Malaysia eller Thailand - Langkawi eller Lanta/Krabi

18 dec. 2019 08:36
Visningar: 222
Vet at dette er et vanligt återkommande tema/spørsmål, men har fremdeles vanskelig for å få meg en oppfatning om hvordan jag skal planlegge en vårferie i Asia med 1 barn på 3 år, og et spedbarn på 4 måneder.

Har ikke så mye erfaring med Malaysia och/eller Thailand. Tenkte derfor jag kunde få litt tips gjeldende reise dit. vi er en familj på 4 personer (2 voksne og 1 barn på 3 år og 1 spedbarn på 4 måneder). Jag tenkte fly enten til KL eller Singapore, siden det er mye billigere enn Bangkok. Jag har vart i begge steder men det er meget lengesiden. Deretter ønsker vi oss en måned med klassisk ferie - avslapping, sol, strand, gjerne langgrunnt vann, og steder for småbarn (og sikkre steder for spedbarn). Tips på hvor vi kan dra? Tenker oss kanskje 3 steder - 1 uke på hver sted, og resten av tiden som transfer. Skal man åka til Thailand eller Malaysia, vestkyst eller ostkyst. Steder hvor transportene er ganske korte, særlig hvis det er med båter. Eller alternativt sikkre ferjer, fly:-)

Her sett på Langkawi/Koh Lipe/Koh kradan alt fly til Krabi og Koh Lanta, Kho Phi Phi og området der? Eller andre tips.

takksam for hjelp
Av Anbean
25 dec. 2019 22:13
Hej.
Vi var i Phuket i 3 veckor i 2015, med vår dotter som då var knappt 8 månader. Vi hade varit i Phuket två gånger tidigare och tyckte det var tryggt att resa tillbaka, eftersom vi visste vad vi kom till + att det är många skandinaviska turister så sjukvården är i topp ;-). Vi valde att bo på samma hotell under hela resan, eftersom det var första resan med barn och vi inte visste hur vår dotter skulle reagera - och det vi var på jakt efter var 3 veckors avslappning och bara vara tillsammans som en familj. Allt gick dock jättebra så vi kunde sagtens ha förflyttat oss under resans gång, men det är lättare att vara efterklok.

Här är våran erfarenhet från resan.
1 - det är något helt annat att resa med barn än att resa utan. Kvällarna i Thailand är väldigt varma och luftfuktigheten är hög, så vår dotter svettades och hade inte alls lust att sova i sittvagnen medan vi åt middag. Eftersom vi oftast var ute och åt tidigare än alla andra gäster, så var tjänarna så söta att bära runt på vår dotter medan vi fick lov till att äta utan en bäbis i knät.
2 - En sittvagn blir som sagt väldigt varm, även om den är öppen, så vår dotter sov nästan alltid middagslur på en solsäng eller uppe på hotellrummet. Det gjorde att en av oss alltid fick ett litet break mitt på dagen där man kunde göra vad det passade en, medan den andra vilade tillsammans med vår dotter. Jag tänker för er blir det ett bra sätt att få lite mera kvalitetstid med storasyster/bror.
3 - Bilbarnstolar är väldigt sällsynt, så förutom transfer fram och tillbaka till flygplatsen så var vi bara på en längre utflykt. Vi åkte tuk-tuk några gånger men bara kortare sträckor.
4 - Vår dotter var inte vaccinerad för hepatitis, så vi hade barnmat med till 3 veckor. Det kanske inte är så aktuellt för er, men bra att ha i tankarna iaf.
5 - Eftersom vi spenderade kvällarna på hotellet så var vi otroligt glada för att vi hade blivit uppgraderade från standard rum till lägenhet. Vår dotter sov ostört i sovrummet, medan hade ett kök och litet vardagsrum att vara i - plus att vi hade ett helt kylskåp till babymaten :-)
6 - Välg bra hotell - gärna med underhållning och en bra pool. Stranden är varm och inte alla barn tycker om att bada i havet utan föredrar en pool.

Vi har efterföljande fått en lillebror, och har varit bland annat i Grekland och Kanarie öarna. Våra barn är snart 3 och 5, och vi åker igen till Thailand om några veckor. Denna gången räknar vi med att vi kan förflytta oss lite mera, och har bara bokat boende den första veckan så vi hinner landa lite. Resten är fortfarande oklart, men det blir inga större äventyr - det hinner vi när barnen blir större.

Hoppas ni får en trevlig resa.
Av Erik777
27 dec. 2019 13:40
Har varit i Malaysia två ggr med samma dotter 6 månader respektive 18 månader.
Första resan besökte vi även Singapore och KL, andra resan blev det några dagar på Langkawi.
Jag föredrar Langkawi framför Phuket. Langkawi har färre horbarer, ärligare taxichaufförer (använd taxi-appar), billigare öl, och trots att det är Malaysias Mallorca känns det mycket mindre exploaterat.

Singapore är något bättre anpassat för barn än KL. Att använda vagn varsomhelst i Malaysia har inslag av parkour. Sele rekommenderas när barnen är små nog, annars en väldigt lätt vagn, du kommer lyfta vagnen med barnet i extremt ofta. Malaysier använder bara vagn i shopping malls och parker.

Singapore är Asien Norge och svindyrt i förhållande till både KL och Bangkok. Med den starka Thaibathen är nog KL i vilket fall inte dyrare att turista i. Tumregel är att det är tre gånger dyrare i Singapore än Malaysia. Givetvis gäller den inte allt, men ofta är det så.

Man behöver inte ta med barnmat hemifrån. Det vi upplevde som svårt i Malaysia var att hitta barnmat som inte var söt. På sista resan åt hon samma mat som vi åt, när vi inte åt stark mat. Och drack oftast isvatten, utan eller helst med färsk lime. Enda sjukdomen var att hon blev förkyld på slutet av resan, det blev vi alla tre. Trots all is hon ätit.