Flytta och jobba Usa (Chicago)

22 juli 2015 17:28
Visningar: 3728
Har lite frågor ang. att vi ev. skall flytta till Usa mellan 6-12mån. med hela våran familj (2v. o 4b.) för att jobba på våran avdelning där.

Hur står sig en svensk lön mot en från Usa. (Inom industrin)?
Svenska skolor i Chicago?
Vad gäller för min fru ang. om hon vill jobba?
Normal kostnad för normalt boende i normalt område inkl allt ?
Finns det någonstans där man kan läsa om detta?
Av Hawaii
22 juli 2015 18:12
Svåra frågor för en utomstående att svara på. Kommer din firma att arrangera arbetsvisum för dig i USA? I så fall så får du väl diskutera lönen med dem? Och om så inte är fallet - hur kommer du att arrangera arbetsvisum? (Som bara gäller för dig, oavsett vilket - din fru kommer INTE att kunna arbeta).
Chicago är stort, med många olika områden och prislägen för boende - beror helt på vad du anser acceptabelt. "Normalt" funkar inte...
22 juli 2015 18:30
Firman kommer arranggera arbetsvisumet eftersom jag skickas som "expert".
Vad kan de finnars för möjligheter för henne under denna tid att arbeta?
Av Birgere
22 juli 2015 18:43
Först o främst tycker jag din arbetsgivare ska ge dig information. Är det ett större företag så finns det säkert tydliga rutiner och regler.
Ang skola så googla om svenska skolan finns där, är det 6 månader så tycker jag ni ska rikta in er på den, är det 12 månader tycker jag ni ska satsa på en vanlig amerikansk skola... beror lite på hur gamla barnen är.

Det bästa ni kan göra är att googla runt, expat i Chicago eller liknande. Kanske finns en Swea klubb där hon kan söka information ifrån.

Med 4 barn så tror jag spontant att frugan ska lägga detta med jobbtankar på is, njut av livet o barnen istället.
Ang lönen så är det en ren företagsfråga, läs lite på skatteverkets hemsida då vistelsens längd påverkar ganska mycket hur ni beskattas.
Av Hawaii
22 juli 2015 18:46
Arbetsvisumet gäller bara för dig personligen, och om din fru inte kan arrangera arbetsvisum för sig själv (troligen mycket långsökt) är hennes möjligheter att arbeta (legalt) lika med noll.

PS. (Såg just Birgeres inlägg); SWEA är ett utmärkt förslag, och ta definitivt kontakt med dem.
http://chicago.swea.org
28 juli 2015 10:59
Mina föräldrar "emigrerade" till USA (Chicago) 1994 och flyttade hem till Sverige igen 1999. Min farsa hade arbetsvisum som sjukgymnast, min morsa fick inte lova att arbeta.
Jag fick studentvisum och kunde läsa på College till samma subventionerade kostnad som en Amerikan. Min äldre bror var inte med från början, han flyttade ett år senare och för honom blev skolan dyrare då han fick betala som en utländsk student. Han hade möjlighet att jobba i skolans bibliotek och på så sätt finansiera en del av sina studier.
Mycket har nog ändrats sedan vi bodde där, men vad gäller bostadsområden så bör ni söka er till suburbs runt Naperville och Boolingbrook som är lugna, barnvänliga områden att bo i med många bra skolor. Mina yngre syskon gick på vanlig grade school resp high school.
Min syster som var 7 år då pratade inte ett ord engelska när vi åkte. Efter 3-4 veckor i skolan rabblade hon flytande engelska. På high school hade man som invandrare schemalagd tid varje eftermiddag med speciallärare för läxhjälp (home room hette det).
Angående boende så flyttade mina föräldrar flera gånger inom de områden jag skrev om. I början hade de lägenhet, men senare hyrde de hus. De köpte alla möbler på plats, men för en kortare vistelse finns det fördigmöblerade hus att hyra. När det flyttade hem skeppade de hem en del prylar i container.
I downtown Chicago finns en "svenskby" som heter Anderssonville. Några svenska butiker och nån förening som ordnar midsommarfirande och sånt. Jag har för mig att Svenska Kyrkan finns där, men är ej säker?
Mitt råd är att sätta barnen i Amerikansk skola och ge dem ett språkligt försprång i livet!
Lycka till!
29 juli 2015 15:49
Stort tack Eddievedder !
Detta kan komma bli till stor hjälp!