu fler sadana, varav en stor hane snallt satt kvar sa vi kunde fota ordentligt. Nar stannade nasta gang for att titta sa viskade guiden till oss att vi skulle kolla till hoger. Da lag det en stor varan och vilade pa en stock bara ca 1 meter fran oss. Den var nog 1,8 - 2 m lang. Han hade noga koll pa oss men rorde sig inte. Ater till lodgen for middag och en god natts somn till alla djungel-ljuden.
Revelj nasta morgon 5.30. Forst batfard till bilen o sedan 2,5 timme in till nasta bat for fard till Turtle Island. Medans vi vantade pa avgang traffade vi Eva o Lars fran Stockholm. Vi hade jattetrevligt med dem hela vistelsen pa on. Ca en timmes harlig batfard ut till on. Nar vi narmade oss on sa sag det riktigt paradisiskt ut med stora sandstrander, palmer mm. Val iland lite info och sedan var det fritt fram att bada o snorkla fram till kvallen. Vilket badvatten, minst 30 grader. Pa kvallen fick vi forst se en info-video om skoldpaddorna + en massa instruktioner om vad vi fick/in fick gora. Sedan blev det mat och darefter vantan pa skoldpaddorna. 4 rangers patrullerade av on for att se nar skoldpaddorna kom iland. Det kunde vissa natter bli sa sant som 2-3 tiden. Vi hade tur, behovde inte vanta mer ca 20 minuter efter maten forran larmet gick. Alla ut i morkret under tystnad for att inte skramma mamman. Vi fick sedan se hur hon lade 87 st agg i en stor grop. Personalen tog om hand aggen efterhand. De gravdes sedan ner inne pa ett skyddat omrade dar inte deras fiender kommer at dem. Pa det sattet klacks 80% av aggen jamfort med 50% i naturlig miljo. Vi fick sedan vara med om att slappa ut 100 st nyklackta ungar i havet. Tyvarr fick vi ocksa reda pa att hogst en eller tva av dem kom att overleva den forsta timmen. Det var en fantastisk upplevelse att vara med om. Nattlivet pa on var lika med noll sa vi gick till sangs tidigt.
Pa morgonen fick vi reda pa att det kommit in 10 modrar o lagt agg under natten. Strax efter att vi lagt ut med baten sa fick vi syn pa ett skoldpadspar som holl pa att para sej ute i havet sa kaptenen stannade upp sa vi fick se skoldpaddor aven i dagsljus. Tillbaka i Sandakan blev det bli till Sepilok Orangutang center. Ett stalle dar man ateranpassar dem till ett liv i djugeln. Forst fick vi se en video och darefter se dem in-real-life. Var uppbyggt en matningsstation som de kom till och dar man byggt en askadarplattform. Ytterligare en haftig upplevelse. Darefter var det en city-tur i sandakan. Vi fick se ett buddisttempel, Agnes Keiths hus, flytande husen mm.
Pa alla dessa utflykter fick vi en massa bra info mm av var guide, han var riktigt bra.
Nar vi kom till hotellet behovde vi ladda kamerabatterierna. Upptackte att var adapter inte fugnerade. Ut pa stan for att leta efter en ny. Vi borjade fraga i en butik som inte kunde engelska. Han hade snart engagerat nagra grannar och passerande pa gatan till hjalp. Snart hade vi hela kvarteret till hjalp och vi fick tag i vad vi skulle i en butik pa baksidan. De ar sa hjalpsamma o vanliga.
Nu ar vi tillbaka pa vart hotell och skall ha en sista natt i Sandakan innan det bar av till Langkawi.
Vi ar SSSSSSSSSSSÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ nojda hittils.

En stor kram o halsning till alla darhemma
Mia o Kjell
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Nu känns det nära
11 år sedan
I Kuala Lumpur
11 år sedan
Utflykt i KL
11 år sedan
Strosat runt i KL
11 år sedan
Borneo
11 år sedan