Flytta till Karibien!

10 mars 2016 20:11
Visningar: 7900
Jag och min sambo, 26 och 28 år gamla, vill flytta till varmare breddgrader och funderar starkt på Karibien, aruba eller Curaçao. Finns det någon här som flyttat till en karibisk ö, arbetar där eller kanske kommer därifrån, som kanske kan ge lite tips och råd om tex bostadsuthyrning, arbetsmarknad etc? Jag är utbildad massör och min sambo är bartender, så vi tänker oss kanske något inom de branscherna. Vi är dock öppna för andra jobb också. Jag har googlat runt massor och får inte fram så mycket info som är användbart..

Tack på förhand!
10 mars 2016 22:48
https://www.expatify.com/guide/moving-to-aruba

Ganska stort beslut att ta på hemmaplan. Ett första steg kan ju vara att åka dit med work visas och se hur arbetsmarknaden och stället är.

Det är en klar skillnad i processen på en permanent flytt där man behöver bevisa ekonomiskt oberoende under en bra tid, helst en lokal sponsor som garanterar ett oberoende och framförallt att man kan påvisa intentionerna med sin flytt. Att det är varmt och skönt räcker tyvärr inte för en välkomnande famn.
Av Birgere
11 mars 2016 00:39
Visst är det härligt att drömma sig iväg sådär :-)

Men om man tittar lite mer krasst på det så finns det ju ganska mycket att ta hänsyn till.

Generellt så är det ju inta bara att flytta o börja jobba varsom helst i världen. Andra länder är restriktiva och värnar om sin egen befolkning speciellt när det kommer till arbete och sociala förmåner.

Som Bartender och Massör så kommer ni knappast kunna få några arbetstillstånd om inte tex någon svensk hotellresort söker svensktalande personal.

Däremot så ska ni forska vidare vad EU har att erbjuda, många av länderna runt om i världen är ju gamla kolonier och är mer eller mindre knutna till "värdlandet" resp EU. Vissa platser är helt integrerade i EU så där skall det som jag förstår fungera på samma sätt som att flytta till Spanien typ.

Så läs på EU fakta och absolut ingen amerikansk fakta. en startpunkt kan vara denna Wikipediaartikel där ni kan lära er vad ni ska leta efter och vilka frågor som kan vara vettiga att få svar på.
https://en.wikipedia.org/wiki/Special_member_state_territories_and_the_European_Union

En fråga som oftast glöms bort men samtidigt tillsammans med sjukvården är den viktigaste....hur tjänar ni ihop till pensionen...
11 mars 2016 01:49
De franska öarna (som Guadeloupe och Martinique) kan man lätt flytta till som EU-medborgare. Det hjälper mycket om man kan franska.
Men att flytta till de holländska eller brittiska territorierna är mycket svårare och det hjälper inte att vara EU-medborgare.
12 apr. 2016 02:01
Hej,

Jag bor i Karibien och det fungerar utmärkt och är ett paradis.
Ger er gärna tips om ni vill och ställ gärna fler frågor.
Så länge ni åker till ett land som tillhör EU som tex Guadeloupe så är allt lugnt och mycket enkelt.

mvh
Maria
Av Carolar
20 juli 2017 15:11
Klarar man sig hyfsat på enbart engelska på de tidigare franska kolonierna?