Filippinerna 31 dagar. Visum?

5 dec. 2016 22:04
Visningar: 3850
Hej! Jag och en kompis har bokat flyg till Filippinerna så vi landar i Filippinerna den 30 dec och lämnar landet den 29 jan. Trodde vi skulle klara oss utan visum men nu insåg vi att det blir 31 dagar vi stannar i landet. Tydligen är det under 30 dagar man slipper visum? Jag har också läst att man måste fixa visum en månad innan man reser och det hinner vi inte nu... kan man fixa visum på plats? Hur noga är de med 1 dag overstay? Någon som vet vad det kostar?
6 dec. 2016 15:14
Hej!

Normalt får vi Svenskar 30 dagars "VISA on entry" på plats, så ni behöver i princip inte ansöka om Visum innan ni åker.

Flyger ni via Bangkok kan det vara värt att ta med en utskriven resebeskrivning (flight itinerary) då ni kan behöva bevisa att ni kommer att lämna landet inom 30 dagar. Vanligtvis räcker det med en utskriven bokning, ni behöver alltså inte boka om er biljett utan kan visa upp en sekundär bokning med avresa inom "VISA on entry" perioden (30 dagar).

I ert fall kan det vara värt att boka om avresedatumet (med en eller två dagar) såvida detta är möjligt, eftersom kostnaden för en dags "overstay" är den samma som en månad numera. Väljer ni att stanna en dag extra bör ni besöka immigrationsmyndigheten för en förlängning utav ert Visum, något som kan ta upp till en halv dag eller mer eftersom ni kommer att behöva göra detta fredagen den 27:de januari med tanke på att immigrationsmyndigheten är stängd under helgen. Tänk på att fredagar är riktigt jobbiga att ta sig runt p.g.a. tung trafik.

Jag föreslår att ni flyger ut den 28:de (samma tid eller helst några timmar innan den tid ni anlände till Filippinerna) för att undvika "overstay".

Lycka till!
6 dec. 2016 16:09
Hej! Tack för informationen! Tyvärr dumt nog så har vi ingen ombokningsbar flygbiljett så det blir nog ganska dyrt att boka en till biljett ut ur landet.. vet du om vi kan fixa visum direkt när vi kommer till flygplatsen i december? Eller måste man göra det strax innan man åker hem igen? Och har du någon aning om vad det kan kosta med visum?
6 dec. 2016 19:12
Hej igen!

Det kommer att gå bra ändå :)

Ta kontakt med en resebyrå och be dom e-posta dig en bokning för flygbiljett från Manila till Bangkok den 25 Januari 2017. Skriv ut och ta med denna resebeskrivning så att du kan visa upp den för antingen personal vid check-in (vid eventuell transit i Bangkok) alternativt immigrationsmyndigheten på flygplatsen i Manila (arrival area). När du går igenom immigrationen på flygplatsen kommer dom att fråga dig hur länge du planerar att stanna och då säger du helt enkelt till och med den 25 Januari, samt visar dom din fiktiva bokning om så krävs.

Jag skulle nog ta en dags "overstay" och betala straffavgiften på flygplatsen (ca. 100 USD eller motsvarande 4 900 PHP till dagens kurs), inga konstigheter. Att förlänga ert visum på immigrationsmyndigheten kostar i princip lika mycket (ca. 3 000 PHP) men kräver en halv dags väntetider inräknat taxiresa, väntetider på immigrationsmyndigheten etc. Det är alltså lättare för er att betala för en dags "overstay" på flygplatsen innan ni reser tillbaka till Sverige.

Väljer ni att förlänga era visum på immigrationsmyndigheten i Manila (alternativt i den provinsen ni befinner er) för att undvika "overstay", bör ni tänka på att inte åka till myndigheten i shorts och flipp-flopps. Ni måste ha långbyxor och skor på er för att komma in!

Med "overstay" bör ni åka ut till flygplatsen i god tid (tre timmar innan avgång) för att hinna med allt pappersarbete utan att missa ert flyg.

En sak till... Se till att era pass är giltiga i minst sju månader framåt i tiden från det datum ni planerar att resa från Sverige. Hoppas ni får en riktigt bra semester!

/Daniel
Av Hallro
15 dec. 2016 06:18
Ni kan oxå ta en snabb tur till singapore,malaysia eller ngt under nåna dagar sen återvända för nya oskriva temporary visum, så länge ni har en biljett som visar att ej ska stanna i landet...
Av Php
16 dec. 2016 23:34
Herregud vad ni krånglar till det.. :)
Visa behövs inte om du stannar under 30 dagar i landet, & 30 dagar startar dagen efter 'arrival' alltså räknas inte dagen ni anländer till Filippinerna..
Vill ni ändå stanna längre & ex landar i Manila kan ni ansöka om förlägning (visa) på flygplatsen men då behöver ni kontanter, ca 3000peso för ytterligare 29 dagar, det finns ingen möjlighet att ta ut pengar innan (går ej heller att betala med kort), härom dagen tog det 20minuter att fixa men kan variera en del...

Ni MÅSTE &så ha flygbiljett bokad ut ur Filippinerna INNAN ni tar flyget till Filippinerna & passet måste vara giltigt MINST 6 månader efter avslutad resa i landet :)

MVH :)
16 dec. 2016 23:56
Tack så jättemycket för all information! Men vi ringde flygbolaget och betalade en liten slant för att omboka vårat flyg. Kändes som det enklaste alternativet :) Mvh
18 feb. 2017 21:57
Hej, kan man ansöka om förlängning av visum i Dipolog?