Våga resa till Sri Lanka själv med äldsta dottern?

25 maj 2016 18:46
Visningar: 965
Tänker bjuda äldsta dottern på en resa till Sri Lanka i Januari. Har kollat bland trådarna här men kanske någon vill svara ändå på:
-Vågar jag resa ensam med dottern på 23 år? Jag är ganska resvan men det blir första långresan där jag själv har det övergripande ansvaret och där jag reser utan manligt sällskap.
-Bör man boka boende på förhand?
-Vilken rutt rekommenderas om vi vill avsluta några dagar med strandliv? Hela resan blir ca 12-14 dagar, hinner vi se och uppleva allt på den tiden? Har förstått att det kan vara bra att hyra bil och chaufför på förhand, hur är det med säkerheten här?
- Vad bör man undvika?
- Är det billigt eller dyrt att bo och äta, vad ska man räkna för budget på två stycken? Är det turistpriser på valsafari och nationalparkerna?
Vill helst inte resa med charter utan kunna resa obundet, blanda tempel, natur, djur och avsluta med stränder och valsafari.
- Hur länge på förhand löns det att boka flygbiljetter?

Lite sådana tankar...:)
26 maj 2016 06:33
Klart ni vågar resa!
Sri Lanka är ett säkert land fullt med vänliga människor.
Sedan bör man ju alltid iaktta sund förnuft osv.

Boka boende i förväg är ju alltid praktiskt, men inte nödvändigt. Beror ju på vilken slags resa ni vill göra...

Ni hinner inte allt på 14 dagar. Välj utifrån vad ni är intresserade av.
Bil med chaufför är så gott som ett måste om man vill åka runt. Säkerheten kan det dock vara lite si och så med, många kör som biltjuvar. Olyckor är mycket vanliga.

Denna chaufför anlitade vi och han körde superlugnt och säkert:
http://www.srilankansafestdriver.com/

Jag har skrivit ganska mycket på min reseblogg om Sri Lanka, bla här om hur man lägger upp rutten, priser mm:
http://4000mil.se/index.php/guide-till-sri-lanka/

Övriga inlägg om Sri Lanka hittar du här:
http://4000mil.se/index.php/category/asien/srilanka/
30 maj 2016 19:03
Vi åkte med Etihad i februari och betalade knappt 8600 för två.
Bodde på fyra orter ,budget och mellanklass 18 nätter i Tangalle, Merissa, Habaraduwa och avslutade i Negombo med ett 5 stjärnigt.
Första och sista boendet bokade vi hemma, dom andra tog vi som det kom.
Hyrde bil med chaufför på plats några gånger annars åkte vi tuktuk och det var både billigt och jätte smidigt.
Att äta ute kostar knappt något ( 12 -40 skr) på lokal rastaurang förutom Negombo som vi upplevde något dyrare.
Tangalle har ganska höga vågor så där var det svårbadat på långa sträckor, Merissa och Habaraduwa hade kanonstränder, i Negombo låg vi mest vid poolen.
Befolkningen var jättetrevlig överallt där vi var, inte påflugna eller ute efter våra pengar hela tiden, trafiken däremot var helt galen, gasen i botten och tuta var mångas melodi.
Vi besökte nationalparken Udawalawe national park när vi var i Tangalle och dit åkte vi med tuktuk, betydligt mindre trängsel där mellan turistjeeparna än Yala.
Valsafari fixade vi på plats för några stackars svenska hundralappar i Merissa, fanns hur många båtar som helst att välja på.
Plus en massa små tripper kanske varannan dag, tempel osv.
Flyg, boende, sightseeing, mat och alkohol, ja allt, gick på 34 000 skr för två peroner :)
22 juni 2016 15:06
Hej!
Så klart att du vågar åka! Sri Lanka har kanske den vänligaste lokalbefolkningen,,,:) och det finns fantastiskt mycket att uppleva!!

Jag har bott i Sri Lanka från och till i 3 år och har koll på det mesta..flyttar även tillbaka i höst...jag har rest mycket själv..och även bott själv i Colombo och har aldrig råkat ut för några otrevligheter...

Jag skulle säga att det är bra att ha så mycket plannerat som möjligt när ni har så pass kort tid ( 14 dagar är perfekt reslängd, men planerar ni för mycket efterhand riskerar ni att spilla massa tid på vägarna)
Bil och chaufför är ett måste om du frågar mig...Sri Lanka är inte som Thailand...inte så backpackervänligt...
Jag vet ju inte när ni ska åka...men åker ni mellan november och maj...då skulle jag börja i Kitulgala (fantastisk vandring..rafting..ävenyr)... därefter upp till Kandy....(alternativt upp till Kalpitya först och nationalparken Wilpattu,,,fantastiskt och oexploaterat) Sen vidare till Kandy....Bil till Nuwara Eliya....tåg till Ella eller Haputale...vandring i Horton Plains....ner till Udawalawe nationalpark (mindre turister än Yala) sen lite olika ställen på sydkusten..ev avsluta med Galle...
Det finns även möjligheter att se sri kanka från hästryggen om det skulle vara av intresse...

Vi har en blogg om vårt liv i Sri Lanka...www.englundarna.com om du vill ha lite mer tips osv...annars kan du skriva på (Logga in för att se e-postadress)
Jag har bra kontakter över hela landet...
Lycka till...Mvh/ Sofia
13 okt. 2016 08:53
Hej, jag vet inte om jag hamnade rätt i konversationen, men du verkar ha koll på Sri Lanka. Vilken valuta bör man använda? kan man ta pengar på bankomat? Ska man växla hemma eller på plats och i så fall i vilken valuta är bäst att växla i på Sri Lanka?
Vänligen//Annika
13 okt. 2016 21:33
Det r inte tillåtet att föra in lankesisk valuta i Sri Lanka, mer än motsvarande ca 350kr/person.
Så ni måste ta ut i landet.

Vi hade lite problem med att t ut ganska ofta på Sri Lanka. Visa funkade bättre än mastercard. Ta med flera kort.