Dags att möjliggöra klistring av inlägg/sammanfogning av trådar

Av Hkn
16 mars 2011 00:31
Visningar: 284
Hej Reseguiden-redaktionen,

ni har säkert noterat samma sak som jag: Ämnena i diskussionstrådarna på Reseguiden tenderar att vara ungefär desamma över tid; samma ämnen diskuteras och i stort sett samma frågor ställs.

På andra forum har detta lösts genom att man klistrar vissa inlägg som många kan tänkas ha nytta av (klistring = inläggen hamnar överst i listan under en forumrubrik).
Om trådar skapas där innehållet är snarlikt med vad som redan postas kan dessa sammanfoga.

Detta kräver en något annorlunda uppdelning av forumet; i resesammanhang är det enkelt – en geografisk indelning är ofta tillräcklig. Det kräver också en mer aktiv moderering.
Moderering brukar ofta lösa sig med viss frivillighet krafter, alt. en aktiv forumägare.

Jag är dock helt övertygad om att det är nödvändigt för att behålla vitaliteten i forumet.

Nu är det lätt att komma med invändningar: Det är t ex enkelt att tagga forumtråden med ett land och sedan uppmana andra medlemmar att använda sökfunktionen när samma fråga dyker upp gång på gång.
Hur väl detta fungerar idag torde väl stå klart för de flesta; d v s det fungerar inte alls.
Exempelvis finns just nu ca 20-talet aktiva trådar om Florida och knappt 10-talet trådar om Californien/Highway 1 (aktiva = inlägg har gjorts de senaste två veckorna).
Det är dock inte medlemmarnas fel att det bara fungerar halvbra. Det beror helt krasst på bristfällig arkitektur i forumet.

Varför vore det bra att sammafoga trådar/klistra inlägg?
1) De medlemmar som bidragit med information och tips slipper svara på återkommande frågor gång på gång.

2) Antalet trådar blir färre = forumet blir mer överskådligt.

3) Bra och fungerande tips blir lästa av fler – d v s kunskap adderas till kunskap, istället för att forumet tvingas återvända till ruta ett och dra grundkursen till vissa destinationer gång på gång.

Jag är fullt medveten om att detta inte är gjort i en handvändning men det torde inte alls vara ogörligt, vare sig tekniskt eller personellt. Forumet skulle absolut vinna på det.

Mina 2 cents för idag, må väl så länge, hälsar

:: hkn ::

PS. Eftersom jag tror att ni är intresserade av att tjäna pengar också: Med ett tydligare och bättre indelat forum skulle ni kunna vässa er annonsförsäljning. Det lär finnas alla möjligheter att ta mer betalt av annonsörer på relevanta annonsplatser, t ex i klistrade inlägg. En annonsör betalar mer för att synas i ett sammanhang där läsarna är extra intresserade av dennes budskap (ja, jag vet att det är basalt – så fungerar t ex Googles AdWords) och forumbesökarna lär bli mindre irriterade då rätt annonsör syns på rätt plats.
Av Theelf
16 mars 2011 09:27
Ett i mitt tycke intressant och välformulerat förslag. I mina ögon skulle detta göra forat än mer intressant. Jag tror även att detta skulle höja attraktionsvärdet för siten avsevärt. Vem skulle INTE besöka RG om forat omvandlades till en de facto kunskapsdatabas och samlingsställe för respektive destination?

Tror och tycker,

TheElf
16 mars 2011 09:57
Hej.
Håller fullständigt med.
Av Desires
16 mars 2011 11:34
Javisst - Ett suveränt förslag!!
Av Tomas - Utvecklare Reseguiden.se
18 mars 2011 13:31
Hej!

Tack för din feedback.

Det är ganska vanligt bland forum att det upplevs att samma frågor ställs om igen. Vissa har hårdare regler eller "trådar som fastnar i toppen" för att försöka samla det vanligaste frågorna. Om det gäller allmänna frågor/tips så skulle det kunna passa den formen men resor är ganska brett ämne och ibland vill man ha mer personlig dialog utifrån sina egna krav.

Jag har gjort en del uppdateringar för att det ska bli enklare att söka/hitta diskussioner men det finns mer för oss att göra, förmodligen behöver söket/kategorierna komma mer i fokus.

Till skillnad från andra stora forum som finfördelar i många kategorier så har vi i nuläget samlat allt och upp till en själv att söka/filtrera. Det finns för- och nackdelar med båda, det kan kännas lite ödsligt om det delas upp för mycket eller så blir det lite rörigt om det blandas för mycket.

Vet du något diskussionsforum inom resor som löser det på ett elegant sätt? Just när det är geografi/intressen blir det lite mer komplicerat än när man bara har ett fåtal fasta kategorier.

Manuellt arbete att struktrurera vanliga frågor, sammanställa länkar osv kräver en hel del, och det är viktigt att tänka storskaligt, vi får försöka ta med oss de här frågorna när vi fortsätter att utveckla forumet.

Vänliga hälsningar
Tomas
Reseguiden
18 mars 2011 14:06
Detta är ett problem helt klart.

Det är ju inte helt lätt att slå ihop trådar, förvirringen skulle kunna bli total om vem som svarat vem om vad.
Att klistra vissa ämnen skulle kanske kunna funka men då i respektive kategori, lite svårt kanske på RG som har allt blandat. Inga klistrade trådar om man inte väljer specifikt land och kategori?

En sak jag tror skulle vara bra som efterlysts tidigare är att kunna sålla i vad man vill ska visas i Forumet, man skulle i sina inställningar kunna kryssa för ämnen och länder som man inte vill visas i Forumet, är man inte intresserad av USA skulle man bara välja bort detta.

Tycker också att när man startar en ny tråd så skulle det komma upp en varningstext i stil med, "Har DU sökt efter svar i forumet? Många frågor har redan ställts av andra och Du bör söka efter dessa innan Du kanske ställer samma fråga igen".

Dessutom tycker jag att man borde uppmanas att verkligen kontrollera att man väljer rätt ämne och land för sitt inlägg, allt för vanligt att man postar fel.
Sen skulle det synas tydligt i listan över inlägg vilket ämne/land de tillhör utan att man ska behöva hålla markören över inlägget. T.ex vid denna tråd borde det stå "Av Hkn Feedback på siten" istället för bara Av Hkn, alla skriver ju inte rubriker så man kan utläsa vad det handlar om.
18 mars 2011 22:21
Citerat från floridasidanse:

Sen skulle det synas tydligt i listan över inlägg vilket ämne/land de tillhör utan att man ska behöva hålla markören över inlägget. T.ex vid denna tråd borde det stå "Av Hkn Feedback på siten" istället för bara Av Hkn, alla skriver ju inte rubriker så man kan utläsa vad det handlar om.
Det gick ju snabbt och blev det inte bättre?
Bra om det lyssnas på medlemmarna ibland :-)
Av Hkn
26 mars 2011 23:47
Se där ja... en del förbättringar har kommit till stånd. Inte dumt.
Några funderingar innan tråden dör ihjäl sig själv:

1. Håller med dig, Floridasidanse – att slå ihop trådar är inte helt enkelt och det förutsätter både aktiv moderering och ett forum som är moget att underordna sig moderatorerna. Det kanske inte är något för RG.

2. Faktum kvarstår: Det är en väldig röra på RG och ämnena repeteras och startar om gång på gång (detta är vare sig konstigt eller någons fel). Men, med en annan struktur/design på forumet skulle det gå att skapa en ordning som hjälper till att sortera i innehållet och där innehållet utvecklas.

3. Förslag: Forumet bör delas in geografiskt. I motsats till Tomas (som är utvecklare på Reseguiden) så tycker jag att en av fördelarna med ett forum om resor, är att det oftast finns tydliga avgränsningar, som t ex Grekland, Shanghai och Karibien. Geografi är tydliga saker. Det finns gränser och namn på i princip allt. Komplettera med ett mindre antal gränsöverskridande sidokategorier, som t ex 'Jordenruntresor', 'Vaccinationer', 'Resa med barn' och 'Tågluff'...

4. Merparten av de funktioner som skulle stödja en tydligare struktur på forumet finns redan, eller hur Tomas? Posterna är ju redan idag taggade med land/stad. Problemet är i så fall inte funktionalitet utan sidans design. Nyckeln till att hitta rätt, "Sök diskussioner" är antagligen osynlig för de flesta.
Tänk dig skillnaden om forumet toppades av en stor världskarta och en lista med grov geografisk indelning (typ världsdelar + de mest diskuterade platserna). Klicka på kartan och du kommer till nästa nivå = länder/regioner. I varje undertråd finns en Master Thread/FAQ som behandlar ämnet allmänt – resten kommer att ge sig själv i ganska hög grad, beroende på resmålets karaktär.

5. Inlägg som många kan tänkas ha nytta av klistras (listas först i respektive kategori) under the Master Thread.

6. Vad skulle det här betyda för den enskilde besökaren? Tja, tänk om det gick att klicka på tråden "Bra hotell i centrala New York" och bara bläddra sig nedåt och bli klokare för varje post, istället för att behöva leta sig fram bland spridda foruminlägg för att upptäcka att vartannat handlar om Hotel Pennsylvania.

7. Av ditt svar att döma, Tomas, så tolkar jag det som att ni vill undvika att forumet känns "lite ödsligt" i och med att ni hänger kvar vid allt samlat i en och samma gryta. Får jag giss att ni vill signalera aktivitet till både medlemmar och annonsörer?
Den signalen går enkelt att lösa med topplistor (mest lästa/kommenterade/sökta) precis som dn.se och nytimes.com.

8. Du frågar efter reseforum som löst saken på ett elegant sätt?
Då svarar jag:

Lonely Plants Thorn Tree travel forum (även om de saknar världskartan)
http://www.lonelyplanet.com/thorntree/index.jspa

Fodors forums
http://www.fodors.com/community/

Min Tur (ruskigt ful sida men funktionell)
http://www.mintur.se

...och det finns betydligt fler, men vi kan börja där.

Så. Dagens 50 cents. Hej så länge, hälsar

:: hkn ::
Av Theelf
27 mars 2011 01:05
Snart dags att slå på taxametern eller hur Håkan?
Av Tomas - Utvecklare Reseguiden.se
29 mars 2011 15:17
Tack för dina utförliga inlägg.

I nuläget lutar det åt att vi ska göra en ny startsida för diskussioner inom kort med fokus på sök/destinationer. Förmodar att det blir en liten mix av olika saker för att den ska kännas levande.

Överlag så upplever jag stora diskussionsforum som lite röriga med mycket text.

Vi får vänta med prioriterade inlägg eller annat moderering för det är inte helt självklart hur det ska gå till.

mvh
Tomas