Undersköterska i Oslo

Av Annaval
5 dec. 2011 18:52
Visningar: 20361
Hej! Jag undrar om det är någon som vet hur man får norskt legitimation att man är undersköterska. Jag är utbildad undersköterska i Sverige. Jag har hört att man kan få legitimation i Sverige, men att de tar lång tid. Men man ska tydligen kunna ordna de här i Norge också, vet någon hur? Och vilka man tar kontakt med?

// Anna :)
Av Legusta
5 dec. 2011 22:18
Som svensk undersköterska kan du arbeta i Norge som:
Hjelpepleier, miljøarbeider (psykiskutviklingshemmede), støttekontakt/hjemmeassistent.
Sjuksköterskor = sykepleier, vernepleier.
Sjukgymnast = fysioterapeut.

För att vara kvalificerad för att arbeta i Norge, måste du ha Norsk auktorisation/tillfällig licens (vårdpersonal), arbets- och uppehållstillstånd i Norge och ha goda norskkunskaper.

Hur du gör förklarar jag steg för steg:
Det första du ska göra är att skaffa Norsk legitimation, som på norska heter Norsk godkänning som hjelpepleier. Det gör du genom att ta kontakt med Statens autorisasjonskontor för helsepersonell (SAFH). Be att dom skickar flera blanketter ifall att du skriver fel.
http://www.safh.no/skjema/autorisasjon.html

Med ansökan ska du bifoga:
- Kopia av pass.
- Personbevis för arbete utomlands.
- Tjänstgöringshetsintyg från arbetsgivare.
- Betyg, om du har text på baksidan av betyg så kopiera det också.

För att få arbeta i Norge måste man få sin legitimation godkänd i Norge genom en "offentlig godkjenning" som utfärdas av Fylkeslegen i Oslo. För att få detta godkänt måste man skicka kopior på examensbevis, giltigt sjuksköterskelegitimation och pass först för vidimering hos polisen, dvs dom kollar så att handlingarna är äkta och stämplar dom, OBS ta kopior före du går till polisen. Det kan ta upp till två månader innan du får din legitimation. Innan legitimationen skickas från Norge så får du ett inbetalningskort på ca 1500:-.

Sedan skickas detta papper till Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).
http://www.safh.no/om_safh/index_sub.html

Nu är det dags att etablera kontakt med det sjukhus eller sjukhem där du önskar att jobba. Ett tips är att du går in på Norska arbetsförmedlingens sida http://www.nav.no

Nu ska du skaffa Norskt skattekort, det måste man ha för att få jobba och så att rätt skatt dras. Du får också ett Norskt personnummer. Det kan du ansöka om på skattekontoret (ligningskontoret). Det tar ca en vecka att få det. När detta är avklarat kan du öppna ett konto på någon av de norska bankerna som lönen kan sättas in på.

Om du inte skall flytta till Norge men bara jobba där kortare än 6 månader, behöver du ett så kallat D-nummer. Du får D-nummret och skattekortet på Skatteetaten (kallas lokalt för likningskontoret). För att få detta måste du ta med dej giltigt svenskt legitimation samt utskrift från folkbokföringsregistret i Sverige.

Skall du flytta till Norge eller vara där i mer än 6 månader måste du folkbokföra dig där. Meddela skattemyndugheten i Sverige att du skall flytta, sedan kontaktar du Folkeregistret www.skatteetaten.no i din nya norska kommun när du kommer dit. Fyll i blankett RF-1401 som finns på deras hemsida. På folkeregistret, dit du måste gå personligen, ska du kunna visa upp giltigt svenskt legitimation som visar ditt svenska medborgarskap. När du blir folkbokförd i Norge får du ett nytt, norskt personnummer (födelsenummer).

Du får hem blanketter ifrån skattekontoret och du ska fylla i vart du ska jobba beräknad årsinkomst mm, med ansökan ska kopia av pass vidimerat av polisen bifogas. Innan du reser ska du ha blankett E101 (arbete utomlands) från försäkringskassan, den ska lämnas till Norska motsvarigheten som heter Arbeids- og velferdsetatens på den ort du jobbar, det går naturligtvis bra att faxa den. På vissa orter kan den lämnas direkt till sjukhuset så skickar dom i sin tur iväg den. Blankett 101 ska fyllas i varje gång du åker iväg. I vissa kommuner går det numera att få blankett 101 för ett helt år på en gång, du får kolla hur det är i din kommun.

För mer information om den norska skatten, kolla in www.skatteetaten.no.

Kontakta Svenska skattemyndigheten där man skall be att få en blankett som heter internordisk flyttningsbetyg, som man fyller i och tar med sig till Norge och lämnar detta till folkeregistret vid registrering och därefter får man ett norskt personnummer. Observera man måste ha en fast bostadsadress för att få registera sig.

http://medrec.no är den ledande webbplats för dig som vill jobba inom vårdsektorn i Norge.

* LÄNKAR

http://www.grensetjansten.no
http://www.visitnorway.com
http://www.startsiden.no
http://www.norgejobb.se
http://www.norge.no
http://www.finn.no
http://www.skatteverket.se
http://www.nordisktax.net
http://www.hallonorden.org

* ARBETEN

http://www.ams.se
http://www.access-personnel.no
http://www.achima.no
http://www.helsenor.no
http://www.sverige-norge.se
http://www.finn.no/jobb
http://www.konstali.no
http://www.manpower.no
http://www.jobba-i-norge.com

* BOSTAD
http://www.boligformidleren.no
http://www.boligjegeren.no
http://www.svenskaforeningen.net

* TIDNINGAR
http://www.aftenposten.no
http://www.nettavisen.no
http://www.nesteklikk.no
http://www.vg.no