Marocko Agadir i December?!

Av Lyckaan
12 okt. 2010 08:07
Visningar: 18389
Hej! Jag har bokat en resa till Agadir i Marocko med min kille i december..
Dock vet jag inte om jag ångrar mig, känns som om det inte finns så mycket att göra där och bara är kallt så man inte kan sola eller så..
Det är iallafall så det verkar av det som jag har läst när jag har sökt runt, hittar inte så jättemycket.

Därför skulle jag vara tacksam om någon vet hur vädret där är i december , ska åka 10e isåfall. Och vad det finns att göra? Lite priser kanske osv?
Alla tips är varmt välkommna, är väldigt förvirrad!

Valde iallafall hotellet Tivoli, så svårt att välja, finns ju fler olika länder hotell , ställen osv osv, så väldigt förvirrad, ska jag ta de resan eller avboka?
Av Ziesta
12 okt. 2010 10:35
Hej,
Jag vet tyvärr inte hur vädret är i december... när jag var i Agadir i mars var det dock rätt varmt.. 20-22 grader eller nåt kanske.. man kunde bada men det var inget "måste"..
Agadir känns som ett typiskt charterresmål.. inte jättespännande.. men i stadsdelen Talbortj är det mer prisvärt än restaurangerna vid stranden. Souken (marknaden) är väl värt ett besök.
Jag följde med Fritidsresors utflykter till Marrakech och vandring i Atlasbergen. Dagen i Marrakech blev väldigt lång med mycket tid på bussen, men ändå sevärd.. hade dock gärna haft mer tid där.. så nog bättre att åka dit själv och stanna över natten. Vandringen i Atlasbergen kan jag verkligen rekommendera.

Ifrån Agadir kan man även åka på egen hand till andra fina platser.. Vi tog en lokal taxi 3 timmar bort till Essaouira som var en mysig stad vid kusten. 800 dirham kostade det att ha taxin hela dagen..
Har hört att även Taroudant är fint.

http://www.reseguiden.se/forum/resor/bland-kryddor-och-couscous-i-marocko-507
Av Lyckaan
12 okt. 2010 16:48
Jättekul att se bilderna och tack för ditt svar :)

Kan du lite priser när man ska gå på marknaden och lite tips? så att man slipper betala mkt mkt mer..

Rekommenderar du en resa dit?
Av Ziesta
12 okt. 2010 17:39
Ja, ett tips som vi fick var att kolla vad fat och sånt man tänkt köpa kostar i butiken Centre Artisanale innan man beger sig till marknaden.. Ligger på Ave du 29 Février. Här är souvenirerna tydligen av bättre kvalitet, och det finns inga "tjötiga" försäljare...

Vi gjorde misstaget att stanna och titta intresserat vid en "medicinman":s stånd på marknaden.. var som ett apotek där han sålde mediciner i form av örter mot allt möjligt.. Plötsligt hade han bjudit på te och visat upp sitt gamla id-kort från Stockholms tunnelbana... Vi skulle få "good price" men när vi sedan jämförde priserna vi fått betala för örterna var det betydligt dyrare än på andra ställen på marknaden. Dessvärre visade sig mina örtpåsar ha extra innehåll i form av små insekter som vaknade till liv och gnagde sig ut ur påsen ett halvår senare.. Så jag skulle undvika att köpa örter och frön! Men jag kanske bara hade otur förstås..

Ja, jag skulle rekommendera en resa till Marocko, men kanske inte att stanna kvar i Agadir hela veckan utan hellre bege sig ut på utflykter.
Av Lyckaan
12 okt. 2010 18:23
Okej, låter ju inte så mysigt med djur, tänkte kanske isåfall köpa någon krydda eller så..
Men hmm hur ska man hitta till alla ställen?!
Är agadir stort om man skulle gå runt och bara se sig om i området, vad det finns för restauranger, butiker osv.

Har du något tips på hur man ska pruta? Och man ska inte dricka myntate för att då blir man tvungen att köpa det.. Men samtidigt säger dolk att dem tar illa upp om man säger nej.

Prata dem engelska där? Och sedan läste jag att man skulle fråga varje gång om man vill ta kort på någon där och man måste även betala för besväret.. Hur gjorde du?

Köpte du med dig något kul? :) Såg ut att vara en heel del på marknaden!
Av Ziesta
13 okt. 2010 11:33
Näe, Agadir är inte så värst stort så det är inga problem att ta sig runt i staden.. Finns massor av restauranger av olika sorter.. sista dagen åt vi sushi, så där finns det mesta..! :-) Flera av restaurangerna har t.o.m svenska menyer.. vilket jag personligen tycker är lite trist. Jag trodde att det skulle vara mer spännande och 'exotiskt', men det märktes att Agadir hade varit ett charterresmål länge.

Ja, om man sätter sig ner och dricker te så förväntar de ju sig att man ska köpa något.. jag uppfattade det som att mycket på marknaderna är ett "skådespel".. och tar man de tjötiga försäljarna på rätt sätt kan det vara ganska underhållande! :-) Jag är rätt dålig på att pruta..men har lärt mig att om man inte är helt säker på att man vill köpa en pryl så ska man inte börja pruta.. Det är också bra att ha funderat lite innan vad man kan tänka sig att betala för en grej som maxpris.. (då kan ju ett besök i en vanlig affär som jag nämnde innan vara bra.. så man vet vad "normalpris" är..). Något annat jag lärt mig är att det inte verkar funka att, efter man prutat och sedan sagt att man vill fundera på saken, gå iväg och sedan förvänta sig att man ska få priset man prutade ner till.. men som sagt, jag är inget vidare på att pruta så finns säkert andra som har bättre tips.

Jadå, de flesta pratar engelska.. åtminstone på de restauranger och butiker vi var i. Om man även kan några ord franska är det en fördel.

Jo, det är ju shysst att fråga först innan man fotograferar någon.. men om jag fotade några på håll eller inne på marknaden där det var massor av folk så frågade jag inte om lov.. eller betalade.

Ja, det finns massor av spännande att köpa på marknaden! Jag köpte ett stort keramikfat, ett färgglatt överkast, en puff, en mini tagine (lergryta)...
Av Lyckaan
13 okt. 2010 15:00
Okej, men är så osäker på vädret, så blir nog egypten istället.. Men det är väl lite likt där också att man måste pruta och att det är ett helt skådespel, haha jag är nog dålig på att pruta..

Tack så mycket för dina tips iallafall :)
6 nov. 2010 11:40
Vi har bokat resa 14 dgr - åker den 18 december och firar jul/nyår i Agadir. Var där i 14 dagar 1981 och det skall bli spännande att se förändringarna. Vid den resan åkte vi med buss till Marakesch och bodde över på ett gammalt fint engelskt hotell - tittade på garverierna där på den tiden ungar skötte "trampningen" av blivande skinnen barfota i syran - hemskt. Gränderna (souken) besöktes och där höll man på att bli ihjältrampat av alla "säljare". Torget med ormtjusarna var också väldigt exotiskt. Vi hyrde bil några dagar och "snurrade" runt mest utmed kusten för att testa olika bad. Vår resa var då under september månad och då var vädret perfekt - hoppas att det blir samma nu men det kan enligt uppgift blåsa mycket under december men då får man väl hitta på något annat.

Hoppas Ni får det bra - God Jul och Gott Nytt År !
Av Strip
20 nov. 2010 18:38
Hej! Jag har aldrig varit i Marocko, men jag ska också dit nu i december. Först Agadir 11-15, sen Marrakech 16-21. Jag tror faktiskt att vi också ska på på hotell Tivoli! Ska dit med mamma, jag ska skriva resereportage i Marrakech men vi ville se någonting mer också, så vi valde Agadir :) Jag har i princip samma problem som du. Vad finns det att göra egentligen? Jag vet att det brukar vara runt 20 grader i december, och att det inte går att bada. Och jag tror att staden är väldigt liten, eller? Och sevärdheter verkar det inte direkt finnas några.

Hur länge ska du vara borta? Jag tror nog att resan blir värd.. jag antar att du bokade tack vare Norwegians priser! Och det var ju ett kap i så fall, enligt mig. Och om ni ser till att få till någon utflykt till tex. Marrakech blir det nog värt pengarna!
Av Lyckaan
20 nov. 2010 20:32
Nej blir ingen resa dit, blev egypten istället :) finns mer att göra och se tror jag..
Sen var priserna genom ving, så det var väl inget kap direkt.

Är iaf runt 20 grader i egypten också, hoppas att det inte blir för kallt, och ni får ha en trevlig resa :)
Av Hathor
20 nov. 2010 20:42
Citerat från lyckaan:
Nej blir ingen resa dit, blev egypten istället :) finns mer att göra och se tror jag..
Sen var priserna genom ving, så det var väl inget kap direkt.

Är iaf runt 20 grader i egypten också, hoppas att det inte blir för kallt, och ni får ha en trevlig resa :)
egypten kalla nätter denna årstid.,vattnet är också rätt svalt,men härlig värme dagtid....
det finns mkt att göra i egypt,rent kulturellt....
men de finns minst lika mkt att göra i Maroccko,båda länderna har sitt genuina...
lycka till
Av Lyckaan
20 nov. 2010 20:45
Kände att egypten lockade mer på något sätt :)
Hoppas på att det få snorkla, så det inte är för kallt.

Ska iallafall ta vaccin mot hepatit A och B, är det några mer sjukdomar mer än magsjukan man behöver tänka på? Handsprit efter pengar har jag läst många tips om iallafall..
Av Hathor
20 nov. 2010 20:52
Synd att du avbokade,men Egyåten är ett härligt land de med...
Marocco är en sagovärld o där finns massor att göra...
hyra bil o susa runt uppe i bergen,se de genuina,massor av småstäder runt Agadir förtjusande o roligt.
Åka till Essauria,den blå staden en tusen o en natt stad,bada njurta äta mumsig mat...

Marrakech,en bedårande stad med sitt myller...maten i Marocco är underbart god o smakasatt så man jublar...
Sokkar,.markander finns över allt i alla städer,en ynnest att gå omkring där...
den stora skillnade mellan egypten o marocco är nog maten...till marocco kan man åka för den goda maten,men egypten är absolut inget matland....

ni får välja marocco nästa gång..
Ni har väl vacinerat er inför resan i Egypten Hepatit A O B stelkramp, o kollat upp erat rabiesskydd,hundar som är vilda i detta land är mkt närgångna...
katter har också rabies där...

lycka till
.