Star Alliance / EuroBonus

Av Visial
3 juli 2009 20:25
Visningar: 8305
Hej! Är det någon som vill dela med sig av erfarenheter av dessa ständiga bonusprogram, i främsta hand med SAS och StarAlliance? Har sett på deras hemsida, och även om det är gratis verkar det krångligt och komplicerat.

Lönar det sig och får man verkligen ut några bra fördelar?

I första hand undrar jag över SAS / StarAlliance och EuroBonus, men även KLMs allians SkyTeam, de har väl något liknande bonusprogram antar jag?

Ris och ros är välkommet! =)
Av Bengtar
3 juli 2009 21:32
I och med att jag reser långt, och frekvent, och använder kortet vid all daglig handel tjänar jag rätt snabbt in poängen till guldnivån.
Jag använder nästan aldrig kontanter, vare sig hemma eller utomlands.
Då, är det en fördel.
Jag har SAS / Eurobonus.
Det kan jag utnyttja till att sitta som folk, och inte som anjovis, på långresor.
Ganska ofta har SAS superba erbjudanden där man kan få mycket fina förmåner som medlem.
Eftersom SAS ingår i Star Allians är det även där ett plus.
Jag reser minst två gånger om året längre bort än till Thailand.

För mig som är äldre, och ej så vig (188 cm), är det skönt att vid längre pass att sitta bra.
Ta beslut, var envis, tjäna poäng, och utnyttja fördelarna.
Det tar en stund.
Av Zahide
3 juli 2009 23:10
Passar säkert bra åt sådana som ofta åker på arbetsresor.

Själv skaffade jag mitt kort 2004 och ännu har jag inte fått ihopskramlat så värst mycket poäng, pga att jag också har rest med andra flygbolag, som inte tillhör StarAlliance.
3 juli 2009 23:14
Jag är med i både Eurobonus (som äntligen återinfört poäng på inrikesresor!) och FlyingBlue (KLM & AirFrance t ex).
Eurobonus har jag haft länge och poängen man tjänar ihop är giltiga i 5 år så även om man inte reser jätteofta så hinner man få ihop poäng till gratisresor eller som medlemmen ovan skriver - uppgradera till högre klass på flyget. Jag har nyttjat friresor och min erfarenhet är bara bra. Eftersom man får eurobonuspoäng på ett antal hotell försöker jag boka dessa hotellkedjor och passar alltid på att visa upp kortet oavsett om jag flugit SAS till destinationen eller ej.

FlyingBlue har jag precis skaffat då jag flög Air France på långresa förra året.

Tänk dock på att om du alltid bokar de billigaste resorna (icke-ombokningsbara t ex) så ger det inte så många poäng (ibland bara 25%). Passa på att betala lite extra för en långresa med t ex StarAllianceflygen så får du fler poäng och har snart en "gratisresa".

En nackdel med poängkort är ju att man blir lite blind för alternativen när man bara jagar poäng.
3 juli 2009 23:16
Citerat från zahide:
Passar säkert bra åt sådana som ofta åker på arbetsresor.

Själv skaffade jag mitt kort 2004 och ännu har jag inte fått ihopskramlat så värst mycket poäng, pga att jag också har rest med andra flygbolag, som inte tillhör StarAlliance.
Helt sant, men som sagt det går att skramla ihop poängen om man ser till att flyga med "rätt bolag".
Av Sanook
3 juli 2009 23:47
Inte alls "krångligt och komplicerat" - jag bokade två 'gratisbiljetter' SAS CPH-Stavanger via SAS hemsida så sent som förra veckan.
Betalade skatten runt 300:- ToR/biljett, fick E-ticket och det 'kostade' 6000poäng per biljett, vilket är halva poängpriset för tillfälllet. Den 15:e varje månad släpps 3nya destinationer som går för halva poängpriset.
Har uttnyttjat det tidgare med gratisflyg inom norden, samt inrikesflyg Mexican airlines (bokat via SAS Sverige) samt fått gratis hyrbil.
Som redan framgått är EB gratis och man kan samla poäng i 5år, så du har inget att förlora.

För att få poäng intjänat är det bara att visa upp kortet vid incheckning eller redan vid bokning av flyg.
För att ge ett exempel: Jag flög ekonomiklass med det billigaste bolag jag hittade Austrian Airlines, CPH-Wien-Phuket ToR, vilket berättigade mig till 12200 poäng. 12000 poäng behövs för att få gratisflyg ToR inom Skandinavien, Finland och Baltikum.
4 juli 2009 18:15
Hei

Jeg er Eurobonus medlem og jeg har brukt poeng for å oppgraderemeg selv fra økonomi til business på turer fra Europa til Asia (for 30000 poeng) og det er en glimrende måte å bruke poeng på. Nå har jeg samlet opp ca 200.000 poeng og i teorien kan man få en tur/retur billett til Asia med Lufthansa eller Singapore Airlines for poengene. En av de beste måtene å samle poeng på er faktisk å få et SAS kredittkort og da får man poeng når man bruker kortet. For min del har det gitt ca 40000 poeng i løpet av det siste året.

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Av Visial
4 juli 2009 18:18
Tack för alla kommentarer hittills, de flesta verkar väldigt positiva...
5 juli 2009 12:27
Har varit Eurobonusmedlem sedan 1992 och åkt på ett antal gratisresor, ja egentligen är de inte helt gratis, då man betalar flygplatsskatt. Nu när det finns så många olika priser på biljetter, så tar det längre tid att få ihop en bonusresa. Men för 12000 poäng flyger du gratis inom Norden och bl.a. Estland.
Av Charina
5 juli 2009 12:47
Har ett eurobonuskort som jag inte använder. Har bestämt mig nu för att försöka använda det lite oftare.
Hur gör ni?
Sätter ni in pengar från er bankkonto eller anväder ni kortet som kreditkort?
5 juli 2009 14:51
Om man kopplar Eurobonus till t ex MasterCard så är det ju bara att använda det som vanligt kreditkort, men man sätter ju inte in pengar på ett vanligt Eurobonuskort. Det kortet visar bara att du är berättigad poäng när du köper en biljett med StarAllianceflyg.
29 juli 2010 13:23
Lyfter denna tråd med en kommentar om KLM/AiRFrance kort FlyBlue.

För att få behålla sina poäng måste man flyga med dem var 20e månad. Hur länge poängen då återaktiveras vet jag ej.

Med Eurobonus är det inte samma begränsning, dock förfaller ju poängen efter 5 år efter att de intjänats. Bara man bokar bonusresan innan de förfaller så kan man flyga efter förfallodatum.

En annan sak med Eurobonus (gäller kanske andra program oxå?) . Det finns en trevlig fördel som jag dock ännu inte nyttjat - du kan uppgradera dig till högre flygklass :) D v s har du bokat ekonomi kan du för (många poäng) uppgradera till eko extra eller business o s v. Antingen i förväg (för att vara säker på att du får plats) eller vid incheckning/boarding. Uppgraderingen kostar i poäng lika mkt som en bonusresa - men kan ju vara värt så mkt mer beroende på hur man ser det :)

Visial - hur har det gått - reggade du dig för något program? :)

Av Hkn
30 juli 2010 03:04
Hej Visial,

bonusprogrammen är vare sig krångliga eller särskilt komplicerade. De fungerar likadant allihop: När du nått en viss poängnivå kan du boka en bonusresa (du måste visserligen betala skatter och sånt, men ändå...).

Var beredd på några saker, bara:
- Det finns bara en begränsad mängd bonusresor att boka, så var ute i god tid när du ska boka dem. På SAS sida har man t o m något som heter "Platsprognos" för att hålla ner förväntningarna.
- Det tar tid att flyga ihop poängen så länge du flyger för lägsta pris (men i och med att det är gratis och att SAS-poängen har ganska lång livslängd är det bara dumt att inte ha EuroBonus). Den som flyger mycket i jobbet och låter arbetsgivaren betala för Business kan ganska snabbt få ihop ganska många poäng.
- Bonussystemen är designade för att du INTE ska fatta rationella beslut. Du kommer antagligen att hamna i situationer när du väljer bort ett billigare/bättre alternativ för att du vill flyga ihop fler poäng.

Tipset är att inte begränsa sig till enbart SAS bonussystem och –om du orkar – låta andra kreditkort generera poäng som du sedan för över till det flygpoängprogram som du planerar att använda dig av.

:: h ::
30 juli 2010 10:41
En annan fördel är att du tjänar extrapoäng när du bokar hotell, hyr bil, etc (hos vissa företag som har avtal med SAS)
Av Visial
1 aug. 2010 21:05
Haha, men den här tråden var ju ett år nu, vad skulle ni röra upp den för igen? ;-)

Ja, är med i EuroBonus nu och har fått ihop en del poäng, får väl se vad det kan bli av det!
2 aug. 2010 10:12
Vi ville veta om du skaffat kortet! ;)