4 skidorter du inte visste fanns

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Bild: Getty Images
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Bild: Jupiterimages
På skidor i Marocko eller på Rivieran. Få en skidsemester utöver på det vanliga med sol ena dagen och vintersport andra.

Bra skidort alldeles norr om Franska Rivieran

Trodde du Nice bara handlar om sommar, sol och Rivieran? Isola 2000 och andra populära skidresmål som Valberg och Auron ligger endast 70-90 kilometer norr om Nice, och är lätta att nå med med både bil och buss. Isola 2000 er Alpernas sydligaste skidområde, och ligger som namnet antyder 2000 meter över havet. Här finns 47 pister och något som passar alla, oavsett nivå på skidåkning eller ålder.

Så tar du dig hit
Det går direktflyg till Nice från flera orter i Sverige. Du landar på Aéroport Nice Côte d’azur, som är den största flygplatsen i
Frankrike utanför Paris-området.

Marrakech och Atlasbergen

De flesta förknippar en resa till Marocko med sol, strand, dykning och ökensafari. Men bara sju mil från Marrakech finns utförsåkning. Staden ligger nämligen vid foten av Atlasfjällen, som höjer sig flera tusen meter över havet. Oukaïmeden Ski Resort är ett av få skidområden i Afrika och erbjuder unika upplevelser för sig som söker ett skidäventyr utöver det vanliga. Det finns inga fasta bussförbindelser mellan Marrakech och skidområdet, men taxi är billigt. Det vanligaste är att ta en dagsutflykt från Marrakech.

Så tar du dig hit
Norwegian har direktflyg från Stockholm till Agadir och Marrakech, resantar ungefär 5 timmar. Taxi är det enklaste sättet att ta sig från
flygplatsen.

Edinburgh och det skotska höglandet.

Glenshee är en av Storbritanniens bästa skidorter och ligger 13 mil norr om Edinburgh. Med sina 36 nedfarter är det ett av de största skidområdena i landet och ligger lite avsides i det skotska höglandet. Bor gör du i någon av de små byarna, ett par mil från området. Då hotellen ligger en bit bort kan det vara smart att hyra bil under hela skidsemestern.

Så tar du dig hit
Edinburgh flygplats ligger elva kilometer väster om staden. Det går direktflyg hit från Stockholm, Göteborg, Köpehamn och Oslo. Expressbuss 100 tar dig in till centrum för några tior. Det går även att flyga till Glasgow och sedan ta buss eller tåg till Edinburgh.

Malaga och Sierra Nevada

Malaga är den spanska solkustens inofficiella huvudstad. Men det är många som inte tänker på att det endast är ett par timmars körning norrut till den andalusiska fjällkedjan Sierra Nevada, med toppar på 3300 meter över havet. Skidanläggningen Sierra Nevada Ski Resort erbjuder utförsåkning i världsklass och här hölls bland annat VM i alpint 1996. Här finns 100 nedfarter med åkning för både nybörjaren och proffset. Det finns även ett stort utbud av restauranger och boende i området.

Så tar du dig hit
Det går lågprisflyg till Malaga med Ryanair och Norwegian.