Bilsemester i europa på två veckor

18 mars 2010 12:27
Visningar: 30105
I sommar planerar jag och min sambo att åka på bilsemester i Europa. Vi utgår ifrån Stockholm och har möjlighet att vara borta 14 dagar.
Det vore intressant att få förslag på en lämplig tur eller att få lite råd om hur långt bort/hur många platser som man kan räkna med att hinna se utan att stressa. Det vore ju t.ex. härligt att komma ned till medelhavet och norra Italien men samtidigt vill vi inte stressa utan hinna se saker på vägen och funderar på om det är bättre att välja resmål på lite kortare avstånd för att se mer ?

18 mars 2010 14:09
Ett förslag skulle kunna vara att ta färjan från Nynäshamn till Polen och köra söderut därifrån. Finns mkt att se bara i Polen exv Krakow och Auschwitz bland annat. Finns fina berg mellan Polen och Slovakien och vägstandarden är mkt bra i Slovakien. Sedan kan ni fortsätta ner mot Kroatien via exv Wien eller stopp i Slovenien. Kroatien är att föredra före Italien enligt mig.

Magnus
18 mars 2010 16:50
Hej!

Ett tips är att köra till Würzburg och sedan ta er söderut via Romantiska vägen. Medeltida byar och städer med otrolig charm!
Använd inte tyska autobahn endast som snabb transportsträcka. Det finns mkt fint att se i Tyskland :)
Ta ni färjan till östra delarna så är Berlin och Dresden till Prag ett annat tips. På vägen mellan Dresden och Prag finns ett område som heter Sachsiska Schweiz som är vackert och annorlunda.

Att köra genom alperna är otroligt vackert men tänk på att det tar längre tid än man tror! (Än vad det ser ut att vara fågelvägen)

Ta reda på var ni kör fritt på motorvägarna och var det är avgiftsbelagt (man köper ett klistermärke)

Det tar ju ett par dagar att ta sig till norra Italien t ex så om ni skall gasa ner dit eller stanna efter vägen beror ju på hur länge ni vill stanna väl framme.

Kan ni tyska har ni en fördel om ni lyssnar på radion för att indvika sträckor med STAU (kö) - de kan uppstå timslånga köer. Ha alltid dryck och nåt ätbart med er ifall ni skulle ha oturen att fastna i kö.
Av Trea
18 mars 2010 19:31
Jag tycker att det låter lite stressigt att åka ända ner till medelhavet på två veckor. Kanske Tyskland - Tjeckien - Polen? Jag håller med om att färjan mellan Nynäshamn och Gdansk är ett bra alternativ! Ta gärna den, åtminstone ena vägen! Gdansk är en väldigt mysig stad och här finns också fina stränder där man kan bada. Ännu finare ska det vara i Sopot har jag hört. Och Krakow är som sagt fint och en stad där det finns mycket att se! Det kanske går att åka ner till medelhavet, men för mig låter det som att ni kommer att få sitta ganska mycket i bilen då...
18 mars 2010 21:35
Vi har rest Stockholm- Kroatien ( Pula) många gånger. Brukar iof vara borta 3 veckor,men det funkar med 2 också. Vi brukar åka färjan Göteborg- Kiel och sedan Atob me en del avstickare.
1 övernattning i södra Tyskland och sedan vidare in i Österrike med 1-2 övernattningar ( beroende på hur mycket ni vill se).
Sedan har ni Slovenien kvar,där finns inte så mycket att se och det går fort att åka igenom landet och Pula ligger i norra Kroatien ( Istrienhalvön).
Man klarar lätt resan på 3 dagar utan att stressa och då har ni 1 vecka i Kroatien som är fantastiskt vackert. Ett tips är att ta en eller 2 dagar att åka in i Italien under veckan. Det går även färja över till Venedig från Pula ( men stanna inte över natten i Venedig,det är svindyrt att bo och äta) ta er hellre ner till Chioggia som ligger en bit utanför och är som Venedig fast i miniatyr.
19 mars 2010 09:45
Tack för alla svar! Många bra tankar!
Av Stoffs
9 juni 2010 14:33
Hej Emmqus81.

Jag är nyfiken på vad ni har bestämt er för och vilken väg ni kommer att åka.

Jag och flickvännen har nämligen planerat en liknande resa i sommar och planeringen är i full gång. Våran resväg och information kring den kan hittas här: http://stoffs.blogspot.com/2010/05/resplanen-forandras.html

Vore riktigt skoj att se hur ni tänkt åka för att kunna dela tips osv.

På ovanstående blogg kommer det även uppdateras när resan väl är igång :)
9 juni 2010 14:57
Hej,

Kul att se ni gjort en så detaljerad resplan!

Vi har bestämt oss för en ungefärlig resväg som är Dresden-Prag-Innsbruck-Wurzburg-Fussen och sem hemåt, verkar vara ganska likt eran rutt förutom att vi inte tänkta åka till Italien.

Vi har ganska många idéer om vad vill se men vi har inte skrivit ner det lika tydligt som ni gjort (ännu iaf), verkar smart.
Av Stoffs
9 juni 2010 15:28
Hejsan!

Vad kul att eran resa påminner mycket om våran resa i de östra delarna av Europa.

Det vore väldigt intressant att dela tankar och idéer kring det området / resvägar med natursköna vyer / sevärdheter osv.

Resplanen på bloggen är endast en del av den planeringen vi gör nu innan, om du hittade länken till google maps i det inlägget så ser du även vart allt ligger och vad det finns att titta på :)

Vi tänkte att det är skönt att ha så mycket som möjligt klart innan vi åker, så vi kan fokusera på att bara njuta av allt det vackra runt en... samt att man inte missar något i de områdena man besöker!
9 juni 2010 17:04
Emmgus!

Du kanske bara vänt på steken av misstag men varför köra Innsbruck - Würzburg och SEDAN Füssen?

Kul att se att ni tar den "romantiska vägen" :) Törnrosas slott utanför Füssen är en pärla - åtminstone från utsidan :) Vi gick vandringen i slottet, men jag minns inte att det var så speciellt. Har man sett ett slott har man sett de flesta... ;) Det var en hejdundrande uppförsbacke däremot! Vi snålade och gick, man kunde åka hästskjuts oxå.

Augsburg och Dinkelsbühl är de två städer som jag stannat till i längs vägen förutom ett längre stopp i Würzburg. Mysiga - men jag tror vilken stad som helst längs den sträckan är vårt ett besök :) Vi valde de lite större orterna, som passade vårt körschema.

Stoff - om ni kör Dresden - Prag (eller tvärtom) rekommenderas att ni tar en tur till Sächsische Schweiz http://www.saechsische-schweiz.de/

Trevlig resa båda två!
Av Stoffs
9 juni 2010 20:19
Tack för tipset Nisse! Det ska helt klart undersökas lite närmare, såg väldigt vackert ut!
9 juni 2010 21:28
Stoffs :
Ja jag såg kartan på google maps där, kul!
Man kan se vår här tror jag http://maps.google.se/maps/ms?ie=UTF8&hl=sv&msa=0&msid=106644840543898093162.0004823c2e2b71b5da028&z=5
De punkter vi satt ut är sånt som vi funderar på att kolla på men vi har inte bestämt exakt utan det är mer lite lösa idéer..

Nisse2Ears:
Ja det var jag som råkade skriva lite fel ordning på ställena där..
Sachsiska schweiz har vi bestämt sedan tidigare att kolla in, verkar riktigt härligt och fint där. :)
11 juni 2010 21:09
Hoppas ni vill dela med er av bilder här på Rg när ni är hemma igen!
Jag blir så himla sugen att åter bila i Europa när jag läser denna tråd :)
Av Stoffs
15 juni 2010 09:46
Nisse; Jag kommer försöka att få upp bilder här på RG.se...

Dock kommer jag att uppdatera min blogg under resans gång med både bilder och information. I mitten av Juli kan du hålla utkik på http://stoffs.blogspot.com om intresse finns att följa våran roadtrip.

Vi håller just nu på att bokar/reserverar parkering på de hotell vi ska bo på.

Nu har jag dock börjat bli nervös för att ha en "hel" bil när man ska åka iväg! Igår höll en taxi på att klippa mig då han fick för sig att det var _tomt_ i körfältet brevid honom... Den hade varit rolig!
Av Stoffs
29 juni 2010 20:55
Emmgus, har du kommit iväg ännu på er resa?

Insåg här om dagen att man behöver en miljödekal för att köra omkring på vissa ställen i Tyskland - den skaffas enkelt via dekra.se och kostar 185:- (jag väntar på min leverans från dem just nu).
29 juni 2010 22:28
Citerat från stoffs:
Emmgus, har du kommit iväg ännu på er resa?

Insåg här om dagen att man behöver en miljödekal för att köra omkring på vissa ställen i Tyskland - den skaffas enkelt via dekra.se och kostar 185:- (jag väntar på min leverans från dem just nu).
Ja vi sitter just nu pa ett mysigt hotell i Prag :) Tror det heter Flathotel Orion, lagenhetshotell for 65 euro per natt..

Ja vi hann skaffa en san dar miljodekal, vi lyckades maila en tysk myndighet och vi har for oss att den bara kostade 6 euro

Nar aker ni ?

Vi har hittills hunnit med Dresden, Berlin, Saxiska schweiz och nu Prag och favoriten ar nog Saxiska Schweiz dar vi bl.a. var vid Bastei och sag fantastiska vyer.
Av Stoffs
29 juni 2010 22:36
Vad kul att ni just nu är iväg på resan! :) Kommer bilder att komma upp här på reseguiden eller på något annat ställe sen?

Vi åker den 18/7, så vi tar gärna imot alla sorters tips som ni kan ge innan dess.

Hoppas att ni får en fortsatt underbar bilsemester!
1 juli 2010 10:28
Ja vi har tänkt lägga upp lite bilder från resan :) Innan tänkte vi fixa det under resan och skriva lite resedagbok men det har inte blivit av och vi har inte alltid bott på hotell med internet.

När man ska åka på de större vägarna i Tjeckien måste man betala en avgift och få en etikett som man sätter på vindrutan. När vi åkte över gränsen var vi lite fundersamma på vart man skaffar den och om man kunde betala med euro för vi hade inte hunnit växla till tjeckiska kronor men det var inga problem, det fanns små hytter strax efter gränsen där man både kunde betala vägavgiften och växla pengar :) Kan vara bra att veta.

Idag kommer vi lämna Tjeckien och åka in i Österrike :)
Av Stoffs
1 juli 2010 10:46
Hehe,.. kan tänka mig att tiden blir lite knapp då det finns så mycket att utforska och upptäcka. Målet för oss är också att uppdatera lite varje dag, med både bilder och text, men ibland kanske inte tiden räcker till - så det visar sig hur det blir med det :)

Stort tack för informationen om vägavgift i Tjeckien, den hade jag inte alls koll på. Du får gärna berätta mer om sånna här praktiska detaljer under resans gång! Vet du ungefär vad den avgiften gick på i Tjeckien?

Det ska även bli spännande å höra om era upplevelser i Österrike.

Hoppas ni får en bra och säker resa!

Vad åker ni i för bil förresten? :)
4 juli 2010 21:56
Citerat från stoffs:
Hehe,.. kan tänka mig att tiden blir lite knapp då det finns så mycket att utforska och upptäcka. Målet för oss är också att uppdatera lite varje dag, med både bilder och text, men ibland kanske inte tiden räcker till - så det visar sig hur det blir med det :)

Stort tack för informationen om vägavgift i Tjeckien, den hade jag inte alls koll på. Du får gärna berätta mer om sånna här praktiska detaljer under resans gång! Vet du ungefär vad den avgiften gick på i Tjeckien?

Det ska även bli spännande å höra om era upplevelser i Österrike.

Hoppas ni får en bra och säker resa!

Vad åker ni i för bil förresten? :)
Nej jag minns inte vad avgiften i Tjeckien kostade, gissar på 10 euro eller något. Vi har märkt att man blir lite avtrubbad av att allt kostar hela tiden så man bara betalar.. mat, parkeringar, vägavgifter, hotell, läsk, glass, öl.. :)

Även i Österrike måste man betala en vägavgift för de större vägarna och den kunde man köpa på en mack.

Österrike var härligt! Vi stannade en natt i Gmunden och en i Zell am See. Zell am See var underbart, 26 grader i vattnet, alper var man än såg och strålande sol :) Men akta er för solen, vi är röda som kräftor nu.

Vi åker i en Golf. :)
Av Stoffs
5 juli 2010 21:22
Citerat från emmgus81:

Nej jag minns inte vad avgiften i Tjeckien kostade, gissar på 10 euro eller något. Vi har märkt att man blir lite avtrubbad av att allt kostar hela tiden så man bara betalar.. mat, parkeringar, vägavgifter, hotell, läsk, glass, öl.. :)

Även i Österrike måste man betala en vägavgift för de större vägarna och den kunde man köpa på en mack.

Österrike var härligt! Vi stannade en natt i Gmunden och en i Zell am See. Zell am See var underbart, 26 grader i vattnet, alper var man än såg och strålande sol :) Men akta er för solen, vi är röda som kräftor nu.

Vi åker i en Golf. :)
Zell am See är en stad vi passerar på vägen från Venedig till Salzburg, så ett badstopp där är numera inplanerat :) 26 grader i vattnet lät inte alls så tokigt må jag säga!
17 juli 2010 15:51
Med GPS, Motormännens utmärkta karta och mina förfrågningar hos de olika konsulaten är vi för närvarande i planeringsstadiet för att åka till Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Kroatien och Ungern. Läser med intresse här på RG om de olika länderna vi ska till.
För oss är det husbil som gäller.
Vill säga att det är mycket intressant att följa de olika "trådarna" som finns här.
17 juli 2010 17:29
Citerat från stoffs:
Kul med bilderna! :)

Imorgon börjar våran semster och den kommer att kunna följas på http://stoffs.blogspot.com
Hoppas ni får en härlig resa!
18 juli 2010 18:46
Nu finns det även en blogg på min sida där jag skrivit lite om resan.