Från flygplatsen till boendet

3 jan. 2022 20:06
Visningar: 138
Min största oro när det gäller att resa ensam till ett nytt land är just det med att ta sig från flygplatsen till hotellet eller hostelet på säkrast enklast och billigaste vis. Lika så med att ta sig tillbaka när man ska hem.
Och framförallt om man anländer när det är sent. Mörkt och natt.

Hur brukar ni göra med den biten oavsett vars ni reser? Bokar ni hotel transfer? Lokaltrafik eller alltid taxi? Vad brukar ni har för grundregel och tanke. Planering osv. Tid ni anländer.
Eller tar ni det som det kommer? Gör mycket research innan för å hitta hur ni ska ta er med buss eller tåg och vilka taxis som är mest pålitliga för just det landet? Å för att slippa bli lurad?

Behöver lite tips och råd. Inte för något land specifikt utan mer allmänt hur man ska tänka oavsett vars man reser när det gäller att ta sig från flygplatsen in till staden/boendet.
Tack
Av Jonas73
3 jan. 2022 21:54 (redigerad)
Hej Daniel,
Jag reser ofta ensam. Innan jag reser brukar jag kolla flygplatsens webbsida. Ofta finns där information om hur man kan kan ta sig till och från flygplatsen. Om jag landar på dagtid eller tidig kväll så tar jag oftast tunnelbana, tåg, lokalbuss eller flygbuss beroende på vad det finns för alternativ för den aktuella flygplatsen. Om jag landar nattetid blir det antingen transfer via hotellet om de har ett bra erbjudande eller taxi. När taxi verkar vara enda/bästa alternativet försöker jag kolla upp i förväg vad det bör kosta och välja en taxi från den officiella taxikön om det finns en sådan. Försöker undvika taxichaufförer som raggar kunder i ankomsthallen.

Tillägg: I Syd- och Centralamerika har jag vid några tillfällen förbokat transfer till och från flygplatsen genom fristående shuttlebussföretag. Ofta finns det där inga bra alternativ till taxi. Även i delar av Mellanöstern saknas ganska ofta realistiska alternativ till taxi.
4 jan. 2022 10:50
Åker offentligt om det finns, annars taxi eller transfer.
Av Stieri
4 jan. 2022 17:55
Hej
Som Jonas 73 säger undvik flygplatsraggare eller dom taxiföretag som har bås i ankomsthallarna. Taxi är förhållandevis
billigt i de flesta länder, till och med Israel. Många flyg ankommer också mycket tidigt på mornarna som gör det omöjligt
att åka kommunalt.
I Dublin gjorde jag en förbeställning av en shuttlebuss, vid ankomsten kom en mycket hygglig chaufför fram och frågade vid vilket hotell vi skulle bo på, det visade sig att det ganska långt ifrån rutten som bussen körde och betalade
utan något snack tillbaka pengarna.
Mitt råd är att satsa på taxi till hotellet och sen kolla upp andra transport medel till flygplatsen.
Av Keja
6 jan. 2022 18:25
Säkrast och enklast efter mörkrets inbrott är bli hämtad av stället du ska bo på. Alternativt ta taxi till dörren och för att slippa tjafsa det första du gör, så boka taxin vid en disk inne på flygfältet.
Finns ibland (något billigare) minibussar som kör till hotellområden och dumpar av vid valt hotel.
Flygbuss är nog det vanligaste, jag själv tagit följt av lokalbuss, tåg och taxi, som ibland varit enda alternativet. Har gått ett par gånger också.
Grundregel: 1. Anländ när det är ljust. 2. Boka max tre nätter innan du sett stället.
Tanke: Det är en fördel att bo centralt och att det första (och kanske även det sista) boendet ligger nära flygbussen.
Slippa bli lurad: Åk kommunalt och undvik taxichaufförer.
Förberedelse: Läs på den engelskspråkiga wikitravel
Nu skiljer det lite i olika länder. Jag menar: Det är mindre oroande att anlända sent i Iran än i Brasilien-
6 jan. 2022 18:27
Har jag hittat ett bra och billigt boende, som ligger lite offside från flygplatsen så brukar jag sista natten, ibland även första, boka nått, som ligger nära flygplatsen eller har bra förbindelse. Kanske kostar det lite extra, men att vara stressad/rädd är onödigt..
Av M4sta86
16 jan. 2022 14:04
Bokar vanligtvis transfer via hoppa eller liknande. Brukar få vettiga priser. Har nog bara åkt transferbuss eller dylikt någon enstaka gång. Vill komma till hotellet/boendet snabbast möjligt och slippa vänta på andra turister som ska droppas av osv. Dessutom bor vi sällan på charterhotell så man får ändå fixa egen transfer.
Jag brukar lösa sådant i förväg, ett mindre stressmoment. Som Elcanario93 nämner, att bo nära flygplatsen före hemresa är ingen dum idé. Värsta som finns är att sitta i bil/buss ett par timmar innan flyget, blir väldigt lång dag. Samt det ökar risken för krångel på vägen.