Visningar: 655

Nordens Ark Manvarg

Manvargen känns igen på sina extremt långa ben, den långa yviga pälsen och de stora öronen. Den ser ut som en rödräv på styltor och är sydamerikas största hunddjur med en mankhöjd på upp till 90 cm.
Pälsen är rödaktig gul med en svart man som kan resas som en ragg- därav namnet manvarg. Fötterna har svarta "strumpor". Längd:124-132 cm. Vikt: 20-23 kg.
Manvargen återfinns i centrala och östra Sydamerika på grässlätter och i buskskog. Den förekommer sparsamt i hela sitt utbredningsområde.
Manvargens långa ben anpassar den till



grässlätter och tillåter den att ha utsikt över det långa gräset. Manvargen är allätere och lever av både bytesdjur och vegetarisk föda.

Trots att manvargen är ett hundjur ock därför borde leva i grupp, lever den ensamt. Hona och hane kan dela revir, men lever för det mesta separat utom vid parningstiden. Honan är dräktig i ca 65 dygn och föder en kull om året med vanligtvis 2-5 ungar.

Manvargens naturliga utbredningsområde krymper i samma takt som slättlandskapet odlas upp och hjordarna av tamboskap växer.
Manvargen är skyddad av lag i Brasilien och vissa delar av Argentina, men på andra håll jagas den som skadedjur på grund av missuppfattningar och mytbildningar.
Plats: Hunnebostrand, Sotenäs, Bohuslän, Sverige
Bilden tagen: 30 juli 2008