Visningar: 75

Bild från Turkiet

Pamukkale vita kalkstensklippor är ett naturfenomen värt namnet. Upplev de fantastiska klippavsatserna och passa samtidigt på att besöka den antika staden Hierapolis och drottning Kleopatras egen bassäng i närheten!

Pamukkale ligger ungefär 30 mil nordväst om Antalya. Det är ungefär lika långt till hamnstaden Marmaris. Pamukkale kallas för bomullsfästningen på grund av dess vita färg. Du kommer att förstå det när du ser de vita kalkindränkta klipporna. Den vita kalkstenen bildas av kalkrikt vatten som strömmar upp från underjorden. Vattnet faller ner över en 100 meter lång klippvägg och på vägen formas små terrasser av vita kalkavlagringar. Detta har naturligtvis inte skett över en natt utan är resultatet av tusentals års rinnande av kalkavlagringar.



År 1988 hamnade Pamukkale på Unesco:s världsarvlista tillsammans med den antika staden Hierapolis. Två år senare blev området naturreservat. Liknande fenomen uppträder i Yellowstone nationalpark i USA, men där är färgen snarare mer gul än vit.

Palmukklae är ett av Turkiets mest populära utflyktsmål och man räknar med att bortåt 20 000 människor besöker detta naturfenomen dagligen. Tyvärr har den ständigt ökade tillströmningen av turister medfört att klipphällarna har börjat ta stryk och är utsatta för uttorkning och nedslitning. Många turister går ganska handgripligt fram och plockar med sig bitar av de sköra avlagringarna. Numera får man inte bada i klippavsatserna, något som tidigare var både möjligt och uppskattat. Vill du bada får du istället göra det i de närliggande termalbaden. Dessa sägs ha positiva hälsoeffekter, speciellt den unika Kleopatras pool där du kan simma i samma vatten som drottningen doppade sig i för mer än 2000 år sedan!


De kalkklädda klipporna i Pamukkale är verkligen värda att uppleva! Det kostar heller ingenting att besöka Pamukkale och under en dag hinner du även med att besöka Hierapolis som ligger på toppen av Pamukkales klippor. Flera svenska resebyråer, bland annat Fritidsresor, som har resor till Antalya erbjuder utflykter till Pamukkale. Utflykten inkluderar minst en natts övernattning samt mat och kostar några hundra extra. Det är det sannerligen värt!
Bilden tagen: 15 november 2011
Kommentarer
6 feb. 2013 17:33
Hej Ingela Det är roligt att du var ute och tita på mina bilder och tack för kommentarer. Pamukkale är ett fantastisk ställe jag ville vara där på morgon och kvällen för ljuset skull men är man på turist resa finns det inte så mycket tid tyvärr mvh John
6 feb. 2013 16:43
Dit vill jag nån gång o gå ett det ljuvliga vattnet!