Bästa tipsen för bilturen i USA

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Aneese / Thinkstock
Foto: slovegrove / Thinkstock
Foto: tfoxfoto / Thinkstock
Foto: Wafue / Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
USA är så stort att det bara är med bil som du kan upptäcka de många vackra delstaterna. Här är 7 tips för dig som vill göra en äkta amerikansk road trip.

Det är först när man sitter i sin hyrbil och kört ut från hyrfirman på flygplatsen som man förstår hur stort USA är. Man kör mil efter mil efter mil och landskapet bara fortsätter och fortsätter. I vissa delar av landet kan man köra dussintals mil genom öken medan det på andra platser är oändlig skog, ändlösa åkrar eller flera tusen meter höga berg.

Utan bil är du fast i storstädernas höghus. På landsbygden kan du stanna var du vill för att äta, kolla sevärdheter eller sova några timmar. USA är helt enkelt bäst från ratten.

Tre populära rutter

Det finns tre populära rutter för dig som vill bila tvärs över USA. Den mest klassiska är Route 66 som börjar i Chicago och som går via St Louis, Oklahama och Las Vegas till Los Angeles, totala sträckan är 400 mil. Om du åker under de varmare årstiderna så kan du åka den ”Norra rutten” som börjar i Boston och bland annat passerar Chicago, Milwaukee och Minneapolis innan den avslutas i Seattle, den totala sträckan är 650 mil och bilturen tar cirka tre veckor. Under vintermånaderna är ”Södra rutten” mest populär eftersom den börjar i Atlanta och sedan går genom de varma delstaterna Mississippi, Louisiana, Texas, New Mexico, Nevada och slutar i San Diego i Kalifornien, den totala sträckan är 400 mil och bilturen tar cirka två veckor.

Saker att ta med

Du kommer inte att kunna hyra bil eller bo på bättre hotell utan ett giltigt kreditkort. Namnet på kreditkortet måste dessutom vara exakt detsamma som på körkortet. Det kan vara svårt att hitta butiker som säljer adaptrar för svenska elkontakter i USA, det enklaste är att fixa adapter här hemma. Passa också på att köpa mobilladdare du kan använda i bilen.

Hyr extra prylar

De flesta bilfirmor kan hyra ut extrautrustning till din hyrbil. Du kan bland annat testa satellitradion Sirius-XM med radiokanaler om allt från väder och musik till kända radiopratare som Howard Stern. Ofta går det också att hyra till en GPS-navigator och en mobiltelefon. Men innan du hyr bör du kolla priset – det kan bli billigare att köpa än att hyra.

Bunkra upp på varuhus

Avstånden är ofta stora mellan samhällena på landsbygden. Börja därför din road trip med att åka till någon av USA:s gigantiska varuhus, till exempel Wal-Mart. Där kan du köpa stora dunkar med vatten, extra filtar, soppåsar, nödmat, snacks, och kanske brädspel/kortlek. Släpa inte heller med dig tunga flaskor med schampo och tvål i bagaget, testa något nytt amerikanskt märke i stället.

Följ de lokala trafikreglerna

Varje delstat i USA har egna trafikregler och egna trafikpoliser. Kolla därför upp de viktigaste reglerna innan du åker. I många delstater är det till exempel olagligt att ha en öppnad ölburk i bilen. Man tar också mycket allvarligt på nedskräpning längs vägarna, vissa delstater är böterna 10 000-tals kronor.

Kolla bensinpriset

Om du har en begränsad budget så bör du kolla bensinpriset i delstaterna du ska köra igenom eftersom bensinskatten varierar mycket. Du kan tjäna 100-tals kronor på att tanka fullt innan du lämnar gränsen. Bensinpriset skiljer ibland 3-4 kronor per liter (men är ändå extremt billigt jämfört med här i Europa). På sajten gasbuddy.com kan du både räkna ut totala bensinkostnaden för din road trip – och kolla priset på kartor.

Så kör du extra säkert

Gör till vana att alltid hålla en släkting eller vän uppdaterad om din resväg och vilket hotell du ska bo på. Vädrets makter är mycket farligare i USA än här hemma i Sverige och du riskerar att råka ut för stormar, orkaner, tornados och översvämningar. Kolla alltid kommande dags väder med en väder-app i mobilen eller genom att titta på tv-kanalen Weather Channel som finns i utbudet på nästan alla hotell. Varningar för tornados sänds ut via lokala radio- och tv-stationer samt med sirener.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du resan till USA:
- Flygbiljetter till USA >>
- Boende i USA >>
- Hyrbil i USA >>
- Läs och inspireras – allt om USA >>

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30