Dag för dag: Resealbumet "Intensiv dressyrvecka i Portugal" av Bejjan888

11 november 2017 - Avis, Portugal
11 november 2017 - Aviz, Portugal
Copyright © Bejjan888™

[Man borde ju känna sig lugn] när man ska ut och resa (flyga) när man bor nära Arlanda, men av någon anledning kände jag mig ändå stressad. Jag visste att den fanns ett vägarbete längs E4:an mellan Uppsala och Arlanda, vilket skulle orsaka en viss försening i biltrafiken. Just därför planerade jag att åka hemifrån lite extra tidigt. Men det slutade ändå med att jag stod där och stresspackade väskorna och kom iväg en halvtimme senare än tänkt. Som tur var, var lördagstrafiken lugn på E4:an, trots omledning av trafiken och endast enfiligt i flera kilometer med reducerad hastighet till 70 km/h.

Ofta kan man se när planen går ner för landning när man är i närheten av Stockholm-Arlanda Airport, men inte idag. Idag var det låga, täta moln och riktigt mulet så det var svårt att se planen över huvud taget. På väg mot Arlandas långtidsparkeringarna så kör man förbi start- och landningsbanan 01L, vilken används vid start och landning vid bl.a. nordliga vindar. Och idag måste det ha varit nordliga vindar då det helt plötsligt, ur den täta molnmassan, uppenbarade sig en Airbus 320 på väldigt låg höjd, ovanför min bil, på väg in för landning. Jag tror att det var själva överraskningsmomentet som gjorde att jag nästan duckade i bilen. I bättre väder hade man sett planet på avstånd och inte blivit lika överraskad.

Lämnade bilen på långtidsparkeringen och tog bussen in till avgångsterminalen. Klev vanan troget in i avgångshallen och gick mot självservice-automaterna (eller ja, där dom stått de senaste 5 åren i alla fall) för att skriva ut bagage taggen (jag hade ju redan checkat in mig själv online hemifrån). Efter ett tag började det kännas konstigt… jag borde ha kommit till automaterna nu… började förvirrat se mig omkring. ”What the…??” Inga automater så långt ögat kunde nå. Har dom tagit bort automaterna? Eller bara flyttat dom? Det tog någon minut innan jag till slut fick syn på några incheckningsautomater intryckta i ett skrymsle, utan några som helst skyltar om att dom fanns där. Knappade in mitt bokningsnummer och följde instruktionerna. Men tro inte att jag fick ut någon bagagetagg heller… nej, bara ett boardingkort. Typiskt. Nu var jag tvungen att köa i 200 år för att lämna in väska i alla fall. Suck. Det är ju så himla praktiskt att kunna checka in hemifrån, sedan komma till Arlanda och skriva ut en bagagetagg och sedan lämna väskan vid bagage drop off… man spar så mycket tid!
När jag ställde mig i kön till TAP’s incheckningsdiskar kom jag ju på… just det! Det har ju varit samma sak varje gång när jag flugit till Portugal med TAP Airlines. Portugal är de svenska pensionärernas golf-Mecka. För nästan alla andra 300 personerna i kön hade även varsina golfbagar att checka in. Och eftersom alla golfbagar checkas in som specialbagage, så det är nog därför som man inte kan ha bagage drop off, för då kanske någon försöker checka in golfbagen som ”vanligt” bagage…
Får se om jag lyckas komma ihåg detta nästa gång jag flyger till Portugal ;)

Klockan var nästan kvart i två när jag checkat in väskan och tagit mig genom säkerhetskontrollen. En timme kvar till avgång. Jag hann shoppa lite i tax-free innan det var dags för boarding vid 14:15. Hade ju såklart sett till att få en fönsterplats, men blev lite besviken att se att det inte var ett plan ur TAP’s flotta, utan planet var helt vitt och det stod ”Fly White” på det. Hmm, hoppas det är samma bra service och mat. Planet pushades ut från gaten i tid och vi lyfte från Arlanda och satte kurs söderut mot Lissabon. En flygresa som tar lite drygt 4 timmar och 20 minuter. Servicen ombord var det inget fel på. En rejäl lunch serverades bestående av quinoa, makaroner, varm kyckling, kokta grönsaker, bröd och ekologisk (!) Bregott samt en kaka. Och till detta lite vatten och vitt vin såklart.

http://www.reseguiden.se/bilder/519035

Landade på Lisbon Airport strax efter klockan 18.00 lokal tid, efter att nästan ha snuddat vid taken på husen intill landningsbanan. När Lisbon Airport byggdes fanns inga bostadshus i närheten, utan huvudstaden samt dess förorter har växt under åren och nu omges flygplatsen av bostadshus. Flygtrafiken har fått anpassat sig till vissa tider på dygnet (med flygstopp under nätterna) för att inte störa de boende i området. Nu har man börjat fundera på att flytta flygplatsen till en mindre bebodd plats utanför Lissabon.

Att stå och vänta på den incheckade väskan vid bagagebandet kan vara en riktig plåga. Speciellt om man varit med om att ens väska kommit på villovägar och inte kommit med det plan som man själv just rest med. Jag väääntade och väääntade och precis när jag börjat känna den där obehagskänslan att min väska inte är med, så dyker den upp till slut. Puh! Inte så kul att åka på ridsemester och ens incheckade väska med diverse ridgrejer kommit på avvägar. Mötte chauffören vid träffpunkten utanför Starbucks Café, och träffade ytterligare två svenska damer (A+M) som ska bo på samma gård under en vecka, precis som jag. Det visade sig att de kommit med samma flyg de också.

Vi följde med vår chaufför till bilen och började vår nästan 2 timmar långa resa till gården, Herdade Pero Viegas. Det hade hunnit bli mörkt ute nu, även här i Lissabon, så vi såg knappt någonting av omgivningen när vi lämnade Lissabons upplysta gator. Vi körde ut i det öppna vida landskapet och fortsatte mot regionen Alentejo. Det var riktigt mörkt ute och när vi äntligen var framme vid gården möttes vi av Nuno, gårdens ägare, som visade oss till våra rum. Klockan var nu närmare nio på kvällen och de dukade snällt upp till en sen middag åt oss.

http://www.reseguiden.se/bilder/519036
http://www.reseguiden.se/bilder/519037

Det visade sig att vi tre var de enda gästerna under nästan hela den här veckan. Nuno åt tillsammans med oss – likt resten av veckan – och det fanns ingen risk att man skulle behöva gå ifrån bordet hungrig. Det serverades en varm god soppa som förrätt, följt av ris, strips och kött med grönsaker. Avslutningsvis bjöds det på rulltårta och kaffe/te. Till detta fanns dryck som vatten, Coca Cola eller vin (vitt/rött). Allt inkluderat i ridresans pris.
Trötta och mätta gick vi sedan till våra rum och vi somnade nog ganska ovaggade.
12 november 2017 - Avis, Portugal
12 november 2017 - Aviz, Portugal
Copyright © Bejjan888™

[Det var definitivt ingen risk] att man behövde frysa på rummen under nätterna. Elementen på rummen genererade gott med värme. Annars kan det vara rätt kyligt i dessa puts- och stuckaturbeklädda byggnaderna i de varmare länderna så här års. Tidigt på morgonen var det dimmigt utanför fönstret och det såg ut att vara råkallt ute. Men trots detta kunde man höra fåglarna kvittra glatt i träden.

http://www.reseguiden.se/bilder/519038
http://www.reseguiden.se/bilder/519039
http://www.reseguiden.se/bilder/519040

I matsalen var det uppdukat till frukost kl. 08.00 med yoghurt, franska som man kunde rosta, marmelad, pålägg, frukt, nypressad apelsinjuice och te/kaffe. Det var lite kyligt i matsalen på morgonen och solen hade inte riktigt hunnit tränga igenom dimman ännu. Utanför de högresta fönstren satt gårdens påfåglar på altanens räcke och putsade sina fjädrar i sina vackra fjäderdräkter. Ibland kikade de nyfiket in genom fönstren i hopp om att få sig en bit bröd.

http://www.reseguiden.se/bilder/519041
http://www.reseguiden.se/bilder/519042
http://www.reseguiden.se/bilder/519043

Efter frukosten gick vi tillsammans ut på gården för att se lite av omgivningen och samlas i ridhuset till klockan 09.00. De vitmålade byggnaderna med putsad fasad är en vanlig syn i Portugal och ger ett välvårdat intryck och de vackra stuckaturdetaljerna ger en extra touch. Gården har flera stallbyggnader varav ena stallet nu är ihopbyggt med själva ridhuset. På väg till ridhuset möts vi av två hundar som glatt hälsade på oss och försökte ge oss tydliga inviter till lek. Den mindre hunden, Pipoca (som betyder popcorn på portugisiska), var bara så himla söt! Hon hade verkligen hundögon som hon tittade på en med… ”Please play with me!” Den större hunden, Mia, var lite mer blyg av sig men ville gärna vara med och leka.

http://www.reseguiden.se/bilder/519044

Första ridlektionen började kl. 09.00. Eftersom vi bara var tre stycken så skulle vi hinna rida privatlektioner, 1 timme vardera, både på förmiddagen och på eftermiddagen för vår instruktör Patrícia Palmeiro. A, M och jag hade hunnit prata lite om ridningen innan och hade gjort upp att jag skulle få rida som nummer tre på förmiddagen. Men det visade sig att jag skulle få rida först i alla fall, eftersom Patrícia gjort i ordning den häst jag skulle rida på, Infante. Så det var bara att tänka om och sätta sig upp på hästryggen och börja rida det… *ingen press*

Infante, en brun Lusitanohingst, var rätt lugn och, om du frågar mig, en av de mer lättridna hästarna. Men det kändes bra att få rida honom på den första lektionen så kunde jag koncentrera mig på vad Patrícia sa och hur hon uttryckte de olika ridtermerna på engelska. Att plugga engelska ord och termer får man räkna med (om man inte redan kan förstås), då det är sällan som instruktörerna är eller kan svenska om man åker på en dressyrresa i Europa.

http://www.reseguiden.se/bilder/519045

Så, utrustad med dressyrsadel och pelhambett, var det bara att sitta upp på Infante och rida in i manegen. Det var ett tag sedan jag red med dubbla tyglar, men fick grepp om det ganska snabbt. Fick låna ett spö ganska tidigt under lektionen, eftersom han kändes ganska seg. Det räckte med att han visste om att jag hade ett spö i handen så blev det genast med energi och driv i stegen. Man lär sig ganska snart att den ridstil som praktiseras i Portugal vs. den engelska ridstilen skiljer sig åt. Ett exempel är hörnpasseringar. Inom den engelska ridläran ska man ställa hästen och forma runt innerskänkeln och verkligen gå ut i hörnen i ridhuset, medan här på Herdade Pero Viegas menar Patrícia att ska man låta hästen göra hörnpasseringen ”själv” och inte låta hästen gå ut långt i hörnen. Den portugisiska ridstilen förespråkar också mycket öppna och sluta samt skänkelvikning i olika gångarter för att lösgöra men också för att kontrollera bogarna. Så efter en timmes lektion med mycket öppna och skänkelvikning och mycket jobb med yttertygeln och en del samlad galopp så var min första lektion över. Det gick förvånansvärt snabbt. Men jag hade jobbat minst lika mycket som Infante, om inte mer…

http://www.reseguiden.se/bilder/519046
http://www.reseguiden.se/bilder/519047
http://www.reseguiden.se/bilder/519048

Lunchen serverades vid 13-tiden och var, liksom gårdagens middag, vällagad och mycket god. Både Nuno och Patrícia satt vid bordet och åt lunch med oss. Först serverades en god soppa, med efterföljande kött tillsammans med ris, strips och grönsaker. Köttet var mört och fint. Till efterrätt blev det rulltårta och fruktsallad. Efter lunchen fick vi en timmes ”siesta” innan eftermiddagens ridlektioner drog igång igen. Vi gäster passade på att sitta en stund i solen på altanen, för nu hade morgonens dimma lättat för länge sedan och solens varma strålar värmde oss. Men trots november månad, var solen stark, så jag kände ganska snabbt att det räckte bra med att sitta i skuggan. Solstrålarna reflekterades av den vitmålade husfasaden och det räckte med att sitta i skuggan för min del. Det måste ha varit runt +20°C, om inte mer.

http://www.reseguiden.se/bilder/519049
http://www.reseguiden.se/bilder/519050
http://www.reseguiden.se/bilder/519051

Patrícia meddelade under lunchen att jag skulle rida först på eftermiddagen igen. Så när jag kom in i stallet stod en skimmel sadlad och väntade på mig. Det var Xileno (uttalas Chileno), en Lusitanohingst som hon trodde passade mig bättre. Xileno är även den häst som pryder omslaget till ridresekatalogen HorseXplore. Han var betydligt känsligare än Infante och vi hittade varandra ganska snabbt, Xileno och jag. Tidigare i sitt liv hade Xileno blivit riden i ”fel” form, så det gällde verkligen att få honom i bra låg form och få honom att arbeta med ryggen. Det jobbiga var att han hade en mycket skumpig trav och var svår att rida i arbetstrav. Men på nåt sätt lyckades jag ta mig igenom lektionen med både öppna, skänkelvikning och galoppombyten. Fick även prova på passagen, men likt Xilenos arbetstrav, så var passagen supersvår – om inte omöjlig – att sitta ner i. Jag stannade kvar efter lektionen för att se på A och M när de red sina lektioner. Men senare under eftermiddagen/kvällen när mörkret hade lagt sig utanför, blev det riktigt kallt i ridhuset. Man fick verkligen klä på sig för att inte frysa ihjäl.

http://www.reseguiden.se/bilder/519052

Efter en uppvärmande dusch och lite vila var det middag kl. 20.00. En varm soppa som förrätt och bacon och kyckling till varmrätt med ris och strips, och grönsaker såklart. Desserten bestod av fruktsallad och chokladkaka. Mums!
Kvällen avrundades med lite biljardspel.
12 november 2017 - Avis, Portugal
15
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. Nästa