Här är USA:s mysigaste småstäder

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det är spännande att besöka myllrande amerikanska miljonstäder som Los Angeles och New York. Men USA har tusentals mindre städer som också är värda ett besök. Här är de sju allra mysigaste.

För oss svenskar är det spännande att gå omkring bland höghusen i New York eller köra bil bland tio miljoner andra bilister i Los Angeles. Det här är dock en mycket stor nation med ett myller av småstäder längs kusterna, vägarna och bland berg och åkrar.Den stora amerikanska sajten Budget Travel har skapat den ultimata listan över mysiga småstäder som är värda ett besök. Här är några av deras amerikanska småstadsfavoriter.

Hammondsport, New York

Antal invånare: 731 personer.
Den lilla staden Hammondsport ligger en bra bit från själva staden New York, och ligger i stället i den mycket större delstaten New York. Hammondsport ligger i ett vackert landskap i södra kanten av sjön Keuka Lake. Staden är känd som ett av de äldsta och bästa områdena för vinproduktion i USA. Det finns flera vingårdar med både vintester och försäljning. Hammondsport ligger cirka 15 mil från en av USA:s största sevärdheter, vattenfallet Niagara Falls.

Weaverville, Kalifornien

Antal invånare: 3 600 personer.
Här i norra Kalifornien möter vilda västern den lugna östern. Under 1800-talet lockades folk hit av guldruschen. Framför allt kom många kinesiska invandrare hit eftersom de riskerade diskriminering i större städer som San Francisco. I dag är den största sevärdheten i den här mysiga staden det 140 år gamla kinesiska templet, ett av väldigt få bevarade i USA.

Cooke City, Montana

Antal invånare: 140 personer.
Det här är en av få småstäder i vilda västern som fortfarande har kvar den där vilda känslan. Hur vilt det är i trakterna kring Cooke City hörs kanske på namnet på närliggande platser som sjön Froze-to-death Lake och bergsplatån Hellroaring Plateau. Bara några mil bort ligger nationalparken Yellowstone med 100-tals grizzlybjörnar och vargar. Det här är en mysig småstad - men det är en mysig småstad som ligger i de tuffa råa bergen i Montana.

Port Townsend, Washington

Antal invånare: 9 113 personer.
Det är bara en slump att Port Townsend i den amerikanska delstaten Washington har så pittoresk och mysig miljö med välbevarade hus från 1800-talet. Man hade storslagna planer på att bygga massor av järnvägar samt en gigantisk hamn för att konkurrera ut städer som San Francisco. Men en ekonomisk kris gjorde att alla planer stoppades – och ingen hade heller råd att riva eller bygga om bebyggelsen. I dag är det maten och naturen som lockar besökare och man är specialiserade på färska skaldjur. Det finns till och med särskilda kurser där du får lära dig att plocka sju olika sorters musslor.

Cape May, New Jersey

Antal invånare: 3 607 personer.
I normala fall kulturmärks en och annan byggnad om en stad är tillräckligt mysig och sevärd. Men Cape May på New Jerseys sydspets är unik eftersom hela staden är kulturmärkt - den enda i hela USA. Det här är också landets äldsta badort och lockade besökare från Philadelphia redan på 1700-talet. Staden är fylld av välbevarade trävillor från 1800-talet, de flesta målade i spännande pastellfärger.

Jerome, Arizona

Antal invånare: 444 personer.
På bara några år byggdes Jerome upp till en stad med 10 000 invånare. Sen sinade gruvstadens stora kopparfyndigheter och Jerome kunde slutat sina dagar som en av många övergivna spökstäder. Men Jerome är i stället en samlingspunkt för konstnärer vilket gör att det här är den perfekta platsen för dig som vill se nyskapande konst, äta spännande mat och kanske bo i en ombyggd 1800-talsbordell.

Beaufort, North Carolina

Antal invånare: 4 189 personer.
Den här lilla kuststaden är fylld med vackra historiska byggnader från 1700-talet och en härlig småstadskänsla. Här finns grönområden där du kan se flockar av vilda hästar. Staden Beaufort grundades redan 1709 vilket gör den till en av de äldsta i delstaten North Carolina. En av stadens mest kända besökare var piraten Svartskägg som härjade längs kusten här.

Klicka här för att söka efter flyg till USA >>

Klicka här för att hitta hotell i USA i vårt hotellsök >>


Erbjudanden till USA

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30