Saranda (med skandinaviska researrangörer, Apollo Resor och andra)

31 aug. 2016 21:30
Visningar: 1615
Inte många svenska researrangörer har med Albanien som sommarcharter resmål. Mig veterligen är det för närvarande endast Apollo Resor som erbjuder oss skandinaviska semesterfirare sol och bad i detta lite annorlunda resmål. Saranda ligger vid Joniska havet i södra delen av Albanien.

Får hoppas att flera researrangörer följer efter. Albanien välkomnar turism. Och behöver det.

Denna sommar 2016 chansade jag på charterresmålet Saranda i Albanien. Tredje veckan i augusti. Vädret 30 grader sol.

Och jag måste erkänna att jag hade förutfattade meningar om landet och folket. Men så fel jag hade! Alla de albaner jag mötte var alla vänliga, trevliga, ärliga och framför allt stolta för sitt land. Jag såg inget kaos, tvärtom såg jag ett ett ordnat och städat land. Såg inte en enda cigarettfimp på gatorna. Det var rent.

I Saranda är det billigt att äta, dricka etc. Som prisindex kan nämnas att en starköl kostar motsvarande 7 svenska kronor (15 på restaurang), en middag på bättre restaurang inklusive mat, vin, kaffe och mineralvatten kostar motsvarande mindre än 100 svenska kronor, ett paket Marlboro kostar motsvarande 20 svenska kronor, etc. Det mesta är riktigt billigt. Jag var i Saranda åtta dagar och gjorde av med totalt 2 400 svenska kronor i fickpengar, inklusive shopping och souvenirer.

Många turister kanske "fastnar" för en favoritrestaurang i Saranda, och äter lunch och middag varje dag på samma ställe. Våga variera!
Många fastnar på "favoritrestaurangen" Limani, som ligger nere vid småbåts hamnen och med vacker utsikt över Joniska havet. Under kvällstid efter kl 21 blir det snabbt fullsatt på Limani. Folk står och köar för att få ett bord. Fråga efter "Tano" eller "Klodian" på Limani, så fixar någon av dem ett bord till er.

Albaniens turistråd skriver på sin hemsida att "Albanien har enastående skönhet, paradisstränder, avkopplande natur. Besök Albanien och upptäck varför albanska kulturen är den nya kärleken till Medelhavet".
Det kan stämma. Besök Albanien och upptäck den albanska kulturen och framför allt folket. Finns mycket kultur att upptäcka och "paradisstränder" t ex Ksamil (30 minuter resväg från Saranda). Att sitta på hotellbalkongen kvällstid innan sovdags med ett glas (albanskt) vin och blicka ut över Joniska havet är något speciellt och fint det också.

Jag bodde på Hotel Butrint i Saranda. Valde det hotellet för att det har den bästa hotell poolen. Finns några till hotell i reseutbudet (Hotel Vila Duraku och Hotel Sejko) som har pool men deras pooler är mycket mindre och har inte samma standard och storlek som Hotel Butrint. Hotel Butrint och Hotel Sejko är båda "öppna" hotell med direkt entré till poolen från gågatan utanför. Hos Hotel Vila Duraku måste man passera framsidan och en reception inomhus, och där det, när jag besökte det hotellet, satt en grinig gubbe i 50-års åldern i receptionen och vägrade alla tillträde som inte bodde på hans hotell. Trots att jag förklarade att mina vänner bodde på hotellet. Vila Duraku var en gång i tiden kommunistpamparnas semester resort. Den grinige gubben levde väl fortfarande kvar i 80-talet, tror jag.
All personal på Hotel Butrinti och Hotel Sejko var jättetrevliga.

Poolbar personalen på Hotel Butrinti, Erik och Kristi, var duktiga och snabba. Bra service! Tjugoårige Erik kommer från huvudstaden Tirana men visste trots det allt om Saranda, han visste vilken badstrand som var bäst, bästa restauranger, barer, namnen på olika restaurangägare i Saranda, etc. Butrintis pool har också en pizzeria där de serverar vedugnseldade pizzor.

Den skandinaviska researrangörens markpersonal i Saranda är trevliga. Fabian (svensktalande) och Anne (dansktalande) är duktiga och får semesterresenärerna att trivas. De fixar utflykter, etc. Lördagar och söndagar har researrangören sitt servicekontor stängt, men det hindrade inte Anne att ändå öppna kontoret och sitta där några timmar och välkomna kunder under sin lediga lördag.

Reserarrangören arrangerar utflykter och aktiviteter. Passa på att åka med på en eller flera utflykter och upplev mer än sol och bad. Jag rekommenderar:
"Ksamil" (simma och koppla av vid några av Albaniens finaste stränder i Ksamil).
"Den Albanska Rivieran" (rundtur utmed den vackra kusten med höga berg och blått hav, och besök i små byar).

"Albansk afton" (albansk sång, dans och middag) finns också med som utflykt, men den rekommenderar jag inte. Musiken var bra. Den utlovade middagen var en katastrof, serverades några assietter grönsaker till förrätt. Och ett par sönderbrända små revben av lamm och kokta potatisbitar till varmrätt, varmrätten serverades kall.

Nattklubbar finns på fem minuters taxiavstånd (taxipris fastpris ca 700 leka). Mango Beach Club, Factory, Ecuador, bland andra.

Några ord på albanska att lära sig
Hej - Tungjatjeta
Hur mår du? - Si je?
God morgon - Mirëmëngjes
God eftermiddag - Mirëdita
God kväll - Mirëmbrëma
Tack - Falemenderit
Skål! - Gëzuar!
(ë uttalas ö)

PLUS (bra)
Det mesta är bra.

MINUS (dåligt)
Den långa restiden Stockholm/Arlanda - Saranda. Flyget landar i Korfu (Grekland) och därifrån båttransfer (45 minuter) över till Saranda. Stockholm/Arlanda - Korfu ca 3 timmar. Korfu - Saranda tog ytterligare ca 3 timmar på grund av massa väntan. Hemresan startade kl 14.45 från hotellet i Saranda och vi landade Stockholm/Arlanda inte förrän kl 23.45. Detta på grund av 4-5 timmars väntan vid flygplatsen i Korfu. Anledningen är att Stockholm/Arlanda resenärerna reser från Saranda samtidigt som Göteborg/Landvetter resenärerna men Göteborg/Landvetter flyget avreser 3 timmar tidigare. Detta borde researrangören kunna lösa smidigare!
Utflykten "Albansk afton" (läs ovan).

Sammantaget. Jag rekommenderar alla att pröva sol- och badsemester i Albanien.
Av Trea
1 sep. 2016 09:14
Kul att du gillade Albanien! Vi var där förra året och tyckte också mycket om landet! Vi åkte inte charter dock, utan reste själva runt med husbil. Superfint land, vänliga människor och galet billigt. Vi har samlat våra bästa Albanien-tips här: http://www.freedomtravel.se/restips/europa/balkan/albanien/
4 sep. 2016 00:24
Hej Trea

Vad fint det såg ut. Hoppas allt fungerade bra under er resa i Albanien.