USA – från kust till kust

Karinlorvik
Medlem sedan 2008, besökt 50 länder

Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Att upptäcka USA är en dröm för många. Reseguidens medlem Karin, alias "Karinlorvik" har besökt det stora landet i väst och guidar till spännande storstäder och nationalparker.

De senaste åren har en bra dollarkurs gjort det allt förmånligare att resa till USA. Som medlem på Reseguiden har jag kunnat följa andra medlemmars resor i USA genom deras inspirerande resealbum, och lusten att åter få besöka det stora landet ”over there” väcktes till liv. Framförallt var det de fantastiska nationalparkerna som jag drömde om att få uppleva. Hösten 2011 åkte jag på en bussresa från San Francisco till New York, som omfattade ett antal större städer och flera nationalparker.

San Francisco

Staden med de många kullarna i norra Kalifornien och vid Stilla havet blev startpunkten för min 3 veckor långa resa. Den mest kända sevärdheten här är nog den orangeröda Golden Gatebron som man bör se både från landsidan och sjösidan. Från Fisherman's Wharf, den gamla fiskehamnen där det numera finns gott om butiker och restauranger, kan man ta en båttur som går ut till bron och under den, och på returen rundar båten den ökända fängelseön Alcatraz, där den kanske mest kände fången var Al Capone. Man kan också göra en guidad utflykt till Alcatraz. Säreget för San Francisco är kabelspårvagnarna som trafikerar de branta backarna i staden. På en av rutterna kan man hoppa av på Russian Hill och härifrån beskåda världens krokigaste gata – Lombard Street. Bra shopping finns kring Union Square och Market Street. Chinatown i San Francisco är en av de största kinesiska bosättningarna utanför Fjärran Östern. Från Twin Peaks har man en storslagen utsikt över hela staden, om inte dimman sätter stopp för det.

Från San Francisco åkte vi österut mot de majestätiska bergen Sierra Nevada och den första nationalparken på min resa, Yosemite med sina dramatiska granitklippor, berömd är El Capitan som lockar till sig många bergsklättrare. Denna vildpark är otroligt vacker med sina kanjondalar och mäktiga vattenfall, här finns också de enorma sequoiaträden.

Las Vegas

Via filmindustrins Los Angeles med en doft av glamour i Hollywood och lyxiga Beverly Hills samt en underbar solnedgång vid Venice Beach gick min färd från Kalifornien genom Mojaveöknen till det glittriga Las Vegas i delstaten Nevada. Inte trodde jag att jag skulle bli ”berörd” av denna ”konstgjorda och galna” spelstad, men jag rycktes med och blev verkligen imponerad av det jag såg där. Las Vegas Boulevard – eller The Strip – som den spektakulära huvudgatan kallas, kantas på båda sidor av det ena lyxiga kasinohotellet efter det andra, några jag vill nämna är: Bellagio med sin konstgjorda sjö och mer än tusen dansande fontäner, Caesars Palace med sina kopior av klassiska romerska statyer och marmorfontäner och Excalibur byggt som en engelsk borg med tinnar och torn. Här hittar du också Luxor i form av en 30 våningar hög pyramid som vaktas av en sfinx, MGM Grand med teman från filmbolagets Hollywoodfilmer, New York – New York med kopior av Frihetsgudinnan, Empire State Building och Brooklyn Bridge i miniatyr. Du kan också ta en sväng till Paris Las Vegas med bland annat Eiffeltornet och Triumfbågen, och sist men inte minst Venetian med Markusplatsen, Dogepalatset och kampanilen samt Rialtobron – och kanaler där man kan ta en ”romantisk” gondolfärd. Om jag haft tid och pengar, hade jag lätt kunnat stanna här en vecka för att utforska alla de olika temahotellen med sin pråliga arkitektur, exklusiva butiker och restauranger, inbjudande poolområden och stora utbud av shower och underhållning. På väg från Las Vegas får jag en liten smak av den legendariska vägsträckan Route 66 (som går från Chicago till Los Angeles) och den lilla byn Seligman, där tiden tycks ha stått stilla sedan 1960-talet.

Grand Canyon

Grand Canyon som ligger i delstaten Arizona är en nationalpark av imponerande mått. Den är 349 kilometer lång, 6 – 29 kilometer bred och mer än 1500 meter djup och har kommit till genom att Coloradofloden genom flera miljoner år har skurit sig ned genom högslätten. Känslan att stå där vid kanjonen och blicka ut över dess klippformationer i ett skiftande mönster av ljus och skugga kan inte beskrivas, det måste upplevas. Helst skall man vara där vid soluppgång eller solnedgång, då är färgerna som vackrast. Det finns flera utsiktsplatser och vandringsleder, själv besökte jag South Rim och Desert View Drive.

Bryce Canyon

Bryce Canyon, som är belägen på 2000 meters höjd i delstaten Utah, är också en mycket sevärd nationalpark. Den är känd för sina eldfärgade stenformationer som kallas hoodos, dessa har bildats genom erosion, regn och vind har skulpterat fram dessa pelare. Här finns flera utsiktspunkter och vandringsstigar. I Utah finns även nationalparkerna Zion och Antelope Canyon, som tyvärr inte ingick i min bussresa.

Grand Teton och Yellowstone

På väg till Yellowstone kör vi längs bergskedjan Grand Teton, där högsta toppen är 4197 meter. Vi befinner oss nu i delstaten Wyoming, där vi skall besöka Yellowstone – världens äldsta nationalpark – belägen på en vulkansk högslätt på 2000 – 2500 meters höjd. Här finns världens största koncentration av varma källor och gejsrar. Old Faithful, den mest berömda gejsern, sprutar ut sin ångande vattenkaskad 30 – 40 meter upp i luften ungefär var 90:e minut. Parken är stor, och vi förflyttar oss med bussen till Mammoth Hot Springs med hundratals varma källor och terrasser i skiftande färger. I parken strövar mycket djur, vi ser bison (Yellowstone har världens största hjord med över 3000 bisonoxar) och vapiti, men här finns också björn och varg. Innan vi lämnar parken, gör vi ett stopp vid Artists Point, en Grand Canyon of Yellowstone med ett vackert vattenfall.

Mount Rushmore och Badlands National Park

Mount Rushmore i delstaten South Dakota är kanske USA:s mest berömda nationalmonument till minne av de första 150 åren i USA:s historia. Det tog skulptören Gutzon Borglum och 400 arbetare 14 år (1927-1941) att hugga ut de 18 meter höga porträtten av fyra av Amerikas stora presidenter i bergssidan. De fyra presidenterna är: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Badlands nationalpark är en stenöken på prärien i South Dakota, som har bildats av slam och sediment från Black Hills och sedan formats av vädrets makter genom miljoner av år. Som kuriosa kan nämnas att filmen ”Dansar med Vargar” med Kevin Costner har spelats in här.

Chicago

Chicago i delstaten Illinois och belägen vid Lake Michigan är USA:s tredje största stad och är väl värd ett längre besök än det jag fick på min resa. Staden är världsberömd för sin nytänkande arkitektur och här byggdes faktiskt världens första skyskrapa. Jag hann besöka Willis Tower, tidigare Sears Tower, som i nuläge är USA:s högsta byggnad med sina 442 meter – det var en oförglömlig upplevelse att sätta sig på det inglasade Skydeck på 103: e våningen! En annan känd skyskrapa är John Hancock Center (100 våningar) med en öppen utsiktsplats längst upp. Stadens elegantaste gata kallas Magnificent Mile och är Chicagos främsta shoppingområde med massor av exklusiva affärer. I Grant Park vid Chicagos Lakefront finns världens största fontän, Clarence Buckingham Memorial Fountain, även känd från TV-serien “Våra värsta år”. I den nyare delen av parken Millenium Park, kan man se Anish Kapoors spektakulära skulptur Cloud Gate, också kallad ”The Bean”. Ett annat populärt besöksmål i Chicago är Navy Pier, 915 meter lång och 120 meter bred, här finns ett 45 meter högt pariserhjul, en amfiteater, biografer, muséer, diverse sportaktiviteter och mängder av restauranger. Från piren utgår också flera båtturer.

Niagara Falls

Niagara Falls är namnet på två städer, en i USA och en i Canada, likaså är det namnet på de tre stora vattenfallen som skiljer de båda städerna åt: American Falls och Bridal Veil Falls på den amerikanska sidan och Horseshoe Falls till större delen i Canada. Fallen kan besökas på båda sidor om gränsen, och man kan även åka båt intill vattenmassorna och in i vattenångorna med ”Maid of the Mist”, ett fuktigt nöje (regnskydd ingår). På den kanadensiska sidan finns Skylon Tower som man kan åka upp i, där finns en utsiktsplatform 160 meter över marken och två restauranger, varav en roterande. Tänk på att det tar tid att passera gränsen mellan Kanada och USA med sedvanlig passkontroll och Immigration.

Washington D.C

USA:s federala huvudstad ligger på östkusten i det område där landets historia en gång började. Staden planerades för att bli huvudstad och här anlades breda avenyer och här byggdes ståtliga byggnader och storslagna monument. Stadens främsta symboler är kongressbyggnaden Capitolium och Vita Huset, Presidentens officiella bostad. Lincoln-, Jefferson- och Washingtonmonumenten är måsten: Lincoln Memorial är byggt som ett nyklassicistiskt tempel, där Abraham Lincoln sitter staty på sin höga tron. Jefferson Memorial är en rund kolonnförsedd byggnad med en bronsstaty av Jefferson i mitten. Washington Monument är ett 170 meter högt monument gjord av marmor och granit och är synligt över hela staden. Framför Capitol Hill ligger The Mall, en cirka 2 kilometer lång park med bland annat Smithonian Institution med totalt 15 muséer (de flesta med fritt inträde). Kennedy Cultural Center är stadens centrum för konserter, opera och dans. Arlingtonkyrkogården är också ett stort besöksmål, här finns Kennedybrödernas gravar, och här finns Den Okände Soldatens Grav, här vilar runt 280.000 amerikaner som dödats i olika konflikter som USA varit inblandat i. Vietnam Veterans Memorial består av två vinkelställda svarta murar med namnen på alla amerikaner som dog i Vietnamkriget. I Washington finns också USA:s militära högkvarter Pentagon, som är världens största kontorsbyggnad.

New York

Jag avslutar min amerikaresa i storstaden New York. Vi bor centralt på Manhattan och här blir det sightseeing med buss, båt och till fots i den pulserande metropolen som aldrig sover. Vi besöker Ground Zero – där de nya tornen reser sig efter terrorattacken den 11 september 2001, Wall Street finansdistrikt och Battery Park, ett stort affärs- och bostadsområde vid Hudsonfloden, trendiga Greenwich Village och Soho, Chinatown och Little Italy med sina butiker, gallerier och små restauranger, Empire State Building som är New Yorks högsta skyskrapa och med en fantastisk utsikt från 102: a våningen, Rockefeller Center med utsiktsplatsen Top of the Rock, Saint Patrick´s Cathedral – USA:s största katolska katedral, Times Square med ett myller av blinkande neonskyltar, Fifth Avenue med sina exklusiva affärer och Broadway med sina teatrar, Central Park – stadens stora grönområde. Här finns något för alla. Jag rekommenderar en båttur med Circle Line på Hudsonfloden och runt Manhattan, från båten ser man bl.a. Frihetsgudinnan och Ellis Island med sitt Immigrantmuseum, Guggenheim Museum och FN-skrapan, och man åker under flera berömda broar som till exempel Brooklyn Bridge.


Tips!

Alla fem städerna på min resa kan besökas var för sig, det finns gott om flygförbindelser till överkomliga priser. När det gäller nationalparkerna i sydvästra USA så gör de sig nog bäst på egen hand med hyrbil. Då kan man stanna där man själv vill och så länge man vill. Alla parker har väl utbyggda Visitors Centers med information och service.


Flyg till USAHotell i San FranciscoHotell i Las VegasHotell i ChicagoHotell i Washington DCHotell i New York

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30