Saudiarabien vill "öppna sina dörrar" för turistgrupper

Av Tuareq
7 maj 2009 20:46
Visningar: 1704
VITA FLÄCKAR PÅ VÄRLDSTURISTKARTAN HAR BLIVIT OVANLIGA MEN NÅGRA FINNS KVAR - SAUDIARABIEN ÄR EN AV DESSA

I Dubai pågår just nu ATM - Arabian Travel Market, en årlig Resemässa -
Läste i ett reportage från ATM att Saudiarabien har börjat satsa på turism och vill bygga ut denna sektor.
-Där nämndes även att några tyska och österrikiska researrangörer anordnar rundresor i Saudiarabien;
Studiosus Reisen från Munchen samt, Gulliver´s Reisen och Tai Pan Touristik från Österrike

http://www.lifestyleholidays.at/Leserreisen/004aa049_saudi_arabien.html
http://www.scta.gov.sa/sites/English/Pages/default.aspx

Kanske vore något för svenska arrangörer att ta upp?
8 maj 2009 08:02
Det har körts turistresor till Saudi Arabien flera år redan. Är man en grupp om minst fyra personer så ordnar finska resebyrån http://www.starlighttours.fi visum men ett krav är att man flyger dit med Saudi Airlines. Särskilt billigt är det inte heller men vad gör man inte för att få besöka en av världens värsta diktaturer? Tyvärr så ligger Saudi Arabien på UD:s svarta lista så en vanlig reseförsäkring gäller i princip inte.
3 juni 2009 16:03
Citerat från naimakka:
Tyvärr så ligger Saudi Arabien på UD:s svarta lista så en vanlig reseförsäkring gäller i princip inte.
Tyvärr? Saudiarabien är en av världens mest totalitära diktaturer, där förtrycket omfattar hela samhället, men inte minst kvinnor. Den vita fläcken på världsturistkartan bör få fortsätta vara vit.
Av Bengtar
3 juni 2009 19:21
Att resa till ett land som mänskligt sett kvarligger i medeltiden vittnar enbart om dumhet.
15000 prinsar med alla ovanstående äger allt och bestämmer allt. Resten är i princip slavar eller gästarbetare som lever.
Nej inte lever, dom betrakas som "icke".
Offentliga avrättningar på lördagar som tvång och nöje.
Kungafamiljen reser till Marbella, "Vita huset" på sommaren och lever europeiskt och uppträder som om dom aldrig varit i mellanöstern.
Åk inte dit.
Jag hoppas verkligen att svenska arrangörer avstår.
Det räcker så väl med nuvarande tripper till andra tveksamma ställen vid gulfen.
3 juni 2009 22:45
Den som är intresserad kan läsa här om hur icke-människor behandlas i Saudiarabien. Det är en skrämmande rapport daterad juli 2008 från människorättsorganisationen Human Rights Watch. Ingen borde efter den läsningen ens tänka tanken på att Saudiarabien "Kanske vore något för svenska arrangörer att ta upp".

http://www.hrw.org/en/reports/2008/07/07/if-i-am-not-human
5 juni 2009 13:35
Ja, "tyvärr" var ju ironi vilket man kanske förstår om man läser resten... Vill man undvika att turista i länder som bryter mot allehanda rättigheter kan man tyvärr inte ens semestra i Sverige då inte ens vi klarar oss från klagomål, t ex i Amnestys årliga rapport. I Kina och Thailand förekommer tortyr och grovt uttnyttjande av arbetare men det är alltid lättare att inrikta en bojkott på ett land som Saudiarabien. De flesta av storföretagen handlar med Saudi och deras olja köps av en stor del av världen utan ifrågasättanden. Än värre med Kina. Folk i Sverige köper glatt kinesiska leksaker och annat skräp i svenska affärer och gynnar därmed aktivt diktaturen. Är det bättre att gynna diktaturer genom att stödja deras export eller genom att resa dit? Lonely Planets guidebok om Burma/Myanmar tar upp detta problem i sin guidebok om landet. Jag håller givetvis med ovanstående medlemmars åsikter och förordar inte resor till diktaturer. Kanske ska reseguiden göra en lista över alla länder med bojkotta, bojkotta lite, bojkotta mycket, bojkotta kanske? Eller ska man åka till diktaturer och aktivt protestera på plats? Jag är medlem i så många välgörenhetsorganisationer, mänskliga rättigheter-organisationer, naturdito mm mm att jag kan knappt hålla reda på alla och en ansenlig del av min lön går till dessa varje månad men trots detta har jag inte svaret. Själv törs jag knappt åka till Norge p g a valjakten.
5 juni 2009 15:44
Människor i gemen bryr sig säkert inte om vilket land allt skräp som översvämmar butiker kommer ifrån, även om det finns många mycket medvetna konsumenter som shoppar både utifrån miljö- och rättviseaspekter. Att resa till ett land är ändå en medveten handling med ett helt annat symbolvärde. RG är ett utmärkt forum att diskutera olika synpunkter på länder och här bör en debatt kunna hållas levande. Naimakka nämner Thailand och det är faktiskt ett land som diskuterats och kritiserats mycket i RG. Jag själv har inga svar på Naimakkas tillspetsade frågor. Var och en handlar till syvende och sist ändå utifrån sin egen övertygelse.
Av Energi
6 juni 2009 09:35
Citerat från farbror_frej:
Människor i gemen bryr sig säkert inte om vilket land allt skräp som översvämmar butiker kommer ifrån, även om det finns många mycket medvetna konsumenter som shoppar både utifrån miljö- och rättviseaspekter. Att resa till ett land är ändå en medveten handling med ett helt annat symbolvärde. RG är ett utmärkt forum att diskutera olika synpunkter på länder och här bör en debatt kunna hållas levande. Naimakka nämner Thailand och det är faktiskt ett land som diskuterats och kritiserats mycket i RG. Jag själv har inga svar på Naimakkas tillspetsade frågor. Var och en handlar till syvende och sist ändå utifrån sin egen övertygelse.
Datorn du använder kommer komponenter tex hårddisken från thailand, kläderna du använder kommer troligtvis från Kina eller något annat låglöneland som använder barnarbete eller färgar kläderna för hand och medellivslängden på dessa människor är 30 år. Du kanske har skor från Italien och stödjer maffian. Tror nog inte du är så duktig som du vill ge sken av.
6 juni 2009 10:58
Citerat från energi:
Tror nog inte du är så duktig som du vill ge sken av.
Tråkigt att du inte läser eller bara inte förstår inläggen utan istället gör diskussionen till en personfråga. Jag inte bara har produkter från de länder du nämner, den saudiska oljan har säkert omvandlats till plastförpackningar som man inte kan värja sig mot. Italien är dessutom mitt favoritland att resa i. Och i min blogg ser du att jag är väl medveten om de problem som finns i landet. Trots denna vetskap fortsätter jag resa till Italien.

Men om man aldrig någonsin sätter egna gränser, var hamnar man då?
6 juni 2009 11:35
Energi: Symbolvärdet med en resa ska inte underskattas. Varför var det sådana diskussioner om att politiker borde bojkotta invigningen av OS i Kina? Huruvida de köpte kläder från Kina eller inte var i sammanhanget helt ointressant.