Charteresa för två men bara en reser

17 maj 2023 20:35
Visningar: 96
Om jag bokar en charterresa för två personer med flyg, hotell och mat men min resenär inte kan resa av personliga skäl så det är inte aktuellt med återbetalning kan jag då

- Räkna med att disponera min icke medföljande resenärs lediga plats på flyget
- Disponera det bokade och betalda dubbelrummet trots att jag bara rese ensam

Testat CHAT-GPT och svaret blev att jag inte kan disponera den lediga flygstolen och om jag vill använda mitt förbetalda dubbelrum så måste jag betala extra för detta - trots att det redan är betalt.

Någon som vet något om detta och har erfarenheter av liknande situation?
Av Keja
17 maj 2023 21:27
Vet gör jag inte men förutsatt att du bokat och betalat för ett dubbelrum så ska du ha det. Med flygstolen borde det vara samma sak. I vart fall om du inte säger något till flygbolaget innan avresa och i vart fall vad gäller utresan.
18 maj 2023 06:46 (redigerad)
Nej, sätet på flyget får du inte. Om inte personen checkas in är det ju ledigt och nån annan kan få platsen.
DOCK brukar charterflyg preseatas och därmed är det inte troligt att någon annan hamnar där. De överbokas heller inte till skillnad från reguljärflyg.
När det gäller hotellet måste de ha missuppfattat din fråga. Om du redan har betalt för två är det klart att du inte behöver betala extra.
20 maj 2023 19:24
Tack för ditt svar.
Svaret jag fick om hotellet var från AI-roboten och när jag frågade varför jag måste betala extra för att utnyttja ett redan betalt dubbelrum för bara en person så blev svaret att om det bara bor en person i rummet tappar man merförsäljningen till den andra gästen som inte bor i rummet. Priset för ett dubbelrum utgår i från att det är två personer som bor i rummet som beställer tvätt, room service, utflykter mm vilket bidrar till hotellets intäkter.

Faktiskt logiskt men jag tror inte att man i praktiken behöver betala extra.