Dag för dag: Resealbumet "Utflykt med Möllevångsgillet till Ven" av Gullsing

4 juli 2009 - Helsingborg, Skåne, Sverige
Veteranbuss
Den här bussen har chartrats av Möllevångsgillet för transport ner till Landskrona. Sen åkte vi med Venfärjan över till Ven.
Kommentarer: 5 Skriv kommentar
Inuti en veteranbuss.
Jag är ju såpass gammal, att jag kommer ihåg de här bussarna. Just den här tillverkades 1951. Den tillhör Helsingborgstrafikens Museiförening. Den här bussen hade också en sittsoffa till vänster. Men den hade blivit renoverad, för i gamla tider slängde man in en massa olika skräp för vidarebefordran, så den gamla soffan var alldeles trasig.

Vill du läsa om den föreningen kan du gå in på den här adressen: http://www.htmf.se Där kan du se bilder på olika bussar i föreningens ägo. Klicka vidare i den adressen, som är angiven där.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
4 juli 2009 - Sverige
Hamninloppet till Ven från färjan.
Man åker alltså färjan från hamnen i Landskrona över till Ven med Ventrafiken. Det här är det som möter ögat strax för inloppet till hamnen.
Kommentarer: 6 Skriv kommentar
Ilandstigning.
Som ni ser skeppar man även över bilar på de här båtarna.Det får även plats med stora lastbilar och bussar, men vår buss blev parkerad i Landskrona och chauffören var även han med på utflykten.

Strax efter avstigningen fick vi gå tvärs över hamnområdet in till en servering, där alla blev serverade kaffe och franskbrödbullar med ost.
Traktorvagn.
När vi hade kommit av båten i Bäckviken, skulle vi färdas över ön i en sån här traktordriven vagn. Man satt på bänkar mitt emot varandra. Vagnen skumpade och hoppade, men det var ju bra, för vi skulle så småningom utspisas med en middag. Mackorna skulle alltså få ge plats till middagen.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Cyklar i mängd.
Ovanför backen som går upp från Bäckviken finns det en jättestor parkering av uthyrningscyklar. Man har 1200 cyklar i olika storlekar och sorter till uthyrning. Ven är en bra ö för att upptäckas per cykel.

Den syns bakom de två damerna på flaket. Det såg verkligen lustigt ut, med alla cyklar på förmiddagen. På eftermiddagen var det nästan inga alls
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Ingången till Uranienborg.
Ven är ju känt för Tycho Brahe, som studerade stjärnorna från sitt slott här på ön. Det här är ingången till slottet Uranienborg. Renässansslottet är sen länge borta, men man har rekonstruerat resterna av slottsmurarna med vallar.
Guidning om slottets historia.
Här fick vi reda på slottets historia av en mycket kunnig guide. Han heter Rune Wenliden och är konstnär på ön.

De flesta hade skugga, där de satt på bänkarna, men inte vi som hamnat på den sista bänken. Det blev svettigt minsann, för det måsta ha varit kring 30 grader i skuggan. Maken hade en keps liggande vid sidan om sej en bit fram i skuggan. Men jag kunde inte kontakta honom, så jag hade kunnat låna kepsen. Man kan ju inte störa under en föreläsning.
Renässansträdgård på Uranienborg
Man har återskapat en Renässansträdgård efter gamla beskriviningar om hur det såg ut på Uranienborg.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Uranienborgs slott.
Så här tros Uranienborgs slott ha sett ut en gång i tiden.
Tycho Brahes staty i Uranienborgs park.
Tycho Brahe var ju känd som stjärnskådare. Han föddes den 14 december 1546 i Knutstorp i Skåne. Han dog 24 oktober 1601 i Prag.

Tycho tillhörde den kända danska adelsätten Brahe, men var inte släkt till den svenska ätten Brahe på Visingsö. Han mor var av den danska ätten Bille.

Här står han som staty sen många år. Med den ställningen på huvudet måste han ha fått nackspärr för länge sedan. ;-)

Läs Farbror_frejs kommentar nedan.
Kommentarer: 6 Skriv kommentar
Renässansträdgård igen.
Efter gamla beskrivningar har man återskapat de gamla trädgårdarna som fanns runt slottet Uranienborg.
Kommentarer: 4 Skriv kommentar
Kyrka vid Uranienborg.
Den här kyrkan ligger fint inbäddad i grönskan intill där slottet Uranienborg en gång fanns.

Det sägs, att när Tycho Brahe kom i onåd av den nye danske konungen, blev han tvungen att avflytta från slottet, eftersom han blev av med sitt bidrag, som han hade fått av den tidigare konungen. Han fick nämnligen Uranienborg som förläning av honom. Ett flertal hus och kanske även den här kyrkan har byggts med hjälp av teglet, som Uranienborg var byggt av, sedan slottet hade förfallit.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Kyrkbackens hamn.
Hamnen synes ovanifrån. Det var en underbar utsikt över en mängd vackra båtar.
Kommentarer: 6 Skriv kommentar
S:t Ibbs gamla kyrka.
Kyrkans äldsta del är utförd i början av 1100-talet. Dess skyddshelgon var S:t Ibb, som troligen var en förkortning av aposteln S:t Iacob, som var köpmännens skyddshelgon.

I slutet av 1800-talet växte öns befolkning till över 1000 invånare vid 1900-talets början. (Numera finns det omkring 360 invånare.)

Det finns en stödförening, "S:t Ibbs Gamla kyrkans vänner", som ansvarar för renoveringar av kyrkan, eftersom den numera inte lyder under Stadskyrkan.

Som Farbror_frej skriver, så är det inte så att han har haft otur och inte kunnat se kyrkan, för den är mycket efterfrågad som vigselkyrka. Vår bästa väninnas son blev vigd här till exempel
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Utsikt från S:t Ibbs gamla kyrka.
Det finns en kyrkogård utanför kyrkan och den är full av gamla gravstenar. Det var svårt att komma fram emellan gravarna utan att gå på dem, men jag lyckades i alla fall få fram den här härliga utsikten över Kyrkbacken.
Kommentarer: 12 Skriv kommentar
Altaret i S:t Ibbs kyrka.
Bakom det vackra altaret finns fortfarande bevarat en gammal altarmålning. Altartavlan var en gåva av Tycho Brahe och var målad av Tobias Gemberlin 1578.

Kyrkan har blivit renoverad i många omgångar. I samband med detta har man tagit bort de gamla målningarna på väggarna. Det är för tragiskt.

Till vänster i bilden ser man ett hängande föremål från taket. Det ska vara ett "lock" till dopfunten, som står nedanför. Man hissade ner locket över vigvattnet i dopfunten, som stod under. Under medeltiden var det nämnligen farligt, att låta onda andar komma i kontakt med vigvattnet i dopfunten. Därför stod dopfunten vid ingången från början, så man kunde döpa bebisarna innan de kunde dra med sig onda andar in i kyrkan.
Predikstolen.
Det är en vacker predikstol, där prästen stod och talade till allmogen. Vad man kan urskilja i bilden är, att S:t Lucas och S.t Johannes finns avmålade där.

Bakom predikstolen fanns Klockarestolen Där satt klockaren och stämde upp psalmsången och ledde den. Dessutom gick han runt i kyrkan och väckte sovande församlingsmedlemmar.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Kyrkorgeln.
Inte förrän 1861 fick kyrkan en orgel. Den är ju verkligen vacker.
Tegelbrukets restaurang.
Namnet kommer från att det en gång fanns ett tegelbruk här. Den gång i tiden fanns det två eller tre tegelbruk på Ven.

Strax innan vi kom fram hit, mötte vi en bil, som skulle väja för vår traktorvagn. Bilen kom så långt ut i dikeskanten, att den var på väg att välta ner i det djupa diket, men föraren lyckades ta upp den på vägen utan skador. Alla satt vi andlösa i vagnen och undrade hur det skulle gå. Det gick en samfälld lättnadens suck genom vår traktorvagn.

Tegelbrukets restaurang var målet för dagens middag, som ingick i priset för utflykten.
  1. 1
  2. 2
  3. Nästa