Vädret på filippinerna just nu?

Av Juuuuri
17 jan. 2011 17:41
Visningar: 5416
Hej

Hur ser vädret ut just nu på Boracay? Är det småskurar varje dag som det ser ut på prognoserna eller är det ihållande regn?

Hur ser det ut på Alona beach Micke?

Vi åker till Manila på fredag och planen är att åka direkt till boracay, men om vädret är som det verkar, så åker vi hellre någon annanstans.

Kan någon på plats vägleda oss?
Behöver vi oroa oss?
18 jan. 2011 02:37
Hej,

Idag Tisd regn, men det ser bättre ut dom kommande dagarna

//Micke
Av John2
18 jan. 2011 10:18
Jag funderar/är orolig för exakt samma sak. Sticker iväg mot Boracay i slutet av veckan.

Borde vi ändra våra reseplaner? Kan någon som är på plats säga mer exakt hur vädret _egentligen_ är när de lovar regnskurar/regn? Har det regnat hela dagen? Molntäcke hela dagen? Eller är det ett typiskt "tropiskt" väder där det kan komma nån liten kort skur och sedan är det sol hela resten av dagen?

Tacksam för svar!
Av Juuuuri
18 jan. 2011 10:55
Hej John.

Vart har ni tänkt åka annars? Vi har också lite planer o dra någon annanstans ifall det inte är nån sol överhuvudtaget, men vart är det solgaranti? Ser lika mörkt ut i hela sydostasien verkar det som....?
Av John2
18 jan. 2011 11:07
Juuuuri, bra fråga.
Hittade annars dessa på nätet:

http://tinyurl.com/6xan6tm (en webcam tjänst där man lätt kan kolla runt i arkivet)
Ser nog ut som om det har varit ganska molnigt de senaste veckorna.

Ser också ut som att det är detta lågtryck som ställer till det:
http://tinyurl.com/6a266v3 (pilen är Caticlan, zooma ut lite så ser ni problemet)

Vad tror ni som har varit på plats? Vad finns det för alternativ?
Av Bengtar
18 jan. 2011 13:20
Citerat från juuuuri:
Hej John.

Vart har ni tänkt åka annars? Vi har också lite planer o dra någon annanstans ifall det inte är nån sol överhuvudtaget, men vart är det solgaranti? Ser lika mörkt ut i hela sydostasien verkar det som....?
Det verkar som om det är du som har de vettiga tankarna här.
Så här säger man från Filippinskt håll, infört i DN för två veckor sen;

Filippinernas "Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration" (PAGASA) meddelade också på torsdagen att landet under 2011 kommer att få se ännu mera regn.

– 2011 kommer att bli våtare än normalt, säger chefen för PAGASA professor Graciano Yumul till tidningen och hänvisar till förändringar i klimatet med höjda havsnivåer och en förhöjd fuktighet med ökande regn.

Det är de förändrade förhållandena i Stilla Havet som orsakar de stora väderförändringarna i hela regionen.
Orsaken är "La Nina" som rått sen i höstas. Det finns en del att läsa in sig på om vädersystemen i det stora havet, som ger direkt påverkan på allt runt Stilla havet. detta beräknas pågå i 14-17 månader sen i höstas.
Om detta finns att läsa in sig på på SMHI;s hemsida.
Här är uppsatsen;http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/el-ni-o-och-la-ni-a-1.7053

Läs och begrunda!
18 jan. 2011 13:46
Ärligt talat så skulle jag inte ge 50 öre för "officiell" väderlek / väderfenomen som är från Filippinerna. Ett konkret exempel är Januari 2007 då vi för första gången skulle åka till Boracay. Hade sett på nyheter att det varit några tyfoner i Filippinerna så vi gick in på Department of Tourism i Manila. Frågade om Boracay va drabbat eftersom vi tänkt oss åka dit. Vi fick svaret att Boracay inte hade påverkats det minsta. Väl framme visade det sig att resorten brevid den vi tog va bortblåst och det låg palmer och bråte överallt, Även byn vid nordvästra delen av ön va svårt drabbad, det såg mer ut som en krigszon.
Förra året va jag i Filippinerna 6 April - 3 Juni och det va sällan dessa prognoser stämde på dom platser vi befann oss. Även Panglao är ett sådant "solhål", enligt erfarenhet har det ofta varit bättre väder på plats än vad prognoser vill säga.

Sen om Boracay, vad jag vet så finns inte just Boracay med i våderprognoserna utan man får ta närliggande Caticlan (flygplatsen), och det är faktiskt rätt stor skillnad på vädret mellan just Caticlan och Boracay. Det kan va lättare molnighet på Boracay och störtskurar på Caticlan. Vi har en del häftiga bilder på detta och efter några dagar började vi till referera detta som Mordor (sagan om ringen).
19 jan. 2011 14:03
Ha ha, håller med...sistnämda.

Idag kanon väder med sol hela dagen. Spenderat dagen på Dumaluan beach. Vinstilla och sol hela dagen
29 grader varmt.. Väder prognoserna och pressen suger..inte mycket att lita på.

Ex. under hösten kom en kat. 5 Tyfon över Luzon. Blåste över 280km/h.. enligt Svenska väderprognoser
så blåste det 4 sek/m och mulet men uppehåll..ha ha

//Micke